Sociale media

Sociale media

Inleiding

Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Bijna iedereen maakt er op een of andere manier wel gebruik van, zeker onze studenten. Maar er is zo veel mogelijk dat het lastig kan zijn om een goede keuze te maken voor als je er in je les iets mee zou willen. Daarom is dit arrangement een eerste aanzet om je te laten kennismaken met de diverse sociale media.

 

Uitgangspunt voor dit arrangement is een indeling van de sociale media volgens Fred Cavazza, die je hieronder in de afbeelding ziet. In enkele hoofdstukken worden wat subgroepen uit de afbeelding besproken, zoals netwerken, publiceren en delen. Maar leren doe je ook door te ervaren, dus schroom niet om bij de genoemde sites eens rond te kijken, al was het alleen maar om te weten wat je studenten er doen.

 

De genoemde sites kenmerken zich allemaal door hun sociale karakter en veelal vindt via dergelijke sites al informeel leren plaats. In dit arrangement proberen we de meerwaarde voor het onderwijs van de verschillende soorten sociale media te bespreken en geven we via tips aan hoe je er praktisch in je les mee kunt werken.

 

Opvallend in de onderstaande afbeelding is de centrale plek van Facebook, Twitter en YouTube. Deze sites/organisaties hebben de diverse elementen van sociale media die getoond worden al in zich. Met 1 Google of Facebook account kun je zaken publiceren, bestanden delen, met elkaar discussiëren, een commerciële pagina of site maken, netwerken en spelletjes spelen. Het loont dan ook zeker de moeite om een van deze sites verder te onderzoeken en er een (gratis) account aan te maken die je toegang geeft tot een hele hoop extra mogelijkheden. Aan Google is hier een hoofdstuk gewijd en daarover is ook een apart arrangement beschikbaar. Meer over Facebook vind je in het hoofdstuk Netwerken. Ook zie je centraal nog LinkedIn staan, waarover je ook bij Netwerken meer kunt vinden.

 

Bekijk ook onderstaand filmpje om de impact die sociale media op onze wereld hebben te zien. Hierin zijn meerdere interessante cijfers opgenomen.

 

 

SBU: 12

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie.
Auteur: Annet Smith, ROC Nova College

 

Colofon

Het arrangement Sociale media is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-05-06 15:09:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit arrangement wordt een overzicht gegeven van diverse vormen van Social Media en de mogelijkheden daarvan voor het onderwijs. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
dlnova, dlroc, leerlijn, socialmedia

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/1qpcdywb6Hw
https://youtu.be/1qpcdywb6Hw
Video
Een blog aanmaken in Blogger
https://youtu.be/LVLNsrK2HLE
Video
Inserting YouTube Videos on Slideshare
https://youtu.be/JTz_c-8tXW0
Video
Slidecast 101
https://youtu.be/OADuSW6DO6I
Video
What is Twitter
https://www.youtube.com/watch?v=YoPcJ5eKFA4
Video
HvA Mediatheek lezingen: Twitter en LinkedIn - Paul Disco
https://youtu.be/Zy9tBl5Xj9s
Video
Twitter voor het oefenen met Engelse woordenschat
https://youtu.be/K7fcuWM_5OE
Video
LinkedIn in plain English
https://youtu.be/IzT3JVUGUzM
Video
HvA mediatheek lezingen: Facebook als leeromgeving - Albert Jan Bloemendal
https://youtu.be/-2RQ9q91tgg
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open