Plantenfysiologie De cel

Plantenfysiologie De cel

De Cel

Orientatie

De cel is de kleinste bouwsteen van de plant. Veel teelthandelingen en klimaatregelingen grijpen in op dat niveau. Enige kennis van het functioneren van de cel is dus heel nuttig. Veel onderdelen van de cel hebben vreemde namen. Voor een beter begrip wordt hier daarom de vergelijking met een fabriek gemaakt. Productie in een fabriek vergt een vergaande mate van organisatie.

Grondstoffen komen de fabriek binnen, worden gecontroleerd, verwerkt tot half- en eindproducten, verpakt en verzonden. Ondertussen is er contact met andere fabrieken om zaken af te stemmen. Een energiecentrale houdt de productie gaande. En natuurlijk is er een kantoor dat ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt. Eenzelfde soort van organisatie vind je in de plantencel.

Theorieopdracht

Niveau 2

De opdrachten die hieronder staan moeten allemaal gemaakt en ingeleverd worden voor de toets. Per week staat er precies omschreven wat je moet doen. Probeer je aan dit schema te houden.

De theorie kun je vinden onder het kopje 'Bronnen', niveau 2. Je klikt dan op de cel, informatie en zo werk de de lessen op volgorde af.

De volgende opdrachten horen daarbij:

 

Opdracht les 7 Maak de opdracht cellen, bouw van een cel. Deze kun je vinden onder het kopje 'Bronnen'.

Opdracht les 8 Dit is een stukje voorbereiding op de toets. Bekijk de opdracht: Verschil tussen dierlijke en plantaardige cellen. Deze kun je vinden onder het kopje 'Bronnen'.

Opdracht les 9 Dit is een stukje voorbereiding op de toets. Bekijk de opdracht: Celonderdelen. Deze kun je vinden onder het kopje 'Bronnen'.

 

 

 

Niveau 3/4

De opdrachten die hieronder staan moeten allemaal worden afgewerkt voor de toets. Begin bovenaan en werk dan naar beneden.

Les 1 Maak de webquest glastuinbouw 'De biologie van gewassen'. Deze is te vinden onder het kopje bronnen.

Les 2 Lees het artikel Onder glas; de cel. Maak hier een korte samenvatting van.

Les 3Lees de opdrachten van de cel door. Deze zijn te vinden onder het kopje 'bronnen'. Maak hiervan een PowerPoint presentatie. Deze gaan jullie presenteren aan de klas.

 

Praktijk

Bij dit onderdeel zit geen praktijkopdracht.

Film

De plantencel 1

De plantencel 2

Wat is fotosynthese? : Het omzetten van lichtenergie in groeienergie

De visie Midas Dekkers op zonne-energie : ?Het ideale huisdier is een kamerplant?

Bronnen

Niveau 2

De cel

Cellen - Bouw van een cel

Celonderdelen

Verschil tussen dierlijke en plantaardige cellen

Niveau 3/4

De cel

Verschil tussen dierlijke en plantaardige cellen

Onderdelen in de cel

De celwand

Onder glas: De cel

"Webquest Glastuinbouw; Biologie van gewassen"

BPV opdracht

Bij dit onderdeel zit er geen BPV opdracht.

Afsluiting

Nadat je de theorie in dit arrangement hebt doorgewerkt, krijg je een toets. De docent zal opgeven wanneer je de toets zal hebben.

Voor deze toets is het van belang dat alle opdrachten zijn gemaakt. Het spreekt natuurlijk voor zich, dat je moet leren voor deze toets.

Docenteninformatie

Voorbereiding