Webquest Europese Unie

Webquest Europese Unie

Webquest

Onderwerp
De EU
  • Schooltype
    MBO
  • Doelgroep
    Niveau 3 & 4
  • Vakgebieden
    Handel
  • Aantal personen
    5 leerlingen
  • Totale tijd
    5 tot 10 klokuren
De Europese Unie: over het ontstaan, het bestuur en de rol  

1. Inleiding

 

Jullie hebben waarschijnlijk allemaal al gehoord over de Europese Unie.

Schrijf eens allemaal 1 iets op over de Europese Unie. Vergelijk daarna met je buur wat die heeft genoteerd.

Het is misschien wat moeilijker iets op te schrijven over het ontstaan van de EU. Een eerste deel van deze webquest zal daarover gaan.

In een tweede deel staan we stil rond het bestuur van de EU. Dit is een ingewikkelde zaak. Er bestaan verschillende 'raden'. Zij hebben allemaal een andere opdracht. We zullen antwoorden zoeken op volgende vragen:

  • Hoe zien die taken eruit?

En wat met wetsvoorstellen?

  • Hoe worden die goedgekeurd?

 

Tot slot volgt nog een derde deel over de taken en rol van de EU. Wat doet deze precies?

 Na deze webquest zullen jullie met andere woorden bijna volleerde EU-kenners zijn!

2. Taak

 

Jullie zullen over het algemeen drie grote zaken bekijken. Daarom delen we de opdracht ook op in drie grote stukken.

Jullie werken samen in groepen van 4 of 5. Elke groep zal na het afwerken van de opdrachten de informatie die werd verzameld vertellen aan de klas. Zo leren jullie aan elkaar wat jullie hier uitwerken en ontdekken. Er zullen één of twee groepen zijn per deel. Jij behoort tot groep één. Hieronder lees je meer over de opdracht van jouw groep.

 

 

 

Deel 1: Ontstaan van de Europese Unie - GROEP 1

  1. Bekijk volgend filmpje . Het geeft de periode weer van 1945 tot 1956. Raadpleeg ook de andere bronnen  bij deel 1 en zoek een antwoord op volgende vragen:
  • In welk jaar is de Europese Unie ontstaan?
  • Hoeveel landen maakten hier deel van uit?
  • Welke landen waren dat? 
  • Hoe heet het verdrag? (vervolledig in jullie bundel en noteer extra gegevens op een apart cursusblad

2. Sinds de start van de Europese samenwerking is het aantal lidstaten steeds toegenomen. Dit gebeurde in verschillende uitbreidingsgolven (periodes waar telkens meer landen toetraden tot de EU).

Een overzicht vinden jullie op volgende site (zie linkerkolom). 

(Op p. 4 in jullie bundel bij opdracht 1.8 kunnen jullie het overzicht vervolledigen.)

3. Bekijk de bundel over De Europese Unie op p. 2. Daar vinden jullie een aantal verdragen. Verbind de juiste verdragen met de goede uitleg.

Zoek via de bronnen  extra informatie op. Per verdrag noteren jullie 3 tot 5 regels uitleg op een apart cursusblad. Volgende link biedt een mooi overzicht.

 

Op het einde van jullie zoektocht moeten jullie informatie verzameld hebben over:

- de toetreding van de verschillende landen (wanneer vond een uitbreiding plaats en welke landen maakten hier deel van uit - ingevuld op p.4 bij opdracht 1.8)

- Schuman en Churchill (wie waren deze mensen en wat is het belang in relatie met de Europese Unie? - geef minimum 5 regels uitleg per persoon)

- de verschillende verdragen (geef de 5 belangrijke verdragen - je hebt deze al verbonden in je cursus p. 2)

- Geef duidelijk aan waarom en hoe de EU is ontstaan. Je vindt de uitleg deels terug in de uiteenzetting over de verdragen.

Als voor jullie duidelijk is hoe de Europese Unie is ontstaan en welke landen er toegetreden zijn, zetten jullie je klasgenoten aan het werk (zie werkwijze  )

 
 

 

3. Werkwijze

 

Hoe gaan we te werk?

Deel 1: Ontstaan van de Europese Unie - GROEP 1

 

1. Jezelf informeren:

Om het ontstaan van de Europese Unie na te gaan, doorzoeken jullie de verschillende sites (zie taak   en bronnen ).

Jullie zijn met vier of vijf.

Spreek af hoe je te werk zal gaan. Het is dus mogelijk om af te spreken dat elkeen een site doorzoekt om antwoord te vinden op de vragen.

Jullie leggen alle gevonden materiaal samen en bespreken wat belangrijkst is om aan de anderen uit te leggen. Je neemt hier nota van - iedereen noteert.

Als jullie menen dat de informatie op de sites geen voldoende antwoord biedt, bel dan eens naar het nummer van Europe Direct (00800 6 7 8 9 10 11). Of vraag eens na bij je ouders, bij anderen etc. Het is belangrijk dat jullie alles dat jullie doen bijhouden. Noteer alles (heb je bijv. gebeld, noteer dan wanneer je hebt gebeld en wat je vraag was, evenals het antwoord dat je kreeg)

Jullie krijgen 2 lesuurtjes om hieraan te werken. Spreek af wie wat thuis zal doen (bijv. eens navragen bij de ouders, bellen...)

 

2. De klas informeren:

Als alles duidelijk is voor jullie, moeten jullie een goede aanpak vinden om deze kennis aan de rest van de klas over te brengen.

Je mag ze gerust aan het werk zetten!

Je kan bijvoorbeeld de klas indelen in groepen en ze elk een opdracht geven waarin de kennis aan bod komt.

Alle landen die toegetreden zijn tot de EU kunnen bijvoorbeeld op kaartjes worden geschreven. Eén groep moet de landen bij de juiste jaartallen hangen. De andere groepen krijgen andere opdrachten. Ze moeten zoveel mogelijk punten verdienen. De winnende groep krijgt een prijs (je kan bijvoorbeeld een poster over de EU gratis aanvragen). Het kan ook om een mini-quiz gaan. Het kan interessant zijn hiervoor terug te vallen op een van sites. Je vindt er een uitgebreide quiz. Haal er misschien enkele uit om aan de klas voor te leggen.

Jullie krijgen hier 1 uur voorbereidingstijd voor. Het overbrengen duurt 25 minuten

4. Bronnen

 

Deel 1

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/24969-ontstaan-van-de-europese-unie.html (hier vind je een duidelijke uitleg over het ontstaan van de EU)

http://europa.eu/abc/history/2000_today/index_nl.htm (hier werk je met de linkerkolom om de verschillende fasen in het ontstaan en verder uitbreiden van de EU te ontdekken)

http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_2/index_nl.htm (ook hier vind je een degelijk overzicht van het ontstaan en enkele belangrijke gebeurtenissen en personen)

http://europa.eu/europago/explore/quiz.jsp (hier vind je een heel handige quiz om enkele kennisvragen uit te filteren om aan de klas voor te leggen)

5. Beoordeling

Jullie krijgen telkens punten op

 

- het stuk waar jullie zelf kennis moesten verzamelen en de neerslag hiervan op papier

 

- het stuk waar jullie de verzamelde kennis overbrachten op de rest van de klas. Volgende elementen worden daarbij nader bekeken:

 

  • creativiteit: hoe origineel of vernieuwend hebben jullie het aangepakt? Wat de anderen van de klas hiervan zeggen zal belangrijk zijn. Zij zullen jullie ook punten geven.

               /10

  • taalgebruik: hebben jullie gelet op jullie taalgebruik? Geen spellingsfouten in de schriftelijke neerslag? Bij het presenteren duidelijk en luid genoeg gesproken?

                /5

  • inspanning en motivatie: hebben jullie de opdrachten met enthousiasme aangepakt en jullie echt ingezet? Of hebben jullie je er snel van af gemaakt? Hoe verliep het samenwerken?

                 /5

  • inhoud: hoe correct is de informatie die jullie verzameld hebben en overbrachten? 

                 /10

6. Terugblik

 

Wat hebben jullie nu bijgeleerd?

Jullie hebben vooral veel van elkaar geleerd. Door samen te werken en het werk wat te verdelen hebben jullie nu zicht op

  1. Het ontstaan van De Europese Unie
  2. Het bestuur van de Europese Unie
  3. De taken en betekenis van de Europese Unie

Naast Belg, zijn jullie immers ook Europeaan. Dit is dus een belangrijk stukje van wie jullie zijn. Zoals afgeleid uit punt 3 heeft het bestaan van de EU ook een sterke impact op ons leven hier in België.

7. Docentpagina

 

Onderwerp: De Europese Unie


Doelgroep: Derde graad BSO


Vak: PAV


Uitvoering: per groep 4 à 5 personen


Duur: 5 à 7 x 50 minuten


VI.1.2. Samenleving

6.1.2.3: Europa


Lesdoelstellingen:

- de leerlingen kunnen uit mondelinge en schriftelijke informatie de essentie halen (1)

- de leerlingen kunnen ingewonnen informatie schriftelijk gebruiken (3)

- de leerlingen kunnen opdrachten zelfstandig plannen, organiseren, uitvoeren, evalueren en indien nodig bijsturen  (14)

- de leerlingen kunnen bij groepsopdrachten overleggen en actief deelnemen, in teamverband instructies uitvoeren, reflecteren en bijsturen (16)

- de leerlingen kunnen werken in teamverband (zie 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32)

  • Het arrangement Webquest Europese Unie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hanne Vandenbussche Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-08-08 14:40:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze webquest is geschikt voor de 2de of 3de graad TSO-BSO. Hij beslaat meerdere klokuren, maar daar kan makkelijk in aangepast worden.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerschapsvorming;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    europese unie, zelfreflectie, zelfstandigheid

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.