Webquest Griekse verhalen

Webquest Griekse verhalen

Webquest Griekse verhalen

1. Inleiding

In deze webquest ga je leren wat het verschil is tussen een mythe, een sage en een legende. Dit zijn alledrie verhaalsoorten, maar elk heeft eigen kenmerken.

Na afloop van deze webquest kan je voor elke verhaalsoort tenminste 1 kenmerk noemen.

Naast het maken van opdrachten, ga je ook je eigen mythe, sage of legende schrijven.

Hoeveel tijd?
Voor het doorlopen van deze webquest en het schrijven van je eigen verhaal krijg je in totaal 3 lessen de tijd. 

2. Taak

1. Je gaat van elke verhaalsoort een voorbeeld lezen. Voor de links naar de verhalen, zie Bronnen

2. Na elk verhaal beantwoord je een paar vragen. Je krijgt direct te zien of je het goed of fout hebt.
Als je een verkeerd antwoord hebt gegeven, lees het verhaal dan nog een keer of vraag je docent om hulp.

3. Als je alle drie verhalen hebt gelezen en de vragen hebt beantwoord, ga je aan de slag met de laatste opdracht: het schrijven van je eigen mythe, sage of legende.

Onder het kopje beoordeling zie je precies aan welke voorwaarden je verhaal moet voldoen.

3. Werkwijze

1. Lees de kenmerken van de drie verhaalsoorten goed door (de link naar de website vind je onder Bronnen )

2. Lees verhaal 1. De link vind je onder Bronnen

3. Klik op de website van verhaal 1 op het tabblad 'vragen'. Er verschijnen 2 meerkeuzevragen. Beantwoord ze en klik op 'verstuur'.
Je ziet direct of je antwoorden juist waren. Als je een verkeerd antwoord hebt gegeven, lees het verhaal nog een keer of roep je docent.

4. Doe hetzelfde voor verhaal 2 en 3.

                   Einde deel 1

                


                   Begin deel 2


5. Bedenk welke verhaalsoort jou het meest aanspreekt en dus zelf wil gaan schrijven: mythe, sage of legende.

6. Bedenk een onderwerp. Gebruik voor inspiratie en informatie de overgebleven 6 websites die je onder Bronnen vindt.

7. Maak een korte verhaalschets zodat je weet hoe je verhaal in grote lijnen gaat, voordat je echt begint met schrijven.
In je verhaalschets staat onder andere:
- welke verhaalsoort je hebt gekozen
- welke figuren (goden, helden, mythische wezens) in je verhaal voorkomen
- het onderwerp van je verhaal (een oorlog, een natuurverschijnsel/-ramp)
- hoe je verhaal gaat aflopen
(mythen, sagen en legenden liepen vaak slecht af, maar je mag er ook een goede afloop van maken)


8. Lees onder beoordeling aan welke eisen je verhaal moet voldoen.

9.
Lever je verhaal aan het einde van les 3 in.
 

4. Bronnen

Kenmerken verhalen

Kenmerken

Mythe: godenverhaal

1. (half)goden in de hoofdrol

2. plaats en tijd onbepaald (‘ooit, ergens hier ver vandaan…’)

3. vaak gebruikt om een natuurverschijnsel (zoals bijvoorbeeld onweer) te verklaren

 

Sage: heldenverhaal

1. belangrijk persoon of belangrijke gebeurtenis in de hoofdrol

2. plaats en tijd redelijk precies bepaald

3. vaak een historische kern van waarheid (dus iets van het verhaal is een beetje waar; bijvoorbeeld een oorlog die echt gevoerd is, of een plaats die echt bestaat, of een persoon die echt geleefd heeft)

 

Legende: wonderlijk verhaal

1. in de hoofdrol een relikwie (heilig voorwerp) of geschenk van de goden

2. plaats en/of tijd wordt genoemd

3. onrealistische gebeurtenissen, geen historische kern van waarheid

?

Verhaal 1: De doos van Pandora

Duizenden jaren geleden, in het oude Griekenland, waren de mensen nooit ongelukkig, nooit ziek en nooit boos op elkaar.

Iedereen was rijk. Er was genoeg te eten en te drinken, iedereen had prachtige kleren en woonde in schitterende huizen. En omdat alle mensen het even goed hadden, waren ze nooit jaloers op elkaar.

Ook Pandora en haar man Epimetheus waren heel gelukkig. Epimetheus vond het heerlijk om zijn vrouw te verwennen. Elke dag nam hij een nieuw geschenk voor haar mee: een nieuwe jurk, sieraden of schoenen. Een onaardig iemand zou misschien zeggen dat Pandora een verwende vrouw was. Maar omdat er geen onaardige mensen waren, werd het niet gezegd.

Op een dag kwam haar man thuis met een groot vierkant pak, waar een gouden koord omheen geknoopt zat. Pandora stond te popelen om het uit te pakken, maar Epimetheus zei streng dat hij dit van de goden had gekregen om te bewaren. Het mocht onder geen enkele voorwaarde opengemaakt worden, dit had hij moeten beloven. Hoe Pandora ook smeekte, haar man hield vol.

De volgende dag was Pandora alleen thuis. Ze kon alleen nog maar aan de doos denken. Ze zou er maar heel eventjes in kijken, dat kon toch geen kwaad? En zíj had de goden tenslotte niets beloofd… Ze maakte het koord los.

                      

Pandora hoorde een zacht zoemend geluid uit de doos komen. Ze tilde nieuwsgierig het deksel van de doos en zag een stenen kruik. De kruik was goed afgesloten met een donkerrode lak. Het gezoem werd nu veel luider en ze kon zelfs woorden verstaan. “Pandora! Pandora! Laat ons er alsjeblieft uit!” klonk het uit de kruik.

Pandora schrok. Maar het klonk zó zielig, dat haar hand automatisch naar de lak ging en deze begon weg te krabben. Onder de lak zat een kurk. Pandora trok eraan en de kurk schoot eraf. En toen… gebeurde er iets verschrikkelijks.

Uit de kruik kwam een grote zwarte wesp tevoorschijn. Uit zijn angel druppelde vergif. En toen hij wegvloog zoemde hij “Ik ben de DOOD!” Daarna kroop een kever uit de kruik. “Ik ben de ANGST!” Pandora werd nu heel bang. Ze keek machteloos toe hoe het ene na het andere enge beest uit de kruik kroop of vloog. Ze hadden namen als HONGER, JALOEZIE, BOOSHEID, VERDRIET… En toen Pandora naar buiten keek, zag ze mensen op straat met elkaar vechten. Sommigen huilden en anderen schreeuwden van angst.

Pandora pakte de kurk en deed deze terug op de kruik. Maar er klonk nog een klein, zacht stemmetje uit de kruik: “Pandora, laat me niet alleen in deze kruik. De wereld heeft me nodig!” Het stemmetje klonk zó verdrietig, dat Pandora de kruik weer opende. Er vloog een klein wit motje uit de kruik. “Ik ben de HOOP!” zoemde het beestje. En met die woorden streek het met een vleugeltje langs Pandora’s wang, zodat haar tranen droogden. Daarna vloog het motje naar buiten, waar de zon direct weer begon te schijnen. Het motje vloog verder de wereld in, om de mensen te troosten. En Pandora zat stilletjes met de lege kruik op schoot hem na te kijken, zich afvragend of de wereld haar dit ooit zou kunnen vergeven…

 


Verhaal 2: Demeter en Persephone

Voor elk natuurverschijnsel is een god. Oppergod Zeus is degene die bliksemschichten naar aarde gooit en Aphrodite zorgt ervoor dat je verliefd wordt.

Demeter is de godin van de aarde, landbouw en het graan. Zij zorgt ervoor dat alles groeit en bloeit, zodat de mensen genoeg te eten hebben.

Demeter heeft een dochter, Persephone. Moeder en dochter houden ontzettend veel van elkaar en zijn onafscheidelijk.

Op een dag is Persephone bloemen aan het plukken, als opeens de aarde opensplijt en Hades, de god van de onderwereld, het meisje ontvoert. Het ging zó snel, dat Persephone de kans niet kreeg om om hulp te roepen.

Demeter merkt al snel dat haar dochter verdwenen is, en is ontroostbaar. Gek van verdriet zoekt ze overal op aarde, maar vindt Persephone nergens.

Helios, de zonnegod, heeft de ontvoering gezien en vertelt Demeter dat haar dochter in de onderwereld woont. Hades heeft haar tot zijn vrouw gemaakt.

Zelfs goden kunnen niet zomaar de onderwereld in en uit wandelen, dus Demeter kan helemaal niets doen. Radeloos van verdriet verwaarloost ze haar taken. Hierdoor gaan planten en graan dood en het wordt ijskoud op aarde. Mensen sterven van de honger en kou, en de situatie op aarde wordt zó erg, dat oppergod Zeus zich ermee bemoeit. Hij beveelt Hades om Persephone terug te geven aan haar moeder.
Hades gehoorzaamt, maar laat Persephone eerst stiekem een paar granaatappelpitten eten. Wie namelijk iets eet of drinkt in de onderwereld, kan daar nooit meer voorgoed weg. Daarom wordt afgesproken dat Persephone tweederde van het jaar op aarde bij haar moeder woont. De rest van het jaar is ze bij haar man in de onderwereld.

In de lente, zomer en een deel van de herfst zijn Demeter en Persephone samen. Demeter is dan dolgelukkig en alles groeit en bloeit volop.

Halverwege de herfst daalt Persephone af naar de onderwereld, waar zij tot het einde van de winter blijft. Het wordt dan kouder op aarde en Demeter treurt, zodat planten en graan niet meer bloeien.

 


Verhaal 3: Theseus en de minotaurus

Griekenland, ruim 4.000 jaar geleden. Athene had oorlog gevoerd tegen Kreta en verloren. Sindsdien moest Athene elk jaar 7 jongens en 7 meisjes uitleveren aan Kreta. Op Kreta werden de jongeren opgesloten in een labyrint (een soort doolhof) waarin een Minotaurus woonde. Een Minotaurus is een afschuwelijk monster met het lichaam van een man en de kop van een stier. Je begrijpt dus wel wat er met de 7 jongens en 7 meisjes gebeurde…

Op een dag hoorde Theseus, de zoon van de koning van Athene, van deze regeling. Hij werd boos en besloot mee te reizen naar Kreta. Daar aangekomen zei hij tegen Minos, de koning van Kreta, dat hij gekomen was om de Minotaurus te doden. Koning Minos lachte gemeen en zei dat Theseus dan als eerste het labyrint in mocht.

De dappere Theseus werd wel een beetje nerveus, maar deed zijn best om dat niet te laten merken.

Toen hij de troonzaal verliet, werd hij op zijn schouder getikt door Ariadne, de dochter van koning Minos. Zij had alles gehoord en gezien en was stiekem een beetje verliefd geworden op deze dappere prins. Daarom besloot ze Theseus te helpen.

Ariadne gaf Theseus een zwaard en een bolletje wol. Als hij in het labyrint was opgesloten, moest hij het uiteinde van het bolletje wol vastmaken aan de deur. Zo zou hij na het doden van de Minotaurus de weg terug kunnen vinden.

Maar Theseus moest beloven dat hij Ariadne mee terug naar Athene zou nemen, want als haar vader erachter zou komen dat zijn eigen dochter de vijand had geholpen, zou het slecht met haar aflopen. Theseus beloofde het, want hij was ook verliefd geworden op de mooie en slimme Ariadne.

         

Die avond werd Theseus naar het labyrint gebracht. De deur werd achter hem dichtgedaan, zodat het heel donker werd. Theseus maakte een uiteinde van het bolletje wol vast aan de deur en begon langzaam het labyrint in te lopen, terwijl hij het bolletje afwikkelde. Op sommige plekken scheen een beetje maanlicht door het dak van het labyrint. Dan zag Theseus schedels en beenderen op de grond liggen.

Opeens hoorde Theseus zware voetstappen en een verschrikkelijk gebrul. Uit het donker sprong de Minotaurus op hem af, maar Theseus was sneller. Zo hard als hij kon gaf hij het monster een stomp in zijn maag. De Minotaurus viel achterover. Theseus pakte hem bij de hoorns en drukte hem met al zijn kracht tegen de grond. Met zijn andere hand greep hij naar het zwaard dat Ariadne hem had gegeven. De Minotaurus brulde van woede en liet zijn scherpe tanden zien.

Theseus stak het zwaard driemaal in het hart van het monster. De Minotaurus brulde nog eenmaal… en stierf.

          

Theseus liep langs het touw terug naar de deur van het labyrint. Daar stond Ariadne al op hem te wachten. Ze holde naar hem toe en omhelsde hem. Samen renden ze naar de haven waar het schip uit Athene nog voor anker lag. Aan boord waren ook de 7 jongens en 7 meisjes. Ariadne had hen eerder die avond bevrijd. En terwijl de zon opkwam, begon het schip aan de terugreis naar Athene.

5. Beoordeling

Je gaat nu zelf een verhaal schrijven. In deze tabel staat precies aan welke eisen jouw verhaal moet voldoen en wanneer je onvoldoende/voldoende/goed scoort.

1. Voordat je begint met schrijven, kies je eerst een verhaalsoort: mythe, sage of legende.

Schrijf bovenaan of onderaan je verhaal wat je gekozen hebt.

 

Onvoldoende

 

Je hebt niet opgeschreven welke verhaalsoort je gekozen hebt.

 

Of:

Je hebt wel opgeschreven welke verhaalsoort je gekozen hebt, maar dit komt totaal niet overeen met de kenmerken die je in je verhaal laat terugkomen (zie 2).

 

Voldoende

 

Je hebt wel opgeschreven welke verhaalsoort je gekozen hebt, maar dit komt niet helemaal overeen met de kenmerken die je in je verhaal laat terugkomen (zie 2).

Goed

 

Je hebt wél opgeschreven welke verhaalsoort je gekozen hebt, en dit klopt ook met de kenmerken die je erin laat terugkomen (zie 2).

2. Tenminste 2 van de 3 kenmerken van de door jou gekozen verhaalsoort (mythe, sage of legende) komen duidelijk terug in je verhaal!

 

Onvoldoende

 

Minder dan 2 van de 3 kenmerken komen terug in je verhaal.

Voldoende

 

Tenminste 2 kenmerken komen terug in je verhaal, maar het kan nog wel wat duidelijker.

Goed

 

Tenminste 2 kenmerken komen duidelijk terug in jouw verhaal, zodat er geen twijfel is welke verhaalsoort dit is.

 

3. Je hebt tenminste 2 van de opgegeven 5 websites voor je verhaal gebruikt (zie bronnen).

 

Let op: onderaan je verhaal vermeld je welke websites je gebruikt hebt.
De website van deze webquest telt niet mee!

En Google telt ook niet mee, want dat is een zoekmachine, geen website die je zelf informatie geeft.

 

Onvoldoende

 

Je hebt minder dan 2 van de opgegeven websites gebruikt.

 

Of:

Je hebt niet opgeschreven welke websites je hebt gebruikt.

Voldoende

 

Je hebt 2 van de opgegeven websites gebruikt, én deze ook onderaan je verhaal vermeld.

Goed

 

Je hebt meer dan 2 van de opgegeven websites gebruikt, én deze onderaan je verhaal vermeld.

4. Je verhaal is minstens 1 kantje A4 en maximaal 2 kantjes A4 lang.

Het gaat hier om tekst, dus plaatjes/tekeningen tellen niet mee!

 

Onvoldoende

 

Je verhaal is korter dan 1 kantje A4.

 

Of:

Je verhaal is langer dan 2 kantjes A4.

 

Voldoende

 

Je verhaal is 1 kantje A4.

Goed

 

Je verhaal is langer dan 1 kantje A4, maar niet langer dan 2 kantjes A4.

5. Je verhaal is met de hand geschreven.

 

Onvoldoende

 

Je hebt het verhaal niet helemaal met de hand geschreven.

 

Voldoende

 

x

Goed

 

Je hebt het verhaal wél helemaal met de hand geschreven.

6. Je hebt netjes geschreven (zonder doorkrassen).

 

Onvoldoende

 

Je verhaal is slordig geschreven, je handschrift is moeilijk te lezen. Ook heb je veel woorden/zinnen doorgekrast.

Het lijkt meer op de kladversie dan op de nette eindversie.

 

Voldoende

 

Je verhaal is redelijk netjes geschreven, maar het had nog wel iets netter gekund. En hier en daar heb je toch nog wat woorden/zinnen doorgekrast.

Goed

 

Dit is duidelijk de nette eindversie; je hebt netjes geschreven en niets doorgekrast.

7. Je verhaal is goed gespeld (weinig spel- en grammaticale fouten).

 

Onvoldoende

 

Je verhaal heeft wel heel veel spellingsfouten en zinnen die slecht lopen.

 

Voldoende

 

Hier en daar heb je wat woorden verkeerd gespeld. Sommige zinnen lopen niet.

Goed

 

Geen spelfouten en ook alle zinnen kloppen. Hoofdletters, punten, komma’s, het klopt allemaal.

8. Je verhaal is door jou zelf verzonnen, en geen bestaand verhaal.

Onvoldoende

 

Je verhaal is (vrijwel) gelijk aan een bestaand verhaal.

Voldoende

 

Je verhaal lijkt wel een beetje op een bestaand verhaal, je had best wat meer zelf kunnen verzinnen.

 

Goed

 

Je hebt helemaal je eigen fantasie gebruikt en een verhaal verzonnen dat niet op een bestaand verhaal lijkt.

9. Je mag bestaande figuren gebruiken voor je verhaal, maar het is wel verplicht zelf minstens 1 figuur te verzinnen.

 

 

Onvoldoende

 

Je hebt zelf geen figuren verzonnen, maar alleen bestaande figuren (goden, mensen, wezens) gebruikt. Kom op, een beetje fantasie!

 

Voldoende

 

Je hebt 1 figuur zelf verzonnen.

Goed

 

Je hebt meer dan 1 figuur zelf verzonnen.

10. Je verhaal is op tijd ingeleverd: aan het einde van les 3.

Eerder klaar? Maak een mooie tekening als illustratie!

Onvoldoende

 

Je verhaal is (zonder geldige reden) te laat ingeleverd.

 

Voldoende

 

x

Goed

 

Je verhaal is op tijd ingeleverd.

6. Terugblik

Je bent nu aan het einde van de WebQuest!

Het was een hele klus, maar je hebt heel veel geleerd.

Vond je het een leuke lessenserie?

7. Docentpagina

  • Gemaakt door: S. Faber
  • Onderwerp: Griekse mythen, sagen en legenden
  • Tijdsinvestering: 3 lesuren van 45 minuten
  • Niveau: HAVO/VMBO 1
  • Werkwijze opdrachten: individueel
  • Deze Quest is gemaakt op: 30 juli 2010
  • Deze Quest is voor het laatst gewijzigd op: 13 juli 2011
  • Eindproduct: handgeschreven verhaal (sage, mythe of legende), door de leerling zelf bedacht
  • Het arrangement Webquest Griekse verhalen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sharon Faber Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-07-13 13:05:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    - Kopie zoekresultaat - Dit sjabloon van een Webquest kunt u kopiëren. Vervolgens kunt u er uw eigen invulling aan geven en dus uw eigen Webquest creëren!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.