1 Veiligheid

1 Veiligheid

Stage en veiligheid

Voordat je op stage gaat, maak je onderstaande toets over veiligheid op de werkvloer.

 

 

Opdracht: Stage

Veiligheid

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Gevaarlijk stoffen

Filmpje

Opdracht Tillen

VAP

Overal waar je komt is het belangrijk dat je veilig en verantwoord kunt werken, thuis, op school, op stage en later in je werk ook. Je zult altijd te maken hebben met de wetten en regels rondom veilig werken. Om hier meer over te leren maak je de opdrachten hier onder. Ze zijn toegspitst op de voedingsbranche omdat dit de richting is waarvoor jij hebt gekozen.

 

Opdrachten VAP

Print de gemaakte opdrachten uit en doe deze in je portfolio inder het tabblad VAP zodat je praktijkdocent deze kan beoordelen.

 

Voor klas 3:

 

 

Voor klas 4:

 

Dier Vee Paard

 

Lees de onderstaande tekst eerst een keer goed door voor je de aanwijzingen in het scherm opvolgt.

Klik op de onderstaande link, "veiligwerken in het dierenverblijf". 

 

Veilig werken in een dierenverblijf

 

Er wordt dan een website geopend welke gaat over veilig werken in het dierenverblijfKlik ook de bijbehorende opdracht en open "Opdracht veiligwerken in het dierenverblijf"

 

Bloem

Veilig werken moet je overal, dus ook tijdens de lessen bloem. In het bloemlokaal heb je ook te maken met veiligheid, denk maar eens aan de mesjes, scharen, spijkertjes en natuurlijk het werk in de kas!
 

In de opdracht hier onder ga je kritisch kijken naar de veiligheidsvoorzieningen in het bloem lokaal en de kas.

Techniek

Als je met Techniek bezig bent is het extra belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de veiligheidsmaatregelen die genomen zijn om het werk zo veilig mogelijk te doen.

Je bent verplicht je aan de veiligheidseisen te houden. Persoonlijke beschermingsmiddelen maken onderdeel van die  veiligheidsmaatregelen uit.

In onderstaande opdracht ga je het technieklokaal en het laslokaal eens kritisch bekijken. Ook kijk je naar de PBM's die horen bij het vak.

 

 

Landbouwmachines

Trekkers heb je in vele soorten en maten.
Net als bij de brommer heb je ook voor de trekker een rijbewijs nodig.
Veilig werken met dit soort machines is heel belangrijk!

In dit arrangement leer je hier meer over.

Wat moet je doen?

  • Werk het onderstaande arrangement door.
  • Maak de opdrachten die in het arrangement staan.
  • Print deze uit en stop dit in je portfolio.

 http://maken.wikiwijs.nl/27272/Veilig_werken_met_landbouwmachines

 Ook als je je trekkercertificaat al hebt, is het belangrijk dat je de regels blijft herhalen.

Burgerschap 1

Jarno Hams
Jarno Hams

Piebe bij de bedrijfsarts

 “De Beer van het Noorden” wordt hij ook wel genoemd, onze Piebe. Het had het kleine broertje van Jarno Hams, de sterkste man van Nederland, kunnen zijn! Piebe deed er ook nog eens niets bijzonders voor, hij wás gewoon oer sterk.  Iedereen kent hem op de camping waar hij werkt, hij helpt altijd even om de zware spullen naar de caravan te brengen. Ook in de kantine, met het uitladen van de bestellingen van de groothandel, zie je Piebe altijd in de weer met kratten fris en fusten bier.  Het is reuze handig om iemand zoals hij in de buurt te hebben! Je kunt echt op hem rekenen!

 

Op het recreatiepark doen ze ieder jaar iets aan vernieuwing. Dit jaar is de speeltuin aangepakt. Er zijn nieuwe toestellen geplaatst en een nieuwe zandbak uitgegraven. Nou ja, nu is het nog een “bak” want het zand ligt op een grote bult op de parkeerplaats voor de slagboom van het campingterrein. De baas was hier niet al te blij mee, er kon geen auto meer langs! Dus werd iedereen die gemist kon worden ingezet om de bult zand naar de zandbak te kruien. Piebe laat zich weer van zijn beste kant zien en doet minmaal 2x zo veel als een ander. Hij schept als een bezetene in de bult om en vult kruiwagen na kruiwagen.

 

Na 2 uur zwoegen is het pauze. We zitten bij te komen in de kantine als Mario de keukenhulp, Piebe roept met de vraag of hij uit de voorraad even een nieuwe emmer mayonaise wil pakken. Piebe springt op en loopt naar de voorraadkamer. Op de bovenste plank staan grote emmers saus. Opeens horen we vanuit de voorraad een kreet van pijn. Piebe kan niet meer rechtop staan van de pijn in zijn rug! Hij kan meteen naar de dokter!

 

Piebe tilde verkeert, alles vanuit zijn rug. Hij had zijn rug veel te veel belast en nu moest hij 3 weken rust houden. De bedrijfsarts gaf hem tips hoe hij voortaan zware lasten beter kon tillen. “Jonge, je bent slechts zo sterk als je rug is, en als je zo doorgaat is die rug in een paar jaar versleten! Dan kun je nog zulke sterke armen hebben, maar je tilt geen pakje boter meer op…” Dat zette hem aan het denken! Vanaf nu wilde hij niet meer degene zijn die meer, zwaarder en langer werkte. Wat leverde het hem op? Van complimentjes koop je geen boodschappen! Nee, nu ging Piebe aan zichzelf denken!

Opdrachten

Opdrachten

  1. Piebe tilt verkeerd zei de bedrijfsarts, alles vanuit zijn rug.

-          Wat bedoelt de arts?

-          Hoe moet je dan tillen?

-          Hoe til jij zware lasten?

 

  1. Een fust bier van50 literweegt ruim50 kg.

-          Hoe zwaar mag de last zijn die 1 persoon tilt?

-          Hoe zou een fust van50 liter getild moeten worden? Geef 2 opties.

 

  1. Piebe moet opnieuw leren tillen op een veilige manier maar dat is niet het enige wat hij moet leren. “Nee” zeggen tegen mensen die constant een beroep op hem doen is minstens zo belangrijk.

-          Hoe zou jij reageren als mensen in je omgeving constant een beroep op je kwamen
           doen vanwege je fysieke kracht?

-          Wanneer kun jij je grenzen goed aangeven en wanneer niet, geef voorbeelden.

Burgerschap 2

Mark loopt al twee maanden stage bij een loonbedrijf. In de werkplaats is het een chaos van gereedschap, onderdelen, al dan niet uit elkaar gesleutelde machines, oliedoeken en afvalbakken. Toch schijnt iedereen er de weg te weten, zijn spullen te vinden en zich er totaal niet aan te storen. Voor Mark geldt dit echter niet. Hij is er iedere vrijdag en kan niks vinden, maar durft niemand aan te spreken op de situatie in de werkplaats.

 

Vandaag komt er een spoedklus tussendoor. Eén van de trekkers heeft een aanrijding gehad waardoor het frontgewicht is afgescheurd. Dat moet gerepareerd worden en Mark mag hierbij helpen. Snel schuiven ze materialen uit de weg zodat de trekker de werkplaats in kan rijden. Een collega van Mark foetert op de rotzooi. Mark grijpt het moment aan om te opperen met z’n allen de werkplaats op te ruimen, maar vangt helaas bot. “Daar begin ik niet aan! Het is niet mijn probleem!” moppert de collega.

 

De trekker komt de werkplaats inrijden, Mark loopt achteruit en loodst de trekker langs de opzij geschoven onderdelen. “Zo gaat ie goed! Nog een klein stukje!” roept hij naar de chauffeur. Ineens struikelt hij over de slang van het lasapparaat, slaat achterover met zijn hoofd tegen de machine en blijft versuft liggen. Er zit een snee in zijn achterhoofd en het bloedt behoorlijk. Geschrokken van het bloed en de val krabbelt Mark overeind. Zijn collega geeft hem een dot papier om het bloeden te stelpen. Mark voelt dat hij boos wordt. “Die rotzooi hier ook! Alles wat jullie kunnen zeggen is: het is niet mijn probleem! Maar ik kan wel naar het ziekhuis voor wat hechtingen. Dit had iedereen kunnen gebeuren, dus geloof me, het is IEDERS probleem!”

Opdrachten

Opdrachten

1. Welke bedreigingen voor de eigen gezondheid komt Mark in deze situatie tegen?

 

2. Hoe gaat hij daarmee om?

    - Kun je tips aan Mark geven hoe hij er anders of beter mee om had kunnen gaan?

 

3. Onderzoek of het verantwoord is dat Mark, vanuit Arbo-oogpunt in de werkplaats werkzaam is.

 

4. Welke bedreigingen voor je gezondheid ben jij tegengekomen in je werk?
    Hierbij kun je uitgaan van de werksituatie tijdens je stage die je nu hebt of gehad hebt.  

    - Hoe ga je daarmee om?

    - Zou je er op een andere manier mee om kunnen of willen gaan? Licht je antwoord toe.

Bronnen

Informatie:  
- Arrangement Landbouwmachines AOC Friesland, (C.Postma)
- In de Praktijk LOB Maatwerk+ Groensector, (Edit5)
- Veilig werken Dierenverblijf Ontwikkelcentrum
   
 Afbeeldingen:  
 - Algemeen  Google
 - Foto jongeren bij trekker  C. Postma
   
Opdrachten:  
- Veiligheid, stage, dier  AOC Friesland
   

Filmpje:

 
- Gevaarlijke stoffen Ontwikkelcentrum
  • Het arrangement 1 Veiligheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Cindy Postma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-02-10 16:59:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Veiligheidsmaatregelen, Persoonlijkie Beschermingsmiddelen, veiligheid op stage, veilig werken in het dierenverblijf, veiligheid en techniek.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; Praktijkonderwijs; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Rekenen/wiskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    lezen, pbm, persoonlijke berschermingsmiddelen, stage, veilig werken, veiligheid

    Bronnen

    Bron Type
    Filmpje
    http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/Default.aspx?id=OC-41102-4-11.wmv&format=wmv&mode=single
    Link
    Veilig werken in een dierenverblijf
    http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/Default.aspx?id=OC-30016-2-d&format=html&mode=single
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.