Bok controle

Bok controle

Arrangement bok controle

introductie

Introductie

Klik op de volgende link

dagelijkse controle
leereenheid dagelijkse controle

Als trekkerchauffeur moet je er voor zorgen dat je de hele dag probleemloos met de trekker kunt werken. Om dit mogelijk te maken moet je een aantal dingen controleren zoals:

  • Brandstof
  • olie
  • koeling
  • bandenspanning
  • verlichting

In dit arrangement vind je informatie over deze dagelijkse controle.

Neem de informatie vanuit de ECC of de boeken hierover door.

Voer de leeractiviteiten in het leslokaal, het practicumlokaal en op het BPV bedrijf uit.

Maak tenslotte de toets

voorbereidingen

LA De vierslagmotor
In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe een vierslagmotor werkt, wat de onderdelen zijn en welke stoffen nodig zijn voor de werking.

De arbeidscyclus van verbrandingsmotoren

De werking van de tweeslagmotor
Deze paragraaf gaat over de werking en het principe van een tweeslagmotor; de verschillende onderdelen, uitleg over de verschillende slagen, de lucht en brandstof, de olie en de koeling.

De werking van motoren; Het instructieboek
Deze paragraaf gaat over het instructieboek bij een machine; hoe bedien je en onderhoud je de machine en hoe ga je er veilig mee om? Tevens gaat deze paragraaf over de verschillende vloeistoffen in een voertuig en motor.

LA Eenvoudige meetapparatuur
In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe de schuifmaat en spanningzoeker werken.

LA Banden
In deze paragraaf wordt m.b.v. opdrachten gekeken hoe de bandenspanning van een trekker gecontroleerd kan worden.

Smeren, tanken en stallen van trekkers, werktuigen en machines
Complete leereenheid over de beroepshandeling smeren, tanken en stallen van trekkers, werktuigen en machines. Deze leereenheid bevat een oriëntatie, informatie, instructievideo\'s, bronnen & links en een toets.

Verlichting controleren en repareren
Instructievideo die laat zien hoe je de verlichting van trekkers en werktuigen controleert en repareert.

De spanningzoeker
Informatie over de spanningzoeker. Een spanningzoeker is een hulpmiddel dat je gebruikt om erachter te komen waar de verlichting van trekkers en werktuigen kapot is. Deze informatie is relevant bij signaleren en melden van kleine storingen en slijtage.

Onderhouden druksmeersysteem
Informatie over het onderhoud van druksmeersystemen. Bij motoren zijn er verschillende smeersystemen, onder andere een spatsmeersysteem, een mengsmeersysteem en een druksmeersysteem. Bij een druksmeersysteem zorgt een oliepomp ervoor dat de olie via leidingen en kanalen bij alle draaiende onderdelen van de motor komt. Deze informatie is relevant bij het gereedmaken van trekkers, werktuigen en machines.

Overige spanningtestapparatuur
Informatie over spanningtestapparatuur. Naast een spanningzoeker voor 12 of 24 Volt is er een spanningzoeker voor 230/400 Volt. Ook met een spanningsmeter en een universeelmeter kun je spanning meten.Deze informatie is relevant bij signaleren en melden van kleine storingen en slijtage.

Leeractiviteiten school

Open bestand LA Koeling

Open bestand LA Lucht en brandstofsysteem

Open bestand LA Aansluiten van verlichting

Leeractiviteiten BPV

LA Dagelijks controleren van de trekker, wagen of machine.doc
Kwalificatieprofiel: Vakfunctionaris Natuur en TechniekExamenstandaard: Machinevaardigheid (140-1 en 150-1Leeractiviteit: Dagelijkse controle van trekker en machine/werktuig Oefensituatie:MachinevaardigheidLeervragen:Wat moet er dagelijks gecontroleerd worden?Waarom moet dat dagelijks gecontroleerd worden?Wat moet ik doen als ik iets niet in orde vind?Beschrijving van de activiteit:Je kunt een trekker, wagen of machine controleren zodat je met deze trekker, wagen of machine een volledige dag kunt werkenTips voor de uitvoering:@@Toelichting, gewenst resultaat en criteria:Oriëntatie trekkerGeef in figuur 1.1 met letters de plaats aan van de :-vulopening dieselolietank (A)-vulopening koelvloeistof (B)-motoroliepeilstok (C)-meetpunt voor de bandenspanning (D)-motorolie vuldop (E)-hydrauliekreservoir (F)-wielmoeren (G) Fig. 1.1 Dagelijkse controlepuntenUitvoering bij de trekkerKies een trekker en voer de volgende controles uit. Noteer je bevindingen.Hoe hoog is de bandenspanning van de

LA Aftanken van trekkers en andere motoren.doc
Aftanken van trekkers en andere motorenBij het aftanken kan er wel eens iets mis gaan. Bij een trekker zul jij meestal wel de juiste brandstof tanken, maar bij die kleine motoren gaat het wel eens mis. Moet er in het aggregaat nu diesel of benzine? Of moet er in de bosmaaier gewone benzine of tweetakt mengsmering? Of hoe zit dat nu met het toevoegen van olie voor de smering van de zaagketting bij een motorkettingzaag DoelJij kunt een motor van de juiste brandstof voorzien.OriëntatieAan de buitenkant van een motor kun je al zien welke brandstof er in moet.1.Hoe kun jij aan de buitenkant van een motor zien dat je dieselolie moet tanken?2.Veel trekkers zijn uitgerust met een commonrail dieselmotor? Wat voor soort dieselolie moet je voor deze motor gebruiken?3.Welke brandstof moet er in een motorkettingzaag? Welke olie moet je voor de smering van de zaagketting gebruiken? Zit er ook nog een bepaalde olie door de brandstof gemengd? Zo ja, welke oliesoort is dat?Uitvoering Op jouw bedrijf

LA Vervangen of repareren van verlichtingsstekker.doc
Vervangen of repareren van verlichtingsstekkerDe verlichtingsstekker van de wagen is nogal eens stuk. Even vergeten om de stekker bij het afkoppelen uit het stopcontact te halen en je trekt de stekker stuk bij het afkoppelen van de wagen. Vuil of corrosie is ook een veel voorkomend probleem bij storingen. DoelJij kunt een stekker van de wagenverlichting vervangen of repareren.OriëntatieOp een verlichtingsstekker staan codes. Bij die code hoort een bepaald soort verlichting. Die code kan bestaan uit een enkel cijfer of een combinatie van cijfers met een letter.Ga onderstaande tabel invullenSoort verlichting Draadkleur Aanduiding Uitvoering Vraag aan je begeleider of er een wagen is waarbij jij de verlichtingsstekker mag maken. Controleer daarna of de wagenverlichting werkt.AfsluitingVraag aan je begeleider of hij jou een beoordeling wilt geven. Als jouw begeleider vindt dat jij dat goed kunt, kan er onder deze opdracht een handtekening

Toetsing

Open bestand toets

Bronnen en links

Open bestand bronnen en links

Colofoon

Open bestand Colofoon