Chocolade

Chocolade

Inleiding

Wie naar het journaal of 'Hart van Nederland'  heeft gekeken, heeft daar kunnen horen dat het nu eindelijk wetenschappelijk bewezen is: chocolade is gezond!! Natuurlijk wisten we dat zelf al lang, hoe kan zoiets lekkers nou slecht voor je zijn? Jammer alleen dat je er soms puistjes van krijgt of er misselijk van wordt als je er teveel van eet!

 

Waarom zijn mensen toch zo gek op chocolade? Waarom geef je een meisje dat je leuk vindt een doos bonbons? Waarom vinden vrouwen chocolade extra lekker als ze ongesteld zijn? Is chocolade een soort tovermiddel waarvan je je beter gaat voelen?

 

In deze opdracht ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Opdracht 1

Maak het vragenblad over het etiket hieronder.

Etiket van een chocoladereep
Etiket van een chocoladereep

Hoe ontstaat chocolade?

Cacaobonen in hun peul
Cacaobonen in hun peul

Verwarming van peulen

Sinds 1847 maakt men al chocolade! Chocolade wordt gemaakt van cacao en deze cacao komt weer van cacaobonen. Cacaobonen zitten in peulen (net als tuinbonen en erwten), die aan de cacaoboom groeien. Cacaobomen houden van een warm, tropisch klimaat en groeien dan ook in Afrika en in de Tropische regenwouden van Zuid-Amerika. In elke peul zitten zo’n twintig tot veertig bonen. Deze peulen worden geplukt en dan afgedekt met bananenbladeren. Hieronder wordt het erg warm en gaat het  broeien. Hierdoor veranderen de bonen en ze beginnen dan al naar chocolade te ruiken. Dit proces heet fermentatie.

Verwerking in de fabriek
Daarna worden de bonen te drogen gelegd in de zon. Eenmaal droog, kunnen ze geëxporteerd worden naar landen zoals Nederland. In Nederland gaan ze naar de fabriek waar ze verder verwerkt worden. Eerst wordt het huidje om de boon verwijderd. Dit huidje is, als gevolg van het drogen, hard geworden en wordt er in de fabriek afgehaald door de bonen door 2 walsen te halen. Een blaasmachine blaast de huidjes die ook wel doppen genoemd worden, in een opvangzak. De doppen gaan naar een tuincentrum en worden daar gebruikt als tuindecoratie of om een paadje mee te bedekken.

Van cacaomassa naar chocolade
De nu gepelde bonen worden in de fabriek vermalen tot een dikke vloeibare massa, deze massa wordt cacaomassa genoemd. De cacaomassa bestaat uit cacaoboter en cacaopoeder. Chocolade wordt gemaakt van cacaomassa, melkpoeder en suiker. Dit wordt gemengd en heel lang geroerd en verwarmd.
Eenmaal vloeibaar kun je het in vormpjes gieten en er zo bonbons en chocoladeletters van maken.

Wist je trouwens dat van cacaoboter limpenbalsem gemaakt kan worden?

 

Zongedroogde cacaobonen
Zongedroogde cacaobonen

Opdracht 2

Maak de vragen bij onderstaand artikel.

Melk, puur of wit?

Wat is het verschil tussen wit, melk en puur? Pure chocolade is de meest natuurlijke vorm van chocola. In het onderzoek wat gedaan is en waar uitgekomen is dat chocolade gezond is, wordt dan ook deze vorm van chocola bedoelt. Aan melkchocola is volle melkpoeder of room toegevoegd, daarom smelt het ook makkelijker en omdat het dus ook meer vet bevat, krijg je er eerder puistjes van. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder. Dat wordt dus gemaakt van cacaoboter, melkpoeder en suiker. Eigenlijk is witte chocola dus geen echte chocola, omdat er geen cacao in zit.

Het gezonde onderdeel van chocolade zit hem dus in de cacaopoeder. Uit het wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen welke regelmatig pure chocolade eten minder last hebben van hart en vaatziekten. Dus zo zie je maar, lekker hoeft niet altijd direct ongezond te betekenen. Maar waarom is chocola toch zo alom geroemd? Wat maakt nou dat je je goed gaat voelen van chocolade?

 

Hieronder zie je hoe de verschillende soorten chocola in de fabriek tot taarten en letters gemaakt worden. (De muziek is van "Sjakie en de Chocolade fabriek")

Chocoladefabriek

Opdracht 3

In onderstaande link vindt je een tekst over eerlijke chocolade letters.
Hierbij horen een aantal opdrachten. Deze staan in het WORD bestand onder de tekst.

Chocolade & hormonen

Chocolade bui!
Chocolade bui!

Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar hormonen gehad. Vlinders in je buik, hoofd in de wolken, verliefd… Dit verliefde gevoel komt o.a. door het hormoon Serotonine. Dit hormoon is heel belangrijk in je leven! Niet alleen omdat je je er verliefd van gaat voelen, maar ook omdat het er voor zorgt dat je je lekker in je vel voelt zitten. Als je het niet zou hebben wordt je depressief.  

Feromonen
Planten hebben geen hormonen, maar feromonen. Een andere naam, maar het werkt ongeveer hetzelfde als hormonen bij ons. Cacaobonen zitten vol met een feromoon dat heel veel lijkt op ons hormoon serotonine. Bij de plant heet dat: Fenylethylamine. Dus door dit op te eten krijgen we een extra dosis “ik voel me goed” middel binnen. Ons lichaam reageert op dit feromoon met een soortgelijke reactie als het heeft op serotonine, wel minder hevig. Zo kun je je niet verliefd gaan voelen na het eten van een reep pure chocola. Maar je kunt wel je verliefde gevoel sterker voelen. Vandaar de chocola als symbool van de liefde.

Serotonine
Meisjes die ongesteld zijn maken minder serotonine aan. Je moet je voorstellen, serotonine word gemaakt in je hypofyse, een hormoonklier in je hersenen. Daar word het verzameld in een soort zakje. Je lichaam is heel zuinig op dit kostbare hormoon. Het geeft elke dag een heel klein beetje af aan je bloed, waardoor jij goed kan functioneren.
Als je ongesteld bent verlies je bloed. Je lichaam is zuinig, het bezuinigd dan zeg maar op dit hormoon. Zonde om het zomaar weg te laten lopen… Meisjes zijn dan vaak ook wat kribbiger, voelen zich niet lekker. Dat komt onder andere door gebrek aan het hormoon. Een grote reep chocola kan in die soort dagen wel eens extra lekker smaken! Het geeft je een beetje een opkikkertje!

Opdracht 4

Print het Word document uit en vul deze in.

Kijk hem na en stop hem in je portfolio.

 

Chocolade Weetjes...

Chocolade weetjes
 

  • De wetenschappelijke naam van de cacaoboon is Theobroma cacao. Theobroma betekent 'voedsel van de goden.'
     
  • Melkchocolade is een nuttige bron van ijzer en magnesium, alle chocolade bevat kalium.
     
  • Circa 40% van de vrouwen en ruim 15% van de mannen heeft regelmatig behoefte aan chocolade.
     
  • In Nederland eet men gemiddeld 5 kg chocolade per jaar.
     
  • Een reep pure chocola (125 gram) bevat meer cafeïne dan een kop oploskoffie.
     
  • Chocolade is minder schadelijk voor het gebit dan snoepgoed.
     
  • Chocolade verhoogt het serotonine en endorfine gehalte in de hersenen en dit geeft een oppeppend effect.
    Dit is voor een groot deel te danken aan de stof fenylethylamine. Dit komt van nature in de hersenen voor. Bij emotionele opwinding komt het vrij.
     
  • Chocolade bevat stimulerende stoffen als theobromine en cafeïne, deze verhogen de alertheid.

Opdracht 5

Getempereerde chocolade
Getempereerde chocolade

Opzoeken van informatie op een website is nog niet zo gemakkelijk. Zeker niet als het een grote website is met veel informatie.

Het is belangrijk dat je de kopjes aan de linkerkant goed leest. Zo kun je beredeneren waar je de grootste kans hebt om de informatie die je zoekt te vinden.

Onderstaande link is een website over chocolade. De vragen vind je in het Word document.

Succes!

http://home.wxs.nl/~kesting/choco.htm

Bronnen

Informatie: - Nordwin College
 

- Elsevier (artikel Chocolade)

  - Nieuwsbegrip
  - http://home.wxs.nl/~kesting/choco.htm
  - Wikipedia
   
   
Filmpje: - Chocoldadefabriek Sittard (via YouTube)
   
Afbeeldingen: - Google
   
   
  • Het arrangement Chocolade is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Cindy Postma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-04-11 15:45:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Choclade maken Bestanddelen Chocolade als prodduct
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; Praktijkonderwijs; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie; Maatschappijleer;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    bonbon, cacao, cacaoboon, chocola, chocolade, reep

    Bronnen

    Bron Type
    Chocoladefabriek
    https://www.youtube.com/v/tft-RvrHvCc&hl=nl&fs=1
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.