Ondernemen in de toekomst

Ondernemen in de toekomst

Inleiding

Opdrachten

Opdracht 1

Opdracht 1: Stakeholderinventarisatie (per persoon)

 

  1. Maak een inventarisatie van stakeholders met wie de ondernemer te maken heeft
  2. Geef aan wat het belang is van de stakeholder (= wat willen ze bereiken, wat is hun  doel)
  3. Hoe staan ze daardoor t.o.v. de melkveehouderij?

 

Stakeholder: een persoon, groep, organisatie of systeem, dat invloed heeft op de acties van een organisatie of erdoor beïnvloed wordt

 

Uploaden uiterlijk 23 oktober op blackboard, doe dit op de BB bij groepsindeling, per groep kun je via de groep discussie openen. Iedere student upload het bestand onder zijn eigen groep (digitale bestand staat ook op BB). Het resultaat komt terug in latere opdrachten

 

Stakeholder

Belang (wat willen ze bereiken)

Houding tov melkveehouderij

1.       

 

 

2.       

 

 

3.       

 

 

4.       

 

 

5.       

 

 

6.       

 

 

7.       

 

 

8.       

 

 

 

 

Open bestand Opdracht 1 Stakeholderinventarisatie

Opdracht 2

Opdracht 2: Veranderingen op het (eigen) bedrijf

 

Elk bedrijf verandert, soms met kleine stappen, soms met sprongen. In deze opdracht beschrijf je 3 veranderingen op het bedrijf sinds jouw geboortejaar die mede bepalend zijn hoe het bedrijf er vandaag uitziet, je beschrijft ook kort de oorzaken/redenen van die veranderingen. Neem hiervoor het thuisbedrijf als uitgangspunt of een bedrijf waar je bekend mee bent.

 

  1. Maak een tijdlijn vanaf je geboortejaar waarop je drie veranderingen op het bedrijf markeert
  2. Beschrijf kort wat er concreet verandert is
  3. Beschrijf de redenen achter de verandering waarbij je die uitsplitst naar

§         Economische oorzaken

§         Ecologische oorzaken

§         Sociale oorzaken

  1. Beschrijf het doel van het bedrijf met betrekking tot de volgende onderdelen

§         Economisch

§         Ecologisch

§         Sociaal – directe omgeving (familie en buurt)

§         Sociaal – maatschappij (consument en burger)

Als er geen doelstelling is op een van de deelterreinen schrijf je dat ook zo op, ga geen antwoorden geven die niet reëel zijn, ga dus niet de gewenste antwoorden te geven.

 

Upload je bestand op BB en neem het uitgeprint mee naar de volgende les.

Open bestand Opdracht 2 Veranderingen op het eigen bedrijf

Opdracht 3

Opdracht 3: Verkenning huidige systeem 

Samen met 1 andere student beschrijf je wat de effecten zijn van de keuzes van het bedrijf (die bekend zijn vanuit opdracht 1) als de beschreven doelstelling extreem doorgevoerd wordt. Dit doe je voor één bedrijf. Hier is uiteraard sprake van een niet reële situatie, het gaat om het gedachte-experiment. Durf met name bij vraag 3 extreem te denken en te verwoorden.

 

  1. Bespreek samen de beide bedrijven die je in opdracht 1 beschreven hebt. Wat staat er centraal op dit bedrijf?  Waar zijn de ondernemers door gemotiveerd? Kies hier de twee belangrijkste uit.
  2. Wat is het effect van de keuzes in de bedrijfsvoering  (in het bedrijf van vandaag) op:

§         De ondernemer

§         Het dier

§         Het milieu

§         De consument

  1. Stel dat je het hoofddoel van het bedrijf (als beschreven in vraag 1) echt volledig door zou kunnen voeren zonder rekening te houden met andere omstandigheden? Beschrijf vanuit het oogpunt van:

§         De ondernemer

§         Het dier

§         Het milieu

§         De consument

 

Per groep werk je de drie vragen uit op een A3 waarin je kort en kernachtig presenteert. Deze mini posters worden aan het begin van de derde les besproken. 

 

 

Open bestand Opdracht 3 Verkenning huidige systeem

Opdracht 4

Opdracht 4 Bereken je ecologische voetafdruk

Bron: www.voetenbank.nl

De wereldvoorraden zijn niet onuitputtelijk. Grondstoffen en bruikbare gronden zijn er maar in beperkte mate. Dat is geen probleem, zolang we die met z'n allen niet te snel opmaken en er goed mee omgaan. Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en we geven de natuur voldoende ruimte om te overleven, dan is er voor elke bewoner gemiddeld 1,8 hectare beschikbaar (18.000 m², ongeveer drie voetbalvelden). Die 1,8 hectare is inclusief de nodige ruimte voor het behoud van de mondiale natuur/biodiversiteit.

Hoe staat u op de wereld?

Iedere persoon gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel ruimte hangt af van iemands consumptie. Met behulp van de Mondiale Voetafdruk zijn we in staat om met een getal, uitgedrukt in hectares, aan te geven hoeveel oppervlakte aarde per persoon dat is. Het gaat niet alleen om de ruimte die nodig is om uw voedsel te verbouwen. Ook gebruik van papier en transport legt beslag op de beschikbare ruimte. Alles wat u eet, aantrekt en koopt wordt ergens geproduceerd en moet ook worden vervoerd.

Hoe wordt de Voetafdruk berekend?

Alles wat we gebruiken kunnen we omrekenen naar de hoeveelheid ruimte die daarvoor nodig is. Bij landbouwgrond voor voedsel en de ruimte voor wegen en huizen is dat duidelijk. Energiegebruik wordt omgerekend naar de hoeveelheid uitgestoten CO2 (kooldioxide). Om die CO2 om te zetten in zuurstof, is een bepaalde oppervlakte bos nodig. Die hoeveelheid bos wordt opgeteld bij de rest van uw ruimtegebruik. Zo is het mogelijk om voor iedere persoon en ook voor landen, steden, bedrijven en producten, uit te rekenen hoeveel grondoppervlak nodig is voor de energie en ruimte die gebruikt zijn.

Opdrachten

1.       Bepaal volgens twee verschillende methodieken je ecologische voetafdruk. Eentje tref je aan via deze link. De andere zoek je er via internet zelf bij.

Methode

Benodigd oppervlak (ha)

Aantal aardes nodig

1.       De kleine aarde

 

 

 

2.        

 

 

 

3.       Krijg je met beide methodieken dezelfde waarden? Zo nee; waarom denk je dat de waarden verschillend zijn?

 

4.       Welke factoren wegen mee in de bepaling van je ecologische voetafdruk?

 

5.       Kan iedere wereldbewoner jouw consumptiepatroon overnemen? Zo nee; hoe wordt dat probleem nu opgelost?

 

6.       Hoeveel ha zou je mogelijk kunnen besparen door anders te eten en drinken? Vul de scan nogmaals in met dezelfde waarden voor alle onderwerpen, behalve voor eten en drinken. Kies daar de laagste consumptie categorie.

Consumptiepatroon

Benodigd oppervlak (ha)

Aantal aardes nodig

Normaal (zie tabel 1)

 

 

 

Aangepast dieet met lage voetafdruk

 

 

 

7.       De ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) willen gezamenlijk een plan lanceren om de Nederlandse bevolking gezond te laten eten met een zo laag mogelijke milieubelasting. Kruip in hun huid en schrijf een advies hoe ze dat het beste aan zouden kunnen pakken (300-350 woorden).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ab Klink, minister VWS

 

Jaqueline Cramer, Minister VROM

Open bestand Opdracht 4 Ecologische Voetafdruk

Opdracht 5

Opdracht 5 INTERVIEWDRAAIBOEK

Vul ter voorbereiding van de interviews met stakeholders, die jullie in het kader van de cursus 'Ondernemen in de Toekomst' gaan uitvoeren, onderstaand schema in.

Datum, tijd en plaats interview

 

 

 

 

Naam geïnterviewde, functie en organisatie

 

 

 

 

Naam van de interviewers en taakverdeling

 

Gespreksleider:

 

Rapporteur + tijdbewaker:

 

 

Doel van het interview

 

 

 

 

Onderzoekskader, gegevens worden gebruikt voor

 

 

 

 

Vragen, aandachtspunten

 

·         Introductie

 

 

·         Kern

 

 

·         Afsluiting

 

 

Terugkoppeling verslag

 

 

Belangrijke feiten en cijfers

Vermeld hierbij de bronnen die je hebt geraadpleegd.

 

 

 

 

Belangrijke formuleringen

 

 

 

 

Open bestand Opdracht 5 Interviewddraaiboek

Opdracht 7

Intensieve veehouderij

Opdracht 7 Ondernemen in de Toekomst    Scenario's

 

(deze opdracht is in feite al het eerste onderdeel van de eindopdracht)

 

In de les van 15 december 2009 zijn jullie in jullie basisgroep gestart met het uitwerken van toekomstscenario's. In deze opdracht werken jullie de resultaten verder uit, aan de hand van onderstaande vragen. De vetgedrukte woorden geven aan welk resultaat er per vraag van jullie verwacht wordt.

 

Het idee van de scenariomethodiek is dat je goed moet weten welke ontwikkelingen er allemaal gaande zijn, om daar met je bedrijf op in te kunnen spelen. Die ontwikkelingen verzin je niet zelf, maar pik je op uit de media, via internet, etc.. Geef daarom aan waaruit jullie opmaken dat de trends, die jullie belangrijk vinden, dat ook zijn (op welke bronnen baseer je je idee ?). Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je duidelijk weet, wat je zelf wil van het bedrijf. Welke doelen wil je realiseren met het bedrijf en wat is er allemaal nodig om dat mogelijk te maken?

 

  1. Welke trends en ontwikkelingen zijn van invloed op de veehouderij ten aanzien van:
    1. markt
    2. producten / diensten
    3. bedrijf
    4. maatschappij

(resultaten brainstorm: lijst met trends en ontwikkelingen)

 

  1. Geef aan welke 2 trends jullie kiezen als basis voor het scenario. Deze trends dienen aan de voorwaarden te voldoen dat ze belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de veehouderij in de toekomst, maar nog onzeker, hoe ze zich in de toekomst zullen gaan ontwikkelen. Onderbouw met bronnen (artikelen uit tijdschriften, van internet, etc) dat het belang van de gekozen trends voor de ontwikkeling van de veehouderij.

 

  1. Zet in een assenstelsel de trends tegen elkaar uit en geef aan in welke delen van het assenstelsel jullie je scenario's in de les hebben uitgewerkt. Geef de scenario's een naam.

 

  1. Scenario's: wat zou er gebeuren als....
    Werk de consequenties van de scenario's uit in een verhaal, waarin je aangeeft hoe het bedrijf en alles daaromheen (het product, de producent, de consument, de markt, de maatschappij) zich ontwikkelen volgens de door jou aangegeven ontwikkelrichting. Geef aan hoe de trends van vraag 1 daarop  Maak het plausibel, samenhangend en zorg dat er geen tegenstrijdigheden inzitten. Schrijf het verhaal uit voor:
    1. Jullie voorkeursscenario (uitgebreid)
    2. Het tegenovergestelde scenario (minder uitgebreid, met name bedoeld om je voorkeursscenario beter in beeld te krijgen, het is nl het tegenovergestgelde)

 

  1. Wat wil je bereiken met je bedrijf op economisch, ecologisch en sociaal vlak? Hoe ziet jullie ideale bedrijf eruit? Geef aan wat de doelen zijn van jullie bedrijf van de toekomst (2030).

 

  1. Geef aan hoe je denkt dat de doelen behaald kunnen worden, gezien de ontwikkelingen, die op dit moment gaande zijn. Wat moet er in de tussenliggende jaren gebeuren om die doelen van het bedrijf te realiseren?

 

Open bestand Opdracht 7 Scenario's

Presentaties

Open bestand Introductie VidT

Open bestand Les 1 Vikingen, Groenland en gewoonte

Open bestand Les 4 Voorbereiding debat.

Open bestand Les 5 Dierenwelzijn

Open bestand Les 6 Stakeholders in debat!.

Open bestand Les 7 Toekomstscenario's

Open bestand Les 10 Eindpresentaties VidT

Bronnen

Open bestand Behoeften koe, ondernemer, burger en milieu

Open bestand Brief achtergrond interview Ondernemen in de Toekomst

Open bestand Bronnenlijst Veehouden in de Toekomst

Open bestand Stakeholders en links

Open bestand Les 5 Dierenwelzijn

Docentinformatie

Evaluatieformulieren

Open bestand Evaluatieformulier Ondernemen in de Toekomst

Open bestand Evaluatieformulier Introductie Excursie VidT

Beoordelingsmatrix

Open bestand Beoordelingsmatrix Ondernemen in de Toekomst

Open bestand Beoordelingsmatrix Opdracht 4 Ecologische Voetafdruk