Mediaserver

Mediaserver

Handleiding mediaserver

Doel

Wat is het doel van de mediaserver?


De mediaserver is een middel dat wordt ingezet voor diverse onderwijsdoeleinden, specifiek binnen het groen onderwijs.

 

Met de mediaserver is het mogelijk om streaming videobestanden te gebruiken. Streaming video is een techniek die steeds meer op school en internet gebruikt wordt.

Groen Kennisnet biedt de groene scholen de mogelijkheid om laagdrempelig gebruik te maken van deze techniek. Docenten en studenten maken steeds meer gebruik van video, ook in het dagelijks leven. Logisch dan dat video ook op school steeds meer gebruikt gaat worden. Docenten en studenten kunnen via Groenkennisnet.tv zelf hun video's op de mediaserver plaatsen.

Gebruikers

Welke video's komen op Groenkennisnet.tv?


De videoserver van Groenkennisnet.tv is bedoeld voor alle groene instellingen. Video's kunnen betrekking hebben op het onderwijs, onderzoek of combinaties hiervan.

Het kunnen video's zijn over bepaalde handelingen uit de praktijk, presentaties, instructies of bijvoorbeeld een opname van een proeve van bekwaamheid. Kortom, video's die te maken hebben met het onderwijs of de ontwikkeling van de student(e).

Deze video's worden door de mediaserver zelf geconverteerd naar het juiste formaat (wmv-formaat) en beschikbaar gesteld via deze server nadat ze door een redactiegroep beoordeeld en gelabeld (met behulp van metadata) zijn. 

Naast video's kan ook 'rich media content' toegevoegd worden. Dit is een video gekoppeld aan een presentatie.

Streaming video

Wat is streaming video?

 

 

Streaming video is een techniek waarbij bewegend beeld en geluid via internet direct op het computerscherm verschijnt. Dit gebeurt zonder dat de weergave wordt onderbroken door downloaden.

 

Dit videomateriaal (de 'stream') kan live zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook gaan om een eerder opgenomen film. Het uitzenden van gearchiveerd beeld- of geluidsmateriaal heet 'on-demand streamen'.

Techniek
Grote videobestanden kunnen niet in één keer worden gedownload. Eerst wordt een klein gedeelte van de data gedownload en 'gebufferd'. Dit wordt omgezet en zichtbaar gemaakt via het scherm. Terwijl de gebruiker hiernaar kijkt wordt de rest van de data gedownload. Dit, ietwat "vertraagd kijken", maakt de noodzaak om het gehele bestand eerst te moeten downloaden overbodig.

Niet alle video die je op deze manier direct kunt bekijken is overigens écht 'streaming'. Vaak is sprake van zogenaamd 'progressief downloaden'. Hierbij wordt telkens een stukje gedownload. Als dit binnen is wordt dit op het scherm getoond. Bij streaming wordt een voortdurende videostroom naar de gebruiker gestuurd. Het bestand wordt niet gedownload en kost geen ruimte op de computer.

 

Een ander voordeel van streaming video is dat gebruikers een film niet vanaf het begin hoeven te bekijken tijdens het downloaden. Klikken ze halverwege de tijdsbalk dan begint de film ook halverwege met afspelen.   

 

Bekijken van streaming video kan met verschillende programma's, afhankelijk van het formaat waarin de stream wordt aangeboden.  Dit formaat is voor Groenkennisnet.tv het wmv-formaat van Microsoft.  Videobestanden die geupload worden naar de mediaserver moeten naar dit formaat omgezet worden.

Video's plaatsen

Hoe plaats ik een video op de mediaserver?


Studenten en docenten kunnen zelfstandig video's van diverse formaten uploaden naar de mediaserver.

Bij het plaatsen voert de student of docent de naam van de video in, plus een korte beschrijving. De video wordt gepubliceerd op de website na een controle van de inhoud en metadata (het labelen van de video door middel van steekwoorden).

Per onderwijsinstelling is een redacteur benoemd die voor de controle en de metadatering zorgt.

Open of gesloten
De eigenaar bepaalt zelf of de video gesloten (intranet) of publiek (internet en daarmee ook op Groenkennisnet.tv) wordt getoond en krijgt bericht zodra het videobestand op de website gepubliceerd is. Het videobestand kan direct op de mediaserver, deze site of via een link op het eigen internet bekeken worden.

 

Met de juiste hard- en software is 'live broadcasting' ook mogelijk: beeld wordt opgenomen en vrijwel direct -met een maximale vertraging van 10 seconden- uitgezonden via de mediaserver.

Rich media

Wat is rich media?


Rich media is een term die gebruikt wordt voor diverse media (zoals foto's, video's en presentaties) die meestal op interactieve wijze met de gebruiker communiceren.

De mediaserver is in staat deze media te tonen in de browser, zoals bijvoorbeeld Internet Explorer.

Hoe wordt het gebruikt?
Steeds vaker worden presentaties en colleges opgenomen of live uitgezonden. Docenten en sprekers gebruiken ook steeds vaker diverse soorten presentatiemiddelen tegelijkertijd, zoals PowerPoint, foto's, geluids- en videofragmenten.

Met richmediatechnieken worden deze middelen toegevoegd aan de presentatie zodat het bekijken en beluisteren hiervan een complete ervaring wordt.

Koppelen van media
Ook wordt het steeds eenvoudiger om te zoeken in bijvoorbeeld presentaties. Denk aan een PowerPoint-presentatie in combinatie met een videopresentatie. Zo kan een PowerPoint-pagina gekoppeld worden aan een bepaald punt in de video. In beeld verschijnt de sheet met daarnaast dát fragment van de videopresentatie waarop de sheet betrekking heeft.

Op de mediaserver staan twee presentaties van studenten, waarbij gebruik is gemaakt van deze techniek. De laatste maanden van 2009 gaat de Community Streaming Video met deze techniek verder aan de slag.

Een voorbeeld van rich media  

Publiek of op slot

Wat is het verschil tussen publieke en besloten video's?


De videoserver twee mogelijkheden voor opslag van de streaming video's: open video's  en gesloten video's. Publieke video's kunnen door iedereen bekeken worden. Gesloten video's kunnen alleen met een correcte inlognaam en wachtwoord bekeken worden.

Publieke video's zijn video's waarvan de eigenaar toestaat dat deze door iedereen op internet bekeken mogen worden. Publieke video's verschijnen in de RSS feed in het overzicht van alle video's.

Gesloten video's komen niet in deze lijst voor. De video's kunnen alleen bekeken worden door in te loggen op de mediaserver met het account dat daarvoor speciaal aangemaakt is. Ook als je de ul van de video ken en je dit adres in de mediaplayer plakt , dan nog wordt gevraagd naar loginnaam en wachtwoord.

 

Deze mogelijkheid stelt ons in staat video-opnames te maken van proeven van Bekwaamheid waarvan de student niet wil dat deze publiek beschikbaar en te bekijken zijn.

 

Streaming video hoe

Hoe maak ik een streaming videobestand?


Om een video streaming te bekijken heeft de video een bepaald formaat nodig. Voor onze mediaserver is dat .wmv

 

Meestal heeft de video een ander formaat. Er zijn twee mogelijkheden om een video op de mediaserver in .wmv te krijgen:

  1. Je upload jouw video direct op de mediaserver. De mediaserver zet dit dan om in .wmv
  2. Je zet jouw eigen video om in .wmv met behulp van de windows media encoder. Deze kun je gratis downloaden op de site van Microsoft.

Waarom zou je jouw video eerst omzetten voordat je deze op de mediaserver zet?  Videobestanden kunnen heel groot worden, meer dan een gigabyte voor 15 minuten film is geen uitzondering meer. Het uploaden van zo’n video duurt heel lang. Het omzetten op de mediaserver duurt minimaal net zo lang.

Door vooraf jouw video om te zetten, bespaar je heel veel tijd.

 

Voorbeeldscherm windows media encoder

 

Ge-upload en dan

Wat gebeurt er met het geuploade bestand?


Wanneer je het bestand hebt geupload, wordt allereerst gekeken in welk formaat het videobestand geupload is. Wanneer dit niet .wmv is wordt de video omgezet (geconverteerd) naar .wmv

Dit proces vindt plaats op de mediaserver. De link naar het nieuwe videobestand wordt naar een redacteur gestuurd. Die beoordeelt de video en voegt er nog wat extra informatie aan toe (metadata).

 

Als alles akkoord is, wordt de video definitief op de mediaserver geplaatst. Jij krijgt dan bericht dat de video is geplaatst met een link naar het videobestand.  

Is de video gesloten, dan kan hij alleen bekeken worden met een inlognaam en wachtwoord. Is de video publiek, dan kan hij door iedereen bekeken worden.  Ook verschijnt de video in de RSS-feeds van http://www.groenkennisnet.tv/

Wanneer de video wel .wmv is wordt de link direct doorgestuurd naar de redacteur en loopt het proces verder op de boven beschreven manier. Het kan dus even duren voordat de video verschijnt op de mediaserver.

Toeschouwers

Wie kan deze video's bekijken?


Informatie Groenkennisnet.tv is bedoeld en wordt gebruikt door het groene onderwijs. Omdat er ook voor studenten en docenten buiten het groene onderwijs interessante en leuke video’s te vinden zijn is besloten om alle publieke video’s voor iedereen toegankelijk te maken. Met andere woorden alle video’s die op Groenkennisnet.tv in de rss-feeds staan en te vinden zijn via het zoekformulier, zijn voor iedereen met toegang tot internet beschikbaar.

Naast publieke video’s hebben we ook gesloten video’s. Deze gesloten video’s zijn alleen te bekijken d.mv. de bijbehorende loginnaam en wachtwoord.

Video

Hoe embed ik een video van www.groenkennisnet.tv in een arrangement in WIKIWIJS?

Maak in Wikiwijs een tekstitem aan.
Open het tekstitem.
Klik op HTML in het menu van tekst bewerken.
Plak daarin de volgende code:

<embed src="mms://streamingmedia.groenkennisnet.nl/Uploads/wageningenbib/publiek/2010/10/01/3/waterboxx.wmv" width=340px height=238px autostart="0"  showcontrols="1" type="application/x-mplayer2"> </embed>

Klik op OK
Bekijk de pagina.

 

Hoe komen we nu aan deze code?

Op groenkennisnet.tv ziet de link er als volgt uit:
http://media.groenkennisnet.nl/P2GTV/VideoViewer.html?path=wageningenbib/publiek/2010/10/01/3/waterboxx.wmv

Knip vanaf het =teken het laatste stuk van deze code en plak die achter Uploads/

<embed src="mms://streamingmedia.groenkennisnet.nl/Uploads/" width=340px height=238px autostart="0" showcontrols="1" type="application/x-mplayer2"> </embed>

De code wordt dan:

<embed src="mms://streamingmedia.groenkennisnet.nl/Uploads/wageningenbib/publiek/2010/10/01/3/waterboxx.wmv" width=340px height=238px autostart="0" showcontrols="1" type="application/x-mplayer2"> </embed>

Naar de toekomst toe willen we natuurlijk een embedded code zoals in YouTube en Teleblik bij de video.
Voorlopig moeten we nog even knippen en plakken.


 

Video formaten

Welke videoformaten zijn er?


Videoformaten zijn er te kust en te keur.  Veel producenten van videocamera's gebruiken hun eigen standaard. Het  bestandsformaat omvat de opbouw en de beschrijving van de video. Het bevat naast het audio- en videobestand ook metadata.

Metadata geven extra informatie die aan het audio- en videobestand is gekoppeld. Die gegevens kun je gebruiken om om het bestand later snel te zoeken of terug te vinden.

Om gebruik te kunnen maken van de mediaserver, moeten alle  bestandsformaten omgezet te worden naar .wmv.  Veel formaten kunnen direct omgezet worden door de mediaserver naar .wmv

Bekende bestandsformaten:

  • .avi
    bijna de standaard voor films. Dit formaat is door Microsoft geintroduceerd in 1992.
  • .mpg
    het erg populair mpeg bestandsformaat, is mpeg-1 of mpeg-2
  • .ogg
    Open source ontwikkeling voor audio en video, zonder patent en daarom interessant voor publishers en ontwikkelaars
  • .wmv
    windows media video bestandsformaat van Microsoft. Dit is het bestandsformaat dat de mediaserver gebruikt.
  • .mov
    quicktime bestandsformaat
  • .3gp
    bestandsformaat van filmpjes die van je mobiel afkomt
  • .flv
    flash video bestandsformaat
  • .mp4
    Door "Moving Picture Experts Group" (MPEG) ontwikkelde standaard

Workflow

Wat is een workflow?


Een workflow is een beschrijving van een proces waarbij alle stappen, actoren en tussenproducten beschreven worden.

Wanneer je een video upload naar de mediaserver, start je zonder het te weten een workflow. Deze workflow beschrijft alle stappen vanaf het moment dat de video wordt geupload  tot het moment dat je de video kunt bekijken. De workflow zorgt ervoor dat er geen video’s in het proces verloren gaan, of dat het proces ergens stopt zonder dat het opgemerkt wordt.

De workflow zorgt er ook voor dat de video van metadata wordt voorzien en dat je een mailtje krijgt als de video gepubliceerd is.

Metadateren

Wat is metadatering?


Metadatering is een techniek om extra informatie te koppelen aan een bestand. Metadata worden veel gebruikt. Zo weet de computer hoe groot een bestand is of welk formaat het heeft. Dit zijn metadata.

 
Voorbeeld van metadata gekoppeld aan een video


Om de video later te kunnen terugvinden wordt gebruik gemaakt van metadata. Zo weet je wie de eigenaar is van de video, wat de naam is van de video en is er een korte beschrijving.

Deze gegevens zijn gekoppeld aan het bestand. De redacteur voegt nog wat extra metadata toe aan de video. Bijvoorbeeld voor welke doelgroep de video is, of in welke onderwijssituatie kan de video gebruikt kan worden.

 

Zoeken

Hoe kan ik zoeken naar video's?


Alle video’s op de mediaserver worden gemetadateerd. Deze metadatering heeft tot doel de video’s snel  te kunnen vinden.

Zoeken van video’s  op de mediaserver gaat via een zoekformulier. Je kunt zoeken naar de naam van de video, video’s van een bepaalde instelling of bijvoorbeeld een korte omschrijving, steekwoorden.

Wil je specifieker zoeken,  dan kun je de zoekactie verfijnen. Je krijgt dan een aantal extra velden waar je op kunt zoeken. Let op naarmate je meer velden invult zul je steeds minder resultaten vinden. Je moet dus een goede mix vinden tussen de ingevulde velden en het resultaat.

Arrangeren

Arrangeren met wikiwijs

 

  • Het arrangement Mediaserver is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Mathias Heijman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-12-15 07:29:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    korte handleiding om een video van de medaiserver te embedden in een HTML pagina
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; MBO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    instructie voor arrangeurs, mediaserver groenkennisnet gkn handleiding

    Bronnen

    Bron Type
    Video