Globalisering en mensenrechten

Globalisering en mensenrechten

Globalisering en mensenrechten

Deze lessenserie is ontstaan door de wil om essentiële, en bovendien lastige, begrippen als globalisering en mensenrechten te willen koppelen en aan te bieden aan de leerling via een samenhangende serie lessen. De voornaamste reden is dat wij, Ruben Siahaija en Salma Mohamed, deze begrippen niet of nauwelijks tegenkomen in de dagelijkse praktijk van de stage.

In deze lessenserie is er bij het maken van deze serie afgevraagd wat precies globalisering is, wat de relatie is met de universele rechten van de mens en blijft de vraag hangen of het een positief óf negatief fenomeen is, met ruimte voor nuance. Hierom maakt de leerling eerst kennis met globalisering door te ontdekken wat het precies is en wat voor invloed het heeft op het hedendaagse leven. Zo zoeken zij uit waar bepaalde producten vandaan komen en gaan zij met elkaar in gesprek over voor- en nadelen van globalisering, zonder al te snel een conclusie te trekken. Met deze kennis onder de arm gaan zij vervolgens aan de slag met het beoordelen van mensenrechten over verschillende landen, en kunnen zij de koppeling leggen met globalisering en mensenrechten. Als afsluiter gaan de leerlingen in een gestructureerd debat werken met stellingen over de aangeleerde kennis en leren zij hierover met elkaar in gesprek te gaan,  om zo tot betere inzichten te komen.

Aan het einde van deze lessenserie kan de leerling als wereldburger beoordelen hoe zij kijken naar globalisering, maken zij de koppeling met universele rechten van de mens en benoemen zij hoe er verantwoordelijk naar deze begrippen gekeken kan worden.

  • Het arrangement Globalisering en mensenrechten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marieke Brugman
    Laatst gewijzigd
    2025-07-17 14:37:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze lessenserie is ontstaan door de wil om essentiële, en bovendien lastige, begrippen als globalisering en mensenrechten te willen koppelen en aan te bieden aan de leerling via een samenhangende serie lessen. De voornaamste reden is dat wij, Ruben Siahaija en Salma Mohamed, deze begrippen niet of nauwelijks tegenkomen in de dagelijkse praktijk van de stage. In deze lessenserie is er bij het maken van deze serie afgevraagd wat precies globalisering is, wat de relatie is met de universele rechten van de mens en blijft de vraag hangen of het een positief óf negatief fenomeen is, met ruimte voor nuance. Hierom maakt de leerling eerst kennis met globalisering door te ontdekken wat het precies is en wat voor invloed het heeft op het hedendaagse leven. Zo zoeken zij uit waar bepaalde producten vandaan komen en gaan zij met elkaar in gesprek over voor- en nadelen van globalisering, zonder al te snel een conclusie te trekken. Met deze kennis onder de arm gaan zij vervolgens aan de slag met het beoordelen van mensenrechten over verschillende landen, en kunnen zij de koppeling leggen met globalisering en mensenrechten. Als afsluiter gaan de leerlingen in een gestructureerd debat werken met stellingen over de aangeleerde kennis en leren zij hierover met elkaar in gesprek te gaan, om zo tot betere inzichten te komen. Aan het einde van deze lessenserie kan de leerling als wereldburger beoordelen hoe zij kijken naar globalisering, maken zij de koppeling met universele rechten van de mens en benoemen zij hoe er verantwoordelijk naar deze begrippen gekeken kan worden.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerschap;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    geschiktvoorunesco, mensenrechten, unesco, wereldburgerschap
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.