Identiteit en meertaligheid

Identiteit en meertaligheid

Wie zijn wij?

paper bag - Royalty-free Vraagteken Stockfoto

In het kader van T&I hebben wij onderzoek gedaan naar SchoolTV. Om hier onderzoek naar te doen, hebben wij gekeken hoe dit in de praktijk bij onze stagescholen wordt gebruikt. Hier hebben wij het volgende geconcludeerd:

Fenna:

Ik ben Fenna Oost. Ik ben 20 jaar en ik zit in klas T&I-A van het 2e jaar van de PABO. Ik woon thuis bij mijn ouders en mijn broer en zusje. Wessel en Jenthe Oost. Mijn broer is 22 jaar en zit in het eerste jaar van de PABO. Mijn zusje is 17 jaar en doet de opleiding onderwijsassistent. Mijn hobby is voetbal. Dit doe ik al jaren. Ik werk bij de Jumbo. Dit doe ik nu al 5 jaar.

Bij het eerste college hebben wij gekeken naar onszelf. Over welke kwaliteiten beschik jij en waarom is dit belangrijk bij zo’n groot onderzoek. De kwaliteiten die jou belangrijk maakt bij zo’n project kan je koppelen aan de denkhoeden van bono. Hier heb je 6 verschillende kleuren van. De kleuren die het beste bij mij passen zijn rood en groen. De rode hoed staat voor emotie, gevoelens en inleving. Ik merk zelf dat ik veel uit emoties handel. Als ik ergens een goed gevoel van krijg, dan wil ik het graag gebruiken. Zo heb ik ook deze opdracht gekozen. Ik werd heel enthousiast van dit onderwerp en wilde deze daarom ook heel graag doen. Ook vind ik de groene hoed goed bij mij passen. Deze staat voor creativiteit en alternatieven bedenken. Ik ben zelf best wel creatief en ik vind het heel leuk om creatief bezig te zijn. Ook kan ik heel goed alternatieven bedenken. Ik zie vaak geen problemen.

Tessa:

Hoi! Ik ben Tessa Venema. Ik ben 19 jaar en ik zit in klas T&I-A van het tweede jaar van de PABO. Ik woon in Drachten met mijn ouders, mijn zusje Lisanne van 15 en 2 lieve katten, Maxy en Simba. Mijn zusje zit in HAVO 4 op de middelbare school. In mijn vrije tijd wandel ik veel. Ik werk bij een ijssalon in Drachten. Hier werk ik inmiddels al 6 jaren.

De hoeden die bij mij pasten, waren de blauwe en de zwarte. De blauwe staat voor overzicht, controle en voorzitter. Deze past bij mij, omdat ik merk dat ik vaak het voortouw neem in groepsopdrachten. Ik denk altijd maar zo, ‘als ik het doe, weet ik dat het goed komt'. Ik luister zeker naar de meningen van anderen, maar ik vorm er vaak en geheel van en vertel op welke manier we te werk kunnen gaan. Ik vind dit ergens wel een goede eigenschap, omdat dat betekent dat ik mijn schoolwerk serieus neem en kwaliteit wil leveren. De tweede hoed is de zwarte. Deze staat voor kritiek, oordelen en analyseren. Ik kijk vaak naar hoe anderen werken en daar heb ik vaak een mening over. Ik ga in dit groepje ook zeker op zoek naar verbeterpunten om een mooi eindproduct te realiseren.

Jasper:

Ik ben Jasper Wagenaar en ik ben 18 jaar oud. Ik doe de Pabo en zit in jaar 2 in het leergebied T&I-A. Ik woon al mijn hele leven in Leeuwarden en ben ook niet van plan om te vertrekken. Thuis zitten mijn vader, moeder, broertje, hond en kat en mijn vriendin woont in Apeldoorn. In mijn vrije tijd probeer ik of zoveel mogelijk niks te doen om optimaal te relaxen van het vele schoolwerk of ik ben met voetbal bezig; en dan vooral Cambuur. Ik werk bij de Jumbo voor zo'n 3 maanden nu.

Wat betreft de hoeden passen de witte en gele hoed het beste bij mij. De witte hoed duidt op aspecten zoals feiten, cijfers en informatie. Dit betekent dus dat de informatie in dit verslag kloppend moet zijn en dat ik daar wel voor kan zorgen. De gele hoed duidt zich op positiviteit, optimisme en voordelen. Ik motiveer dus de groep met bijvoorbeeld complimenten.

Wat hebben wij gedaan?

Wij willen Schooltv  populairder maken op de basisschool, omdat we merken dat het niet vaak goed wordt gebruikt. Veel scholen kennen Schooltv wel en kijken soms een filmpje, maar echt in de lessen werken met Schooltv gebeurt bijna niet. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat maar 2 van de 100 scholen ook echt de lesmaterialen van Schooltv gebruiken bij hun lessen (Schooltv-weekjournaal in het Basisonderwijs  - University Of Twente Student Theses, 2012.). Leerkrachten zeggen vaak dat ze de filmpjes wel leuk vinden, maar dat ze niet goed weten hoe ze die in hun les kunnen gebruiken of dat ze er geen tijd voor hebben  (Volgens Bartjens, 2021.).

Wij denken dat dat zonde is, want de filmpjes van Schooltv zijn juist heel leerzaam én leuk. Je kunt ze goed gebruiken om moeilijke onderwerpen beter uit te leggen. Je ziet dingen echt gebeuren, in plaats van alleen in een boekje. Dat helpt kinderen om het beter te snappen. Ook vinden veel kinderen het fijner om te leren met beeld en geluid erbij.

Daarom maken wij lessen waarin Schooltv een grote rol speelt. Wij laten zien dat je niet alleen naar een filmpje kunt kijken, maar dat je er ook opdrachten bij kunt doen, vragen bij kunt stellen en er samen over kunt praten. Zo maken we het niet alleen leuker, maar ook leerzamer. We hopen dat juffen en meesters hierdoor gaan zien hoe handig Schooltv is.

Met onze manier van werken willen we laten zien dat Schooltv niet iets extra’s is, maar iets wat goed in een gewone les past. Zo zorgen we er samen voor dat Schooltv bekender en populairder wordt op de basisschool.

Lesmateriaal

Hier staan drie lesplannen die wij op onze stagescholen getest hebben.

Les 1 Tradities

Les 2 Paspoort

Les 3 Taalposter

Materialen

Les 1: zoekopdrachten voor op het digibord
Les 1: zoekopdrachten voor op het digibord

Les 1: Voorbeeld Kahoot

Linkjes naar Schooltv

Les 1: Wat is cultuur?
Huh? Cultuur? Wat is dat? Stel, je woont in Nederland. Elke dag ga je op de fiets naar school. En tussen de middag drink je een glas melk en eet je een boterham met kaas. Net als heel veel andere Nederlanders, want dat is de Nederlandse cultuur. Een cultuur is een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Cultuur bestaat uit dingen die we doen en maken, maar het kunnen ook ideeën zijn. Of tradities. De Nederlandse cultuur is anders dan de Franse cultuur. Net als de Amerikaanse cultuur. Binnen een cultuur bestaan subculturen: kleine groepjes die ook allemaal hun eigen cultuur hebben. Je kunt lid zijn van verschillende culturen tegelijk. De buurt waar je woont heeft zijn eigen cultuur, net als je sportclub en je online vrienden. En ouders geven cultuur door aan hun kinderen. De gewoontes en gebruiken van een cultuur kunnen dus heel lang blijven bestaan. Maar soms willen kinderen iets anders dan hun ouders. Of er komen nieuwe mensen in een groep, die hun eigen cultuur vermengen met de bestaande cultuur. Cultuur staat dus niet vast, want hij wordt door mensen gemaakt en die veranderen steeds. En de cultuur, die dus ook.

Les 1: Wat is een traditie?
Traditie? Wat is dat? Stel, het is oud en nieuw en je hebt superveel zin om een rotje af te steken maar: dat is veel te gevaarlijk. Het mag niet. Stom! Terwijl het traditie is. Een traditie is een gewoonte die wordt doorgegeven. Je leert een traditie van je ouders en jij leert die weer aan je eigen kinderen. Als je jarig bent, is het traditie om te zingen en om kaarsjes uit te blazen.Met Pasen verstop je eitjes en iemand op wie je verliefd bent geef je rode rozen. Tradities kunnen horen bij de plek waar je woont. Nederland is een fietsland! Dit is traditie in onze stad. Een buurtfeest is een traditie in de straat. En film- en pizza-avond is een familietraditie. Romantisch! Tradities kunnen ook horen bij een geloof. Wij vieren kerst. En wij vieren ramadan. En wij vieren Halloween. Elke cultuur heeft zijn eigen tradities. Je mag aan tradities meedoen, maar als je daar geen zin in hebt…Moeten wij toch weten?!Dan doe je het gewoon lekker op je eigen manier. Nederlanders lopen toch op klompen? Nee joh. Soms worden tradities afgeschaft. En er komen ook steeds nieuwe bij. Geen bioscoop zonder popcorn! Dat is eigenlijk Amerikaans he? Ondertussen mag jij nog steeds geen rotje afsteken. Uit frustratie eet je daarom maar extreem veel oliebollen want dat is tenslotte ook traditie.

Les 2: Wat betekent identiteit...?
Je identiteit bestaat uit allerlei stukjes: je opvoeding en je vrienden bijvoorbeeld. Maar hoe je jezelf laat zien op social media, kan heel anders zijn dan wie je vanbinnen bent. Je identiteit wordt dus ook bepaald door hoe anderen je zien.

Les 3: Waarom spreken mensen...?
Als je op vakantie naar het buitenland gaat, merk je het vanzelf. In verschillende landen spreken ze andere talen. In Frankrijk praten mensen bijvoorbeeld vaak Frans. In Italië natuurlijk Italiaans. En in Japan Japans. Er zijn heel veel talen op de wereld, volgens wetenschappers zo'n 7000. En daar zitten ook veel onbekende talen tussen van bijvoorbeeld. Nluu heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Niet zo gek. Deze vrouw uit Zuid-Afrika is de enige ter wereld die de taal nog heel goed spreekt. Ze geeft er daarom les in aan kinderen, zodat het niet uitsterft. Maar hoe ontstaat een taal nou? Duizenden jaren geleden leefden mensen nog in verschillende groepen die weinig contact met elkaar hadden. Ze bedachten allemaal eigen klanken om iets duidelijk te maken. Dat werden later woorden en zinnen en na lange tijd verschilden die woorden en zinnen zo van elkaar dat de verschillende groepen hun eigen taal spraken. De meeste talen zijn al heel oud. De landsgrenzen kwamen pas later en daarom spreken mensen nu dus ook verschillende talen in hetzelfde land. Het land met de meeste talen is Papoea-Nieuw-Guinea. Hier worden zo'n 830 talen gesproken en er zijn natuurlijk ook talen die in meerdere landen worden gesproken. Engels is in meer dan zestig landen een officiële taal en ook Arabisch en Spaans hoor je in veel verschillende landen.