Heerser, partner, rentmeester of participant?

Heerser, rentmeester, partner of participant?

Welkom!

Heerser, partner, rentmeester of participant?

Welkom! Wat leuk dat je een kijkje neemt in onze lesbrief over politieke perspectieven op mens-natuur relatie. Sinds begin 2024 zijn we bij de Universiteit Utrecht hard bezig met het ontwikkelen van Klimaatwijzer. Klimaatwijzer is een platform waar je als docent kant-en-klaar lesmateriaal en achtergrondinformatie kunt vinden over de vraagstukken die in de maatschappij spelen omtrent klimaatverandering. Het lesmateriaal dat we maken sluit aan op de examenprogramma’s van de vakken maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Zo maken we het voor jou als docent mogelijk om klimaatverandering als maatschappelijk vraagstuk én tegelijkertijd de verplichte lesstof van het vak te behandelen. 

Bezoek onze website en download lessen via https://klimaatwijzer.nl

Over deze lesbrief

In april 2024 publiceerden we een opiniestuk in Maatschappij & Politiek, waarin we pleitten voor het toevoegen van een sociaal-ecologisch domein aan het curriculum van maatschappijleer. Want, hoe we ons als mensen verhouden tot de natuur heeft alles te maken met politiek en ideologie.

We ontwikkelden er een les bij voor vwo-leerlingen die aansluit bij domein A: Vaardigheden en domein C: Parlementaire democratie van maatschappijleer.

Goed om te weten! Deze les is onderdeel van de lessenserie ‘Hoe verhouden we ons tot de natuur?’ die je kunt vinden op onze pagina met lesmateriaal.

Heb je feedback of lijkt het je leuk om mee te denken over het ontwikkelen van klimaatonderwijs binnen de maatschappijvakken? We horen heel graag van je.

Veel plezier met lesgeven!

Team Klimaatwijzer

 

Instructieblad voor de docent

Introductie

Er zijn verschillende visies op de relatie tussen mens en natuur. Natuurfilosoof Matthijs Schouten heeft vier perspectieven opgesteld: de mens als heerser, rentmeester, partner en participant. Een andere, bekende tweedeling is ook het antropocentrisch perspectief versus het ecocentrisch perspectief. In deze les verhouden leerlingen zich tot de verschillende visies en delen ze politieke partijen in op basis van deze perspectieven.

 

Vooraf

Leerdoelen

1. Leerlingen maken kennis met de verschillende perspectieven op de mens-natuur relatie.

2. Leerlingen kunnen de mens-natuur relatie conceptualiseren in verschillende categorieën.

3. Leerlingen kunnen kritisch nadenken over de mens-natuur relatie.

4. Leerlingen leren om een positie aan te nemen binnen de verschillende perspectieven op de mens-natuur relatie en weten dit te beargumenteren.

5. Leerlingen kunnen verschillende politieke ideologieën ten opzichte van de mens-natuur relatie herkennen.

Eindtermen

Deze les sluit aan op domein A: Vaardigheden en domein C: Parlementaire democratie van het examenprogramma maatschappijleer vwo.

Duur

50 minuten

Benodigdheden

• Voor elke leerling een opdrachtenblad

• Voor elke leerling een laptop, telefoon of ipad

Extra informatie

Wil je meer informatie over de mens-natuur relatie? Bekijk dan:

• Schouten, M. G. (2005). Spiegel van de natuur. Het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.

Natuurfilosoof Matthijs Schouten over de verschillende perspectieven ten opzichte van de natuur | MaatschappijWij

• Mens als heerser versus de mens als partner in de natuur? | Maatschappij & Politiek

Opzet van de les

Start van de les (5 minuten)

• Start de les eventueel met een terugblik naar vorige les: wat is ‘de natuur’? zie .....

• Wat zijn de reflecties op de dagboekopdracht? Wat is de leerlingen opgevallen? Heeft de opdracht hun kijk ten opzichte van de natuur veranderd?

Uitleg over de verschillende perspectieven (10 minuten)

• Bekijk klassikaal de video van MaatschappijWij, waarin natuurfilosoof Matthijs uitleg geeft over de 4 perspectieven op de mens-natuur relatie, antropocentrisme en ecocentrisme.

• Herhaal de 4 perspectieven op de mens-natuur relatie volgens Matthijs Schouten:

• Leg vervolgens het verschil tussen antropocentrisme en ecocentrisme uit:

  • Leg uit dat de vier perspectieven op mens-natuur relaties passen bij verschillende manieren om in het leven te staan, de verschillende rechten die je toekent aan organismen en ‘de mens’. Daarnaast zijn de verschillende perspectieven te koppelen aan verschillende politieke standpunten. Er is dan ook niet één van de vier perspectieven de juiste.

Positie innemen (10 minuten)

• Maak in de klas een opstelling waarbij iedere hoek van het klaslokaal één van de 4 perspectieven voorstelt, bijvoorbeeld:

  • Vraag de leerlingen om een positie in te nemen binnen de vier perspectieven.
  • Vraag de leerlingen in welke hoek zij zich het meeste thuis voelen. Tip! Vraag de leerlingen om nog eens terug te kijken naar de opdracht die ze de vorige les hebben gedaan over hoe zij de ideale mens-natuur relatie voor zich zien in het dagelijkse leven.
  • Als de leerlingen allemaal een posite hebben gekozen, geef je iedere groep twee minuten geven om te bespreken waarom ze voor dit perspectief hebben gekozen.
  • Laat daarna als docent één iemand uit elk groepje vertellen wat hun beweegredenen zijn om bij het gekozen perspectief te gaan staan.
  • Geef de leerlingen nog een keer de kans van positie te wisselen.
  • Indien er leerlingen wisselen, vraag dan aan deze leerlingen hun reden waarom ze gewisseld zijn.

Opdracht: politiek spectrum (15 minuten)

• Deel het opdrachtenblad uit.

• Leg de onderstaande opdracht uit en laat de leerlingen aan het werk gaan. Eventueel kun je de klas in groepjes indelen, waarbij ieder groepje het perspectief van andere politieke partij uitzoekt.

Afsluiting (10 minuten)

• Bespreek klassikaal de antwoorden van de opdracht. Zie het antwoordmodel.

• Praat met de klas kort na over in hoeverre hun antwoorden overeenkomen en geef daarbij aandacht aan de onderbouwingen hierbij. Je kunt als docent een aantal quotes uit de bronnen van het antwoordmodel aanhalen om te kijken of leerlingen deze ook hebben gevonden. Of: geef een algemeen overzicht waarbij er grote verschillen te zien zijn tussen conservatieve, confessionele en progressieve partijen.

Opdrachtenblad voor de leerling

Introductie

Hoe wij ons als mensen tot de natuur verhouden, is niet voor iedereen hetzelfde. De één vindt bijvoorbeeld dat er op de wolf gejaagd moet worden, terwijl de ander van mening is dat we de wolf moeten beschermen.

Natuurfilosoof Matthijs Schouten onderscheidt 4 perspectieven van de mens-natuur relatie: de mens als heerser, rentmeester, partner en participant. Hoe verhouden politieke partijen zich hier eigenlijk toe? In deze opdracht duiken we in de verschillende perspectieven van politieke partijen over de mens-natuur relatie.

Opdracht

1. Lees het onderstaande tekstkader.

2. Onderzoek voor verschillende politieke partijen hoe zij zich verhouden tot de natuur. Dat kan door partijprogramma’s, sociale mediakanalen, interviews met partijleden, opinies van journalisten of wetenschappers en speeches van politici te lezen of bekijken. Tip: Soms kun je niet meteen ontdekken bij welk perspectief een bepaalde partij hoort, maar kun je wel verschillende perspectieven wegstrepen. Bijvoorbeeld: in het partijprogramma van BIJ1 staat ‘Dieren zijn er voor zichzelf, niet voor ons’. Dit laat zien dat BIJ1 niet het perspectief van de heerser aanneemt.

3. Waar zou je de door jou onderzochte politieke partij(en) plaatsen op het politieke spectrum op de volgende pagina?

4. Waarom plaats je de politieke partij op deze positie? Waar maak je dat uit op?

 

Bijlage

Politiek spectrum

Antwoordmodel

Hieronder vind je een mogelijke indeling van politieke partijen op het spectrum van de mens-natuur relatie en de onderbouwing.

 

Bronnen: 

• Partijprogramma’s van de verschillende partijen

• Zo denken politieke partijen over de natuur, De Correspondent, 8 maart 2021

• Natuurlijk hebben we een nieuw sociaal contract nodig, Bij Nader Inzien, 14 september 2023.

De SP: Een natuurlijke keuze!, SP Noord-Holland, 19 februari 2024

• Van rentmeesterschap naar deelnemerschap, Wetenschappelijk bureau GroenLinks, 24 juni 2022

  • Het arrangement Heerser, rentmeester, partner of participant? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Klimaatwijzer UU
    Laatst gewijzigd
    2025-05-02 14:16:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Er zijn verschillende visies op de relatie tussen mens en natuur. Is de mens heerser, rentmeester, partner of toch participant van de natuur? In deze les onderzoeken we de visies van politieke partijen op de mens-natuur relatie. Want, hoe we ons verhouden tot de natuur heeft alles te maken met politiek en ideologie.
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    klimaat, matthijs schouten, mens-natuur relaties, natuurbeeld, natuurperspectieven
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.