Digitale Geletterdheid-café

Digitale Geletterdheid-café

Inleiding

Praat je mee

in ons
Digitale Geletterdheid Café?

 

In het Digitale Geletterdheid Café kletsen we een half uur met andere geïnteresseerden over thema’s rondom digitale geletterdheid, zoals AI en de DG-doelen van SLO.

Inspirerend en vooral: gezellig!

Kon je er niet bij zijn? We hebben nog gauw even wat opgeschreven, zie hieronder!

Wil je weten waar we het nog meer over gaan hebben, zie ook hieronder!

 

         

 

Café bijeenkomsten

DG café 20 mei 2025 Artificial Intelligence

Vandaag hebben we met een aantal deelnemers onder het genot van een kopje thee of koffie lekker gekletst over AI in het onderwijs. Geen hoogdravende cursus, maar laagdrempelig even wat delen over AI met elkaar.

AI is er. Leerlingen gebruiken het en we kunnen niet meer zeggen dat het niet gebruikt mag worden. We kunnen wel sturen op hoe we het gaan gebruiken en leerlingen er bewust mee leren omgaan. Als je weet wat het kan (en wat niet), kun je het gesprek voeren, kansen benutten en risico’s herkennen. Zo houd je grip op je les én help je leerlingen om kritisch en vaardig te worden in een wereld vol AI.

Als eerste heeft Joost verteld hoe er omgegaan wordt met AI binnen zijn onderwijsorganisatie. Zij hebben deel genomen aan een bootcamp AI georganiseerd door Heutink. De deelnemers bestonden uit een aantal collega's van het bestuursbureau, een aantal geïnteresseerde directeuren van hun scholen en Joost als Mediamentor (een rol die binnen iXperium netwerk bekend staat als adviseur leren en lesgeven met ict). Er zijn vierbijeenkomsten geweest:

1. Wat is A.I.?
2. A.I en Ethiek?
3. A.I. toepassingen
4. Projectplan

Joost: "Tijdens de bootcamp hebben we in vier sessies kennisgemaakt met de wereld van AI en wat het betekent voor ons als onderwijsprofessionals. We leerden hoe je goede prompts kunt maken om AI-tools effectief in te zetten, dachten na over ethische vraagstukken, en keken naar hoe je AI praktisch kunt gebruiken in je eigen lespraktijk. Er was veel ruimte om te oefenen en ervaringen uit te wisselen met collega’s. Het gaf me niet alleen handvatten om zelf aan de slag te gaan, maar ook inzichten om het gesprek over AI op school te voeren".

Vervolgens hebben de deelnemers vragen gesteld aan Joost maar ook aan elkaar. In de chat werd ook een interessant gesprek gevoerd over een gezamenlijke opleiding die gevolgd werd.

Het gesprek ging ook over het professionaliseren van jezelf en collega's. Raamwerk docentcompetenties onderwijs met ICT werd genoemd. daarin staan de dimensies die belangrijk zijn bij het professionaliseren van leraren en onderwijsondersteuners en docenten op het gebied van hun eigen digitale geletterdheid. Het raamwerk is evidence based en laat de vier dimensies zien die belangrijk zijn in deze professionalisering, namelijk: Basisvaardigheden, Professionele houding, ict inzetten voor het ontwerpen, geven en evalueren van lessen en de digitale geletterdheid van de studneten en leerlingen. Deze dimensies bestaan uit competenties en de competenties zijn voorzien van gedragsindicatoren.

Er werd ook kort iets verteld over het Nationaal Onderwijslab AI waarin interessante thema's over AI en het onderwijs onderzocht worden.

Een interessant artikel over AI-antwoorden op Google die de internet-spelregels revolutionair zullen gaan veranderen werd gedeeld.

Volgende keer, 19 juni, gaan we het even hebben over digitale geletterdheid in de klas en dat met name over een leerlijn. Twee leraren met ict taak binnen hun school vertellen hoe zij dit aanpakken. Zien we je dan?

 

 

DG café 19 juni 2025 Van kerndoelen DG naar leerlijn

Wat gezellig dat we met veelal dezelfde gezichten in het café zaten. Het begint al een klein beetje op een stamtafel te lijken! En fijn dat we koud water met ijsklontjes hadden in plaats van koffie en thee, gezien de bijna 30 graden buiten.

De conceptkerndoelen Digitale Geletterdheid zijn alweer een tijdje geleden door het SLO met ons gedeeld. Dit keer vroegen we aan Lichtenbeek, een school voor gespecialiseerd onderwijs in Arnhem, hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan. De kerndoelen zijn nog in de conceptfase en de inspectie toetst hier nog niet op. Deze school vindt echter de digitale vaardigheden van de leerlingen zo belangrijk dat zij hier alvast op voorsorteren. Nu kun je nog vrijblijvend en al experimenterend een weg hierin zoeken die aansluit bij je doelgroep, maar ook bij de collega’s. Twee leraren met ict-taken en affiniteit hebben een sterk verouderde leerlijn herzien aan de hand van de conceptkerndoelen. Ze vertelden over hun proces en bepaalde obstakels die ze tegenkwamen, maar ook waar het vlot ging. De bedoeling is dat deze leerlijn met doelen in een leerlingvolgsysteem komt en dat leerlingen een aanbod zullen krijgen om deze doelen te behalen — net zoals bij rekenen en taal.

Het gaat hierbij om lesgeven met en over ict. Lesgeven met ict helpt leerlingen om digitale middelen effectief in te zetten bij het leren en bijvoorbeeld samenwerken. Dit zijn vaardigheden die essentieel zijn binnen een school en straks in werk en/of vervolgonderwijs. Lesgeven over ict richt zich op de kennis zelf, zoals mediawijsheid en programmeren. Door dit te combineren worden de leerlingen voorbereid op een samenleving waarin technologie een centrale rol speelt. Het uiteindelijke doel is om de rugzak van de leerling te vullen met digitale geletterdheid voor leren, werken, vervolgonderwijs en leven.

Het is belangrijk om collega’s hierin mee te nemen. Hoe ontwerp je nu een les met ict? Hoe zet je ict in bij het geven en evalueren van een les? Hiervoor wil het team kleine professionaliseringsactiviteiten voor het team gaan aanbieden. Voor de leerlingen en hun leerdoelen heeft de school een ontdeklab met ontzettend veel ict-materialen die ingezet kunnen worden. Zie meer over competenties voor leraren en docenten bij het DG-café van 20 mei.

Met een aantal stamgasten hebben we nog vijf minuten langer gesproken in de deuropening van het café. Daar hadden we het nog even over de meerwaarde van ict. Ict is niet altijd van meerwaarde — blijf dus goed kijken naar het doel dat er voor de leerlingen staat. Het SAMR-model kan je hierbij helpen, evenals het TPACK-model. Het TPACK-model helpt je om technologie doordacht te combineren met vakinhoud en didactiek. Het SAMR-model laat zien hoe ict je les kan verrijken, van simpel gebruik tot echte vernieuwing van het onderwijs. Samen helpen ze je om ict bewust en effectief in te zetten.

Zo, en dan nu gauw door naar het overleg dat nog staat, of door naar huis om de kinderen op te halen. Zien we jullie na de vakantie op 30 september? We gaan dan ideetjes uitwisselen met ict voor de Kinderboekenweek, die een week later is, zie alvast de cafébijeenkomst hieronder!

 

 

DG café 30 september Kinderboekenweek Vol Avontuur!

Vandaag willen we jullie inspireren over hoe je ict kan inzetten rondom het thema van de Kinderboekenweek, die de week hierna plaats zal vinden op 1 t/m 12 oktober 2025.

 

DG café 6 november 2025 Mediawijsheid

DG café 17 november (Digitale) inclusie

  • Het arrangement Digitale Geletterdheid-café is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Itske Tersteeg
    Laatst gewijzigd
    2025-06-19 17:20:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Welkom bij de materialen van de "Steel & Deel" sessies van het iXperium. We zouden het heel tof vinden als je komt delen, maar stelen mag natuurlijk ook!! Klik gauw door om te zien hoe!
    Leerniveau
    VSO; Speciaal basisonderwijs; SO;
    Leerinhoud en doelen
    Computervaardigheden/ICT;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.