Maar eerst ving ik een monster

Maar eerst ving ik een monster

Inleiding

Inleiding

Wij zijn een groep studenten van NHL Stenden Hogeschool. Vanuit de opleiding hebben wij de opdracht gekregen om een leerarrangement te maken waarin meertaligheid centraal staat. Hierbij maken we gebruik van de website 'Prentenboeken in alle talen', waar verschillende prentenboeken opstaan die in verschillende talen geluisterd kunnen worden. Voor het prentenboek Maar eerst ving ik een monster’ hebben wij drie verschillende lessen ontworpen. Deze kunt u los van elkaar uitvoeren, maar ze zijn ook goed te combineren als een lessenserie.

 

Wij hebben deze lessen zelf uitgevoerd op onze stageplekken in het primair onderwijs in de groepen 1/2 en 5/6. U kunt de lessen aanpassen zodat de lessen geschikt zijn voor uw groep.

 

Samenvatting van het boek

Dit is een kort verhaal. Waarom is het kort?
Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit. Ja… maar eerst ving ik een monster. Een mónster? Kijk maar.

Dit verhaal wordt verteld door twee personen. Zorg ervoor dat je een handpoppetje erbij gebruikt of meerdere stemmen opzet.

 

Welke lessen kunt u verwachten?

Voor groep 1/2 zijn er twee lessen  ontworpen. De eerste les die staat aangegeven is een les waarin de kinderen een einde mogen bedenken. Wat zou er gebeuren? Daarna maken ze een tekening van een monster. De delen van het monster zoals een arm wordt vertaald in een andere taal en het aantal wordt benoemd door de leerkracht.

De tweede les is dat je samen met de kinderen een woord uit het boek haalt die vaak voorkomt zoals slapen. Bij dat woordje gaan de kinderen samen een beweging maken. Elke keer als het woord slapen in een andere taal wordt benoemt maken ze de beweging.

Voor groep 5/6 is er een les waarin de kinderen zelf het einde gaan schrijven van het verhaal. Dat einde gaan ze in een klein groepje bespreken en uitbeelden voor de klas.


Extra materiaal en lesideeën

  • Er zijn BeeBot kaarten beschikbaar over dit prentenboek BeeBot kaarten

         (U moet u wel aanmelden voor haar nieuwsbrief anders is er geen toegang beschikbaar)

Voor de les

Laat de leerlingen het prentenboek in hun eigen taal beluisteren! Dit kan via https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken

Let op: zorg dat de leerling het boek kan meelezen. Op de site staat alleen een audio-opname van het boek.

 

Leerdoelen

SLO Kerndoelen:

Les monster tekenen in andere taal:

Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

 

Les drama:

Kerndoel 13 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit eenvoudige gesproken en geschreven Engelse teksten.

Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

 

Les schrijven/drama:

Kerndoel 1- De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2- De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 9- De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.

Kerndoel 54- De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55- De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Lessen

Les 1: Onderbouw: Monster tekenen in andere taal

Deze les gaat over talen, monsters en zelf iets bedenken. De kinderen praten in de kring over welke talen ze thuis spreken. Ze horen dat alle talen welkom zijn in de klas. Daarna lezen jullie samen het begin van het boek "Maar eerst ving ik een monster". Onderweg praten jullie over wat er in het verhaal gebeurt.

Daarna tekenen de kinderen hun eigen monster. De juf of meester vertelt in het Engels wat voor monster het is, en doet moeilijke woorden voor.

Aan het eind laat ieder kind zijn monster zien en vertelt er iets over. Zo leren de kinderen nieuwe woorden, gebruiken hun fantasie én horen elkaars talen.

 

Hieronder vindt u het lesformulier:

 

Les 2: Onderbouw: Bewegend nieuwe woorden leren

Deze les gaat over talen, monsters en bewegen. De kinderen gaan eerst het verhaal voorspellen aan de hand van de kaft. Met die voorspellingen zullen de kinderen luisteren naar het verhaal. Het verhaal lees je eerst voor in het Nederlands. U bespreekt kort waar het verhaal over ging.

U kiest 1 á 2 woorden uit het boek waarbij de kinderen een beweging kunnen doen. De woorden vertaal je naar een andere taal. U luistert dan naar het audiofragment en doen de bewegingen wanneer het woord naar voren komt. Als leerkracht doet u ook mee, zodat alle leerlingen goed mee kunnen doen.

Hieronder vindt u het lesformulier:

 

Les 3: Middenbouw: Einde schrijven en uitspelen

Deze les gaat over talen, monsters en het einde schrijven. In deze les gaan de leerlingen zelf een einde schrijven bij het verhaal. Ze horen het verhaal eerst twee keer. Bij de eerste keer wordt het verhaal voorgelezen en de tweede keer mogen ze het verhaal in hun eigen thuistaal luisteren. Terwijl de leerlingen dit doen, kunnen zij al brainstormen over het einde.

Het einde gaan ze ook nog uitspelen in groepjes. Als leerkracht kunt u meespelen of zelf een einde verzinnen als voorbeeld.

Hieronder vindt u het lesformulier:

 

  • Het arrangement Maar eerst ving ik een monster is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2025-06-24 17:24:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een lessenreeks over het prentenboek "Maar eerst ving ik een monster" voor groep 1/2 en 5/6 in het basisonderwijs. De lessenreeks bestaat uit twee lessen waarbij meertaligheid een belangrijke rol speelt. Voor de les heb je het boek ''Maar eerst ving ik een monster!'' nodig en voor de kleuters de bijbehorende boekknuffel.
    Leerniveau
    PO groep 1; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Luisteren naar tv, video- en geluidsopnames; Engels; Dagelijks leven; Nederlandse Taal; Schrijfvaardigheid; Sociaal-emotionele ontwikkeling; Spreken; Mondelinge taalvaardigheid; Lezen; Dieren; Tekenen; Duits; Drama; Fries; Spaans; Frans; Italiaans; Luisteren; Spreken; Natuur- en milieueducatie; Luisteren en kijken; Monologen; Technisch schrijven; Nederlands als tweede taal;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    dieren, emotie, groep 1/2, groep 5/6, help! een verrassing, kleuters, meertaligheid, middenbouw, prentenboeken in alle talen, taalronde

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Lesmateriaal NHL Stenden. (2025).

    Help! Een verrassing!

    https://maken.wikiwijs.nl/209587/Help__Een_verrassing_

    Lesmateriaal NHL Stenden. (z.d.).

    Voorbeeldles met opmaak

    https://maken.wikiwijs.nl/217854/Voorbeeldles_met_opmaak

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.