Oppervlakkige meetkunde

Oppervlakkige meetkunde

Oppervlakkige meetkunde

Oppervlakkige meetkunde

Meetkunde begint voor de meesten in twee dimensionale platte vlak. Daar snijden lijnen elkaar of ze lopen evenwijdig. De verzameling punten met gelijke afstand tot een ander punt is een cirkel. De hoekensom van een driehoek is 180 graden. Als het goed is, dan zijn dat bekende feiten voor jullie. Al sinds de Griekse oudheid onderzoeken wiskundigen dit soort eigenschappen ook op niet-platte (gekromde) oppervlakken. Zo hebben jullie misschien wel eens gehoord van bolmeetkunde - meetkunde op een boloppervlak, zoals het aardoppervlak. Dit is een tak van sport die relevant is voor satellietbanen en bij de verspreiding van trillingen van aardbevingen. Vandaag gaan jullie op een vergelijkbaar avontuur. Jullie gaan meetkunde doen op het oppervlak van bijvoorbeeld een kubus, een balk, of een ander veelvlak. Die wiskunde is belangrijk voor het begrijpen van trillingen over een gebouw of bij het berekenen van afstanden over het oppervlak. Op een bol kun je nog een cirkel tekenen, maar hoe gaat dat bij veelvlakken? Hier blijken dingen verrassend anders uit te pakkenEnglish version
 
  Universiteit Utrecht

 

 

Colofon

Het arrangement Oppervlakkige meetkunde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-11-14 11:29:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Meetkunde begint voor de meesten in twee dimensionale platte vlak. Daar snijden lijnen elkaar of ze lopen evenwijdig. De verzameling punten met gelijke afstand tot een ander punt is een cirkel. De hoekensom van een driehoek is 180 graden. Als het goed is, dan zijn dat bekende feiten voor jullie. Al sinds de Griekse oudheid onderzoeken wiskundigen dit soort eigenschappen ook op niet-platte (gekromde) oppervlakken. Zo hebben jullie misschien wel eens gehoord van bolmeetkunde - meetkunde op een boloppervlak, zoals het aardoppervlak. Dit is een tak van sport die relevant is voor satellietbanen en bij de verspreiding van trillingen van aardbevingen. Vandaag gaan jullie op een vergelijkbaar avontuur. Jullie gaan meetkunde doen op het oppervlak van bijvoorbeeld een kubus, een balk, of een ander veelvlak. Die wiskunde is belangrijk voor het begrijpen van trillingen over een gebouw of bij het berekenen van afstanden over het oppervlak. Op een bol kun je nog een cirkel tekenen, maar hoe gaat dat bij veelvlakken? Hier blijken dingen verrassend anders uit te pakken
Leerniveau
VO; VWO 6; HAVO; HAVO 5; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Rekenen/wiskunde;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
fi, showcase_nl, wisbdag

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open