Peiling vermenigvuldigen

Peiling vermenigvuldigen

Peiling vermenigvuldigen



De Peiling Vermenigvuldigen is bedoeld voor zwakke rekenaars bij wie het leren vermenigvuldigen moeizaam verloopt. De ‘Peiling Vermenigvuldigen’ ondersteunt leerkrachten bij het maken van keuzes ten aanzien van het leerstofaanbod.

Het gaat om kinderen waar de leerkracht zich zorgen over maakt, maar bij wie hij of zij toch maar doorgaat met de leerstof, ondanks het gevoel dat de leerling hier niet goed in mee kan. Om echter ook zwakke rekenaars betere kansen te geven, is het van belang dat tijdig wordt gekeken naar een passend leerstofaanbod.
Het begrip ‘peiling’ heeft vele betekenissen. Om misverstanden te voorkomen beschrijven we hier hoe de het begrip ‘peiling’ in dit katern opgevat dient te worden. De Peiling Vermenigvuldigen is een observatie-instrument om meer zicht te krijgen op de vaardigheden van de leerling op het gebied van het (tellend) vermenigvuldigen. Het moet niet opgevat worden als een diagnostisch instrument waarmee een rekenstoornis kan worden opgespoord.
In het vervolg spreken we van peiling en bedoelen daarmee het pakket ‘Peiling Vermenigvuldigen’ zoals voor u ligt.
De peiling biedt de leerkracht extra ondersteuning bij het maken van een keuze in het aanbieden van leerstof, doordat gericht wordt geobserveerd welke (basis)-vaardigheden de leerling beheerst op het gebied van vermenigvuldigen.
Echter, ook een dergelijk instrument heeft een relatieve waarde. Zoals gezegd, het is bedoeld als ondersteuning en niet als de enige manier om tot keuzes te komen.
Ook is het niet zo dat als de peiling een keer is afgenomen bij een kind, dit als een vaststaand feit moet worden opgevat. Het blijft te allen tijde van belang om kinderen te blijven volgen in hun ontwikkeling.
Deze peiling is tot stand gekomen na een groot aantal empirische onderzoeken bij kinderen uit het speciaal(basis)onderwijs. Naar aanleiding van gesprekken die met kinderen zijn gevoerd, is de peiling steeds verder aangepast en gegroeid in de richting van het instrument dat er nu ligt. We willen de leerkrachten en leerlingen van de scholen die hebben meegewerkt hartelijk danken voor hun bereidwilligheid.
Zonder hun medewerking was het niet mogelijk geweest om tot goed gefundeerde uitspraken te komen.

Verwijzingen
 
  Universiteit Utrecht

 

 

  • Het arrangement Peiling vermenigvuldigen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-14 11:21:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Peiling Vermenigvuldigen van Speciaal Rekenen is bedoeld voor zwakke rekenaars bij wie het leren vermenigvuldigen moeizaam verloopt. De ‘Peiling Vermenigvuldigen’ ondersteunt leerkrachten bij het maken van keuzes ten aanzien van het leerstofaanbod.
    Leerniveau
    Primair onderwijs; Speciaal basisonderwijs; SO;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    fi, fisme, showcase_nl

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Freudenthal Instituut. (z.d.).

    Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

    https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.