Taalgerichte les Pijlenketting

Taalgerichte les Pijlenketting

Taalgerichte les Pijlenketting

Deze les is bedoeld voor het ophalen en controleren van voorkennis omtrent formules, pijlentaal en pijlenkettingen.
De les bestaat uit drie fasen
  1. Match van pijl en formules
  2. match van verhaal naar pijlenketting
  3. zelf een verhaaltje maken
Voor elk van deze fases is een opdracht gemaakt.
Achtergrond

Veel wiskundemethodes introduceren formules aan de hand van pijlenkettingen. In deze les wordt voornamelijk gewerkt met pijlenkettingen, waarbij zowel aan het luisteren als aan het zelf schrijven van teksten aandacht wordt besteed. In de taalgerichte les moeten leerlingen in tweetallen pijlenkettingen met de bijbehorende formules verbinden, dit om de ze duidelijk te maken dat een pijlenketting en een formule twee verschillende dingen zijn, maar wel veel met elkaar te maken hebben.
Vervolgens wordt een verhaaltje voorgelezen waarbij ze een pijlenketting moeten maken. Precies luisteren is daarbij heel belangrijk, een vaardigheid die binnen het wiskundeonderwijs weinig aandacht krijgt, maar wel belangrijk is voor de taalontwikkeling van de leerlingen. Van dit verhaaltje is een vmbo en een havo/vwo-versie.
In de laatste opdracht moeten de leerlingen in tweetallen een kort verhaaltje schrijven, waar hun medeleerlingen een pijlenketting bij moeten maken. Hierbij zijn de leerlingen gedwongen om de taal actief te gebruiken, zowel bij het onderling overleg bij het bedenken van het verhaaltje als bij het vervolgens schriftelijk formuleren daarvan. Wanneer zij ook nog hun verhaaltje hardop voor moeten lezen in de klas, wordt ook het articuleren en rustig spreken geoefend.
De opdrachten zijn klein, en lijken wellicht onvoldoende voor 1 les, maar ervaringen in de klas hebben geleerd dat er eerder sprake is van tijdgebrek. Wat er precies in een pijlenketting wordt weergegeven, wat je daarvoor moet weten en welke gegevens waar thuis horen, blijkt minder vanzelfsprekend wanneer leerlingen er met elkaar over laat praten. Omdat ze samen tot een antwoord moeten komen, moeten ze met elkaar overleggen, en soms in discussie gaan om elkaar te overtuigen.
Met de computeractiviteit Formules kunnen leerlingen zelf pijlenkettingen maken.

Werkblad

Werkblad

 
  Universiteit Utrecht

 

 

Colofon

Het arrangement Taalgerichte les Pijlenketting is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-11-14 11:09:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les is bedoeld voor het ophalen en controleren van voorkennis omtrent formules, pijlentaal en pijlenkettingen. Hierbij wordt zowel aan het luisteren als aan het zelf schrijven van teksten aandacht besteed.
Leerniveau
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VO; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO gemengde leerweg, 1; HAVO; VWO 1; VWO; VMBO;
Leerinhoud en doelen
Verbanden en formules; Rekenen/wiskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
fi, showcase_nl, wisbaak

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open