Wat is open leermateriaal?

Wat is open leermateriaal?

1. Visie / ideaalbeeld


Iedere leerling heeft recht op een passend  onderwijsaanbod dat bijdraagt aan een optimale ontwikkeling en betere kansen /  kansengelijkheid. Elke leraar zet zich in om leerlingen die mogelijkheden te bieden. Alle scholen willen dat leraren regie voeren op het werken aan leerdoelen. Tot slot streeft elk bestuur naar de beste onderwijskwaliteit op de scholen.
 

Impuls open leermateriaal

Nationaal Groeifondsprogramma Impuls Open Leermateriaal (IOL) stimuleert het gebruiken, delen en maken van open leermateriaal in het onderwijs. Zo willen we de onderwijskwaliteit in Nederland versterken en het beroep van leraar aantrekkelijker maken.

Hoe doen we dat?

  • We begeleiden scholen bij het creëren en implementeren van open leermateriaal. Vanaf schooljaar 2024/2025 zijn er meer dan 50 pilots actief!
  • We werken aan het open ontsluiten van collecties educatief materiaal van organisaties, zoals musea, en hebben een kwaliteitsmodel ontwikkeld waarmee je de kwaliteit van open leermateriaal beoordeelt. We richten ons op duurzame organisatievormen om te zorgen voor de (door) ontwikkeling, actualisering en onderhoud van bestaand en nieuw open leermateriaal.
  • We ontwikkelen het platform Wikiwijs verder, zodat maken, delen en gebruiken van open leermaterialen makkelijker en toegankelijker is.
  • We doen onderzoek naar effectieve manieren om open leermaterialen in te zetten. Daarbij ontwikkelen we initiatieven met schoolbesturen en met lerarenopleidingen.

Open leermateriaal kan een belangrijke rol spelen om dit ideaalbeeld te verwezenlijken.
Voor leraren is het belangrijk toegang te hebben tot kwalitatief goed open leermateriaal dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten, in plaats van of aanvullend op lesmethoden. Open leermateriaal maakt het mogelijk aan te sluiten op de actualiteit én maakt het gemakkelijker om
te differentiëren. Daarnaast kan het waar nodig ook nog eens op maat worden gemaakt. Leraren die een mix van methode- en aanvullend open materiaal gebruiken, hebben kennis over hun curriculum en de leerdoelen nodig: zij worden curriculumbewuster en nemen daarbij regie over hun onderwijs. Dat doet een beroep op hun vakmanschap en maakt het beroep van de leraar
aantrekkelijker.  
 

 

Colofon

Het arrangement Wat is open leermateriaal? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
IOL
Laatst gewijzigd
2024-11-09 09:01:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Onderwerp:          Onderwijs ontwikkelen met leerdoelen als vertrekpunt

Opdrachtgever:    Impuls Open Leermateriaal

Revisiehistorie:     14-06-2024 V1

Bronvermelding

1. Biggs, J.B. (1999). Teaching for quality learning at university. Buckingham: Open University Press

2. Van Driel, J., & Tammes, A. (2023). De Berlijnse Muur: berichtgeving in Nederlandse kranten. Amersfoort, SLO

3. Linde - Meijerink, G. van der, & Silfhout, G. van (2022). Leerdoelen en succescriteria in het primair onderwijs; De eerste fase uit de cyclus formatief evalueren nader toegelicht. Amersfoort: SLO.

4. Akker, J. van den (2003). Curriculum perspectives: An introduction. In J. van den Akker, W. Kuiper, & U. Hameyer (Eds.), Curriculum landscapes and trends (pp. 1-10). Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Aanpasbare versie van het gelijknamige artikel
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
iol

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

00. IOL. (z.d.).

Sjabloon huisstijl IOL in Wikiwijs Maken

https://maken.wikiwijs.nl/206891/Sjabloon_huisstijl_IOL_in_Wikiwijs_Maken

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open