Help! Een verrassing!

Help! Een verrassing!

Help! Een verrassing!

Inleiding

Deze twee lesarrangementen zijn ontworpen door pabo-studenten van NHL Stenden en gaat over het boek 'Help! Een verrassing!'. Binnen dit project speelt meertaligheid een grote rol. Eén lesarrangement is geschikt voor groep 1/2, het andere lesarrangement is geschikt voor groep 5/6.

Over het boek

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. August zijn fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar Suus kent August beter dan hij dacht. Ze heeft een picknick voor hem georganiseerd, en zo hebben ze samen een hele leuke dag!

De thema's die in het boek aan bod komen zijn: vriendschap, onzekerheid, hyperactiviteit, verschillen in karakter, omgaan met verrassingen.

Lesarrangement groep 1/2
Het lesarrangement bestaat uit twee lessen waarbij de leerlingen aan de hand van het prentenboek verschillende emoties leren.

Lesarrangement voor groep 5/6

Het lesarrangement voor groep 5/6 is een meertalige taalronde bestaande uit twee lessen. Leerlingen gaan een verhaal in de moedertaal schrijven waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende emoties.

Help! Een verrassing! zit vol tegenstellingen, emoties, vriendschap en verschillen en is te vinden op de website Prentenboeken in alle talen. Op deze website is het boek in verschillende talen en dialecten ingesproken.

Leerdoelen 1/2

Het lesarrangement bestaat uit twee lessen waarbij per les meerdere leerdoelen zijn opgesteld voor de leerlingen. De leerlingen  gaan tijdens deze lessen werken aan de volgende SLO-kerndoelen:

  • Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
  • Kerndoel 14: De leerlingen leren in het 'Engels'* informatie te vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taa
  • Kerndoel 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
  • Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.


* Uiteraard geldt dit ook voor andere talen.

Leerdoelen

  • Les 1
    • De leerlingen leren om te luisteren naar een prentenboek in hun eigen thuistaal.
    • De leerlingen leren wat emoties zijn en hoe je deze kunt uiten.
    • De leerlingen leren de emoties: zenuwachtig, geschrokken, verbaasd en opgelucht.
  • Les 2
    • De leerlingen leren tijdens de les kennis te verwerven over de vos en de eekhoorn en kunnen overeenkomsten en verschillen opnoemen.
    • De leerlingen leren tijdens de les, afhankelijk van de thuistalen in de klas, het woord 'goedemorgen' in verschillende talen

Lesplan 1/2

De lessenreeks voor groep 1/2 bestaat uit twee lessen. Bij de eerste les voor groep 1/2 wordt het boek bij de leerlingen geïntroduceerd en komen er verschillende emoties aan bod. De tweede les is een verdiepende les waar de vos en de eekhoorn meer centraal staat. In beide lessen heeft meertaligheid een belangrijke rol.

 

Hieronder is de lesvoorbereiding te vinden.

Klasopstelling en materialen groep 1/2

  • Klasopstelling: Tijdens de les zitten de leerlingen in een maanvormige kring. Zorg ervoor dat alle leerlingen je goed kunnen horen en dat ze de prenten goed kunnen zien.
  • Benodigde materialen: Voor deze les heb je het boek 'Help! Een verrassing!' nodig van Miriam Bos en boekknuffel August.
  • Werkbladen: Voor de lessen zijn geen speciale werkbladen gemaakt. Wel zijn er twee afbeeldingen van een echte vos en eekhoorn die je aan de leerlingen kunt laten zien.

Leerdoelen groep 5/6

Het lesarrangement is een meertalige taalronde die bestaat uit twee lessen waarbij per les meerdere leerdoelen zijn opgesteld voor de leerlingen. De leerlingen gaan tijdens deze lessen werken aan de volgende SLO-kerndoelen:

  • Kerndoel 5: De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaften.
  • Kerndoel 9: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
  • Kerndoel 17: De leerlingen ontwikkelen een positieve attitude ten opzichte van het gebruik van Fries* door henzelf en anderen.

* Uiteraard geld dit ook voor andere talen.

Leerdoelen

De leerlingen gaan middels een taalronde die bestaat uit twee lessen een verhaal in hun moedertaal schrijven waar emoties naar voren komen.

  • De leerdoelen tijdens deze les zijn:
    • Luisteren
    • Vertellen
    • Schrijven
    • Lezen

Wat belangrijk is tijdens deze les is dat plezier voorop staat en dat er een positieve attitude ten opzichte van meertaligheid wordt ontwikkeld.

 

 

Lesplan 5/6

De taalronde bestaat uit twee lesmomenten.

Tijdens de eerste les worden de leerlingen voorgelezen uit het prentenboek. De leerkracht gaat vervolgens een verhaal vertellen, het liefst in moedertaal, waar emoties duidelijk naar voorkomen waarna er een kringgesprek volgt. De leerlingen gaan vervolgens een opzet maken voor het uiteindelijke verhaal door steekwoorden op te schrijven en/of kleine tekeningen te maken. Deze opzet wordt voorgelezen aan hun schoudermaatje

Tijdens de tweede les gaan de leerlingen hun uiteindelijke verhaal in moedertaal schrijven die uiteindelijk aan de hele groep mag worden voorgelezen.

 

Meer informatie betreffende een meertalige taalronde is te vinden op de site van Lowan, Taalrondes en NT2 ontwikkeling

Hieronder is de lesvoorbereiding te vinden.

Klasopstelling en materialen groep 5/6

  • Activiteit: De leerlingen gaan middels een taalronde een verhaal schrijven in hun eigen taal.
  • Benodigdheden: Prentenboek Help! Een verrassing!, werkbladen, eventueel Powerpoint en (kleur)potloden.
  • Werkbladen: De leerlingen krijgen drie werkbladen, deze zijn te vinden onder het lesformulier:
    • Werkblad waar steekwoorden geschreven kunnen worden.
    • Werkblad voor de drie tekeningen.
    • Werkblad voor het uiteindelijke verhaal.
  • Het arrangement Help! Een verrassing! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2025-01-23 09:46:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een lessenreeks over het prentenboek "Help! Een verassing!" voor groep 1/2 en 5/6 in het basisonderwijs. De lessenreeks bestaat uit twee lessen waarbij meertaligheid een belangrijke rol speelt. Voor de les heb je het boek ''Help! Een verrassing!'' nodig en voor de kleuters de bijbehorende boekknuffel.
    Leerniveau
    PO groep 1; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Luisteren naar tv, video- en geluidsopnames; Dagelijks leven; Nederlandse Taal; Schrijfvaardigheid; Sociaal-emotionele ontwikkeling; Spreken; Mondelinge taalvaardigheid; Dieren; Luisteren; Spreken; Natuur- en milieueducatie; Luisteren en kijken; Monologen; Nederlands als tweede taal;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    dieren, emotie, groep 1/2, groep 5/6, help! een verrassing, kleuters, meertaligheid, middenbouw, prentenboeken in alle talen, taalronde

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Prentenboeken in alle talen. (2025).

    Kleine ijsbeer in de tropen

    https://maken.wikiwijs.nl/209585/Kleine_ijsbeer_in_de_tropen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.