Vitale longcapaciteit

Vitale longcapaciteit

Vitale longcapaciteit

Omschrijving misconcept

Leerlingen denken dat de vitale longcapaciteit groter wordt tijdens lichamelijke inspanning.

 

Achtergrond misconcept

Vitale longcapaciteit: de hoeveelheid lucht die kan worden uitgeademd na een zo diep mogelijke inademing. Na de uitademing blijft er altijd een restvolume lucht in de longen over. Het totale longvolume is dan ook groter dan de vitale capaciteit, namelijk longvolume = restvolume + vitale capaciteit. De vitale capaciteit is  voor een persoon op een bepaald moment hetzelfde tijdens rust als tijdens lichaamsinspanning. De vitale longcapaciteit van iemand kan worden vergroot door training van de ademhalingsspieren. Indien door training sterkere ademhalingsspieren ontstaan zal bij een inademing meer ruimte in de borstholte kunnen ontstaan en daarmee het longvolume en ook de vitale longcapaciteit toenemen.

Oorzaken van het misconcept:

  • De leerlingen weten dat de ademhaling sneller wordt tijdens inspanning. Ze verwarren de grotere luchtverversing die ontstaat met de snellere ademhaling met het begrip vitale longcapaciteit.
  • De woorden "vitale capaciteit" duiden op een noodzakelijkheid, een ondergrens aan de hoeveelheid lucht om te leven. Denk aan het Engelse begrip "vital". De leerlingen herkennen het begrip "vitale longcapaciteit" daardoor niet als een maat waarmee onderling gemeten kan worden hoe groot iemands opnamevermogen per inademing is voor lucht.

 

Voorbeeldaanpak in de les

Laat leerlingen hun longcapaciteit meten met een spirometer, bereken het gemiddelde van de klas, of bereken het verschil tussen jongens en meisjes. Beantwoord na aanleiding hiervan de volgende vragen:

  • Waardoor kan trainen de vitale longcapaciteit vergroten?
  • Welke soort sporten zullen de vitale longcapaciteit vooral vergroten? Welke kenmerken van die sporten helpen dan om de vitale longcapaciteit te vergroten?

 

 

Bronnen en verder lezen

Afzal, M. N. (2004). Students’ misconception in respiratory physiology. Journal of Ayub Medical College Abbottabad, 16(3).
Michael, J. A. (1998). Students' misconceptions about perceived physiological responses. Advances in Physiology education, 274(6), S90.

Colofon

Het arrangement Vitale longcapaciteit is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2025-02-19 16:30:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Leerlingen denken dat de vitale longcapaciteit groter wordt tijdens lichamelijke inspanning.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
inademen, longvolume, restvolume, vitale longcapaciteit

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Kennisbank biologie. (z.d.).

01. Template misconcept

https://maken.wikiwijs.nl/206781/01__Template_misconcept

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open