Welkom bij het iXperium Educatielab in Arnhem – dé plek waar onderwijsprofessionals, studenten en onderzoekers samen ontdekken hoe technologie het onderwijs kan verrijken. In ons lab inspireren we leraren en schoolleiders om met slimme en creatieve ICT-oplossingen hun lessen interactiever en effectiever te maken.
Het iXperium Educatielab in Arnhem is een samenwerking tussen schoolbesturen in de regio en de HAN Pabo. Hier bieden we begeleiding en ondersteuning aan iedereen die technologie wil inzetten om leerlingen te motiveren en beter te laten leren. Daarnaast doen we onderzoek en delen we kennis over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ICT.
Ontdek, leer en innoveer met ons – samen maken we onderwijs beter met technologie.
Doel van de Challenge
Deze challenge is bedoeld als een laagdrempelige, speelse en positieve manier om met Digitale Geletterdheid aan de slag te gaan. Het woord challenge zegt het al: je wordt uitgedaagd om een bepaald doel te halen. Daarvoor werk je samen (verbinding) of tegen anderen (competitie) en dat versterkt de teamspirit.
Er worden punten uitgedeeld voor het ontwerpen van de grondplaat, de presentatie van het ontwerp, de making-off film en natuurlijk de programmeer kunsten!
De groep met de meeste punten wint de uitdaging.
Deze afbeelding is gemaakt door ChatGPT en bedoeld voor educatieve doeleinden.
Wat gaan we doen?
De leerlingen uit één groep worden verdeeld in 4 subgroepen en nemen deel aan de Lego Mindstorms Challenge, waar kinderen een lastige "missie" moeten oplossen met behulp van een robot. Gedurende het project vormen voor de leerling sportiviteit, samenwerken en respect voor elkaar de kern van de uitdaging. De leraar leert werken vanuit een andere, meer coachende rol. De uitdaging is ontworpen vanuit de STEAM-gedachte. Wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde worden in dit ontwerp benadrukt.
Deze afbeelding is gemaakt door ChatGPT en bedoeld voor educatieve doeleinden.
Afspraken
Spreek met de deelnemende scholen af waar en wanneer de finale zal plaatsvinden. Doe dit ruim op tijd zodat niet alleen de deelnemende klassen voldoende tijd hebben om de challenge voor te bereiden. Maar zo kunnen ook ouders en opa’s en oma’ de challenge meemaken als supporter!
Elke groep presenteert hun project en grondplaat in een presentatie. Zij leggen uit waarom ze hiervoor gekozen hebben.
Elke groep presenteert ook een “making off” film zodat de andere deelnemers hun proces kunnen vergelijken met die van de andere scholen.
Elke groep houdt zich aan de spelregels en de technische eisen van het ontwerp.
Elke groep heeft twee kansen om de uitdaging te voltooien tijdens de challenge. De beste tijd blijft staan.
Iedere deelnemende school mag 3 keer de hulplijn van het iXperium bellen.
Indeling groepen
Eén team is voor het bouwen van de objecten en struiken en het schilderen van de grondplaat.
Het tweede team houdt een presentatie in maximaal 3 minuten. In de presentatie moet de groep nadenken over wat het thema voor onze wereld betekent.
Het derde team maakt een film van het hele project in maximaal 3 minuten.
Het vierde team programmeert de robot voor de uitdaging.
Spelregels
Aan de grondplaat met de plattegrond mag niets gewijzigd worden. De objecten in de cellen mogen zeker aangepast worden naar eigen ideeën. De bouwinstructies zijn te vinden bij de technische instructie.
Alle objecten, struiken en improvisaties moeten het oppervlak van 15 cm x 15 cm hebben en precies in het midden van de cel worden geplaatst. Het is niet toegestaan dat objecten enz. overhangen in andere cellen. ook de schommel met de diamant moet hieraan voldoen.
Het is een keuze om de diamanten van de schommels te rijden. Aan de ene kant verdient een robot er bonustijd bij, maar er zit ook een risico aan. Het programma wordt ingewikkelder en de robot kan iets uit het lood gaan lopen waardoor deze van het parcour raakt.
De diamant staat op een schommel. Als je een diamant er vanaf rijdt, wordt er zeven seconden per diamant terugverdiend in tijd. Dit wordt afgetrokken van de totale tijd die de robot nodig hebben om van start tot finish te rijden.
Als er diamanten gebruikt worden, dan is het verplicht om deze te printen volgens aanwijzingen. Ook de schommel wordt gebouwd zoals in de beschrijving.
Door het vermogen op de Mindstorms te vergroten, heb je minder seconden nodig om de uitdaging te voltooien.
Elke deelnemende school mag een jurylid meenemen. Iemand is geschikt als hij of zij onpartijdig kan jureren. Zorg voor 3 of 4 juryleden.
De Jury
Voor elk onderdeel, de plattegrond, presentatie, film en de uitdaging, ontvangt de groep punten.
De jury (3 of 4 onafhankelijke teams) geven punten van 6 tot 10).
De groep die de Mindstorms het snelst laat rijden ontvangt 10 punten, de tweede krijgt er 9 enzovoort.
Kaart voor de Jury
Aan de slag
Benodigdheden
1x Lego Spike
1x Laptop
1x iPad (of ander device om te filmen en te bewerken)
De robots navigeren op een plattegrond bestaande uit 2 MDF-platen van 60 x 122 cm, elk 4 mm dik, verbonden tot een geheel van 49 cellen (17 cm x 17 cm per cel). Specifieke plekken bevatten obstakels en objecten, waaronder “team” objecten en eigen improvisaties. De Mindstorms-robot volgt de aangegeven route (zwarte lijnen).
Belangrijk:
Obstakels zijn gemarkeerd met locatie en grootte.
Rondom elk obstakel is 2 cm ruimte voor afwijkingen.
Diamant voor Schommel
De diamanten die in
leuke kleuren geprint
worden
De diamant is een speciaal doel voor de robot! De robot moet naar de diamant toe rijden en soms zelfs proberen om hem op te pakken of te verplaatsen.
Waar staat de diamant? De diamant kan op een stevige standaard staan, zodat de robot er makkelijk bij kan. Maar... soms zit de diamant op een stok die wiebelt! Dat maakt het extra moeilijk voor de robot, want hij moet voorzichtig zijn.
Balans en Schommelen: Als de diamant op een scharnier zit, kan hij heen en weer schommelen. De robot moet dan goed opletten, zodat hij de
schommelende diamant niet omstoot.
Uitdaging voor de robot: Elke keer dat je de diamant op een andere
Standaard van
de diamant
manier neerzet, is het een nieuwe uitdaging voor de robot. Hoe beter de robot zijn werk doet, hoe preciezer hij kan rijden en bewegen!
De diamanten staan op een schommel,
waar de robot tegen aan botst.
Contact opnemen?
Heb je vragen of wil je graag meer weten over het iXperium? Neem contact op met
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.