Student gaat zelfstandig aan de slag gaat met het maken van de Wiki Wijs. Lees de tekst en bekijk de bijgevoegde filmpjes en foto's. Aan de hand van die informatie uit de Wiki Wijs kan de student de vragen beantwoorden. Gebruik een koptelefoon zodat je in alle rust de filmpjes kunt bekijken.
Aan het einde maakt de student diagnostische toets als afsluiting.
Succes en veel plezier!
Doelgroep
Deze Wiki Wijs is gemaakt voor de studenten van het Graafschap college Verzorgende -IG BBL sector Zorg&Welzijn. crebocode 25656 KD 2020 Passend bij de Integrale leerlijn met beroepssituaties en opdrachten .De wikiwijs kan toegepast worden op Werkproces B1-K1-W1 Branche specifieke vakkennis en vaardigheden: Verpleeghuizen en thuiszorg (VT)
Waarom deze Wiki Wijs
Ik heb deze Wiki wijs gemaakt voor de leeruitkomst MZA 2.1 (LOT) Lesgeven met inzet van digitale didactiek ten behoeve van de opleiding tot leraar Gezondheidszorg en Welzijn aan de HAN te Nijmegen. In deze wikiwijs heb ik diverse digitale tools verwerkt .
Open vragen en meerkeuzevragen met directe feedback.
Spel educaplay.com.
Kennisclip.
PowerPoint.
YouTube filmpjes .
Microsoft Forms om de Wiki Wijs te evalueren.
1. Praktische Tips
Je hebt deze Wiki Wijs gevonden door te zoeken op Ziektebeeld CVA in de zoekbalk. In deze Wiki Wijs kom je op verschillende momenten open vragen, meerkeuzevragen, oefentoetsen, een kennisclip en Youtube-filmpjes tegen. Gebruik daarvoor een koptelefoon.
Daarnaast is het handig om externe links te openen via het klikken op de rechtermuisknop -> 'openen in nieuw tabblad'. Na afronden van de externe link ga je weer naar het tabblad van de Wiki Wijs en kun je verder gaan waar je gebleven was.
Doorloop elke pagina en klik onderaan op de pijl om naar de volgende pagina te gaan. Mocht je iets na willen zoeken of opnieuw willen bekijken dan kan dit via navigatie met je muis aan de linkerzijde in je scherm.
2. Leerdoelen
Na het maken van deze wikiwijs kan de student:
De student kan uitleggen wat een cerebrovasculair accident (CVA) is, inclusief de medische definitie, oorzaken, en risicofactoren.
De student kan de verschillende vormen van een CVA benoemen (zoals een ischemisch CVA, hemorragisch CVA, en TIA) en uitleggen hoe deze van elkaar verschillen.
De student kan de verschillende fases van een CVA onderscheiden (acute fase, revalidatiefase, chronische fase) en de kenmerken van elke fase beschrijven.
De student kan de anatomie van de hersenen herkennen en uitleggen, inclusief de belangrijkste hersengebieden en hun functies, en hoe deze worden beïnvloed door een CVA.
De student kan de benodigde zorg en begeleiding voor zorgvragers met een CVA beschrijven. Met nadruk op de fysieke, psychologische, en sociale aspecten.
De student kan de verschillende behandelopties voor CVA in de acute fase (bijv. trombolyse, chirurgie) en in de chronische fase (bijv. revalidatie, medicatie) toelichten.
Bron :Hersenstichting
3. Voorkennis
3.1 Beschrijf zo uitgebreid mogelijk wat je al weet van een CVA .
4. PowerPoint CVA .Lees deze PowerPoint goed door en maak aantekeningen ,Door op de link te klikken kom je bij de PowerPoint .Nadien krijg je er enkele vragen over.
Extra filmpje om te bekijken over de behandeling van een acuut CVA (trombolyse) Je kunt dit filmpje ook later terugkijken .
6. filmpje beroerte Hartstichting
Met de kennis die je nu hebt en na het kijken van dit filmpje weet je de de basis van wat een beroerte is
7. Verzorging CVA
Lees de volgende tekst goed door .Aan het einde volgen er enkele vragen over de tekst .
In de eerste fase zal de behandeling gericht zijn op groot mogelijk herstel van zelfredzaamheid
Fysiotherapie
Fysiotherapie zal bestaan uit het helpen versterken van zwakke spieren en het passief bewegen van aangedane gewrichten. Dit om contracturen zo veel mogelijk te voorkomen. Verder zal de fysiotherapeut zich vooral richten op het zo veel als mogelijk inschakelen van de aangedane zijde en het oefenen van de "gezonde kant".
Stimuleren van de verlamde zijde.
Het is belangrijk dat de verlamde zijde van het begin af aan gestimuleerd wordt. De verzorging zal de zorgvrager altijd aan de aangedane zijde moeten benaderen. Op deze manier wordt de zorgvrager gestimuleerd om regelmatig in de richting van de verlamde kant van zijn lichaam te kijken.
Door de spastische verlamming zal de zorgvrager de neiging hebben een hemiplegische houding aan te nemen. Onder een hemiplegische houding verstaan we het volgende:
het hoofd wendt zich naar de hersenhelft die schade opgelopen heeft.
de nekspieren aan de aangedane zijde verkorten zich.
de verlamde schouder naar beneden gezakt en de hand en arm zijn naar binnen gebogen.
de romp aan de verlamde zijde verkort zich.
de knie is overstrekt en de voet bevindt zich in de spitsvoetstand.
Er moet er zo veel mogelijk naar gestreefd gaan worden om een symmetrische houding te krijgen bij een zorgvrager met een CVA. Dit kun je bereiken door de volgende stappen.
voordat een zorgvrager een handeling gaat uitvoeren moet de aanwezige spasticiteit in arm of hand weggenomen worden door tegengestelde bewegingen te maken.
bij alle activiteiten moet de zorgvrager aan de aangedane zijde worden gestimuleerd.
activiteiten uit laten voeren met beide handen.
goede houding bevorderen bij het lopen door te werken met loopstok en een drie- of vierpoot.
Afasie.
Een afasie is een taalstoornis. De zorgvrager zal over het algemeen moeite hebben met communiceren. Door deze stoornis zal de zorgvrager zich eenzaam kunnen voelen, omdat contacten verminderen. De zorgvrager kan moeite hebben met het uiten en begrijpen van taal.
de volgende punten zijn van belang bij het begrijpen van taal:
Probeer een gesprek te voeren in een rustige omgeving
probeer mededelingen zo eenvoudig mogelijk te doen.
spreek rustig, in korte zinnen, maar wel op een natuurlijke manier.
vraag één ding tegelijk en wacht dan eerste reactie af.
houd er rekening mee dat er voornamelijk trefwoorden uit een mededeling begrepen worden. Benadruk deze trefwoorden met je stem.
wijs, als het mogelijk is, aan waarover je spreekt. Of maak gebruik van gebaren.
schrijf trefwoorden op tijdens een gesprek. Maak eventueel eenvoudige tekeningen.?
De volgende punten zijn van belang bij het uiten van taal.
stel korte gesloten vragen.
blijf stimuleren tot aanwijzen, gebaren, tekenen of schrijven
gebruik een taalzakboek, als de zorgvrager dit heeft.
Huidverzorging
Door de slechte doorbloeding van de verlamde lichaamshelft is er een grote kans op snel ontstaan van decubitus. Verder is door de gevoelloosheid dat huiddefecten niet worden gevoeld Hierdoor kan de huid gemakkelijk beschadigen door bijvoorbeeld warmte en of kou. Goede controle van de huid is hierbij zeer noodzakelijk.
Gezichtsvermogen.
Door een CVA kunnen er gezichtsveldbeperkingen ontstaan. Rechtszijdige verlamden hebben vaak een rechtszijdige uitval van het gezichtsvermogen, bij een linkszijdige verlamming is er vaak een linkszijdige uitval van het gezichtsvermogen. Hierdoor kunnen deze zorgvragers bij het lezen vaak maar een halve bladzijde zien. Bij het eten zien ze vaak maar een half bord. Het is belangrijk om van deze stoornis op de hoogte te zijn, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Zorg dat de zorgvrager je kunt zien en plaats voorwerpen in het zicht van de zorgvrager.
In de ruimtelijke waarneming kunnen ook stoornissen optreden. Hierdoor kan een zorgvrager afstanden niet goed inschatten, waardoor hij bijvoorbeeld een kopje koffie naast de tafel zet.
Mondverzorging.
Door een verlamming zou een zorgvrager minder goed zijn tong kunnen bewegen. Hierdoor zal hij onvoldoende zijn mondholte en tanden kunnen reinigen. Ook zal een kant van de mond niet of nauwelijks gevoeld worden, waardoor etensresten in de wangzak kunnen blijven zitten. Een goede mondverzorging is daarom van belang. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld de mond spoelen en samen met de zorgvrager regelmatig de tanden poetsen.
Geheugen.
Wanneer er sprake is van een beperkte geheugencapaciteit kan dit inhouden dat de zorgvrager slechts delen van een gesprek onthouden. Het is dus goed om mededelingen kort en krachtig te formuleren en niet te veel informatie in een keer te geven. Probeer zo veel mogelijk geheugensteuntjes in te bouwen, maak eventueel gebruik van een agenda.
Apraxie.
Apraxie is een stoornis die het onmogelijk maakt handelingen te doen om een bepaald doel te bereiken. Het lukt de zorgvrager bijvoorbeeld niet om de kleding op de juiste manier en de juiste volgorde aan te trekken. Geef de zorgvrager tijdens het aankleden aanwijzingen en kijk of het lukt de handeling uitte voeren .
Emoties.
Een zorgvrager kan gedeeltelijk verlies vertonen van emotionele controle. Hij kan plotseling lachen of zonder duidelijke reden in huilen overgaan. Het is van belang dat je goed het onderscheid weet te maken tussen echt verdriet en dwangmatig huilen. Hierdoor kun je of aandacht en warmte geven aan de zorgvrager en anders kun je het beste proberen de zorgvrager af te leiden of gedrag te doorbreken.
Psychosociaal functioneren.
Het getroffen worden door een CVA is een geheel onverwachte gebeurtenis die een diepgaande invloed heeft op het leven van een zorgvrager. het CVA heeft een einde gemaakt aan alles wat gewoon was. De zorgvrager wordt geconfronteerd met allerlei beperkingen. Gevoelens van onmacht kunnen zich uiten in agressie.
Wanneer een zorgvrager een afasie heeft, komt er nog bij dat emoties en gedachten moeilijk onder woorden te brengen zijn. reacties als driftig worden, prikkelbaar zijn of in paniek raken kunnen dan voorkomen. Ook kan de zorgvrager zich juist terugtrekken en zich afzonderen. Het is goed om stil te staan bij het onvermogen van de zorgvrager, om begrip en geduld op te brengen.
Vragen over de voorgaande Tekst.
8. Kennisclip Herseninfarct
Deze video duur 7.25 min. Luister aandachtig maak aantekeningen want je krijgt er in de eindtoets vragen over.Gaat het te snel zet dan de video op op stop om even rustig wat op te schrijven of nog een keer te luisteren .Succes !
9. Enkele kennisvragen om je kennis tot nu toe te testen
Om je kennis testen vul je het juiste woord in het juiste vakje in.Je krijgt nadien te zien of de antwoorden kloppen.Succes !
Nu volgen enkele vragen over de verschillende vormen van een CVA .
Een CVA ontstaat in een bloedvat in de hersenen. De locatie in de hersenen waar de CVA optreedt is bepalend voor de problemen waar de patiënt mee te maken krijgt.
CVA in de linkerhersenhelft :
Verlamming van de rechter zijde van het lichaam
Uitval van het gezichtsveld aan de rechterkant van beide ogen
Taalstoornis (afasie) en/of onduidelijke spraak (dysartrie)
Neglect(het niet waarnemen van de rechterkant van het lichaam) aan de rechterkant rechterkant van het lichaam
Langzaam en onzeker gedrag
CVA in de rechterhersenhelft :
Verlamming van de linker zijde van het lichaam
Uitval van het gezichtsveld aan de linkerkant van beide ogen
Taalstoornis (afasie) en/of onduidelijke spraak (dysartrie)
Neglect/ontkenning aan de linkerkant van het lichaam
Problemen met ruimtelijke waarneming
Stoornis in het waarnemen en denken. Er ontstaan daardoor problemen bij het begrijpen, spreken, lezen, zien, voelen, plannen maken, rekenen, puzzelen, emoties uiten en gedrag.
CVA in de Hersenstam :
Afwijkende ademhaling
Afwijkende hartslag
Afwijkende bloeddruk
Een grote CVA in dit gebied overleef je vaak niet.
11. Quiz
leuke Quiz om je kennis te testen
De student kunt de Quiz maken om de kennis tot nu toe te testen .Als je met je rechtermuisknop op de link klinkt kom je in een apart tabblad bij de quiz .Na het maken van de Quiz kun je weer terug naar de WikiWijs.
12. Casus
Man 75 jaar
Voorgeschiedenis : hypertensie ,diabetes mellitus type 2, roken ,overgewicht ,verhoogd cholesterol .Dhr J zit op een maandagochtend om 9 uur de de krant te lezen als hij plotseling merkt dat zijn arm zwaar wordt en dat hij deze niet meer kan bewegen. Als hij alarm wil slaan naar zijn vrouw merkt hij dat niet uit zijn woorden kan komen en dat hij een scheve mond heeft .
1.Wat neem je waar bij deze zorgvrager en welke acties moet je ondernemen ?
Beschrijf hieronder de mogelijke acties die je als Verzorgende gaat starten als je op dat moment binnen komt om de ochtendzorg te verlenen .
2. Wat zou de diagnose kunnen zijn en waarom denk je dat ?
2. Wat zou de behandeling kunnen zijn en waarom denk je dat ?
13. Filmpje revalidatie na een CVA .
Na het zien van dit filmpje heb je een beeld van de revalidatiezorg in een revalidatiecentrum. Jullie werkveld zou daar in de toekomst kunnen liggen .Jullie werkveld is nu vooral de VVT ( Verpleeg-en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) jullie zullen veel zorgvragers tegenkomen die revalideren na een CVA .Zoals je inmiddels weet kunnen zorgvragers revalideren in de Geriatrische revalidatiezorg(GRZ).
In de casus wordt een situatie beschreven van een zorgvrager in een GRZ instelling .
Lees de casus goed door en beantwoord de bijhorende vragen.
Succes !
Bron : Google afbeeldingen
14. Casus
Bron : google afbeeldingen
Dhr. J verblijft in een GRZ (Geriatrische Revalidatie) setting na een CVA.
Voorgeschiedenis :
Dhr is geboren in 1934 en heeft zes kinderen.
Eén van zijn dochters is overleden aan CVA. Sinds twee jaar is dhr. J weduwnaar. Het overlijden van zijn vrouw valt hem extra zwaar omdat hij net te laat in het ziekenhuis was om afscheid van haar te kunnen nemen.
Dhr. woonde met zijn vrouw in een mooi verbouwd boerderijtje in de achterhoek .Hij heeft sinds 6 weken linkszijdig krachtsverlies aan zijn arm en been door een onbloedige CVA (herseninfarct). Praten gaat moeizaam. Het lopen is afgenomen en dhr heeft momenteel alleen nog maar een sta-functie. Hij zit de hele dag in een rolstoel maar kan met hulp kleine stukjes lopen met een driepoot.
Dhr. heeft door zijn CVA de hele dag het gevoel dat hij aandrang heeft voor het toilet. Hij kan niet goed uitplassen en heeft daarom een SP-katheter gekregen. Deze zorgt ervoor dat zijn blaas regelmatig wordt geleegd.
Door de CVA heeft dhr. een karakterverandering ondergaan. Hij is heel snel boos omdat hij moeite heeft met de situatie en hij denkt altijd terug aan de goede periode ervoor. Hij zegt dan wat hij denkt terwijl hij het meestal niet zo bedoelt. Als je hem met veel humor en zelfspot benadert, gaat het goed. Zijn familie is erg belangrijk voor hem. Hij heeft met vlagen last van het gemis om zijn vrouw en dochter, vooral als hij niet goed in zijn vel zit. Hij kan dan erg emotioneel en verdrietig worden. Dit uit zich in extreme huilbuien. Hij kan het moeilijk accepteren dat hijzelf haast niks meer kan. Zo kan hij zomaar uit zijn slof schieten als iets niet gaat zoals hij wil. Hij voelt zich vaak eenzaam .Dhr is nog weinig veranderd sinds hij is opgenomen. Hij is heel dwangmatig wat betreft de hulpvraag. Hij wil als hij belt direct worden geholpen. Vooral bij de toiletgang. Hij is soms af te leiden in zijn dwangmatige gedrag, maar kan soms ook erg uit de slof schieten, bijvoorbeeld op de groepsverzorging. Hij reageert dan verbaal erg fel.
Hij kent nu een aantal bewoners en voelt zich daardoor wel wat veiliger. Hij kan genieten van het koffiedrinken en de warme maaltijd in de huiskamer . Ook de bezoeken aan de oefenzaal van de fysiotherapie vindt hij nu wel leuk, omdat hij de hulpverleners steeds beter kent. Maar hij heeft stimulans nodig om hier naartoe te gaan. Hij mag graag naar buiten gaan voor een wandeling met een vrijwilliger.
15. Diagnostische toets CVA
Toets: Diagnostische toets CVA
0%
Maak de eindtoets. Als je deze goed maakt, weet je of je goed op weg bent m.b.t. het onderwerp CVA Succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Ter afsluiting vraag ik jullie de vragenlijst in te vullen door de volgende link te gebruiken.Kopieer de link en open op een nieuw tabblad .Dank voor jullie medewerking .
Het arrangement Het ziektebeeld CVA is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Patricia Wieggers
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2025-01-10 20:58:09
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In deze digitale les ga je stap voor stap je kennis over een CVA testen .De belangrijkste doelen tijdens deze les zijn:
Aan het eind van de les kan de student de oorzaken, symptomen, diagnose, ziekteverloop, behandeling, complicaties, prognose en begeleiding m.b.t. bovengenoemde ziekten uitleggen.
De bouw en werking, van de bij dit onderwerp betrokken weefsels het menselijke lichaam, wordt uitgelegd.
Het is de bedoeling dat je zelfstandig aan de slag gaat met het maken van de wikiwijs. Lees de tekst en bekijk de bijgevoegde filmpjes en foto's. Aan de hand van die informatie kan je de vragen beantwoorden. Er staan vaker linkjes in de teksten. Wil je ergens meer informatie over hebben, klik dan daar op. Let op, dit is extra niet verplicht!
Aan het einde maak je een toets.
Succes en veel plezier!
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Bronnen
Bron
Type
Extra filmpje om te bekijken over de behandeling van een acuut CVA (trombolyse) Je kunt dit filmpje ook later terugkijken .
https://youtu.be/RJvzYmoXLUc
Deze video duur 7.25 min. Luister aandachtig maak aantekeningen want je krijgt er in de eindtoets vragen over.Gaat het te snel zet dan de video op op stop om even rustig wat op te schrijven of nog een keer te luisteren .Succes !
https://youtu.be/gtif4NA-Q6Q
In deze digitale les ga je stap voor stap je kennis over een CVA testen .De belangrijkste doelen tijdens deze les zijn:
Aan het eind van de les kan de student de oorzaken, symptomen, diagnose, ziekteverloop, behandeling, complicaties, prognose en begeleiding m.b.t. bovengenoemde ziekten uitleggen.
De bouw en werking, van de bij dit onderwerp betrokken weefsels het menselijke lichaam, wordt uitgelegd.
Het is de bedoeling dat je zelfstandig aan de slag gaat met het maken van de wikiwijs. Lees de tekst en bekijk de bijgevoegde filmpjes en foto's. Aan de hand van die informatie kan je de vragen beantwoorden. Er staan vaker linkjes in de teksten. Wil je ergens meer informatie over hebben, klik dan daar op. Let op, dit is extra niet verplicht!
Aan het einde maak je een toets.
Succes en veel plezier!
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Diagnostische toets CVA
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.