Stijgende en dalende lucht

Stijgende en dalende lucht

Lucht die opgewarmd wordt, stijgt.

De reden: de luchtmoleculen/gassen die opgewarmd zijn hebben veel energie, bewegen daardoor sneller dan koudere lucht, botsen daardoor tegen elkaar aan met hogere snelheid waardoor ze met grotere snelheid uit elkaar bewegen en dus meer ruimte nodig hebben.

Gevolg: de lucht gaat stijgen. Reden: de zwaartekracht vermindert als er minder luchtdeeltjes in een kubieke meter zitten.

Door het stijgen koelt de lucht af omdat de lucht weg beweegt van de warmtebron: het aardoppervlak. De luchtmoleculen krijgen minder snelheid, botsen minder hard, waardoor er weer meer luchtmoleculen in een kubieke meter passen. Meer luchtmoleculen/gassen betekent: meer gewicht/zwaartekracht.

De lucht zal gaan dalen op de dichtstbijzijnde plek waar geen stijgende lucht is, dus waar er geen tegenstroom van lucht is.

 

Hoge en lage luchtdruk:

  1. Bij stijgende lucht is er lage luchtdruk: de stijgende lucht maakt plaats voor nieuwe lucht. De lucht stijgt, koelt af en de waterdamp in de lucht condenseert: er valt dus regen.
  2. Bij dalende lucht is er hoge luchtdruk: de dalende lucht drukt als het ware op het aardoppervlak. De lucht daalt, warmt op en er is geen condensatie: het blijft dus droog.
    (Ezelsbruggetje: ‘hoog en droog’)

  • Het arrangement Stijgende en dalende lucht is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2024-07-09 10:55:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    kennisbank, leerlijn, reangeerbaar, reangeerbare leerlijn
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.