Minilab

Minilab

Minilab

Spelen Leren Ontdekken

Welkom bij het Minilab waar onze jongste ontdekkers spelenderwijs kennismaken met technologie en creativiteit. Het Minilab is een vrolijke en interactieve omgeving speciaal ontworpen voor onze leerlingen om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en hun eerste stappen in de digitale wereld te zetten.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen neem dan contact op met Peter en/of Ertogrul

BeeBot

Een BeeBot is een educatieve robot die speciaal is ontworpen voor jonge kinderen om hen te introduceren in de basisprincipes van programmeren en computational thinking. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en aspecten van een BeeBot:

 

  1. Vorm en Ontwerp: Een BeeBot ziet eruit als een schattige kleine bij, wat het aantrekkelijk maakt voor jonge kinderen. Het heeft kleurrijke knoppen op de rug en wielen aan de onderkant zodat het kan bewegen.

  2. Bediening en Programmeren: Een BeeBot kan worden geprogrammeerd met behulp van de knoppen op zijn rug. Deze knoppen omvatten vooruit, achteruit, links draaien en rechts draaien. Kinderen kunnen een reeks commando's invoeren en de BeeBot zal deze opeenvolgend uitvoeren. Dit helpt kinderen om te begrijpen hoe instructies in een bepaalde volgorde leiden tot een specifiek resultaat.

  3. Educatieve Waarde: Door met een BeeBot te werken, leren kinderen de basisprincipes van algoritmisch denken, probleemoplossing en logische volgordes. Het stimuleert ook samenwerking en communicatie als kinderen in groepen werken om hun BeeBot een bepaalde taak te laten uitvoeren.

  4. Gebruik in de Klas: BeeBots worden vaak gebruikt in kleuter- en basisscholen. Leraren kunnen verschillende activiteiten en uitdagingen creëren, zoals het navigeren door een doolhof of het volgen van een bepaald pad op een speelmat met ruiten.

  5. Materialen en Accessoires: Er zijn diverse speelmatten en accessoires beschikbaar voor BeeBots, die verschillende thema's en leermogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld, een mat kan getallen, letters of afbeeldingen van dieren bevatten, wat geïntegreerd kan worden in lessen over rekenen, taal of natuur.

 

Samenvattend is een BeeBot een eenvoudige, maar effectieve tool om jonge kinderen te introduceren in de wereld van programmeren en technologie, terwijl ze tegelijkertijd hun cognitieve en sociale vaardigheden ontwikkelen.

Lessenreeks

Wat is een robot?
In deze les ga je met de kinderen op onderzoek uit wat een robot is. Heeft een robot altijd een hoofd? Welke robots kennen we? Jullie maken een poster met daarop de kenmerken van een robot.

Ik ben een robot
In deze les worden de kinderen zelf een robot en gaan ze een algoritme maken en uitvoeren.

Programmeer de BeeBot
In deze les gaan we het programmeren van de Bee-Bot combineren met andere vakken. We werken met een transparante mat. Met de kaarten in de mat werken we aan een vooraf gekozen lesdoel. Deze les volgt op de basisles. Jij en de klas hebben al enige ervaring met de Bee-Bot opgedaan. Deze les kun je het beste uitvoeren in een kleine kring/ met een klein groepje kinderen.

Programmeer
In deze les gaan we het programmeren van de Bee-Bot combineren met andere vakken. We werken met concreet materiaal. Deze les volgt op de basisles. Jij en de klas hebben al enige ervaring met de Bee-Bot opgedaan. Deze les kun je het beste uitvoeren in een kleine kring/ met een klein groepje leerlingen.

De BeeBot rijdt een rondje
In deze les gaan de kinderen de Bee-Bot programmeren op een route die vooraf met bijv. tape is uitgezet.

Dansen met de BeeBot
In deze les gaan de kinderen de Bee-Bots een dansje aanleren. Natuurlijk dansen ze zelf ook gezellig mee!

Bouw een doolhof met de BeeBot
Tijdens deze les gaan de leerlingen met bouwmateriaal een doolhof bouwen voor de Bee-Bot. De bedoeling is dat de Bee-Bot straks zo geprogrammeerd kan worden, dat hij door het doolhof rijdt. Uiteraard zonder te botsen of vast te lopen!

Thema's met de BeeBot

Ik ga op reis
Kinderen leren werken met simpele robots. Ze moeten probleemoplossend en kritisch denken. Ze werken samen om verschillende opdrachten uit te voeren. Wat is nodig voor de webquest: - Materialen beschreven bij opdracht: Koffer inpakken - 1 BeeBot per groepje - 1 Plattegrond vliegveld A3 (BeeBot) per groepje - 1 plattegrond stad A3 (BeeBot) per groepje - 1 Werkblad vragen 'Naar het hotel' per groepje Deze webquest maakt gebruik van het TPACK-model en de 21st century skills.

Kinderboekenweek
In deze les gaan we het programmeren van de Bee-Bot combineren met de kinderboekenweek. We werken met een transparante mat. Met de kaarten in de mat werken we aan een vooraf gekozen lesdoel. Deze les volgt op de basisles. Jij en de klas hebben al enige ervaring met de Bee-Bot opgedaan. Deze les kun je het beste uitvoeren in een kleine kring/ met een klein groepje kinderen.

Herfst
In deze les ga je in het thema Herfst aan de slag met de Bluebot of Beebot. Je kunt kiezen om de leerlingen de Bluebot te programmeren naar verschillende herfstplaatjes of met tellen aan de slag te gaan. Door op deze manier aan de slag te gaan leren de leerlingen probleemoplossend te denken en hun creativiteit te gebruiken.

Sinterklaas
In deze les gaan we het programmeren van de Bee-Bot combineren met het thema sinterklaas. Deze les volgt op de basisles. Jij en de klas hebben al enige ervaring met de Bee-Bot opgedaan. Deze les kun je het beste uitvoeren in een kleine kring/ met een klein groepje kinderen.

Carnaval
Opdrachtkaarten voor de beebot, thema carnaval. - Laat programmeer speelgoed instructies uitvoeren (bv. Turtle of bluebot) - Sorteert objecten op een aantal hoofdkenmerken tot minimaal vier categorieën (legoblokjes sorteren op kleur, vorm en grootte)

BeeBot spellen

En in het begin, was er een bij...

Het  avontuur begint bij B-bot.nl meer dan 14 jaar geleden met de Bee-Bot. Het was op de BETT onderwijsbeurs in Londen dat we voor het eerst kennis maakten met dit vrolijke bijtje, en we werden meteen betoverd. Als INNOVATORS in het onderwijs zijn we altijd op zoek naar manieren om leren nog leuker en effectiever te maken. Destijds was programmeren in het curriculum nog onontgonnen terrein, en niemand dacht er zelfs maar aan om kinderen van 3 of 4 jaar oud te laten programmeren. Maar toen kwam de Bee-Bot om de hoek kijken, een speelse metgezel ontworpen om kinderen op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de wereld van ICT-onderwijs en de basisprincipes van programmeren.

Het was het perfecte begin van ons avontuur, en sindsdien hebben we een groeiende vraag gezien naar producten die ICT-onderwijs ondersteunen en verrijken. Vandaag de dag bieden we een uitgebreid assortiment programmeerbare robots, bijbehorende matten, accessoires en communicatiemiddelen aan. Of je nu een klas, leerling of docent bent, ongeacht het niveau, bij ons vind je zeker iets wat past bij jouw onderwijsbehoeften.

B-Bot lesideeen

Meer lesideeën

  • Rekenen: Getallen en Beweging

  • Activiteit: Maak een speelmat met genummerde vakken van 1 tot 20.
  • Doel: Laat de kinderen de BeeBot programmeren om naar verschillende nummers te bewegen. Bijvoorbeeld, als de opdracht is "BeeBot moet naar 15 gaan", dan kunnen de kinderen de instructies invoeren om de BeeBot naar dat vak te leiden.
  • Uitbreiding: Maak de opdrachten uitdagender door optel- en aftrekproblemen op te geven zoals "Ga naar 7 + 5".

2. Taal: Spelling en Woorden

  • Activiteit: Gebruik een speelmat met letters of woorden.
  • Doel: Laat kinderen de BeeBot programmeren om naar de letters te bewegen om woorden te spellen of naar de juiste woorden te gaan die passen bij een gegeven plaatje.
  • Uitbreiding: Kinderen kunnen hun eigen zinnen maken door de BeeBot van het ene woord naar het andere te laten bewegen.

3. Aardrijkskunde: Kaarten en Plaatsen

  • Activiteit: Maak een speelmat die een eenvoudige kaart van een stad, land of werelddeel weergeeft.
  • Doel: Kinderen moeten de BeeBot programmeren om naar specifieke locaties te gaan, zoals 'Ga naar de Eiffeltoren in Parijs' of 'Bezoek de Grote Muur in China'.
  • Uitbreiding: Voeg obstakels toe (zoals bergen of rivieren) die de BeeBot moet omzeilen om bij de bestemming te komen.

4. Wetenschap: Dieren en Habitats

  • Activiteit: Gebruik een speelmat met verschillende habitats zoals bossen, oceanen, woestijnen, enz.
  • Doel: Kinderen programmeren de BeeBot om naar de juiste habitat te gaan voor een bepaald dier. Bijvoorbeeld, "Breng de pinguïn naar het poolgebied".
  • Uitbreiding: Laat kinderen extra informatie over de dieren toevoegen, zoals wat ze eten of hoe ze zich gedragen in hun habitat.

5. Kunst: Patronen en Ontwerpen

  • Activiteit: Gebruik een lege mat en geef kinderen kleurpotloden en papier.
  • Doel: Kinderen kunnen patronen en ontwerpen maken door de BeeBot een route te laten volgen en markeringen achter te laten (bijvoorbeeld door een potlood vast te maken aan de BeeBot).
  • Uitbreiding: Laat kinderen verschillende vormen en figuren maken en deze later identificeren en bespreken.

6. Samenwerking en Probleemoplossing: Doolhof Uitdaging

  • Activiteit: Creëer een doolhof op een grote speelmat.
  • Doel: Kinderen werken samen in kleine groepen om de BeeBot door het doolhof te leiden, waarbij ze strategieën bespreken en programmeren.
  • Uitbreiding: Voeg tijdsdruk toe of beperk het aantal stappen dat ze kunnen gebruiken om de uitdaging moeilijker te maken.

Deze activiteiten bevorderen niet alleen computational thinking en probleemoplossing, maar integreren ook andere leergebieden zoals taal, wiskunde, aardrijkskunde en wetenschap.

 

 

 

Osmo