Politiek

Politiek

Dit lessenpakket staat in het teken van politiek. Het lessenpakket bestaat uit 2 lessen. We gaan beginnen met een instaptoets om te kijken waar jij staat.  Hierna maken jullie een start aan de lessen. De 2 lessen worden afgesloten met een eindmeting, om te kijken wat je hebt geleerd. Begrijp je iets niet ? Steek je hand op en ik kom je helpen.

Aan de linkerkant zie je een overzicht van de lessen.

Heel veel leerplezier!

Welkom

Welkom, bij het begin van een nieuw hoofdstuk. Vandaag stappen we in een gloednieuw onderwerp: politiek.

Politiek gaat over hoe ons land wordt geregeld en de keuzes die worden gemaakt voor ons allemaal. Denk aan de regels, wetten en de menen die deze maken en handhaven.

Instructie

Lesdoelen

Aan het einde van deze les:

- Weet je wat politiek is.

- Ken je de 3 bestuurslagen van Nederland.

- Weet je welke 2 regeringsvormen er zijn en kunnnen dit in eigen woorden beschrijven.

Instaptoets

Test: Hoeveel weet jij al van politiek?

Start

Uitslag

Heb je minder dan 5 vragen goed ?  >  Geen probleem. Maak dan bij les 1 en les 2 ook nog de extra opdracht.

Heb je meer dan 5 vragen goed ? > Goed op weg. Maak dan alleen de opdracht van les 1 en 2.

:)

Les 1

Politiek

Overal waar mensen samenleven, bestaan regels en afspraken. Regels zorgen voor orde en voor veiligheid. Je bent bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen op een brommer om te voorkomen dat je ernstig gewond raakt als je valt.

Welke regels er precies worden afgesproken, bepaalt de politiek. Politiek kun je dus omschrijven als het maken van regels die helpen bij het besturen van een land, gemeente of provincie.

Regels gaan bijvoorbeeld over de vraag hoe we criminaliteit het best kunnen voorkomen. Of over de vraag of de uitkeringen omhoog of omlaag moeten. Deze dingen zijn van algemeen belang, dat wil zeggen dingen waar iedereen voordeel bij heeft. We hebben allemaal voordeel bij goede ziekenhuizen en voldoende snelwegen, maar ook goed onderwijs en milieubescherming zijn van algemeen belang.

 

Wat doen politici ?

Regels en afspraken kun je moeilijk met 17 miljoen Nederlanders samen maken. Daarom keizen we politici die dat voor ons doen. Politici zijn mensen die van politiek hun werk hebben gemaakt. we noemen ze ook wel volksvertegenwoordigers omdat ze hun werk namens de bevolking doen. Ze besturen gezamelijk ons alnd en proberen belangrijke maatschappelijke problemen op te lossen.

 

Politieke niveaus

In de media zie je vooral nieuws uit landelijke politiek. Denk aan een intervieuw met de minster-president. of je leest op een nieuwssite iets over lerarentekort in het onderwijs. Maar ook jouw gemeente en provincie hebben problemen die moeten worden opgelost. Ook daar zijn politici nodig die besluiten nemen. Zo beslissen de leden van jouw gemeenteraad tot hoe laat de cafes en clubs open mogen zijn.

 

In Nederland zijn er drie bestuurslagen:

1. het hele land.

2. de provincie.

3. de gemeente.

 

In de loop van het hoofdstuk zal je hier uitgebreidt informatie over krijgen.

 

Wij hebben invloed

Als je 18 jaar bent geworden, mag je elke paar jaar naar de stembus. De ene keer om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen, een andere keer om een nieuwe gemeenteraad te keizen. Je stemt dan op een partij en alle politike partijen willen graag dat jij voor hun partij kiest. Ze vertellen via tv, kranten en social media over hun plannen. Bijvoorbeeld meer geld voor de zorg of meer doen tegen milieuvervuiling.

Iedereen kiest voor de partij die het best bij hem of haar past. Voor de ene is dat de PvdA, een ander kiest voor de PVV of de Partij voor de Dieren. Over politike partijen en hun ideeën lees je meer in de volgende hoofdstukken.

Door te stemmen heb je invloed op de politiek. Er zijn ook andere manieren, Ben je het niet eens mee met een snelweg lamgs jouw dorp, dan kun je demonstreren. Of misschien wil je dat de overheid ervoor zorgt dat jongeren meer kunnen sporten. Je kunt dan een brief schrijven naar een lid van de Tweede Kamer of een handtekeningenactie beginnen. Als de media aandacht besteden aan een probleem, is de kans groot dat ook de politici zich ermee bemoeien.

 

Wat is een maatschappelijk probleem ?

1 Veel mensen hebben er last van

2 Er zijn verschillende meningen over de oplossing

3 De media besteden er veel aandacht aan

4 De overheid bemoeit zich ermee

 

Kennisclip

Hieronder vindt je een kennisclip over de lesstof van les 1. Deze kennisclip is bedoeld voor extra ondersteuning.

Ik hoop dat de lesstof na het bekijken van de kennisclip nog beter is binnengekomen bij je.

Begrippen

Politiek

Het maken van regels die helpen bij het besturen van een land, gemeente of provincie.

 

Algemeen belang

Dingen waar iedereen voordeel bij heeft.

 

Politici

Mensen die van politiek hun werk hebben gemaakt.

Opdracht 1

Klik op de link om de opdracht van deze les te maken.

Wat: Beantwoord open vragen over de onderwerpen die je zojuist hebt geleerd.

Waarom: Dit werkblad helpt je om je begrip van de lesstof te versterken door actief na te denken over wat je hebt geleerd en dit in je eigen woorden te formuleren.

Hoe: Typ je antwoorden in de daarvoor bestemde vakken op het online werkblad. Lees de vragen zorgvuldig en geef uitgebreide en nauwkeurige antwoorden.

Hoeveel: Beantwoord alle vragen volledig en zorg ervoor dat je alle vereiste informatie opneemt.

Tijd: Neem de tijd om elke vraag zorgvuldig te overwegen en te beantwoorden, maar zorg ervoor dat je binnen de gestelde tijdslimiet blijft.

Uitvoering: Typ je antwoorden duidelijk en overzichtelijk in de daarvoor bestemde vakken op het werkblad. Controleer je antwoorden voordat je ze indient om ervoor te zorgen dat ze correct zijn en goed zijn geformuleerd.

Kwaliteit: Zorg ervoor dat je antwoorden nauwkeurig. Wees specifiek en vermijd vage of onduidelijke antwoorden.

http://app.wizer.me/learn/DQ6V3S

Extra opdracht

Oefening: Waar of niet waar ?

Start

Samenvattingsopdracht les 1

Oefening: Samenvatting

Start

Les 2

Wat is een rechsstaat?

In Nederland bestaan geen wetten die bepalen welke kleren je moet dragen, wat je moet geloven of welke mening je moet hebben. Dat komt omdat Nederland een rechtsstaat is, een land waar de rechten en plichten van de burgers en van de overheid in wetten zijn vastgelegd. De overheid bestaat uit politici die ons land besturen en alle ambtenaren die daarbij helpen. De politie, maar ook leraren en de brandweer horen bij de overheid.

 

Kenmerken van een rechtsstaat

Je kunt ons land een rechtsstaat noemen, omdat het aan de volgende kenmerken voldoet

-Alle burgers hebben grondrechten: dat zijn de belangrijke rechten die zijn opgenomen in de grondwet. Een belangrijk grondrecht is artikel 1 van de grondwet. Hierin staat dat iedereen die in Nederland woont, hetzelfde moet worden behandeld. Volgens dit artikel is discriminatie verboden.

-De grondwet is een overzicht van de belangrijkste rechten en plichten van burgers en de overheid. Een recht geeft aan wat je mag doen, een plicht zegt wat je moet doen. Zo heb je als je werkt een belastingsplicht, je moet belasting betalen. En voor jongeren geldt de leerplicht.

-Burgers en de overheid moeten zich houden aan de wet. Een politieagent mag jou bijvoorbeeld niet zomaar oppakken. Dat mag alleen als je verdacht wordt van iets strafbaars zoals diefstal, een vechtpartij of vernieling. Dat staat zo in de wet.

-De macht is verdeeld over verschillende mensen, zodat niet 1 iemand alles kan beslissen. Deze scheiding van de macht heet officieel ''Trias politica''. Informatie hierover volgt nog.

-Er is een onafhankelijek en onpartijdige rechter. Dat betekent dat een rechter alleen kijkt naar wat er in de wet staat. Hij of zij laat zich door niemand beinvloeden, ook niet door de overheid. Stel dat je een gemeente een tennispark wil aanleggen in een natuurgebeid. Mensen die het daar niet mee eens zijn, kunnen een rechtzaak beginnen. Geeft de rechter ze gelijk, dan moet de gemeente het tennispark ergens anders aanleggen.

 

Wat is een dictatuur?

We weten nu dat Nederland een rechtsstaat is, Maar in sommige landen heeft een dictator alle macht, zoals in Noord-Korea waar de familie Kim al sinds 1948 de baas is. Je noemt dit land een dictatuur, een staat waar de macht in handen is van 1 persoon of kleine groep mensen.

 

Kenmerken van een dictatuur

De belangrijkste kenmerken van een dictatuur zijn:

-Burgers hebben geen grondrechten. Er is in een dictatuur dus geen vrijheid van meningsuiting. Burgers kunnen niet doen, zeggen of schrijven wat ze willen. Doe je dit toch, dan word je opgepakt.

-Er is geen persvrijheid: de media kunnen niet zomaar over alles berichten. De machthebbers bepalen wat er in de kramten staat en wat jij op tv internet ziet. We noemen dit censuur. De machthebbers controleren vooraf berichten van journalisten. Dit betekent ook dat jij niet zomaar iets kunt opzoeken bij bijvoorbeeld Google, Social media zoals Instagram worden vaak gelokkeerd.

-Er is geen onafhankelijke rechtspraak. De rechters doen wat de dictator wil. Hierdoor verlopen rechtzaken vaal oneerlijk. Soms worden mensen zomaar opgepakt en gemarteld, vooral as zij kritiek hebben op de machthebbers.

-Als er verkiezingen zijn, kun je vaak alleen stemmen op de partij van de dictator. Andere partijen zijn verboden. Vaak wordt er geknoeld met het stellen van de stemmen.

-Het leger steunt de dictator, zodat hij aan de macht kan blijven. De ministers in de regering zijn daarom vaak generaals.

 

Niet in iedere dictatuur zie je al deze kenmerken even duidelijk terug. Je kunt zeggen dat hoe minder kenmerken je van je rechtstaat in een land kunt herkennen, hoe meer er sprake is van een dictatuur.

 

Begrippen

Rechtsstaat:

Een land waar de rechten en plichten van de burgers en van de overheid in wetten zijn vestgelegd.

 

Grondwet

Een overzicht van de belangrijkste rechten en plichten van burgers en de overheid.

 

Recht

Wat je mag doen.

 

Plicht

Wat je moet doen.

 

Dictatuur

Een staat waar de macht in handen is van een persoon of kleine groep mensen.

 

Censuur

De machthebber controleren vooraf berichten van journalisten.

Extra informatie

Hier is een ezelsbruggetje:

"Rechtsstaat betekent regels rechtvaardig, dictatuur is de baas onrechtvaardig."

Dit ezelsbruggetje helpt om te onthouden dat in een rechtsstaat de regels eerlijk en rechtvaardig worden toegepast, terwijl in een dictatuur één persoon of groep de macht heeft en vaak de regels naar eigen wens kan bepalen, wat vaak als onrechtvaardig wordt gezien.

Opdracht 1

Klik op de link om de opdracht van deze les te maken.

https://www.bookwidgets.com/play/JF71NNJn-iQAFXuhmhgAAA/6FJ7Y6H/regeringsvorm?teacher_id=5834486480109568

Extra opdracht

Oefening: Rechtsstaat

Start

Samenvattingsopdracht les 2

Oefening: Samenvatting

Start

Eindtoets

Je hebt alle lessen gedaan! Maar voordat we echt klaar zijn, moeten we nog een eindtoets doen. Dit is gewoon om te kijken of je alles goed heb begrepen. Geen paniek dit telt niet mee als cijfer. Het is meer om te zien of ik nog extra uitleg moet geven als dat nodig is.

Lees de vragen rustig door en geef antwoord op wat je weet.

Succes met de test :)

http://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdrRBsTWHlqisUdXcHt2ZFOTViBP_A7nez3kDhsWvYiuAXJvQ/viewform?usp=sf_link

Einde les

Je bent aan het einde gekomen van deze Wikiwijs les. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt bijgeleerd. Maar we zijn nog niet helemaal klaar! Jouw feedback is belangrijk voor mij, want het helpt mij om deze lessen nog beter te maken. Klik op de link hieronder om naar de vragenlijst te gaan.

http://www.survio.com/survey/d/F9W2U2W3H7R9J4U3A