Mild & Koppig

Mild & Koppig

 

Mild & Koppig is een kunstwerkplek voor activering en ontwikkeling en is een initiatief van Philomeen Rowaan. Deze kunstwerkplek is bedoeld om een rustige en veilige omgeving te creëren voor jongeren die dat nodig hebben.

 

Waar is Mild & Koppig voor bedoeld?

Creatieve vrijheid voor VSO leerlingen
Philomeen, tekendocent en mentor in de schakelklas op het Mariëndael, constateerde dat leerlingen in de schakelklas soms toch weer thuis komen te zitten, vooral omdat ze het moeilijk hebben binnen het reguliere onderwijssysteem. Deze leerlingen hebben vaak te maken met problemen zoals angst, depressie, autisme en burn-out, en hebben extra ondersteuning nodig. "Dat ontdekte ik samen met andere onderwijsprofessionals. Ik dacht, misschien moet er ook iets komen buiten de school."

Collectief Koppig

Collectief Koppig is een organisatie die artistiek sociaal werk doet voor de wijk. Er is een goed geoutilleerde werkplaats en er zijn vakmensen. Van de workshops kan, als een jongere eraan toe is, gebruik gemaakt worden.

 

Collectief Koppig

Evidence informed

Philomeen's onderleggers

Gepersonaliseerde H.A.P.P.Y. plannen
Never waste a good crisis. Tijdens de lockdown in 2020 ontwikkelde Peter Vermeulen een psycho-educatie programma dat focust op het bevorderen van geluk bij mensen met autisme: H.A.P.P.Y.® Het programma resulteert in een gepersonaliseerd werkboek voor iemand met autisme met suggesties voor activiteiten die 10 evidence based welzijnsstrategieën op een autismevriendelijke manier concretiseren.

Omgaan met trauma in het Gepersonaliseerd Onderwijs
In dit boek wordt op indringende wijze betoogd dat we niet zozeer naar het gelabelde gedrag van kinderen moeten kijken, maar naar de onderliggende trauma’s. En hoe traumasensitief onderwijs dan helpt. Het boek is gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek en de vele gesprekken die Peer van der Helm heeft gevoerd.

Wat is evidence informed werken?

Alles werkt ergens, niets werkt overal. Elke docent zal voor de eigen context en doelgroep een ontwerp moeten uitwerken én uitvoeren – en het liefst in teamverband. Dat is behoorlijk uitdagend, en ook tijdrovend. Het is dan goed om te weten wat wel en niet werkt, bijvoorbeeld op basis van inzichten uit onderzoek.

Dit noem je ‘evidence-informed werken’. Hierbij combineer je het beste van meerdere werelden: je eigen praktijkervaring en de solide onderbouwing van wetenschappelijk onderzoek. Oftewel: onderwijs dat zich aanpast aan wat écht werkt, niet aan wat we denken dat werkt. Hoe kun je hieraan werken in de praktijk? Check daarvoor de video van Barend Legt Uit:

 

Bron: Vernieuwenderwijs.nl

 

Barend legt uit