Go-Lab

Go-Lab

To view this page in English, click here. Om deze pagina in het Engels te bekijken, klik hier.

Welkom bij het Twente Go-Lab ecosysteem!

Twente Go-Lab is een digitaal ecosysteem waarmee je als docent ondersteund onderzoekend leeromgevingen (OLOs) kunt maken voor STEM onderwerpen. Kern van een OLO (Ondersteund Onderzoekend LeerOmgeving) is een digitaal lab waarin leerlingen zelf experimenten kunnen doen.

Om leerlingen te ondersteunen kun je een digitaal lab combineren met multimedia materiaal (tekst, video) en apps (kleine tools) die leerlingen helpen bij het onderzoekend leerproces. Zo is er bijvoorbeeld een app die leerlingen helpt bij het maken van hypothesen. Al deze Go-Lab apps kunnen worden geconfigureerd naar je eigen smaak.

Twente Go-Lab heeft veel mogelijkheden. Zo kun je leerlingen laten samenwerken in groepen waarbij ze labs en apps delen en is er een groot aantal learning analytics apps, zowel voor leerlingen en docenten. Een eerste indruk van een eenvoudige OLO gemaakt door een docent vind je hier.

De volgende video (in het Engels) geeft een indruk wat er met  (de oude) Go-lab kan. De nieuwe Twente Go-lab biedt dezelfde (en meer) mogelijkheden en een sterk verbeterde interface voor de auteursomgeving:

 

Go-Lab video

Digitale labs

Digitale labs zijn er in vele soorten. Onderstaand zijn de onder Twente Go-Lab bruikbare digitale labs geordend naar vakgebied. Maar in Wikiwijs kun je natuurlijk ook zoeken op leeftijdscategorie, schooltype etc.

AARDRIJKSKUNDE

BIOLOGIE

NATUURKUNDE

SCHEIKUNDE

STERRENKUNDE

WISKUNDE

Onderzoekend Leeromgevingen (OLOs)

Zomaar een lab aan een leerlingen geven werkt meestal niet. Leerlingen hebben richting en ondersteuning nodig in het onderzoekend leren. Daarom kun je met de Twente Go-Lab editor complete leeromgevingen maken waarin digitale labs worden gecombineerd met multimedia materiaal (text/video's) en apps. Apps (zie volgende hoofdstuk van deze uitleg) zijn kleine tools die leerlingen helpen in het onderzoekend leerproces of waarmee je bijvoorbeeld een quiz kunt afnemen bij leerlingen.

De volgende afbeelding laat zien hoe leerlingen in een OLO voordat ze aan het experimenteren gaan met een digitaal lab, uitleg kunnen krijgen. 

 

Als tweede voorbeeld laat onderstaande afbeelding zien hoe leerlingen uitleg krijgen bij het invullen van de app Hypothese kladblok.

 

Apps

Met de Twente Go-Lab editor kun je digitale labs combineren met multimedia materiaal (tekst/video) maar ook met een groot aantal apps, kleine tools die leerlingen helpen in het onderzoekend leerproces, bijvoorbeeld bij het opstellen van een experiment. Onderstaand zijn die apps verdeeld in de een aantal categorieën.

Als beginnend OLO ontwerper kun je het beste met de standaard onderzoekscyclus en de daaraan gekoppelde basis apps beginnen. Exploreer pas daarna andere apps. Als je een nieuwe OLO maakt wordt de standaard onderzoekscyclus (niet de apps) automatisch vast ingevuld.

De meeste apps kunnen worden gevuld met inhoud en je kunt vaak bepaalde settings van een app configureren.

Als je op het logo klikt zie je de apps uit die categorie op Wikiwijs.

Basis apps.  Hiermee kun je een basis OLO (Onderzoekend LeerOmgeving) maken voor de standaard onderzoekscyclus in Go-Lab. Dit zijn: Oriëntatie (app: Concept mapper), Conceptualisatie (app: hypothese kladblok), Experimenteren (apps: Experiment Design tool, Observatie tool, Data Invoer tool, Data viewer), en Conclusie (Conclusie tool en Quiz tool).

 

Algemene apps. Dit zijn apps die je heel nuttig kunt inzetten in een OLO maar die niet specifiek voor onderzoekend leren zijn, zoals Plaats een Label, het Notitieblok, het Notitiebord en een rekenmachine

Domein specifieke apps. Een aantal apps is specifiek voor een bepaald domein, zoals Geogebra (waarmee Geogebra applicaties in een OLO gezet kunnen worden), of app met een Interactief Periodiek Systeem der Elementen.

Learning Anaytics apps. Dit zijn apps waarmee je het gedrag van leerlingen in een OLO kunt monitoren. Eeen voorbeeld is de Tijdlijn app die laat zien hoe leerlingen door de tijd door de verschillende fasen van een OLO zijn gegaan. Voor de docent laten deze apps de inlognamen van de leerlingen zien; een leerling ziet alleen zijn/haar eigen naam, de andere namen zijn geanonimiseerd.

Samenwerkings apps. De belangrijkste app hier is de Samenwerkings tool. Als die wordt toegevoegd aan een OLO kunnen leerlingen de meeste apps en een aantal labs op afstand delen. Als docent kun je leerlingen indelen in samenwerkende groepen. Andere samenwerkings apps zijn een Gedeelde Wiki, een Conferentie app en een Chat.

 

 

De Twente Go-Lab editor

De Twente Go-Lab editor is een auteurssysteem waarmee je eenvoudig Onderzoekend Leeromgevingen (OLOs) (in het Engels (Inquiry Learning Spaces. ILSs) kunnen maken. OLOs zijn een combinatie van een digitaal lab met multimediaal materiaal (text, videos) en tooltjes (apps) die leerlingen helpen bij onderzoekend leren.

Je maakt een nieuwe OLO door, na het inloggen op Twente Go-Lab, op het plusje bovenaan het scherm te klikken. Als je een nieuwe OLO hebt aangemaakt kun je aan de linkerkant nieuwe fasen (hoofdstukken) toevoegen. Die fasen kun je vullen met de elementen die rechts op het scherm staan. Klik op een element en het wordt in de OLO geplaatst. Dan kun je een element bewerken, bijvoorbeeld tekst in en tekstblok zetten of inhoud in een app of de app setting configureren.

Je deelt een OLO met je leerlingen door de URL van de 'play' versie (4) te delen. Maak een kopie van je OLO als je de gegevens van verschillende klassen uit elkaar wilt houden.

In Twente Go-Lab wordt alles automatisch bewaard. Je hoeft dus nooit op 'save' te klikken.

Je kunt je hier registreren voor de Twente Go-Lab editor.

De volgende video geeft een eerste korte impressie van de Twente Go-Lab editor.

 

De Go-Lab geschiedenis

Het Go-Lab ecosysteem is ontwikkeld in het Go-Lab-project (2012-2016) en de opvolger Next-Lab (2017-2020), beide gefinancierd vanuit EU programma’s met de Universiteit Twente (vakgroep Instructietechnologie) als coördinator.

Met behulp van het Go-Lab ecosysteem kunnen docenten Labs en Apps vinden en aangepaste Inquiry Learning Spaces (ILS’s) (in het Nederlands, Onderzoekend LeerOmgevingen (OLOs) creëren. In samenwerking met meerdere partners, experts en externe online laboratoriumaanbieders beschikte het Go-Lab-ecosysteem over de grootste verzameling Labs (virtuele labs, externe labs en datasets), een grote reeks pedagogisch ontworpen apps en meer dan duizend OLOs gemaakt door docenten en deskundigen (zie www.golabz.eu). Het Go-Lab team heeft honderden trainingsevenementen georganiseerd in heel Europa en Afrika, waarbij duizenden leraren, onderwijzers en leiders van onderwijsinstellingen zijn bereikt.

Vanaf einde 2023 wordt het oorspronkelijke Go-Lab system niet meer ondersteund. De website www.golabz.eu, waarop een deel nu niet meer functioneert, geeft een indruk van het oud Go-Lab systeem en alles wat daaromheen is ontwikkeld. De nu op Wikiwijs beschikbare nieuwe versie (Twente Go-Lab) is gemaakt door de sectie Instructietechnologie van de Universiteit Twente. Veel van de oorspronkelijke labs en een aantal OLOs zijn ook op Wikiwijs te vinden (zoek op Go-Lab).

Voor meer informatie over Go-Lab kun je contact opnemen met het ontwikkelteam op go-lab@utwente.nl.

  • Het arrangement Go-Lab is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Go-Lab Twente
    Laatst gewijzigd
    2025-01-14 15:04:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Start pagina voor het gebruik van Go-Lab
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Trefwoorden
    go-lab, golab

    Bronnen

    Bron Type
    Go-Lab video
    https://www.youtube.com/watch?v=zy4wUfH19hA
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.