Id+ project Survival the Trimboe!

Id+ project Survival the Trimboe!

Survival te Trimboe

Situatiebeschrijving

Dit project brengt jullie (hopelijk) buiten jullie comfort-zone en zal jullie laten een ervaring rijker maken hoe het is om te “overleven” zonder alle hedendaagse luxe-objecten als: een dak boven het hoofd, warmte, schoon (drink)water, een telefoon en alle andere luxe die jullie mogelijk gewend zijn binnen jullie dagelijkse leven.

Middels een survival ervaring wordt duidelijk hoe te “overleven” zonder alle hedendaagse luxe-objecten zoals: een dak boven het hoofd, warmte, schoon (drink)water, een telefoon.

 

Als voorbeeld zoek op youtube naar: Bear Grylls makes makes shelter to keep out snakes and mosquitos - Man vs. Wild.

 

Oorsprong

Bushcrafting/survival.
Survival à to survive à Nederlands à overleven.

Het in staat zijn om te kunnen overleven in zowel de hedendaagse maatschappij maar in het geval van dit project vooral in de buitenlucht.

We doen dit al sinds het begin der tijd. Alle levende organismen moeten op de een of andere manier:
De seconde/de minuut/het uur/de dag/de week/de maand/het jaar/de eeuw weten te overleven.
Hoe? Dat is voor ieder organisme altijd al de vraag geweest en ieder organisme doet/probeert dit op zijn of haar eigen manier.

Op vandaag is dit voor (niet ieder van) ons een stuk eenvoudiger gemaakt dan dat dit (héél) vroeger was dankzij het harde werk van onze voorouders.

Om er toe in staat te zijn te kunnen overleven moeten wij mensen een aantal zaken kennen en kunnen en daar ga je aan de hand van dit project het een en ander voor en over leren.

Beroep (LOB): Survival expert/Bushcraft instructeur/Outdoor instructeur

Buiten de outdoor instructeur gaat het er bij de bovengenoemde beroepen voornamelijk om het mensen aanleren of mensen kennis laten maken met het overleven “in het wild”. Denk aan het bouwen van onderdak en hierin verblijven/overnachten, het maken van vuur en hierop koken, het vinden en zuiveren van water om uitdroging te voorkomen en bijvoorbeeld het maken van signalen om “gevonden” te worden in gevallen van nood.

Bij outdoor instructeur denk je sneller aan het verzorgen van schoolkampen/teamuitjes in de buitenlucht met hierbij veel verschillende vaak sportieve activiteiten. Denk hierbij aan mountainbiken, vlot bouwen, raften, abseilen, speleologie (rots)klimmen, Via ferrata of klettersteig (beiden vormen van klimmen).

- De activiteiten terug te zien bij de outdoor instructeur zou je ook tegen kunnen komen bij bushcraft/survival kampen afhankelijk van de insteek van het bedrijf.

 

Belangrijk: Er zijn veel verschillende opleidingen/cursussen die je opleiden/de basis leren om te kunnen overleven in de wildernis. Vaak zijn het sport georiënteerde opleidingen als bijvoorbeeld het  CIOS/Sport&Leisure die je hiermee in aanraking brengen of cursussen die je voor jezelf volgt uit eigen interesse in “het buiten zijn” bij bijvoorbeeld www.buitensportopleiding.nl of www.raafcraft.nl. Hierbij ben je dan als instructeur aan het werk bij bijvoorbeeld parken in de Ardennen die outdoor-kampen organiseren met activiteiten als Klimmen/tokkelen/abseilen/mountainbiken/raften etc. Toch zijn er ook HBO-opleidingen te vinden die je hierin opleiden bij bijvoorbeeld Aeres hogeschool die een associate degree opleiding heeft tot educatief professional bushcraft die je opleidt om “anderen” aan te leren hoe te overleven in het wild op een verantwoorde en veilige manier.

Er is hier absoluut werk te vinden voor hen die die dit wil! Maar dit is uiteindelijk vaak seizoensgebonden werk en meer parttime dan fulltime, mocht je dit interessant vinden is dit werk waarbij je veel reist en als je wil veel van de wereld zal zien waar je op dat moment betaald voor zou worden.

Doelen van het project

  • Het leren kennen van de eerste basisbehoeften van overleven en de volgorde van prioriteit.

  • Aan de hand van aangereikte materialen jezelf en de rest van “alle” deelnemers kunnen voorzien van deze basisbehoeften.

  • Doormiddel van “de aangereikte materialen” in staat zijn een dag en nacht te overleven in de trimboe, gebruikmakend van de technieken die je tijdens de project-periode hebt geleerd.

De opdracht

De opdracht

Het organiseren en ervaren van een (halve) dag + nacht in de trimboe op primitieve wijze.
 

Deze opdracht bestaat uit een aantal deelopdrachten:

  • Het opleveren van een draaiboek waarin alle key-elementen opgenomen zijn. (Klassenopdracht waaraan iedereen verplichte bijdragen aan doet).
  • Een mondelinge uitleg aan ouders en belangstellenden welke noodzakelijke maatregelen er getroffen moeten worden in een survival situatie. In deze uitleg is de survival regel van 3 verwerkt en een korte uitleg van de benodigde handelingen. (in groepjes).
  • Het maken van een barraca, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderbouwde/verantwoorde knooptechnieken. (in groepjes). Tijdens de oplevering genoeg barraca’s voor alle deelnemers.
  • Een oplevering van opgeslagen (gevonden/aangeleverd) , zelf-gezuiverd water. (in groepjes).
  • Een demonstratie van het aan de kook brengen van 1 liter water binnen 30 minuten. (in groepjes).
  • Een demonstratie van het op een veilige manier bouwen en in controle houden van een vuur. (in groepjes) Hierbij een demonstratie van het op een eigen gemaakt vuur koken van …….. (in groepjes). Tijdens de oplevering voldoende om iedere deelnemer te voorzien in eten.
  • Een presentatie van maximaal 4 minuten van wat waste-management inhoudt en hoe dit in de buitenwereld/wildernis op een verantwoorde manier gedaan zou kunnen worden. (individueel).
  • Reflectie van de Silent walk???? (individueel).

 

De deelopdrachten worden uitgevoerd in teams van maximaal 4 personen tenzij hierboven anders aangegeven. Het team is verantwoordelijk voor de planning van de deelopdrachten “Dit hoeft dus niet persé in bovenstaande volgorde”.

De hele klas is verantwoordelijk voor het organiseren, samenstellen en uitvoeren van de uiteindelijke uitvoering Survival the Trimboe.

Survival the Trimboe moet worden uitgewerkt in een allesomvattend draaiboek

 

 

Pakket van eisen (PVE)

- Tijdens de projectperiode bewijsmateriaal tonen van het gebruik maken en uitvoeren van de vaardigheidskaarten: “Bloemassociatie”, “Knopen leggen”, “Gecontroleerd vuur maken”, “Water vinden, zuiveren en opslaan”, “Primitief koken” en “De silent walk”.
- Een allesomvattend draaiboek.
- Een lijst van “alle” benodigdheden voor het organiseren van “Survival The Trimboe” met de reden waarom dit wel of niet nodig is. (Denk primitief!)
- Survival the Trimboe moet veilig uitgevoerd kunnen worden. (voor mogelijk ook ouders)
- De leerlingen voeren een (door docenten gecontroleerde) silent walk, waarbij ze nadenken over
  waar ze tijdens het project tegen aanlopen/waar ze in de schoolomgeving tegenaan lopen maar ook waar ze trots op zijn.

 

Minimale eisen draaiboek:

  1. Titelblad
  2. Inhoudsopgave
  3. Lijst van materialen/benodigdheden geordend per onderdeel/activiteit en reden waarom dit belangrijk is
  4. Tijdsschema
  5. Wie doet wat en wanneer (denk ook aan het opruimen!)
  6. Reflectie schema's/logboek

Planning

Weken

Lessen

Planning

Week 1

1

Uitleg project, kennismaken met het overleven.
Brainstorm overleven Vaardigheidskaart: Bloemassociatie.

 

2

Inleveren Bloemassociatie
Uitleg de regel van 3’en.
Opdracht:  Lijst van overleven aan de hand van regel van 3’en en wat voor materiaal je hierbij zou kunnen bedenken/wat je zou moeten kunnen aan vaardigheid.

Week 2

1

Werken aan vaardigheden.

 

2

Opleveren bewijs van vaardigheid beheersing

Week 3

1

Werken aan vaardigheden.

 

2

Opleveren bewijs van vaardigheid beheersing

Week 4

1

Werken aan vaardigheden

 

2

Opleveren bewijs van vaardigheid beheersing

Silent walk onderwerp “school”
Vaardigheidskaart silent walk.

Week 5

1

Draaiboek

Werken aan vaardigheden.

 

2

Draaiboek
Werken aan vaardigheden.

Week 6

1

Maximale oplevering draaiboek
Reflectie, wat gaat al goed, wat kan “nog” beter.

 

2

Werken aan vaardigheden.

Week 7

1

Uitvoering Survival the Trimboe voor de klas.

 

2

Mini POL individueel + evaluatie project.

Verplichte vaardigheidskaarten

Vaardigheidskaart: Bloemassociatie

G01 BK - Wie ben ik / jij?  BLOEM ASSOCIATIE MAKEN

Individueel


 

Wat leer je:

Je leert meer over wie jezelf bent en hoe je op een originele manier over jezelf of andere zaken kunt nadenken. Daarnaast is dit een vaardigheid die tot nieuwe ideeën kan leiden en kan helpen om zaken beter te onthouden.

Dit is je eindproduct:

- 5 bloem associaties (plaats deze in classroom)

- klein groepsgesprek met nieuwe klasgenootjes

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

0,5 blokuur

Moeilijkheidsgraad:

⭐✰✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:


Creativiteit #4 – Anne CorbeauBrainstorm Technieken (Divergeren): M-Digital Transformation

 

     

Benodigde Voorkennis

Bij een bloemassociatie verken je alles waaraan één centraal thema je doet denken. Je keert telkens terug naar het centrale thema. De eerste associaties zijn vaak voor de hand liggend, daarna moet je dieper en verder zoeken wat het centrale thema bij je oproept.

Bijv. VAKANTIE > zwemmen > zon > water > zonnecrème > zonnebril > ijsje > lekker!

Benodigde Ruimte

ruimte met tafel en stoelen

Benodigde materialen

A3-papier, pen/(kleur)potloden

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

ZELFSTURING: 1c. reflecteren

CREATIVITEIT: 4d. originaliteit nastreven


 

AAN DE SLAG! Deel 1

 

1. Zorg dat je een A3-vel papier hebt en je schrijfbenodigdheden.

2. De thema’s waar je een bloemassociatie van gaat maken zijn:

- jij zelf (qua karakter/eigenschappen) > schrijf je eigen naam in het midden

- school

- hobby’s

- familie/gezin

- veiligheid

 

Let op!

Elke bloem moet uit zoveel mogelijk associaties bestaan. Je kunt ook een timer zetten: 3 minuten per bloem, maar minimaal 15 woorden/associaties per bloem.

 

Je mag uiteraard met kleurtjes erbij werken. Ook mag je erbij tekenen of afbeeldingen toevoegen.  


 

AAN DE SLAG! Deel 2

 

Maak nu groepjes van 3-4 personen. Zorg ervoor dat je met leerlingen een groepje vormt die je nog niet zo goed kent. Vraag anders je docent om hulp als jou dit niet lukt.

Vertel nu, met de klok mee, iets over jezelf met behulp van je bloem associaties. Zorg dat je groepsgenootjes een goed beeld van jou krijgen. Ook nu kun je weer een timer zetten: bijvoorbeeld 2 minuten per persoon vertellen.

 

VERWERKING DIGITAAL PORTFOLIO

 

Maak een goede foto van je A3 papier met je 5 bloemassociaties en voeg die toe aan je portfolio.

 

Vaardigheidskaart: Knopen leggen

id+ lj.2 - Basisknopen leggen.

in groepjes

 

Wat leer je:

Verschillende knopen leggen en waarvoor welke te gebruiken.

Dit is je eindproduct:

-

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

1 blokuur

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:

 

 

   

Benodigde Voorkennis

-

Benodigde Ruimte

ruimte met tafel en stoelen, genoeg plek om materialen vast te kunnen maken.

Benodigde materialen

Touw, houten stok(jes)

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

Communicatief

Creatief

 

Inleiding

Het kennen van verschillende knopen is niet alleen leuk maar is ook een essentie van veiligheid, stabiliteit en efficiëntie.

Of het nu gaat over het vastzetten van een lading of het bouwen van een schuilplaats voor regen of een overnachting. Het kennen van de “juiste” knoop maakt hierbij het verschil.

 

Op deze vaardigheidskaart leert de overlever 6 basisknopen die vaak in survival situaties worden gebruikt. Door deze knopen te beheersen, is de overlever beter voorbereid op de uitdagingen die de natuur biedt. Pak een stuk touw en ontdek hoe je met de juiste techniek de nacht in de Trimboe doorkomt.

 

Aan de slag!

  • De Platte knoop.

Wat doet de knoop?
Met de platte knoop worden  2 touwen van gelijke dikte verbonden.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De platte knoop is inzetbaar om pakketten of bundels vast te binden, het repareren van gebroken lijnen of touw verlengen.

Hoe wordt de platte knoop gelegd?

  1. Houd een uiteinde van elk touw in elke hand.
  2. Kruis het rechter touw over het linker touw en haal het onderlangs door.
  3. Kruis het rechter touw opnieuw over het linker touw en haal het onderlangs door.

Resultaat:

 

 

  • De Schootsteek (Moeilijker).

Wat doet de knoop?
Met de schootsteek worden twee touwen van gelijke of ongelijke dikte met elkaar verbonden.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De schootsteek is inzetbaar om gebroken lijnen te repareren of voor het verlengen van touw.

Hoe wordt de schootsteek gelegd?

  1. Maak een bocht met het dikkere touw.
  2. Steek het dunnere touw door de bocht van onderaf.
  3. Leid het dunnere touw om de bocht en onder zichzelf door.
  4. Trek beiden uiteinden strak aan.

Resultaat:

 

 

  • De Mastworp

Wat doet de knoop?
Met de mastworp wordt een touw snel en veilig aan een paal, boom of ander object bevestigd.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De mastworp kan worden ingezet bij het opzetten van een schuilplaats, het vastzetten van ladingen.

Hoe wordt de mastworp gelegd?

  1. Leid het touw om de paal, kruis het touw over zichzelf en leid het opnieuw om de paal.
  2. Steek het losse uiteinde onder de laatste wikkeling door.
  3. Trek de knoop strak aan.

Resultaat:



 

  • De Paalsteek (Moeilijker).

Wat doet de knoop?
Met de paalsteek wordt een vaste lus aan het uiteinde van een touw gemaakt.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De palstek kan worden gebruikt om een touw aan een paal of boom te bevestigen waarbij de knoop niet meer over het touw verschuift. De knoop kan worden gebruikt bij een reddingsactie waarbij een lus om een persoon heen moet kunnen om de persoon bijvoorbeeld uit het water te trekken zonder dat de lus zich extra strak trekt en de persoon beknelt.

Hoe wordt de paalsteek gelegd?

  1. Maak een kleine lus op korte afstand van het uiteinde van het touw.
  2. Steek het losse uiteinde van het touw door de lus van onderuit.
  3. Leid het losse uiteinde achterlangs om het vaste gedeelte van het touw en weer terug door de lus.
  4. Trek de knoop strak aan.

Resultaat:

 

 

  • De Achtknoop (Moeilijker).

Wat doet de knoop?
De achtknoop wordt gebruikt om te voorkomen dat het touw door een oog of katrol schiet. Het is tevens een basis voor complexere knopen.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De achtknoop wordt ingezet bij het bevestigen van klimmaterialen, zeilen en bij reddingsoperties.t.

Hoe wordt de achtknoop gelegd?

  1. Maak een lus in het touw.
  2. Leid het losse uiteinde van het touw onder het vaste gedeelte door.
  3. Haal het losse uiteinde terug door de lus.
  4. Trek de knoop strak aan.

Resultaat:

 

 

  • De Doorgestoken achtknoop (of dubbele achtknoop) (Moeilijker).

Wat doet de knoop?
De doorgestoken achtknoop is een variatie op de achtknoop die wordt gebruikt om een stevige veilige lus te maken aan het uiteinde van een touw.

Waarvoor is de knoop inzetbaar?
De doorgestoken achtknoop wordt gebruikt om bijvoorbeeld een object aan de hand van een lus vast te zetten. Dit komt voornamelijk voor bij klimmen of het vastzetten van een ankerpunt.

Hoe wordt de achtknoop gelegd?

  1. Maak een lus in het touw.
  2. Leid het losse uiteinde van het touw onder het vaste gedeelte door.
  3. Haal het losse uiteinde terug door de lus.
  4. Trek de knoop niet te strak aan.

 

  1. Leid het losse uiteinde door het ankerpunt, om het vast te zetten object, of bepaal hoe groot de lus moet zijn die je nodig hebt.
  2. Volg nu het pad van de oorspronkelijke achtknoop terug met het losse uiteinde. Dit betekent dat je het losse uiteinde door dezelfde lus en wikkelingen van de achtknoop leidt dit wordt hieronder precies uitgelegd.

 

  1. Leid het losse uiteinde door de eerste lus van de achtknoop.
  2. Volg het vaste gedeelte van het touw door de knoop, parallel aan de wikkelingen van de oorspronkelijke achtknoop.
  3. Blijf het losse uiteinde volgen door de gehele knoop, zodat het uiteinde parallel blijft aan de oorspronkelijke achtknoop.
  4. Trek de knoop stevig aan door aan beide uiteinden van het touw te trekken.

Resultaat:

 

Vaardigheidskaart: Gecontroleerd vuur maken

in groepjes

 

Wat leer je:

Op een verantwoorde manier een vuur maken waarmee je warmte genereert, licht creëert, een manier creëert om voedsel te kunnen koken/water te kunnen zuiveren en zelfs een noodsignaal zou kunnen  maken.

Dit is je eindproduct:

-

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

1 blokuur

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:

 

 

   

 

Benodigde Voorkennis

-

Benodigde Ruimte

??. Een veilige locatie, bij voorkeur een vlakke, open plek, uit de buurt van overhangende takken en brandbare materialen. Zorg voor een waterbron of manier om het vuur snel te doven/blussen in geval van nood.

Benodigde materialen

Tondel, Aanmaakhout, Brandhout, Vuurmaker.

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

??

??

 

Inleiding

Een gecontroleerd vuur is een van de meest cruciale vaardigheden in een survival situatie.

Vuur biedt warmte, licht, een manier om voedsel te kunnen komen en water te kunnen zuiveren. Je kan het zelfs gebruiken om een noodsignaal te kunnen maken.

 

Aan de hand van de volgende stappen kun je op een veilige, verantwoorde en effectieve manier een gecontroleerd vuur maken.

 

Aan de slag!

  • Benodigdheden.

Wat heb je nodig?

  • Tondel (de vonk): Droog fijn materiaal dat gemakkelijk ontbrandt, zoals droge bladeren, droog gras, droog schors of watten.

 

  • Aanmaakhout (de start): Kleine stokjes en takjes om de vlam van de tondel op te pakken en het vuur te starten.

 

  • Brandhout (voeding): Grotere stukken hout die langzaam zullen branden en warmte geven.

 

  • Vuurmaker: Lucifers, aansteker, vuursteen en staal, magnesium-stick, of een andere vuurstarter.

 

  • Locatie kiezen.
  • Kies een veilige locatie voor het vuur, bij voorkeur op een vlakke, open plek, uit de buurt van overhangende takken en brandbare materialen.
  • Zorg ervoor dat er een waterbron of een manier is om het vuur snel te blussen/doven in geval van nood.

 

  • Vuurplaats voorbereiden.
  • Maak een vuurplaats door een cirkel van stenen te maken om het vuur te begrenzen en hiermee te controleren.
  • Graaf een kleine kuil in het midden van de cirkel om het vuur te helpen controleren, ademen en te beschermen tegen wind.

 

  • Vuurstapel opbouwen.

Tondelnest:

  • Plaats een klein nest van tondel in het midden van de vuurplaats.

 

Tenthout structuur:

  • Bouw een kleine tentstructuur van aanmaakhout rondom het tondelnest. Gebruik dunne twijgjes en zorg ervoor dat er voldoende luchttoevoer is zodat het vuur kan ademen.

 

Brandhout stapelen:

  • Plaats grotere stukken brandhout rond de tentstructuur, klaar om aan het vuur toegevoegd te worden zodra het aanmaakhout brandt.

 

  • Vuur aanmaken.
  • Gebruik een vuurstarter om het tondelnest aan te steken. Zorg ervoor dat de vlammen het aanmaakhout bereiken.
  • Blaas voorzichtig op het vuur om de zuurstoftoevoer te verbeteren en de vlammen aan te wakkeren.

 

  • Hoe gebruik ik een magnesium-stick.
  • Houd de magnesiumstick stevig vast.
  • Gebruik de metalen schraper om krullen magnesium van de stik te schrapen. Schrap naar je toe met de schraper onder een hoek van ongeveer 45 graden.
  • Laat de magnesiumkrullen op het tondelnest vallen. Zorg voor een hoopje krullen ter grootte van een muntstuk.

 

  • Om vonken te maken draai je de magnesiumstick om zodat de vuursteenkant zichtbaar wordt.
  • Houdt de stick stevig vast boven het tondelnest.
  • Gebruik de metalen schraper om langs de vuursteen te schrapen en vonken te maken. Schrap met een snelle, stevige beweging.
  • Richt de vonken naar het tondelnest en de magnesiumkrullen. Zodra de vonken het magnesium raken zullen de krullen snel ontbranden.
  • Blaas voorzichtig op het smeulende magnesium om het vuur aan te wakkeren en het tondelnest te ontsteken.

 

  • Vuurstapel voeden en controleren.
  • Zodra het aanmaakhout goed brandt, begin je grotere stukken brandhout toe te voegen. Voeg het hout geleidelijk toe om te voorkomen dat het vuur verstikt.
  • Het vuur moet kunnen ademen. Zonder zuurstof, Geen vuur.

 

  • Houd altijd een oogje in het zeil en zorg ervoor dat het vuur niet te groot wordt.

 

  • Vuur doven.
  • Zorg ervoor dat het vuur volledig wordt gedoofd voordat je de locatie verlaat! Giet water over het vuur en roer de as om. Hiermee zorg je ervoor dat er geen smeulende resten overblijven.
  • Bedek de vuurplaats met aarde of zand om er zeker van te zijn dat het vuur volledig gedoofd is.

Vaardigheidskaart: Water vinden, zuiveren & opslaan

in groepjes

 

Wat leer je:

Een basis van hoe in een survivalsituatie water te vinden, het te zuiveren zodat je het veilig zou kunnen drinken of kan gebruiken om mee te koken.

Dit is je eindproduct:

Veilig drinkbaar zelf-gezuiverd water.

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

1 blokuur

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:

 

   

 

Benodigde Voorkennis

-

Benodigde Ruimte

 

Benodigde materialen

 

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

 

 

 

Inleiding

In een survival situatie is het van cruciaal belang om schoon water te vinden en te zuiveren om veilig te kunnen drinken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om water te vinden, te zuiveren en op te slaan:

 

Aan de slag!

  • Water vinden:
  • Zoek naar vegetatie: Planten hebben water nodig om te overleven. Kijk naar groene gebieden, vooral in droge omgevingen.
  • Volg dierenpaden: Dieren sporen vaak naar waterbronnen. Volg hun paden om water te vinden.
  • Luister goed of je ergens water hoort stromen. Volg voorzichtig het geluid tot je iet wat op een rivier lijkt vindt.

 

  • Water zuiveren:
  • Koken: Kook het water minstens één minuut (drie minuten op grotere hoogte) om bacteriën, virussen en parasieten te doden. Laat het water afkoelen voordat je het drinkt.
  • Chemische behandeling: Gebruik waterzuiveringstabletten of - druppels, zoals chloordioxide of jodium en volg de instructies op de verpakking. Laat het water Minimaal 30 minuten staan om volledig gezuiverd te worden.
  • Filtratie: Maak een eenvoudig waterfilter met materialen zoals zand, houtskool en grind. Dit helpt om onzuiverheden te verwijderen, hoewel het mogelijk niet alle onzuiverheden/bacteriën eruit-filterd en mogelijk niet alle pathogenen (ziektekiemen) elimineert.

 

  • Water opslaan:
  • Containers: Bewaar water in schone, voedselveilige containers. Als je geen fles hebt, kun je een plastic zak of blad als tijdelijke container gebruiken.
  • Hergebruik: Hergebruik water waar mogelijk, bijvoorbeeld het water dat je hebt gebruikt om te koken, kan worden gebruikt om af te wassen.
  • Voorkom verdamping: Zorg ervoor dat je wateropslag goed afgesloten is om verdamping te minimaliseren en lekkages te voorkomen.


 

 

Water zuiveren door te koken:

 

Water zuiveren door chemische behandeling:

Water zuiveren door filtratie:

Water zuiveren door UV licht:

 

Water zuiveren door condensatie.

 

Vaardigheidskaart: Primitief koken

id+ lj.2 - Primitief koken (Dennennaaldenthee / rijst).

in groepjes

 

Wat leer je:

Je leert waar op te letten bij het koken van bijvoorbeeld water boven een kampvuur gebruikmakend van mess tins. Waar je in het geval van survival the trimboe na kunt gaan welke planten je wel/niet kan eten/thee van kan maken. Hoe bijvoorbeeld rijst te bereiden.

Dit is je eindproduct:

gezuiverd water door te koken.

dennennaalden thee) mochten er “echt” dennen in de buurt te vinden zijn.

eetbare gekookte rijst om van te kunnen overleven tijdens een uitvoering van survival the trimboe.

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

1 blok uur of meer.

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:

 

   

Benodigde Voorkennis

Ervaringen die je op hebt gedaan tijdens de afgelopen periode met betrekking tot het maken van vuur en het vinden/zuiveren/opslaan van water

Benodigde Ruimte

De Trimboe.

Benodigde materialen

een vuur, messtins, zuiver water, dennennaalden en rijst.

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

 
 

 

Inleiding

Het bereiden van voedsel is een essentiële factor om te kunnen overleven. Het is niet voor niets onderdeel van de regel van 3.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar alles kan eten en drinken zonder zeker te zijn dat je er niet ziek van wordt of erger.

Ook is het belangrijk te beseffen dat je in de wildernis geen frikandel speciaal gaat vinden of de al gekookte aardappelen en groente die thuis op het bord komen te liggen. Het is niet altijd lekker of veel. Het belangrijkste is, dat het voedzaam is en het je energie geeft.

In andere vaardigheidskaarten staat uitgelegd hoe een vuur te leren maken en hoe water te kunnen vinden/zuiveren en dit op te kunnen slaan.

 

Dit zijn basisvaardigheden die je moet beheersen voor je aan deze vaardigheidskaart kan beginnen.
Mocht je deze nog niet beheersen, bekijk en leer eerst deze vaardigheden.

 

Aan de slag!

  • Veiligheid:
    Brandveiligheid: Zorg ervoor dat jullie een veilige plek kiezen voor het maken van het vuur, weg van brandbare materialen. Zorg dat er altijd water of zand in de buurt is om het vuur te doven.
    Persoonlijke veiligheid: Draag mogelijk handschoenen bij het verzamelen van dennennaalden om jezelf te beschermen tegen scherpe takken en naalden. Gebruik de schaar voorzichtig en altijd van je lichaam af knippen.

 

  • Verzamelen van dennennaalden:
    - Herkenning: Dennennaalden zijn groen en hebben meestal een lengte van 2,5 tot 15 cm, afhankelijk van de soort. Ze groeien in clusters van 2 tot 5 naalden per cluster. Zoek naar dennenbomen (zoals de grove den of de zwarte den) en vermijd naalden van taxusbomen, omdat die giftig zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een app waarmee je planten bladeren kan identificeren (Let wel op dat het een gratis versie is en je niet over de gratis periode heen gaat, dan zal je moeten betalen).

 

  • Verzameling: Verzamel een handvol verse, groene dennennaalden. Vermijd bruine of gele naalden, want die zijn oud en minder smaakvol.
  • Breek de dennennaalden in kleinere stukken, hierdoor komt er meer smaak vrij en komen de voedzame delen er makkelijker uit.

 

  • Het water koken:
    - Messtins voorbereiden: Vul de messtins met water. en zet/hang deze op een stevige manier in of boven het vuur zodat het water kan gaan koken.
    - Het water koken: Zorg ervoor dat het water gaat bubbelen en laat dit voor minimaal 5 minuten zo staan om eventuele overgebleven bacteriën te doden.

 

  • De dennennaalden toevoegen:
    Voeg de gebroken dennennaalden toe aan het al kokende water en laat dit nog 5 tot 10 minuten sudderen. Dit zorgt ervoor dat de smaken en voedingsstoffen van de dennennaalden vrijkomen.
    Roer af en toe met een houten stok of lepel.

 

  • Thee serveren:
    Afkoelen: Haal de messtins Voorzichtig van het vuur en laat de thee een paar minuten afkoelen.
    Je kunt een filter of doek gebruiken om de naalden eruit te halen.
    Giet de thee voorzichtig in mokken (als deze er zijn).
    Proost!


 

Rijst:

Herhaal de stappen:
Veiligheid, Het water koken.

  • Rijst voorbereiden:
    Spoelen: Spoel de rijst in water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dit helpt straks om de rijst minder plakkerig te maken.
    Afmeten: Voor elke portie rijst heb je ongeveer 2 porties water nodig.

 

  • Water en rijst koken:
    Messtins voorbereiden: Vul de messtins met de afgemeten hoeveelheid water en breng het water boven het vuur aan de kook.
    Rijst toevoegen: Zodra het water kookt, voeg de rijst toe aan de messtin.
    Roer even om te zorgen dat de rijst gelijkmatig verdeeld is.
    Koken: Dek indien mogelijk de messtins af en laat de rijst koken. Houd de rijst ongeveer 15-20 minuten op een laag vuur (mogelijk moet de messtin dus hoger gehangen worden).
    Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aanbrandt!


 

  • Rijst laten stomen:
    Afkoelen: Haal de messtins van het vuur en laat de rijst nog 5 minuten afgedekt staan (anders iets minder lang). Dit helpt de rijst verder te stomen en te garen.

 

  • Rijst serveren:
    Open de messtins voorzichtig (pas op voor hete stoom!!) en roer de rijst los met een lepel of houten stok. Serveer de rijst direct uit de messtin.

 

 

  • Vuur doven:
    Vuur blussen: Zorg ervoor dat het vuur volledig wordt gedoofd. Giet water over het vuur en roer de as totdat er geen smeulende resten meer zijn. Bedek de vuurplaats met zand of aarde om er zeker van te zijn dat het vuur volledig uit is.


 

Tips voor Veiligheid en Succes:

  • Werk in Groepen: Werk samen in kleine groepjes om het koken veiliger en efficiënter te maken.
  • Lees de vaardigheidskaart grondig!: Volg altijd de instructies op en wees alert op veiligheidsrichtlijnen.
  • Wees Geduldig: Koken op een open vuur kan langer duren dan verwacht. Wees geduldig en geniet van het proces.

 

Vaardigheidskaart: Silent walk

id+ lj.2 - De silent walk.

individueel

 

Wat leer je:

Je komt er achter waar je actueel in je leven/schoolperiode staat, waar je de afgelopen periode aan hebt gewerkt en waar je tegen aan loopt of wat je lastig vindt. Je komt erachter waar je trots op bent of waar je misschien wel spijt van hebt of dingen waar je aan wil werken.

Dit is je eindproduct:

Heldere gedachten van waar je trots op bent en waar je aan wil gaan werken de komende periode.

Zoveel tijd is er ongeveer nodig (lesuren):

tussen de 10 en  20 minuten

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐✰✰✰

Voorbeeld eindproduct:

  • Dit is voor ieder individu anders. Je neemt je bevindingen mee richting het procesformulier/de POL.

 

 

Benodigde Voorkennis

Ervaringen die je op hebt gedaan tijdens de afgelopen periode, mag gericht zijn op de projectperiode, is niet verplicht.

Benodigde Ruimte

De Trimboe, (

Benodigde materialen

  • Een jas bij regen.
  • Goed werkende oren. (dit doe je “Alleen”, Respecteer dit voor jezelf en voor de anderen.

Gerelateerde competenties (hoofdgroep)

 
 

 

 

Inleiding

Een silent walk is bedoeld om je te helpen nadenken over de periode waarin je je nu bevindt, dit kan te maken hebben met de projectperiode, de schoolperiode, thuissituatie, van alles. Het is een moment van stilte en reflectie, waarin je kan nadenken over wat je hebt geleerd, hoe je bent gegroeid, welke uitdagingen je hebt overwonnen, maar ook waar je tegenaan loopt of moeilijk vindt, gebeurtenissen waarvan je overstuur bent geraakt of verdrietig om bent geweest. Het maakt tijdens deze oefening niet uit, daar is de oefening juist voor bedoeld.

 

Aan de slag!

  • Kijk naar het weer buiten:
  • Denk aan warme kleding bij koudere temperaturen.
  • Neem eventueel een flesje water mee.
  • Je wandelt “In Stilte” door de Trimboe. Dit mag ook over het “buiten” terrein van school, maar probeer zoveel als mogelijk schoolgenoten/klasgenoten of ander contact te vermijden!

 

  • Voorbeeld reflectievragen om over na te denken en in je hoofd te beantwoorden:
  • Wat was het hoogtepunt van de afgelopen periode?
  • Welke uitdagingen heb ik overwonnen?
  • Wat heb ik geleerd dat ik in de toekomst kan gebruiken?
  • Hoe heb ik samengewerkt met mijn teamleden en had ik dit anders kunnen/moeten doen en zo ja hoe?
  • Wat zou ik de volgende keer anders doen, niet denkend aan alleen het samenwerken?

 

  • Tijdens de silent walk zelf:
  • Loop rustig en bewust. Voel je voeten de grond raken, let op je ademhaling en neem je omgeving in je op.
  • Als je gedachten afdwalen, breng je aandacht dan rustig terug naar de reflectievragen.

 

  • Aan het eind van de silent walk:
  • Probeer minimaal 10 a 15 minuten actief en bewust bezig te zijn met je gedachten en ervaringen tijdens het wandelen.
  • Nadat je weer terug bent in het lokaal/het kamp denk je nog een paar minuten na over de antwoorden die in je opgekomen zijn.
  • Je kan en mag (dit is niet verplicht)  je gedachten en antwoorden delen met je groepje of klasgenoten waarbij dit prettig is.



 

  • Extra tips:
  • Wees respectvol naar jezelf en anderen tijdens de wandeling.
  • Dit is een moment voor persoonlijke reflectie, dus voel je niet verplicht om alles te delen.
  • Geniet van de stilte en de natuur om je heen, sta hier eens echt bewust bij stil.
  • Mocht je denken gedachten te vergeten na de silent walk, probeer er dan een paar op te schrijven zodat je deze mee kan nemen naar het procesformulier/de POL.

Keuze vaardigheidskaarten

Vaardigheidskaart: x

Vaardigheidskaart: x

Vaardigheidskaart: y

Vaardigheidskaart: y

Vaardigheidskaart: z

Vaardigheidskaart: z

POL (Process of learning)

POL opdracht:

 

  • Het arrangement Id+ project Survival the Trimboe! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Ian Bremmers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-06-27 16:14:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Testomgeving
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    test
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.