Medische Anamnese OTFS23CD - Nhi en Ahmed

Medische Anamnese OTFS23CD - Nhi en Ahmed

Medische anamnese

Van: Nhi Duong & Ahmed Elsherbini

Aan: Birgit Eekels

Klas: OTFS23CD

Opdracht: Medische anamnese

Inleverdatum: 1 maart 2023

Inleiding

Welkom bij de opdrachten van Medische Anamnese!

In deze periode hebben wij een opdracht van Medische Anamnese van het vak Tandheelkundige kennis 2 gekregen.

In deze opdracht gaan we ontdekken wat Medische Anamese is en waarom het bealngrijk is. Bovendien gaan we ook uitgebreide informatie over aandoening van ziektes uitleggen. Denk aan aandoeningen die verband houden met: zwangerschap, hartklepafwijkingen, longafwijkingen, diabetes, etc.

Maak er geen zorgen als u nog niet veel weet over Medische Anamnese. Deze opdracht is bedoeld om u kennen te vergroten over Medische Anamnese.

Laten we samen op ontdekkingstocht gaan en meer te weten komen over Medische Anamnese.

Veel plezier met lezen!

 

Inhoudsopgave

1. Wat is een medische anamnese en wat is het belang hiervan?

2. Zwangerschap

3. Hartklepafwijkingen

  • Bacteriemie
  • Endocarditis

4. Antibiotica profylaxe

5. Angina pectoris

6. Hypertensie

7. Longafwijkingen

  • Astma
  • Chronische bronchitis
  • Longemfyseem

8. Diabetes

9. Anemie

10.Bloedstollingsstoornis

  • Anticoagulantia
  • INR-waarde
  • Hemofilie

11. Hyperthyreoïdie

12. Hepatitis B

13. HIV

Wat is een medische anamnese en wat is het belang hiervan?

1.wat is een Medische Anamnese?

  • Een medische anamnese is een gezondheidsvragenlijst. Dit fomulier geeft de tandarts inzicht in je algemene gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen, allergieën.
  • Deze informatie helpt de tandarts om een behandelplan op maat te maken dat rekening houdt met de specifieke gezondheidsbehoeften en mogelijke risico's van de patiënt.

2.Waarom is Medische Anamnese belangrijk?

  • Door het afnemen van een medische anamnese krijgt de tandarts inzicht in de gezondheidstoestand van de patiënt.
  • De medische voorgeschiedenis van een patiënt kan de tandarts helpen bij het plannen van de juiste behandeling. Zoals rekning houden met medicatie, bijvoorbeeld: bloedverdunners
  • De medische geschiedenis kan ook informatie bieden over eerdere reacties op anesthesie, waardoor de tandarts de juiste keuzes kan maken bij het verdoven tijdens de behandeling.
  • Door te kijken naar je medische geschiedenis, kan de tandarts problemen vinden die je mondgezondheid kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld: als een patient diabetes heeft , loopt hij  meer risico op tandproblemen.
  • Door de medische anamnese te begrijpen kan de tandarts advies geven over mondverzorging die past bij de algemene gezondheid van de patiënt en de risico's op complicaties tijdens behandelingen beter inschatten.

Zwangerschap

1. wat houdt zwangerschap in?

Zwangerschap is wanneer een vrouw een embryo en later een foetus draagt in haar baarmoeder, meestal gedurende ongeveer negen maanden en vanaf het moment van conceptie tot de geboorte van het kind. Tijdens deze periode ondergaat het lichaam van de vrouw verschillende fysieke en hormonale veranderingen om de groei en ontwikkeling van de baby te ondersteunen.

2.Waarom is de zwangerschap van belang voor de tandartspraktijk?

Het is belangrijk dat je je  tandartspraktijk informeert als je zwanger bent. Hier zijn de redenen waarom je het zou moeten doen:

  • Het kan de mondgezondheid van de patiënt  beïnvloeden en extra voorzorgsmaatregelen vereist tijdens tandheelkundige behandelingen.
  • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen bijvoorbeeld tandvleesproblemen verergeren, en zwangere vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor pijn en bloedingen tijdens tandheelkundige ingrepen.
  • Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat zwangere vrouwen met parodontitis een verhoogd risico hebben op complicaties zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij de baby.
  • Door de zwangerschap zullen sommige behandelingen worden uitgesteld. Het is belangrijk dat tandartsen op de hoogte zijn van de meest geschikte behandelingen voor zwangere patiënten.
  • Tandartsen kunnen ook zwangere patienten voorlichten over mondhygiënepraktijken die bijdragen aan een goede mondgezondheid.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen tijdens zwangerschap?

Tijdens zwangerschap zijn er speciale voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij tandheelkundige ingrepen:

  • Röntgenfoto's worden zo veel mogelijk vermeden om blootstelling aan straling te minimaliseren.
  • Gebruik van veilige verdoving en medicatie.
  • Niet-essentiële behandelingen kunnen worden uitgesteld tot na de zwangerschap.
  • Zorgen voor een comfortabele houding voor de zwangere vrouw

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Tijdens een behandeling kan zwangerschap voor de patient verschillende betekenissen hebben:

  • De zwangere patient is gevoeliger voor pijn en bloeding, vooral in het tandvlees.
  • Hormonale veranderingen  tijdens zwangerschap kunnen invloed hebben op de mondgezondheid, zoals gingivitis en zwangerschapsgingivitis.
  • Zwangere vrouwen kunnen gevloeliger zijn voor pijn en ongemak tijdens tandheelkundige behandeling.
  • Snelle misselijkheid

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Tandheekundige personeel moet voorzichtig zijn bij zwangere patienten. Hieronder zijn er een paar belangrijke punten:

  • Vraag altijd naar de medicijnen die patient gebruikt, incusief supplementen, want sommige kunnen schadelijk zijn voor de baby.
  • Communiceer duidelijk en regelmatig met de zwangere patiënt om hun comfort en welzijn te waarborgen tijdens de behandeling.
  • Probeer röntgenfoto's te vermijden.
  • Probeer ingrijpende behandelingen uit te stellen tot na de zwangerschap, tenzij dringend nodig.
  • Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving voor zwangere patienten.
  • Plan regelmatige controles.

Wat is de goede mondverzorging voor zwangere vrouwen tijdens zwangerschap? ( middelste deel van de video)

Hartklepafwijkingen

1. Wat houdt hartklepafwijkingen in?

Hartklepafwijkingen zijn problemen met de kleppen in het hart. Normaal gesproken openen en sluiten deze kleppen om bloed in de juiste richting te laten stromen. Als er een afwijking is, kunnen de kleppen niet goed werken.Ze kunnen leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en zwelling.

2. Waarom is hartklepafwijkingen van belang voor de tandartspraktijk?

Hartklepafwijkingen zijn belangrijk voor tandartspraktijken vanwege het risico op infectieuze endocarditis.Mensen met hartklepafwijkingen hebben een verhoogd risico op deze ernstige infectie, die kan optreden na tandheelkundige ingrepen. Daarom moeten tandartsen extra voorzorgsmaatregelen nemen.

3.Omdat de bacteriemie en endocarditis onder hartklepafwijkingen  vallen, vindt u bij de volgende pagina steeds meer specifieke informatie over deze onderwerpen.

Hartklepafwijkingen symptomen
Hartklepafwijkingen symptomen

Bacteriemie

1. Wat houdt bacteriemie in?

Bacteriemie is wanneer bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Dit gebeurt wanneer bacteriën van een infectie elders in het lichaam de bloedbaan binnendringen. Dit kan leiden tot koortst, rillingen en ernstige ziekte.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Bateriemie is belangrijk voor tandartspraktijk omdat tandheelkundige ingrepen( extratie, tandheelkundige reinigingen, chirurgische ingrepen)  bacteriën uit de mond in de bloedbaan kunnen brengen. Als deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, kunnen ze infecties elders in het lichaam veroorzaken; dit gebeurt vooral bij mensen met een zwak immuunsysteem. Het begrijpen en beheren van bacteriemie is essentieel om de veiligheid van patiënten tijdens tandheelkundige ingrepen te waarborgen.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen kunnen verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen om bacteriemie te minimaliseren en de veiligheid van de patiënt te waarborgen:

  • Het voorschrijven van antibiotica indien nodig; vooral bij patiënten met een verhoogd risico op infectie.
  • Desinfecterende mondspoeling voor de ingreep om de bacteriële belasting te verminderen.
  • Het volgen van steriele technieken om het risico op het intrduceren van patiënten in de bloedbaan te minimaliseren.
  • Gebuik van beschermende barrières zoals handschoenen en mondmaskers.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Voor de patient tijdens een tandheelkundige behandeling kan het risico op bacteriemie betekenen dat er infectiegevaar bestaat, vooral als er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Bacteriemie kan leiden tot een een systemische reactie van het immuunsysteem, waaronder koorts, rillingen en malaise. Dit gebeurt bij patienten met onderliggende medische aandoening, zoals hartklepafwijkingen of immunodeficiëntie.

5. Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Als het tandheelkundige personeel denkt dat bacteriën in het bloed van de patiënt zijn gekomen, moeten ze stoppen met wat ze aan het doen zijn. Ze moeten ervoor zorgen dat de patiënt zich goed voelt en medische hulp inschakelen als dat nodig is. Daarna moeten ze ook alles opschrijven wat er is gebeurd. Vervolgens moeten ze goed voor de patient zorgen totdat hij weer goed gaat. Het is belangrijk dat ze snel en goed handelen om de patiënt te helpen en te zorgen dat er geen erger dingen gebeuren.

Het is ook belangrijk dat tandartsen de juiste verzorgsmaatregelen nemen op bacteriemie te minimaliseren en veligheid van patient waarborgen tijdens tandheelkundige ingrepen.

 

Bacteriën komen in de bloedbaan
Bacteriën komen in de bloedbaan

Endocarditis

1. Wat houdt endocarditis in?

Endocarditis is een ontsteking van de binnenwand van je  hart en je hartklep(pen). Door de ontsteking kunnen de hartkleppen ernstig beschadigd raken. Endocarditis ontstaat doordat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen.

2.Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Endocarditis is belangrijk voor tandartspraktijken omdat bacteriën tijdens tandheelkundige ingrepen in de bloedbaan kunnen terechtkomen, wat het risico op infectie voor patienten met een verhoogd risico, zoals die met kunstmatige hartkleppen, kan verhogen. Voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van antibiotica voorafgaand aan ingrepen, zijn nodig om infecties te voorkomen.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voor patiënten met een verhoogd risico op endocarditis, zoals die met kunstmatige hartkleppen, zijn enkele voorzorgsmaatregelen belangrijk, denk hierbij aan:

  • Voor sommige patiënten kan het nodig zijn om antibiotica te gebruiken vóór tandheelkundige ingrepen om bacteriële infecties te voorkomen.
  • Goede mondhygiëne handhaven om bacteriële belasting te verminderen.
  • Patiënten met een verhoogd risico op endocarditis moeten regelmatig worden gecontroleerd om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Endocarditis kan verschillende betekenissen hebben voor de patiënt tijdens een behandeling:

  • Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals levensbedreigende infecties.
  • Endocarditis kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder hartklepbeschadiging, hartfalen.
  • Behandeling vereist vaak langdurig gebruik van antibiotica en soms chirurgische ingrepen.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet reageren door medische geschiedenis van de patient door te controleren. Indien nodig moeten ze de juiste verzorgsmaatregelen nemen. Bovendien is het samenwerken met de behandelend arts voor regelmatige controles. Het kan over het algemeen betekenen dat er meer aandacht wordt besteed aan hun mondgezondheid en het voorkomen van mogelijke infecties om complicaties te voorkomen.

Hoe ziet endocarditis eruit?

Antibiotica profylaxe

1. Wat houdt antibiotica profylaxe in?

Een antibioticaprofylaxe is een behandeling met antibiotica die ervoor zorgt dat er geen infectie kan ontstaan.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Antibiotica profylaxe is van belang voor de tandartspraktijk omdat het helpt bij het voorkomen van infecties die kunnen optreden als gevolg van tandheelkundige ingrepen.Door antibiotica te geven aan bepaalde patiënten vóór tandheelkundige ingrepen, kunnen tandartsen de kans op het ontwikkelen van infecties verminderen. Dit draagt bij aan de veiligheid en het welzijn van de patiënten en voorkomt mogelijke complicaties na de behandeling.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij het toepassen van antibiotica profylaxe bij tandheelkundige ingrepen, zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen:

  • Antibiotica profylaxe moet alleen worden gegeven aan patiënten die volgens richtlijnen een verhoogd risico lopen op infecties na tandheelkundige ingrepen, zoals mensen met bepaalde hartafwijkingen.
  • Toediening van de juiste dosis antibiotica volgens medische richtlijnen.
  • Antibiotica moeten op het juiste moment vóór de ingreep worden toegediend.
  • Voorlichting aan de patient over het correct innemen van de voorgeschreven antibiotica.
  • Controleer ook op de mesdiche geschiedenis van de patient of ze allergieën voor bepaalde antibiotica hebben.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Antibiotica profylaxe voor de patiënt tijdens een behandeling betekent dat ze mogelijk voor  de tandheelkundige ingreep antibiotica moeten innemen.Dit helpt infecties te voorkomen die kunnen optreden als gevolg van de ingreep, waardoor hun herstelproces soepeler verloopt.

5. Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundige personeel moet ervoor zorgen dat voorschreven antibiotica op tijd en in de juiste hoeveleheid aan de patient worden gegeven. Ze moeten ook controleren of de patient allergieën heeft  voor antibiotica. Bovendien moeten ze de patient uitleggen hoe ze de antibiotica moeten innemen en eventueel vragen van patient beantwoorden.

 

Angina pectoris

1. Wat houdt angina pectoris in?

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Angina pectoris is belangrijk voor tandartsen omdat het een hartaandoening is die de bloedtoevoer naar het hart vermindert, wat pijn op de borst veroorzaakt. Maar sommige tandheelkundige behandelingen kunnen stress veroorzaken voor het hart, daarom moeten tandartsen extra voorzichtig zijn bij patienten met angina om eventueel complicaties te voorkomen.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voorzorgsmaatregelen bij tandheelkundige ingrepen voor patiënten met angina pectoris omvatten:

  • De tandarts moet de mesdiche geschiedenis van de patient controleren; inclusief eventueel hartaandoeningen zoals angina pectoris.
  • Communiceer met de patient om eventueel symptomen van angina pectoris te begrijpen en om te weten hoe de patient zich voelt tijdens de behandeling.
  • Behandelingen moeten zo rustig mogelijk worden uitgevoerd om stress en angst van de patient te minimaliseren.
  • Indien mogelijk, kortere afspraken voor deze patienten inplannen.
  • Beschikbaarheid van noodmedicatie.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Tijdens de behandeling kan angina pectoris voor de patient betekenen dat ze pijn op de borst kunnen ervaren als gevolg van verminderde bloedtoevoer naar het hart. Het kan de patient ook angstig of ongemakkelijk maken tijdens de behandelingen. Bovendien kan het verhoogde risico op complicaties zoals hartaanval.

5. Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

  • Het tandheelkundig personeel moet onmiddelijk stoppen met de behandeling.
  • Zorg ervoor dat de patient confortabel zit of ligt en geef indien nodig zuurstof.
  • Roep onmiddelijk medische hulp in, zoals het bellen van een ambulance.
  • Blijf rustig en communiceer duidelijk met de patient om hen gerust te stellen en hen op de hoogte te houden van de genomen stappen.
Symptoom van Angina pectoris
Symptoom van Angina pectoris

Hypertensie

1. Wat houdt hypertensie in?

Hypertensie is eigenlijk een ander woord voor hoge bloeddruk. Het is een aandoening waarbij de druk in de bloedvaten van het lichaam te hoog is. Dit betekent dat het hart harder moet werken om bloed door het lichaam te pompen. Normaal gesproken ligt de gezonde bloeddruk rond de 120/80. Wanneer deze boven de 140/90 komt heeft u hypertensie.

2. Waarom is hypertensie van belang voor de tandartspraktijk?

Hypertensie is belangrijk voor de tandartspraktijk om verschillende redenen:

  • Patiënten met hoge bloeddruk hebben meer kans op complicaties tijdens tandheelkundige ingrepen, zoals bloedingen of hartproblemen.
  • Tanhdheelkundige ingrepen kunnen stressvol zijn, wat de bloeddruk kan verhogen. Het is daarom belangrijk om stress trijdens behandeling te minimaliseren.
  • Sommige medicijnen die worden gebruikt om hypertensie te behandelen. Het is belangrijk om om medicatiegeschiedenis te kennen vanwege mogelijke interacties tussen medicijnen voor hoge bloeddruk en tandheelkundige medicatie.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voorzorgsmaatregelen voor hypertensie tijdens tandheelkundige ingrepen zijn:

  • Zorg ervoor dat de tandarts de medicatiegeschiedenis en de controle van de bloeddruk van de patiënt begrijpt.
  • Meet de bloeddruk voorafgaand aan de behandeling.
  • Minimaliseer stress tijdens de behandeling om pieken in de bloeddruk te voorkomen.
  • Zorgt ervoordat de patient comfortablel zit of ligt tijdens de behandeling om stress te minimaliseren.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Hypertensie tijdens een behandeling kan voor de patient betekenen dat er verhoogd risico op complicaties is, zoals: bloedingen, hartproblemen. Angst en stress tijdens de behandeling kunnen de bloeddruk verhogen. De patient kan zicht tijdens de behandeling ongemakkelijk voelen door combinatie van hypertensie en tandheelkundige ingrepen.

5. Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkunidige personeel moet bij hypertensie tijdens een behandeling direct stoppen, de bloeddruk meten, de patient comfortabel maken en stress minimaliseren. Bovendien indien nodig de behandeling aanpassen en medische hulp inschakelen.

Symptoom van Hoge bloeddruk
Symptoom van Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk

Longafwijkingen

1. Wat houdt longafwijkingen in?

Longafwijkingen zijn aandoeningen of problemen die de normale werking van de longen beïnvloeden. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, zoals astma, chronische bronchitis en emfyseem longziekten enzovoort.

2.Waarom is longafwijkingen van belang voor de tandartspraktijk?

Longafwijkingen zijn belangrijk voor de tandartspraktijk om verschillende redenen, denk hierbij aan:

  • Patiënten met longafwijkingen kunnen een verhoogd risico hebben op complicaties tijdens tandheelkundige ingrepen, zoals ademhalingsproblemen of infecties.
  • Patiënten met longafwijkingen kunnen gevoeliger zijn voor stress en angst tijdens tandheelkundige procedures, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Het is belangrijk voor tandartsen om hier rekening mee te houden en een rustige en comfortabele omgeving te bieden.
  • Tandartsen moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen om de veiligheid van deze patienten te waarborgen tijdens behandeling.

3.Omdat astma, chronische bronchitis en ongemfyseem onder longafwijkingen vallen, vindt u bij de volgende pagina steeds meer specifieke informatie over deze onderwerpen.

Astma

1. Wat houdt astma in?

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Astma is belangrijk voor tandartspraktijken omdat patiënten met astma een verhoogd risico hebben op aanvallen tijdens behandelingen. Atsma kan ademhalingsproblemen veroorzaken, waardoor patienten gevoelige zijn voor luchtwegobstructie en kortademigheid tijdens behandeling. Bovendien kunnen patienten met astma gevoelig zijn voor bepaalde allergenen, zoals latex of bepaalde tandheelkundige materialen, wat betekent dat de tandarts rekening mee moet houden met materialen.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen moeten verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen, waaronder:

  • De tandarts(assistent) moet grondige beoordeling van medische geschiedenis van de patient, inclusief het identificeren van eventueel medische aandoeningen, allergieen en medicatiegebruik.
  • Regelmatig controle van de vitale functies van de patint tijdens behandeling , denk hierbij aan: bloeddruk, hartslag.
  • Identificeer eventuele allergieen of gevoeligheden van de patient voor tandheelkundige materialen, zoals latex om reacties te voorkomen.
  • Het bieden van adequate pijn- en angstmanagementtechnieken om het comfort van de patient te waarborgen tijdens behandeling.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Astma kan tijdens een tandheelkundige behandeling verschillende uitdagingen met zich meebrengen voor de patiënt.Tijdens behandeling kan de stress en angst bij de patient een astma-aanval uitlokken. Patienten met astma kunnen gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen tijdens behandeling. De angst voor een astma- aanval tijdens de behandeling kan leiden tot extra stress bij de patient, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen tijdens de ingreep. Bovendien medicijnen die worden gebruikt tijdens tandheelkundige ingrepen kunnen interacties hebben met de astmamedicatie van de patient, wat de astmacontrole kan beinvloeden.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandhelkundig personeel moet reageren door:

  • Neem voorzorgsmaatregelen om het risico op astma- aanvallen te minimaliseren, denk hierbij aan: een rustige en comfortabele omgeving en het vermijden van allergenen.
  • Regelmatig controle van de vitale functies van de patient tijdens behandeling.
  • Identificeer mogelijke allergenen in de tandheelkundige omgeving en vermijd deze indien mogelijk, om allergische reacties te voorkomen.
  • Bied ondersteuning en geruststelling aan de patient om stress en angst-aanvallen.
  • Communiceer duidelijk met de patient over hun astma en eventueel specifieke behoeften of zorg die ze hebben tijdens de behandeling.

Chronische bronchitis

1. Wat houdt chronische bronchitis in?

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp (de bronchiën) blijvend ontstoken. Het slijmvlies zwelt op en produceert meer slijm. Bij een normale slijmproductie wordt het slijm door de haartjes in de bronchiën naar de luchtpijp geleid.

De klachten bij chronische bronchitis zijn onder andere:

  • Benauwdheid (toenemend);
  • Hoesten;
  • Piepende ademhaling;
  • Slijm ophoesten (taai);
  • Afvallen.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Chronische bronchitis is belangrijk voor tandartspraktijken omdat: 

  • Patienten met chronische bronchitis ervaren vaak ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid en overmatig slijmproductie. 
  • De opbouw van slijm in de luchtwegen kan het risico op luchtweginfecties verhogen. Tandheelkundige behandelingen  kunnen deze risico's verder vergroten.
  • Sommige medicijnen voor de behandeling van chronische bronchitis kunnen interacties hebben met tandheelkundige medicijnen. Dus het is belangrijk om de medicatiegeschiedenis van patienten met chronische bronchitis te kennen. 

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals:

  • Het beoordelen van de medicatiegeschiedenis van de patiënt
  • Zorgen voor een rustige en comfortabele omgeving.
  • De tandarts kan ervoor zorgen  om deze patient in een bepaalde positie te plaatsen tijdens de behandeling, zodat de patient  gemakkelijker kunt ademen.
  • Overleg met de behandelend arts van de patiënt indien nodig, vooral bij het aanpassen van medicatie of het plannen van de behandeling.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Chronische bronchitis kan tijdens een tandheelkundige behandeling betekenen dat de patiënt meer kans heeft op ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid en overmatige slijmproductie, waardoor de behandeling mogelijk ongemakkelijk wordt. Daarnaast kan de patiënt gevoeliger zijn voor stress, wat angst en paniek tijdens de behandeling kan veroorzaken en de ademhalingsproblemen kan verergeren.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet reageren door:

  • Neem voorzorgsmaatregelen om het risico op ademhalingsproblemen te minimaliseren.
  • Controleer regelmatig de ademhaling van de patiënt tijdens de behandeling.
  • Pas de behandeling aan indien nodig, bijvoorbeeld door kortere afspraken te plannen.
  • Duidelijk te communiceren met de patiënt over hun aandoening.

6. Is chronische bronchitis besmettelijk of niet?

Chronische bronchitis zelf is geen besmettelijke aandoening. Het wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan irriterende stoffen zoals roken, luchtvervuiling of chemische dampen.

Hoe ziet chronische bronchitis eruit? 

Longemfyseem

1. Wat houdt longemfyseem in?

Longemfyseem is een aandoening van de longen waarbij de lohblaasjes beschadigd raken. Normaal gesproken zorgen deze blaasjes voor de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide tijdens de ademhaling. Bij longemfyseem raken de wanden de longblaasjes geleidelijk aan beschadigd om lucht uit de longen te laten ontsnappen, wat resulteert in een ophoping van lucht in de longen. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Symptomen van longemfyseem zijn:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Piepende ademhaling
  • Hoesten
  • Benauwdheid

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Voor een tandartspraktijk is het behangrijk om te weten dat patienten met longemfyseem mogelijk ademhalingsproblemen hebben. Dit kan va invloed zijn op hun vermogen om langdurig in een bepaalde positie te blijven liggen, zoals tijdens een tandheelkundige behandelingen. Ook kunnen ze sneller buiten adem raken tijdens behandelingen, vooral als ze al moeite hebben op ademen. Deze patienten kunnen verminderde tolerantie hebben voor stress. Bovendien angst en paniek kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken tijdens behandeling.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen voor patiënten met longemfyseem:

  • De tandartsen moeten een grondige beoordeling van de medische geschiedenis van de patient, inclusief de ernst van het longemfyseem en de huidige medicatie.
  • Zorg voor deze patienten een rustige en comfortabele omgeving om stress te verminderen.
  • Plan kortere afspraken om vermoeidheid te voorkomen en de belasting van de ademling te verminderen.
  • Overleg met de behandelend arts van de patient indien er twijfels zijn over de geschiktheid van bepaalde behandelingen of medicatie.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Patienten met longemfyseem kunnen tijdens de behandeling last krijgen van ademhalingsproblemen. Angst en stress kunnen de ademhalingsproblemen verergeren tijdens behandeling, wat leiden tot een gevoel van paniek en ongemak.Bovendien kunnen deze patienten sneller vermoeid raken tijdens tandheelkundige ingrepen. En ook kunnen hoge risico op complicaties hebben, zoals hypoxie.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet reageren door:

  • Neem de voorzorgsmaatregelen om het risico op ademhalingsproblemen te minimaliseren.
  • Communiseer duidelijk met de patient over hun longemfyseem en eventueel specifieke behoefte of zorgen die ze hebben tijdens behandeling.
  • Pas de behandeling de ling aan indien nodig, bijvoorbeeld door kortere afspraken te palnnen.
  • Controleer regelmatig de ademhaling van de patient tijdens behandeling.

6. Waardoor krijg je longemfyseem?

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. Tien tot twintig procent van alle rokers krijgt longemfyseem De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. epaalde bestanddelen van sigarettenrook beschadigen logweefsel en veroorzaken een ontstekingsreactie die de longblaasjes aantasten.Als je blijft roken, wordt de ziekte sneller erger.

Hoe ziet de longemfyseem eruit?
Hoe ziet de longemfyseem eruit?
De  overgang van de longen van gezond naar beschadigd als het wordt gerookt
De overgang van de longen van gezond naar beschadigd als het wordt gerookt

Diabetes

1. Wat houdt Diabetes  in?

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Diabetes is van belang voor de tandartspraktijk om verschillende redenen:

  • Het verhoogde risico op tandheelkundige problemen.
  • Langzamere wondgenezing.
  • Hoger risico op infecties en de impact op mondgezondheid.
  • Tandartsen moeten hier rekening mee houden bij behandelingen en adviseren over mondhygiëne. Tevens is samenwerking met andere zorgverleners belangrijk voor een integrale aanpak van de gezondheid van patiënten met diabetes.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen bij patiënten met diabetes zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen van toepassing:

  • Controle van medische geschiedenis, inclusief diabetesmanagement.
  • Vooraf bloedsuikerspiegel controleren en indien nodig aanpassen.
  • Planning van ingrepen op stabiele momenten van de dag.
  • Duidelijke nazorginstructies voor mondverzorging.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Diabetes kunnen  verschillende betekenissen hebben voor de patiënt tijdens een behandeling:

  • Het is verhoogde risico op hypo- of hyperglykemie tijdens de behandeling, wat kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid of flauwvallen.
  • De wond kan langzamere genezing na de behandeling, wat kan resulteren in een vertraagde hersteltijd en mogelijk een verhoogd risico op infectie.
  • Verhoogde gevoeligheid voor infecties als gevolg van een verzwakt immuunsysteem.
  • Algemene gezondheidsrisico's als gebitsproblemen niet adequaat worden behandeld, kunnen de controle van diabetes bemoeilijken en het risico op complicaties vergroten.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet reageren op de specifieke behoeften van patiënten met diabetes door:

  • De bloedsuikerspiegel voorafgaand aan de behandeling te controleren.
  • Duidelijke nazorginstructies te geven.
  • De patiënt tijdens de behandeling nauwlettend te monitoren op tekenen van hypo- of hyperglykemie.
  • Indien nodig te overleggen met andere zorgverleners.
  • Het risico op infecties te minimaliseren.
  • Een grondige medische voorgeschiedenis te verzamelen.
  • Door deze maatregelen kan het personeel zorgen voor veilige en effectieve tandheelkundige zorg voor patiënten met diabetes, terwijl ze de algehele gezondheid en welzijn van de patiënt bevorderen.
Hoe ziet diabetes eruit?
Hoe ziet diabetes eruit?
Symptomen van diabetes
Symptomen van diabetes

Anemie

1. Wat houdt anemie in?

Anemie (bloedarmoede) komt best vaak voor in Nederland. Mensen met anemie hebben een tekort aan rode bloedcellen of het eiwit hemoglobine in het bloed. Soms is dit tekort tijdelijk, soms is het chronisch. Wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en bleekheid van de huid.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Anemie is relevant voor de tandartspraktijk vanwege de mogelijke impact op de mondgezondheid, zoals verhoogd risico op tandvleesproblemen en bloedingen tijdens behandelingen. Tandartsen moeten rekening houden met de tolerantie voor behandelingen, effect op wondgenezing en medicatie-interacties bij patiënten met anemie.

3. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen bij patiënten met anemie zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen van toepassing:

  •  Beoordeel de medische geschiedenis van de patiënt, inclusief de ernst en oorzaak van de anemie.
  •  Communiceer met de behandelend arts van de patiënt voor eventuele specifieke aanbevelingen.
  • Voer indien nodig bloedonderzoeken uit om de hemoglobine- en hematocrietwaarden te controleren.
  • Verdeel de behandeling in kleinere stappen om vermoeidheid te minimaliseren.

4. Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Voor patiënten met anemie kunnen tandheelkundige behandelingen enkele specifieke uitdagingen met zich meebrengen, waaronder vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid of zwakte, verhoogd bloedingsrisico en algemene zwakte na de behandeling.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet proactief reageren op de specifieke behoeften van patiënten met anemie door zorgvuldige voorbereiding en planning, open communicatie en educatie, voortdurende monitoring tijdens de behandeling, flexibiliteit en aanpassing van de behandeling indien nodig, en adequate nazorg en follow-up te bieden. Hierdoor kunnen ze de ervaring van de patiënt verbeteren en zorgen voor een veilige en comfortabele tandheelkundige behandeling.​​​​​​​

Hoe ziet  anemie eruit?
Hoe ziet anemie eruit?

Bloedstollingsstoornis

1. Wat houdt het in?

Een bloedstollingsstoornis is een aandoening waarbij het normale proces van bloedstolling verstoord is. Dit kan leiden tot overmatige bloedingen of ongewenste stolselvorming.Voorbeelden zijn hemofilie, anticoagulantia INR-waarde. disseminated intravascular coagulation. Symptomen variëren, maar kunnen langdurige bloedingen, overmatige blauwe plekken en vermoeidheid omvatten.

2. Bij de volgende pagina's vindt u meer informaties van:

o Anticoagulantia

o INR-waarde

o Hemofilie

 

Anticoagulantia

1. Wat houdt anticoagulantia in?

Anticoagulantia zijn medicijnen die bloedstolling voorkomen. Ze worden gebruikt om bloedstolsels te voorkomen die kunnen leiden tot gevaarlijke complicaties zoals beroertes. Deze medicijnen zijn belangrijk voor mensen met aandoeningen die het risico op stolselvorming verhogen. Voorbeelden zijn warfarine, heparine en rivaroxaban. Het is cruciaal om de dosering goed te volgen en regelmatig door een zorgverlener te worden gecontroleerd om complicaties te voorkomen.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Voor tandartsen zijn antistollingmedicijnen belangrijk omdat ze het risico op bloeding tijdens tandheelkundige ingrepen verhogen. Tandartsen moeten weten of hun patienten deze medecijnen gebruiken, zodat ze passende voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om bloedingen te voorkomen. Soms moet de bloedingrisico te verminderen. Het begrijpen van antistollingsmedicijnen helpt tandartsen om de veiligheid van hun patienten te waarborgen tijdens tandheelkundige ingrepen.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen voor mensen die antistollingmedicijnen gebruiken, moeten tandartsen voorzichtig zijn om bloeding te voorkomen. Ze kunnen de medicatie aanpassen of voorzorgsmaatregelen nemen tijdens de behandeling, zoals het gebruiken van speiale middelen om bloedingen te stoppen.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Voor de patient die antistollingsmedicijnen gebruiken tijdens tandheelkundige behandelingen kan het langer duren voordat bloedingen stoppen. Tandartsen moeten extra voorzichtig zijn om bloedingen te voorkomen en instructies geven aan de patieneten.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet voorzichtig zijn als een patient antistollingsmedicijnen gebruikt. Ze moeten de patient vragen stellen over hun medicijnen, praten met hun arts indien nodig, en de behandeling aanpassen om bloedingen te voorkomen. Na de behandeling moeten ze duidelijke instructies geven aan de patienten.

INR-waarde

1. Wat houdt INR-waarden in?

De INR-waarde is een bloedtest die laat zien hoe snel je bloed stolt. Het wordt vooral gebruikt om te controleren of bloedverdunnende medicijnen goed werken. Een normale INR-waarde is ongeveer 1. Mensen die bloedverdunners gebruiken, sterven naar een specifieke INR-waarde om te zorgen dat hun bloed niet te snel of te langzaam stolt, wat kan leiden tot problemen zoals bloedingen of stolsels.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

De INR-waarde is belangrijk voor tandartsen omdat het hen vertelt hoe snel het bloed van een patient stolt. Dit is vooral handig als de patient bloedverdunners gebruikt. Met deze informatie kan de tandarts beter plannen hoe ze tandheelkundige ingrepen moeten uitvoeren om het risico op bloedingen te minimaliseren.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen moeten tandartsen extra voorzichtig zijn, vooral als patienten bloedverdunners gebruiken. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die ze kunnen nemen:

  • Praat met patient over hun medische geschiedenis, vooral als ze bloedverdunners gebruiken.
  • Overleg met de huisarts als dat nodig is.
  • Plan de ingreep op het juiste moment, wanneer het bloed van de patient normaal stolt.
  • Gebruik lokale maatregelen om bloedingen te stoppen, zoals druk uitoefenen op de wond.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Voor een patient die bloedverdunners gebruikt tijdens een tandheelkundige behandeling, kan het betekenen dat ze langer bloeden dan normaal en dat de wondgenezing wat langer duurt.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet alert zijn op het gebruik van bloedverdunners door de patient. Ze moeten:

  • De medische geschedenis van de patient controleren
  • Met de patient praten over hun medicatieDe behandeling zorgvuldig plannen
  • Tijdens de behandeling extra voorzorgsmaatregelen nemen om bloedingen te beheersen.
  • De tandarts zal extra voorzorgsmaatregelen nemen om bloedingen te stoppen en dat patient krijgt instructies over hoe ze hun mond na de behandeling moeten verzorgen om het risico op bloedingen te verminderen.

Hemofilie

1. Wat houdt Hemofilie in?

Hemofilie is een aandoeining waarbij het bloed niet goed stolt. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg van bepaalde stoffen heeft die nodig zijn om bloedingen te stoppen. Mensen met hemofilie kunnen gemakkelijk ernstige bloedigen krijgen, zelfs na kleine verwondingen. Het wordt meestal op jonge leeftijd ontdekt en kan behandeld worden met medicijnen die stolling verbeteren.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Voor tandartsen is het belangrijk om te weten of een patient hemofilie heeft, omdat deze aandoening ervoor zorgt dat het bloed niet goed stolt. Tijdens tandheelkundige ingrepen kan dit leiden tot meer aandoeningen. Daarom moeten tandartsen extra voorzichtig zijn en speciale maatregelen nemen om bloedingen te voorkomen en de patient veilig te behandelen.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Bij tandheelkundige ingrepen voor patiënten met hemofilie moeten specifieke voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals:

  • Overleg met de hematoloog van de patiënt om de ernst van de hemofilie te beoordelen en eventuele specifieke behoeften of risico's te bespreken.
  • Controleer de bloedstollingstoestand van de patiënt voor de ingreep, mogelijk met behulp van bloedtesten zoals PT.
  • Mogelijk gebruik van stollingsfactoren.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van lokale anesthetica om het risico op bloedingen te verminderen.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Wat het voor de patiënt kan betekenen tijdens een tandheelkundige behandeling:

  • Het kan langer duren voordat de behandeling begint, omdat de tandarts extra dingen moet regelen.
  • De tandarts kan andere manieren proberen om je tanden te behandelen die minder kans hebben om te bloeden.
  • De verdoving die ze gebruiken, kan anders zijn om te voorkomen dat het je bloed beïnvloedt.
  • Nadat de behandeling klaar is, moeten ze misschien beter op deze patient letten om te controleren of alles goed gaat.
  • Deze patient  zou zjn  medicijnen kunnen moeten veranderen voordat hij  naar de tandarts gaat, afhankelijk van wat je gaat doen.
  • Na de behandeling moet de patient voorzichtig zijn en de instructies van de tandarts volgen om te voorkomen dat er iets misgaat.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Hoe het tandheelkundig personeel moet reageren op patiënten met hemofilie:

  • Ze moeten weten dat de patiënt hemofilie heeft en hoe erg het is.
  • Ze moeten samenwerken met de dokter van de patiënt om ervoor te zorgen dat alles veilig is.
  • Tijdens de behandeling moeten ze extra voorzichtig zijn om bloedingen te voorkomen of te stoppen als die gebeuren.
  • Als er speciale dingen nodig zijn voor de patiënt, moeten ze dat doen.
  • Na de behandeling moeten ze de patiënt vertellen hoe ze hun mond gezond kunnen houden en wat ze moeten doen als er iets misgaat.
  • Ze moeten de patiënt goed in de gaten houden om te zorgen dat alles goed gaat.
Voorbeeld van hemofilie
Voorbeeld van hemofilie

Hepatitis B

1. Wat houdt Hepatitis B in?

Hepatitis B is een virale infectie die de lever aantast en wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Het verspreidt zich via bloed- en lichaamsvloeistoffen en kan variëren van een milde acute ziekte tot een ernstige, chronische aandoening. 

Symtomen van Hepatitis B zijn: 

  • Vermoeidheid
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid
  • Geelzucht 
  • Buikpijn

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Hepatitis B is belangrijk voor tandartspraktijken vanwege het risico op blootstelling aan het virus tijdens tandheelkundige ingrepen, zowel voor patiënten als tandheelkundig personeel. Preventieve maatregelen, waaronder vaccinatie, screening en strikte infectiepreventieprotocollen, zijn essentieel om de verspreiding van hepatitis B te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voorzorgsmaatregelen bij tandheelkundige ingrepen voor hepatitis B omvatten vaccinatie van personeel, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, sterilisatie van instrumenten, eenmalig gebruik van wegwerpmaterialen, screening van patiënten, veilige omgang met scherpe voorwerpen, naleving van infectiepreventieprotocollen en educatie van personeel en patiënten.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

  • Patiënten met hepatitis B kunnen het virus overdragen tijdens tandheelkundige ingrepen als er bloedcontact optreedt.
  • Leveraandoeningen kunnen leiden tot een verstoord stollingsmechanisme, waardoor patiënten met hepatitis B een verhoogd risico hebben op bloedingen tijdens  behandeling. 
  • Leverfunctiestoornissen kunnen de gevoeligheid voor bepaalde medicijnen verhogen, waardoor tandheelkundig personeel voorzichtig moet zijn bij het voorschrijven van medicijnen tijdens de behandeling.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet strikt infectiepreventieprotocollen volgen, zichzelf vaccineren, zichzelf educeren over hepatitis B, open communiceren met patiënten over hun hepatitis B-status, risicobeoordelingen uitvoeren en indien nodig samenwerken met medische professionals. Dit alles om een veilige omgeving te waarborgen voor zowel patiënten als personeel bij het omgaan met hepatitis B.

Hyperthyreoidie

1. Wat houdt Hyperthyreoidie in?

Hyperthyreoïdie betekent dat je schildklier te snel werkt en te veel schildklierhormoon aanmaakt. De meest voorkomende oorzaak ervan is de ziekte van Graves-Basedow. In dat geval maak je antistoffen aan tegen je eigen schildklier. Het is een ziekte die vaak hevige symptomen veroorzaakt en meestal voorkomt bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

Hyperthyreoïdie kan relevant zijn voor tandartspraktijken vanwege de mogelijke effecten op mondgezondheid, interacties met medicatie, gevoeligheid voor anesthesie en de noodzaak van regelmatige monitoring van mondgezondheid. Tandartsen moeten zich bewust zijn van deze aspecten om passende zorg te bieden aan patiënten met hyperthyreoïdie.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voorzorgsmaatregelen bij tandheelkundige ingrepen voor patiënten met hyperthyreoïdie omvatten het begrijpen van hun medische geschiedenis, communicatie, bewustzijn van medicatie-interacties, zorgvuldige selectie van anesthetica, nauwlettende monitoring tijdens en na de ingreep, en regelmatige follow-up voor controle van mondgezondheid.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Tijdens tandheelkundige behandelingen kunnen patiënten met hyperthyreoïdie een verhoogde gevoeligheid voor anesthetica ervaren, een hoger risico op cardiovasculaire complicaties hebben, medicatie-interacties vertonen en algemene gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid of nervositeit ondervinden. Het is belangrijk voor tandartsen om zich bewust te zijn van deze mogelijke complicaties en voorzorgsmaatregelen te nemen om een veilige behandeling te waarborgen.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet reageren op patiënten met hyperthyreoïdie door hun medische geschiedenis te evalueren, openlijk te communiceren over hun gezondheidstoestand, alert te zijn op medicatie-interacties, de tandheelkundige behandeling aan te passen indien nodig, de patiënt nauwlettend te monitoren tijdens en na de behandeling

HIV

1. Wat houdt HIV  in?

Hiv is een soa. Je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. Hiv komt door een virus.

HIV is een virus dat het immuunsysteem aanvalt en onbehandeld kan leiden tot AIDS. Het wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma en vaginale afscheidingen. Symptomen zijn griepachtig in de beginfase.

2. Waarom is deze van belang voor de tandartspraktijk?

HIV is belangrijk voor tandartspraktijken vanwege het risico op blootstelling aan het virus tijdens tandheelkundige ingrepen, zowel voor patiënten als tandheelkundig personeel. Strikte infectiepreventiemaatregelen, inclusief het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, sterilisatie van instrumenten en vaccinatie van het personeel, zijn essentieel om de verspreiding van HIV te voorkomen en een veilige omgeving te waarborgen.

3.Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die er getroffen moeten worden bij tandheelkundige ingrepen?

Voorzorgsmaatregelen bij tandheelkundige ingrepen voor HIV omvatten het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, sterilisatie van instrumenten, eenmalig gebruik van wegwerpmaterialen, veilige omgang met scherpe voorwerpen, risicobeoordeling en screening van patiënten, naleving van infectiepreventieprotocollen en educatie van personeel en patiënten. Dit alles is bedoeld om het risico op overdracht van HIV te minimaliseren en een veilige omgeving te waarborgen voor zowel patiënten als tandheelkundig personeel.

4.Wat kan dit betekenen voor de patiënt tijdens een behandeling?

Voor patiënten met HIV tijdens tandheelkundige behandelingen kunnen enkele specifieke overwegingen van belang zijn, waaronder angst en zorgen, de HIV-status van de patiënt, mogelijke effecten van medicatie, immuunstatus en het belang van open communicatie tussen de patiënt en tandarts.

5.Hoe moet het tandheelkundig personeel hierop reageren?

Het tandheelkundig personeel moet op een empathische en professionele manier reageren op patiënten met HIV. Ze moeten strikte infectiepreventiemaatregelen volgen, de behandeling aanpassen indien nodig, de medische geschiedenis en medicatie van de patiënt kennen, vertrouwelijkheid respecteren, en goed geïnformeerd zijn over HIV om de patiënt van accurate informatie te voorzien.

HIV virus
HIV virus
HIV symptoom
HIV symptoom
HIV symptomen
HIV symptomen

Reflectieverslag van Nhi

Deze periode heb ik een opdracht van Tandheelkundige kennis 2 waar ik samen met Ahmed aan moest werken. Deze opdracht moesten wij binnen drie schoolweken afwerken. Ahmed ging de eerste schoolweek niet naar school omdat hij ziek was.Daarom miste hij de uitleg van deze opdrachten. Vervolgens sms'te ik Admed dat hij en ik deze opdracht samen moesten doen. Ik heb hem vervolgens uitgenodigd op Wikkiewijs om deze opdrachten uit te voeren. Maar hij kon niet inloggen op Wikkiewijs.Hij kwam de volgende dag naar school en ik legde hem uit hoe we opdrachten moesten maken en hoe hij moest inloggen op Wikkiewijs. Met mijn hulp kon hij inloggen op Wikkiewijs. Deze opdrachten hebben wij samenverdeeld wat ik moest doen en wat hij moest doen. Hij was het eens met de manier waarop wij de taken verdeelden. Hij vroeg ook mijn hulp als hij vragen had. Maar hij heeft alles netjes gedaan. Wij hebben goed met elkaar  gecomminuceerd met een goede manieren om deze opdracht het beste af te kunnen doen en ook goed samengewerkt. Wij hebben ons beste gedaan om deze opdracht zo goed mogelijk af te maken.

Daarna had ik ook wat moeite met het vinden van informatie, omdat er veel informatie op internet stond. Ik moest dus kijken welke informaties bij mijn opdracht passen en welke niet.

Wat ik nog graag wil verbeteren voor de volgende keer, is dat ik zo'n opdracht op tijd moet beginnen. Ik begon deze opdracht  laat, dus ik haastte me om deze opdrachten af  te doen. Maar uiteindelijk heb ik deze opdracht optijd ingeleverd.

Heel bedankt voor het nakijken van deze opdracht!

 

Reflectieverslag van Ahmed

In mijn beleving ging de samenwerking goed hoe wel we wat later zijn begonnen hebben we het toch allemaal goed afgemaakt we hebben goed gecommuniceerd en Nhi heeft mij geholpen wanneer ik vroeg om hulp.

Ik heb de informatie op internet opgezocht en een beetje mijn eigen woorden bij toegevoegd wat ik wist van de onderwerpen zelf, ik heb betrouwbaar websites gevonden en daar informatie van gehaald.

Wat ik volgende keer beter wil doe. Is dat ik meer op tijd begin met mijn opdrachten. Zodat ik geen haast en stress ga krijgen.

Heel bedankt voor het nakijken van deze opdracht!

  • Het arrangement Medische Anamnese OTFS23CD - Nhi en Ahmed is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Nhi Duong Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-03-01 23:07:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    OTFS23CD Nhi Duong & Ahmed Elsherbini
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Wat is de goede mondverzorging voor zwangere vrouwen tijdens zwangerschap? ( middelste deel van de video)
    https://youtu.be/TPAqVS0pHsw?si=GNMv7579N0Vn_a_r
    Video
    https://youtu.be/zS1nsGSwys4?si=TfNggpcVXh2794Fz
    https://youtu.be/zS1nsGSwys4?si=TfNggpcVXh2794Fz
    Video
    https://youtu.be/BPGKzUQOm6Q
    https://youtu.be/BPGKzUQOm6Q
    Video
    https://youtu.be/w4pqjpaOefE?si=UCPyqcxZ2f646nQI
    https://youtu.be/w4pqjpaOefE?si=UCPyqcxZ2f646nQI
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.