Help, ik moet alweer een jeugdboek lezen!

Help, ik moet alweer een jeugdboek lezen!

Lezen kan echt leuk zijn! Uit 'Matilda' van Roald Dahl

In 1988 schreef Roald Dahl een fantastisch verhaal: Matilda.  Matilda is een briljant meisje dat al kon lezen toen ze drie was.  Haar ouders vinden haar een lastpost. Daarom besluit Matilda zich eens goed kwaad te maken en ze bedenkt slimme straffen voor haar ouders en leerkrachten. In het eerste hoofdstuk van dit boek vertelt Roald Dahl waarom lezen leuk is.

(...) Toen ze drie was, had Matilda zichzelf leren lezen door rondslingerende kranten en tijdschriften te bestuderen.  Met vier jaar las ze zo snel en goed dat ze begon te hunkeren naar boeken.  Het enige boek in dat hele intellectuele huishouden was een boek van haar moeder dat Koken voor beginners heette.  Toen ze dit van begin tot eind had gelezen en alle recepten uit haar hoofd kende, besloot ze dat ze graag iets interessanter wilde.

‘Papa,’ zei ze, ‘zou u misschien een boek voor me kunnen kopen?’

‘Een boek?’ vroeg hij. ‘Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?’

‘Lezen, papa.’

‘Wat is er verdorie mis met de televisie?  We hebben een prachtig grootbeeld-tv en jij moet zo nodig een boek! Je bent een verwend nest, kind.’

(...) De middag nadat haar vader geweigerd had een boek voor haar te kopen, ging Matilda in haar eentje op weg naar de bibliotheek van het dorp.  Daar stelde ze zich voor aan de bibliothecaresse, mevrouw Fens.  Ze vroeg of ze daar een boek mocht zitten lezen. Mevrouw Fens was nogal verwonderd dat zo’n klein meisje daar zomaar zonder ouders kwam aanzetten, maar zei dat ze haar gang mocht gaan.

Vanaf die dag wandelde Matilda zodra haar moeder weg was, naar de bibliotheek.  Daar deed ze tien minuten over en dat betekende dat ze twee fantastische uren had om stilletjes in een knus hoekje te zitten en het ene boek na het andere te verslinden.

(...) Mevrouw Fens kon haar ogen nauwelijks afhouden van het kleine meisje dat daar uur na uur aan de andere kant van de zaal in de grote leunstoel zat met een boek op haar schoot.  Ze moest het wel op haar schoot leggen omdat het te zwaar was om het vast te houden. Ze moest er zich overheen buigen om het te lezen.  En wat een merkwaardig zicht: dat kleine donkerharige figuurtje dat daar zat te lezen, betoverd door woorden ...

(...) ‘Weet je wel,’ zei mevrouw Fens, ‘dat je bij bibliotheken zoals deze ook boeken kunt lenen en mee naar huis nemen?’

‘Dat wist ik niet,’ zei Matilda. ‘Zou ik dat ook mogen?’

Vanaf die dag ging Matilda nog maar één keer per week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen en de oude terug te brengen.  Haar eigen kleine slaapkamertje was nu haar leeszaal en daar zat ze bijna elke middag te lezen, vaak met een beker warme chocolademelk naast zich.  De boeken voerden haar mee naar nieuwe werelden en lieten haar kennismaken met wonderlijke mensen die opwindende levens leidden.  Ze reisde de hele wereld rond in haar kleine kamertje in een Engels dorp.      

(Uit: Matilda – Roald Dahl)

 

 

Dit trimester zullen jullie voor de tweede leesopdracht opnieuw met jullie neus in een jeugdboek duiken.  Ik hoop dat ik jullie hiermee alweer een leesmicrobe bezorg, want al lezend kan je de wereld in het verleden, het heden en de toekomst ontdekken zonder je kamertje/je luie zetel/... te verlaten. Hopelijk beleef jij opnieuw een Matilda-momentje!

1. Vrije keuze?

Het boek dat je kiest voor de tweede leesopdracht moet aan een paar voorwaarden voldoen:

1. Je leest een Nederlandstalig jeugdboek.

2. Het boek is voor jouw leeftijdsgroep geschreven. Dit kan je makkelijk controleren via de site van de bibliotheek;

3. Uiteraard lees je voor deze opdracht een boek dat je vorig schooljaar of dit eerste trimester nog niet las voor een schoolopdracht. Boeken die je de afgelopen kerstvakantie hebt gelezen, tellen dan wel weer mee;

4. Je kiest voor een boek van een andere auteur dan het boek dat je het eerste trimester koos;

5. Was het boek dat je las het eerste trimester ook al verfilmd, dan kies je nu een boek waar geen filmversie van bestaat;

6. Het boek werd niet geschreven n.a.v. een tv-serie (bv. D5R).

Het goede nieuws is dat duizenden jeugdboeken aan deze voorwaarden voldoen. Je zoektocht kan beginnen!

 

2. De bib/bieb - jouw partner in crime!

Boeken haal je bij voorkeur in de bib/bieb. Daar verzamelt jouw gemeente voor jou heel wat fantastische boeken die je gratis mag ontlenen. Waarom zou je er geen gebruik van maken? Als je een boek ontleent en het valt toch wat tegen, dan breng je het terug en ontleen je andere boeken. Als je een boek koopt en het voldoet niet aan je verwachtingen, dan mag je het uiteraard niet terugbrengen naar de boekhandel.

Daarnaast is je bibliotheek in deze tijden ook een digitale bibliotheek. Je kan online opzoeken in de catalogus, de ontleende tijd van boeken verlengen, je voorkeurlijst opstellen, boeken reserveren... En als je een boek wil ontlenen dat niet in het bezit is van jouw bib, dan bespreek je dat met de bibliothecaris. Of ze ontlenen het voor jou in een andere bib of ze kopen het aan en bezorgen het jou als eerste ontlener. Hoe meer lezers, hoe gelukkiger je bibliothecarissen!

Je kan in de bib ook gebruik maken van BIEBLO. Een handige tool om een boek op jouw maat te vinden. Via een zoekmachine geef je jouw voorkeuren in en je krijgt een paar leesvoorstellen die ook in de bib aanwezig zijn. Zeker proberen!

Neem alvast een kijkje op de site van jouw bibliotheek!

Bibliotheek Stekene

Bibliotheek Sint-Gillis-Waas

Bibliotheek Moerbeke-Waas

Bibliotheek Sint-Niklaas

3. De zoektocht kan beginnen...

Er bestaat geen jeugdboek dat elke jongere fantastisch vindt. Net zoals er verschillen zijn qua smaak in kleding, eten, films, games, muziek... is dat ook zo voor boeken. Maar wat je hier vervolgens ontdekt, kan je wel op weg zetten. Neem alvast even de tijd!

3.1 "Dit moet je lezen!"

De eerste manier om het juiste boek te vinden is vaak een andere lezer die jou een tip geeft. Die andere lezer, dat kan een vriend(in), een klasgenoot, je broer/zus, je ouders, je leraar... zijn. Als iemand enthousiast vertelt over een boek, dan kan dat aanstekelijk werken.

Een aantal boeken die jouw voorgangers in 2MW met heel veel plezier hebben gelezen,vind je het volgende document. Als je op de cover tikt, kom je automatisch terecht bij de webpagina van het boek op de website van de Stekense bieb. Je krijgt meteen de korte inhoud mee en ziet of je het boek kan ontlenen.

3.2 De Leesjury

De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van 6 boeken om te beoordelen. Jouw leeftijdscategorie is groep 5. Maar ook boeken uit groep 6 mag je lezen als dat voor jou haalbaar is.

Die lezers, die jongeren dus, kiezen elk jaar hun top 3. En die top drie is misschien ook voor jou een bron van inspiratie. Hieronder een link naar de site van de Leesjury (voorheen KJV).

De Leesjury

3.3 De boekenzoeker

De boekenzoeker is een samenwerking tussen organisaties in Nederland en Vlaanderen. Iedereen Leest, de Vlaamse partner, is er net als je leerkracht van overtuigd dat er voor iedereen een goed boek te vinden is. En om je daarbij te helpen, ontwikkelden ze de boekenzoeker.

   
   

Je kunt de Boekenzoeker op verschillende manieren gebruiken.

Op het startscherm maak je een keuze uit twee onderdelen:
- Klik op Ik weet wat ik lees als je op zoek bent naar een bepaald soort boeken, of boeken over bepaalde onderwerpen. Historische boeken, gedichten, boeken over liefde enz.
- Klik op Geef me wat ik ben als je een boek wilt dat past bij wie je bent en wat je interesses zijn. Hier vind je boeken voor jongens, boeken voor meisjes, boeken voor filmfreaks en voor sportievelingen enz.

Als je in één van de twee onderdelen terecht bent gekomen, klik je op de categorie die je het meeste aanspreekt. Op 't einde van het parcours krijg je een lijstje met boeken en kan je beginnen lezen.

 

Neem alvast een kijkje op de site www.boekenzoeker.org.

De Boekenzoeker

4. Je lijstje is klaar!

Als alles naar wens is verlopen, heb je nu een lijstje dat bestaat uit minstens drie boeken om richting bib te trekken. Vooraf kan je uiteraard via de site van je bib nagaan of de boeken er wel in de rekken liggen. Maar in die bib zelf word je net als in alle andere winkels soms verleid om iets extra mee te nemen: een cover kan je aanspreken, een boek dat extra in the picture wordt gezet... Geen probleem, het blijft gratis en soms ontdek je op die manier een interessant boek.

Zorg in ieder geval dat je de bib verlaat met een stapeltje van minimaal drie boeken. Als het eerste boek dat je begint te lezen toch niet aan je verwachtingen voldoet, heb je nog twee alternatieven achter de hand.

  • Het arrangement Help, ik moet alweer een jeugdboek lezen! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Steven Drumont Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-01-09 11:39:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Jongeren van 12-14 jaar worden geholpen bij hun zoektocht naar een positieve leeservaring.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    lezen - jeugdboek

    Bronnen

    Bron Type
    Bibliotheek Stekene
    https://stekene.bibliotheek.be/
    Link
    Bibliotheek Sint-Gillis-Waas
    https://sint-gillis-waas.bibliotheek.be/
    Link
    Bibliotheek Moerbeke-Waas
    https://moerbeke.bibliotheek.be/
    Link
    Bibliotheek Sint-Niklaas
    https://sint-niklaas.bibliotheek.be/
    Link
    De Leesjury
    https://www.deleesjury.be/
    Link
    De Boekenzoeker
    https://www.boekenzoeker.be/
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Drumont, Steven. (2023).

    Help, ik moet een jeugdboek lezen!

    https://maken.wikiwijs.nl/147851/Help__ik_moet_een_jeugdboek_lezen_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.