Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI

Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI

Learning Design + ChatGPT

Van docent tot Learning Designer

ChatGPT als Persoonlijke Assistent

ChatGPT kan op verschillende manieren dienen als een persoonlijke assistent voor een Learning Designer, vooral bij het versnellen van ontwerp- en ontwikkelprocessen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe ChatGPT is ingezet tijdens het MIEC Data Learning Designer traject. 

  1. Ontwikkelen van Formatieve Toetsen:

    • Bloom's Taxonomy: ChatGPT kan helpen bij het ontwikkelen van vragen voor formatieve toetsen die zijn afgestemd op de verschillende niveaus van Bloom's Taxonomy, zoals kennis, begrip, toepassing, analyse, synthese, en evaluatie. Je kunt specifieke onderwerpen of concepten aanleveren, en ChatGPT kan relevante vragen genereren die passen bij elk niveau.
    • Leertypes van Laurillard: Gebaseerd op de leertypes van Laurillard (zoals acquisitie, discussie, onderzoek, praktijk, en samenwerking), kan ChatGPT helpen bij het creëren van activiteiten of vragen die aansluiten bij deze verschillende leermethoden.
  2. Outline van Didactisch Ontwerp:

    • Spinnenwebmodel van Van den Akker: Met behulp van het spinnenwebmodel van Van den Akker kan ChatGPT assisteren bij het maken van een didactisch ontwerp. Je kunt de verschillende aspecten van het model (zoals doelen, inhoud, leeractiviteiten, leraarrol, materialen & bronnen, groeperingsvorm, tijd, en evaluatie) bespreken, en ChatGPT kan helpen bij het structureren van deze elementen in een samenhangend ontwerp.
  3. Aantekeningen Uitwerken:

    • ChatGPT kan snel aantekeningen en ideeën omzetten in meer uitgewerkte documenten. Bijvoorbeeld, je kunt ruwe aantekeningen van een vergadering of brainstormsessie invoeren, en ChatGPT kan helpen deze te organiseren en te verfijnen tot een gestructureerd verslag of actieplan.

Daarnaast kan ChatGPT ook assisteren bij het opstellen van leerdoelstellingen, het ontwikkelen van lesmaterialen, het geven van suggesties voor onderwijsstrategieën, en zelfs het beantwoorden van specifieke vragen over onderwijstheorieën en -modellen. Het is een flexibel hulpmiddel dat kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en context van een Learning Designer bij MIEC Data.

Studentbetrokkenheid

Studentbetrokkenheid, ofwel student engagement, speelt een cruciale rol in het leerproces, vooral wanneer dit gekoppeld wordt aan Challenge Based Learning (CBL). CBL zet een specifieke uitdaging of 'challenge' centraal als het vertrekpunt voor studenten, waarbij ervaring en belevenis voorop staan. Deze benadering is gericht op het prikkelen van de nieuwsgierigheid van studenten, waardoor deze nieuwsgierigheid de drijvende kracht wordt achter hun leerproces.

Waarom is student engagement essentieel in het kader van Challenge Based Learning?

  1. Verbeterde Leerresultaten: In een CBL-context zorgt actieve betrokkenheid ervoor dat studenten de stof beter begrijpen en onthouden. Ze worden uitgedaagd om oplossingen te vinden voor realistische problemen, wat leidt tot hogere prestaties en betere leerresultaten.

  2. Ontwikkeling van Kritisch Denken: CBL stimuleert studenten om dieper na te denken en kritisch te analyseren. De focus op praktische uitdagingen helpt bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden die zowel in academische als professionele omgevingen van belang zijn.

  3. Verhoogde Motivatie: De betrokkenheid bij een concrete, betekenisvolle uitdaging verhoogt de motivatie en het enthousiasme van studenten. Dit leidt tot meer inzet en doorzettingsvermogen in hun studies.

  4. Positieve Houding ten Opzichte van Leren: De betrokkenheid bij CBL bevordert een positieve houding ten opzichte van onderwijs, waardoor een levenslange liefde voor leren wordt aangemoedigd.

  5. Sociale en Emotionele Ontwikkeling: Door samen te werken aan een gedeelde uitdaging, bevordert CBL de sociale interactie en emotionele ontwikkeling van studenten. Ze leren samenwerken, communiceren en empathie ontwikkelen.

  6. Vermindering van Uitval: Actieve betrokkenheid bij een uitdagend project kan het risico op schooluitval verminderen, aangezien studenten zich meer verbonden voelen met hun opleiding en onderwijsinstelling.

  7. Voorbereiding op de Toekomst: CBL helpt studenten om vaardigheden zoals probleemoplossing, zelfstandig denken en levenslang leren te ontwikkelen, wat essentieel is voor hun toekomstige carrière.

Voor het ontwerpen van cursussen, vooral in online of blended learning omgevingen, is het integreren van Challenge Based Learning met een sterke focus op studentbetrokkenheid dus van groot belang. Dit kan bereikt worden door interactieve content, collaboratieve projecten, real-life case studies, en studenten keuzes en controle over hun leerproces te bieden.

H5P + Studentbetrokkenheid

Hier zijn enkele manieren waarop H5P kan helpen:

  • Interactieve elementen: Quizzen, video's, drag-and-drop, flashcards - maakt leren leuk en boeiend.
  • Diverse content: Speelt in op verschillende leerstypes - inclusief onderwijs voor iedereen.
  • Directe feedback: Essentieel voor zelfgestuurd leren - begrip direct toetsen en bijsturen.
  • Actieve deelname: Meer dan luisteren - interactief leren voor dieper begrip en retentie.
  • Toegankelijk & flexibel: Overal en altijd leren op alle apparaten - ideaal voor online/blended learning.
  • Samenwerking en delen: Interactieve presentaties bevorderen samenwerking in virtuele omgevingen.
  • Realistische scenario's: Verbindt leren met de echte wereld - verhoogt motivatie en betrokkenheid.
  • Aanpasbaarheid: Content afstemmen op cursus en studenten voor gepersonaliseerde ervaring.
  • Data & analytics: Inzicht in studentengedrag voor optimalisatie van de leerinhoud.

Door deze mogelijkheden effectief in te zetten, kunnen docenten een dynamische en interactieve leeromgeving creëren die studenten motiveert en betrekt bij hun leerproces.

Bronnen:

Jacob T, Centofanti S. Effectiveness of H5P in improving student learning outcomes in an online tertiary education setting. J Comput High Educ. 2023 Mar 16:1-17. doi: 10.1007/s12528-023-09361-6. Epub ahead of print. PMID: 37359040; PMCID: PMC10019397.

Mutawa AM, Al Muttawa JAK, Sruthi S. The Effectiveness of Using H5P for Undergraduate Students in the Asynchronous Distance Learning Environment. Applied Sciences. 2023; 13(8):4983. https://doi.org/10.3390/app13084983

Li, Na & Reis, Charlie. (2023). Using H5P to Enrich Online Learning Engagement in a Postgraduate Certificate Program Teaching. 10.4324/9781003342335-14.

Evidence of Improving Knowledge Retention with Interactive Video, Matthew Jorgensen, Submitted by jelena.m on Thu, 02/28/2019 - 10:08

H5P interactieve inhoud

Wat is een goede prompt?

Om een effectieve prompt te creëren voor het gebruik van een H5P-activiteit, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende elementen. H5P biedt een reeks interactieve tools die je kunt gebruiken om leerinhoud te ontwerpen, dus het is essentieel om te beginnen met een duidelijk idee van je leerdoelen en hoe de activiteit past binnen het bredere curriculum.

Creëren van een effectieve H5P-Prompt

Deze 10 tips bieden een een goede start voor het effectief gebruiken van H5P en ChatGPT.

  1. Specificeer leerdoel(en) in de prompt: Formuleer de prompt zo dat deze expliciet de leerdoel(en) weerspiegelt, zoals het testen van kennis, het ontwikkelen van vaardigheden of het stimuleren van discussie.

  2. Pas de prompt aan de H5P activiteit aan: Zorg ervoor dat de prompt aansluit bij de specifieke H5P-activiteit waarvoor deze bedoeld is, met relevante instructies en verwachtingen.

  3. Gebruik duidelijke en correcte Syntax: Schrijf de prompt met een heldere structuur en grammatica, zodat deze naadloos kan worden geïntegreerd met H5P-tools.Neem de aanwijzingen die H5P hier zelf voor geeft op in je prompt.

  4. Neem relevante thematische elementen op in de prompt: Vermeld in de prompt onderwerpen die relevant zijn voor de leerinhoud, zoals actuele kwesties of praktische problemen.

  5. Stel grenzen aan de lengte van de output: Specificeer in je prompt de gewenste lengte of diepgang van het antwoord om te voorkomen dat je te korte of te uitgebreide antwoorden krijgt.

  6. Voorzie feedback en tips in de prompt: Geef aanwijzingen voor het soort feedback en tips die in de H5P-activiteit moeten worden opgenomen om het leerproces te ondersteunen.

  7. Ontwerp de prompt voor foutcontrole en feedback: Stel vragen of geef opdrachten in de prompt die helpen om technische fouten te identificeren en moedig feedback aan.

  8. Schrijf heldere en gedetailleerde instructies: Zorg ervoor dat de prompt duidelijke en gedetailleerde instructies bevat om relevante en nauwkeurige output van H5P te garanderen.

  9. Breek de prompt op in subtaken: Organiseer complexe instructies in kleinere, eenvoudiger te begrijpen delen binnen de prompt, om de helderheid en effectiviteit te verbeteren.

  10. Experimenteer en evalueer de prompt: Test en pas de prompt aan zodat de prompt het gewenste resultaat levert voor de betreffende H5P-activiteit. 

Meer weten over prompt enginering? Lees dan de tips die OpenAI hierover heeft.

1: H5P Question Set

H5P Question set

Creëer diverse quizzen met verschillende vraagtypen:

  • Meerkeuzevragen.
  • Invullen van lege velden.
  • Slepen van woorden naar de juiste plek.
  • Markeringsvragen (woorden markeren in een tekst).
  • 'Drag-and-drop'-vragen.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Kennischeck begin van de les: Gebruik de Question Set voor een korte kennischeck aan het begin van de les, gebaseerd op vooraf toegestuurde materialen.
  2. Interactieve case studies: Integreer scenario-gebaseerde vragen waarbij studenten de juiste beslissingen moeten nemen in realistische beroepssituaties.
  3. Taaloefeningen: Zet de Question Set in voor complexe taalpuzzels, waarbij studenten grammaticale structuren moeten toepassen door woorden op de juiste plek te slepen.

 

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Question Set vragen te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak een H5P Question Set over het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. De vragenlijst is bedoeld voor docenten en onderwijsontwikkelaars in het HBO. Maak 3 multiple choice vragen met elk 4 alternatieven, waarbij 1 antwoord juist is. Plaats de multiple choice vraag bovenaan, gevolgd door de vier alternatieven. Plaats het juiste alternatief steeds bovenaan en voorzie dit van een asterisk (*) voor dit juiste alternatief. Doe dit bij elke vraag. Voeg een lege regel toe na elke vraag. Voeg geen labels, letters of cijfers, opmaak of nummering toe. Voeg geen letters, bullets of andere voorvoegsels toe aan de antwoordopties. De uitvoer moet geschikt zijn voor een H5P Question Set.


Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Question Set aan te passen.

 

1. Klik op de tab "Tekstueel"

2. Hier staat een uitleg en een voorbeeld hoe de format voor een H5P Question set er uit moet zien.

3. Vink dit vakje aan indien je de vragen willekeurig wilt laten ordenen.

Invoerscherm H5P Question Set
Invoerscherm H5P Question Set
  1. Klik op de tab"Tekstueel
  2. Dit is de format die dat H5P voor dit content type verwacht.
  3. Optie om vragen in willekeurige volgorde te tonen.
  4. Geef het aantal te tonen vragen aan (bijv. uit een set van 20 vragen kan je H5P 5 willekeurige vragen laten weergeven)

 

Resultaat

Kopieer de door ChatGPT gegenereerde output naar het tekstuele invoervenster in H5P.

Stel eventueel nog andere opties in en klik daarna op 'Bewaar de wijzigingen'.

Hieronder zie je het resultaat.

Tips

  1. Integratie van feedback: Specificeer in de prompt dat na elk antwoordoptie, feedback moet worden toegevoegd. Dit kan door na elke antwoordoptie een extra regel toe te voegen met daarin de feedback voor de gekozen optie. Bijvoorbeeld:
  2. Toevoegen van tips of hints: Voeg een optie toe voor het integreren van hints. Dit kan door een hint toe te voegen aan het einde van de vraag.
    Bijvoorbeeld:
  3. Variatie in vraagtypes: Suggereer het gebruik van verschillende soorten vragen, zoals waar/niet waar, invulvragen of vragen die een korte uitleg vereisen. Dit zorgt voor afwisseling en houdt de aandacht van studenten beter vast.

  4. Balans in moeilijkheidsgraad: Adviseer een mix van eenvoudige, gemiddelde en moeilijke vragen om een uitgebalanceerde beoordeling van de kennis van studenten te bieden.

  5. Het aantal te tonenn vragen. Creeër een set van bjivoorbeeld 40 vragen en laat H5P daar willekeurig 10 vragen uit selecteren die aan de student wordt getoond.

2: H5P Summary

H5P Summary content typeCreëer interactieve samenvattingen voor het veriepen van kennis

  • Selectie van uitspraken: Studenten kiezen tussen verschillende uitspraken om de juiste samenvatting samen te stellen.
  • Versterk onthoudvermogen: Moedigt studenten aan om actief te leren door interactieve samenvattingen.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Samenvatten van gelezen tekst: Na een lezing kunnen studenten een samenvatting maken van de belangrijkste punten om hun begrip te toetsen en te versterken.
  2. Samenvatten van bekeken video: Na een het bekijken van een interactive video kunnen studenten een samenvatting maken van de belangrijkste punten om hun begrip te toetsen en te versterken.

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Summary stellingen te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak drie H5P Summary sets over het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. De H5P Summary is bedoeld voor docenten en onderwijsontwikkelaars in het HBO. De centrale vraag waar alle beweringen over moeten gaan is: "Welke van de volgende H5P content types biedt de mogelijkheid voor het geven van directe feedback?" Voor iedere Summary set doe het volgende. Schrijf iedere bewering op een aparte regel. Voeg voor iedere bewering een tip die kort toelicht wat de H5P activiteit inhoudt toe en schrijf deze op de eerste regel met het voorvoegsel ":" Eerste bewering is altijd juist. Gebruik een lege regel om sets met beweringen te scheiden. Voeg geen labels, letters of cijfers, opmaak of nummering toe.  


Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Summary taak aan te passen.

1. Geef de Summary Activiteit een Titel

2. Plak de resultaten in de tekst-invoermodus in H5P Question Set.

3. Onderaan staat ook een uitleg welke format H5P Summary nodig heeft.

Resultaat

Het tekstuele invoerscherm in H5P met daarin de door ChatGPT gegenereerde Summary beweringen en tips
Het tekstuele invoerscherm in H5P met daarin de door ChatGPT gegenereerde Summary beweringen en tips
Hoe de H5P Summary activiteit er uitziet voor de lerende.
Hoe de H5P Summary activiteit er uitziet voor de lerende.

Tips

3: H5P Drag the Words

H5P Drag the wordsInteractieve tekstuitdagingen met slepen-en-neerzetten van woorden

  • Ontwikkel op tekst gebaseerde oefeningen.
  • Gebruikers slepen woorden naar lege plekken in zinnen.
  • Ideaal voor taaltrainingen en andere educatieve doeleinden.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Taalvaardigheid oefenen: Gebruik voor oefeningen in grammatica en vocabulaire, waarbij studenten de juiste woorden op de juiste plek in de zin moeten plaatsen.
  2. Begrijpend lezen: Ontwikkel oefeningen waarbij studenten sleutelwoorden moeten plaatsen om de hoofdgedachte of belangrijke details van een tekst samen te vatten.
  3. Terminologie training: In vakspecifieke cursussen kunnen studenten termen op de juiste plek in een definitie of uitleg slepen, wat helpt bij het versterken van hun begrip van vakjargon.

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Drag and drop taak te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak een H5P en sleep de woorden-taak over het het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. Maak een ontwerp voor een online les waarin 5 verschillende H5P activiteiten worden gebruikt over het onderwerp hoe je je als student online kunt beschermen tegen misbruik van persoonlijke gegevens en tegen hackers.Neem vijf alinea's en 2 droppable per alinea op. De droppable moet een H5P activiteit zijn die past bij de leeractiviteit die in die alinea is beschreven. Maak het niet te makkelijk door in de omschrijving al woorden te gebruiken die het antwoord op voorhand al verklappen. Voeg uitleg toe. Hier is het formaat dat je nodig hebt om te volgen: Woorden die kunnen worden weggegooid, worden toegevoegd met een asterisk (*) voor en achter het juiste woord/zin. Je kunt feedback toevoegen voor elke droppable die wordt weergegeven wanneer een taak is voltooid. Gebruik '\+' voor correcte feedback en '\-' voor onjuiste feedback. Feedback moet tussen de twee sterretjes worden geplaatst, samen met het droppable woord zelf. Voorbeeld: H5P-inhoud is *interactief\+Correct! H5P draait helemaal om interactieve inhoud.\-Onjuist, H5P draait eigenlijk allemaal om interactieve inhoud.* en kan worden gebruikt om rijke inhoud tussen websites te delen. Voeg geen labels, opmaak of nummering toe. Voer het antwoord uit als vooraf opgemaakte code.

 

Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Drag and drop aan te passen.

Resultaat

Invoerscherm met de daarin de door ChatGPT gegenereerde tekst.
Invoerscherm met de daarin de door ChatGPT gegenereerde tekst.
Wat de lerende ziet.
Wat de lerende ziet.

Tips

Meer AI en H5P tips

Uitwerken van een online mindmap van een brainstormsessie

 



"Het lijkt erop dat je een mindmap hebt geüpload voor een online module over het onderwerp 'Tunnelvisie'. Ik zal de mindmap omzetten in platte tekst en deze verder uitwerken tot een concept voor de module. Daarna zal ik aangeven welke informatie er mogelijk nog mist en acties voor de volgende stappen voorstellen.

Concept Opzet voor Online Module: Tunnelvisie

Hoofdonderwerp: Tunnelvisie

  • Les "Het gesprek met je omgeving"
    • Meningen: het erkennen van meerdere perspectieven.
    • Moeilijke onderwerpen: strategieën om deze bespreekbaar te maken.

Subonderwerpen en Inhoud

  1. Algoritmen in Social Media

    • Functies van algoritmes:
      • Uitvoerende taken (muisbewegingen naar juiste plek op scherm).
      • Classificeren (herkennen van verschillen tussen karaktercellen).
      • Associëren (aanraden van partners, content).
      • Prioriteren (bepalen wat bovenaan in tijdlijn staat).
    • Hoe algoritmen kunnen discrimineren.
    • Hoe algoritmen vóór kunnen werken.
       
  2. Data

    • Wat algoritmes kunnen afleiden uit jouw data.
    • Privacybeschermers en belanghebbenden.
    • Dataspoor: wat laat je achter online.
    • Data opvragen en intrekken.
       
  3. Naar wie kan ik terecht?

    • Instanties voor advies over omgaan met algoritmen.
    • Strategieën om controle over data te behouden.
       
  4. Budget

    • Invloed van financiële middelen op zichtbaarheid en keuzes binnen algoritmen.
  5. Les 5

    • Specifieke inhoud voor deze les moet nog worden bepaald.

Ontbrekende Informatie

  • Gedetailleerde leerdoelen voor elke sectie.
  • Specifieke leeractiviteiten en interacties voor gebruikers.
  • Assessments of evaluatiecriteria om begrip van tunnelvisie te meten.
  • Case studies of real-world voorbeelden om de concepten te illustreren.
  • Technische vereisten voor de e-learningmodule.
  • Bronnen en aanvullend leesmateriaal.

Acties voor Volgende Stappen

  1. Leerdoelen Definiëren:

    • Werk de leerdoelen voor elke sectie en les uit.
       
  2. Content Ontwikkeling

    • Ontwikkel de inhoud voor Les 5 en vul ontbrekende details in.
    • Creëer interactieve oefeningen en assessments.
    • Verzamel of creëer case studies en voorbeelden.
       
  3. Technische Ontwikkeling

    • Bepaal de technische structuur en platform voor de e-learningmodule.
    • Test de interactieve elementen en de gebruikerservaring.
       
  4. Feedbackronde

    • Organiseer een feedbackronde met potentiële gebruikers en experts.
       
  5. Revisie en Aanpassing

    • Pas de module aan op basis van de ontvangen feedback.
       
  6. Pilotversie

    • Lanceer een pilotversie van de module en verzamel data over het gebruik.
       
  7. Evaluatie en Verbetering

    • Evalueer de pilot en maak verbeteringen waar nodig.
       
  8. Officiële Lancering

    • Lanceer de volledige versie van de module.
       
  9. Monitoring en Onderhoud

    • Blijf de gebruikerservaring en inhoud monitoren en update waar nodig.

Door deze acties te volgen, kun je een grondig ontworpen e-learningmodule ontwikkelen die de deelnemers zal helpen het concept 'Tunnelvisie' te begrijpen en hoe dit te herkennen en aan te pakken in de context van algoritmen en data in social media."

Verder uitwerken van een onderwijskundig model

Ik zal de handgeschreven opmerkingen op de afbeelding van het spinnenwebmodel van Van den Akker omzetten naar tekst. Daarna geef ik een verdere uitwerking van het ontwerp voor een cursus voor mbo-studenten van 18 tot 23 jaar met behulp van dit model.

Handgeschreven Opmerkingen Omgezet naar Tekst:

Linksboven (bij Visie):

  • Visie: Hoe zie jij jouw rol als docent?
  • Rol van de docent
  • Waar sta jij voor als docent?
  • Wat is jouw visie op het beroepsonderwijs?
  • Waar sta jij voor als docent?
     

Rechtsboven (bij Leeractiviteiten):

  1. filmpje
  2. focusvraag
  3. vragenlijst
  4. film + aantal vragen
  5. Event Escape Room
     

Rechtsonder (bij Bronnen en Materialen):

  • Website

Linksonder (bij Leeromgeving):

  • 4 uur op locatie
  • 4 uur online (BCT dagen)
  • 3 uur werkplek
  • 1 uur nabespreking
  • Werken aan missie over data-awareness


Uitwerking van het Cursusontwerp met het Spinnenwebmodel van Van den Akker:

Visie:

De visie voor deze cursus is om een leeromgeving te creëren waar mbo-studenten van 18 tot 23 jaar praktische en relevante vaardigheden ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in hun toekomstige beroepen. De docent ziet zichzelf als een facilitator die studenten stimuleert tot zelfontdekking en kritisch denken over data-awareness en digitale geletterdheid.

Leerdoelen:

  • Begrijpen en toepassen van data-awareness in professionele contexten.
  • Ontwikkelen van kritisch denkvermogen over digitale informatie.
  • Bevorderen van samenwerkingsvaardigheden en peer feedback.

Leerinhoud:

  • Basisprincipes van data-awareness en privacy.
  • Case studies van data-ethiek in beroepssituaties.
  • Praktische toepassingen van data-beveiliging.

Leeractiviteiten:

  • Flip the classroom: theoretische content thuis bestuderen, praktische toepassing in de klas.
  • Jigsaw methode: studenten worden expert in een deelonderwerp en leren van elkaar.
  • Carousel: studenten rouleren tussen verschillende activiteitenstations.
  • Leervragen bedenken: studenten formuleren vragen die ze willen onderzoeken.
  • Peer feedback: studenten beoordelen elkaars werk en geven constructieve feedback.
  • Eventuele Escape Room: een spelvorm waarin studenten moeten samenwerken om een data-gerelateerde puzzel op te lossen.

Docentrollen:

  • Facilitator van discussie en zelfontdekking.
  • Coach bij het ontwikkelen van leervragen en het geven van feedback.
  • Organisator van interactieve en collaboratieve leerervaringen.

Bronnen en Materialen:

  • Online platforms en websites voor zelfstudie en interactieve oefeningen.
  • Digitale tools voor samenwerking en communicatie.
  • Beveiligde databases voor het oefenen met data-analyse.

Toetsing:

  • Praktische opdrachten en projecten.
  • Reflectieve essays over de impact van data op hun toekomstige beroepen.
  • Presentaties van onderzoeksresultaten.

Tijd:

  • 4 uur per week op locatie voor interactieve sessies en workshops.
  • 4 uur per week online voor zelfstudie en virtuele samenwerking.
  • 3 uur per week op de werkplek voor praktijkopdrachten.
  • 1 uur per week voor nabespreking en reflectie.

Groeperingsvormen:

  • Individueel voor zelfstudie en reflectie.
  • Kleine groepen voor discussie en peer feedback.
  • Grote groep voor presentaties en plenaire sessies.

Leeromgeving:

  • Combinatie van klassikaal, online, en werkplek leren.
  • Nabesprekingen om de koppeling met de beroepspraktijk te versterken.

Voor de ontwikkeling van deze cursus is het van belang om een balans te vinden tussen theoretisch leren en praktische toepassing. De leeractiviteiten moeten studenten uitdagen om buiten de traditionele kaders te denken en moeten relevant zijn voor hun toekomstige werk. Het gebruik van diverse groeperingsvormen en leeromgevingen bevordert een dynamische en flexibele leerervaring die essentieel is voor de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden.

Toepassen van inzichten uit onderwijskundig onderzoek (zoals het werk van Sluijsmans) om leerstrategieën te verfijnen.

Het gebruik van H5P-activiteiten in een online module voor mbo-studenten van 17 tot 23 jaar binnen het concept van formatief handelen kan op verschillende effectieve manieren:

  1. Interactieve Video's:

    • Gebruik H5P om interactieve video's te creëren waarin vragen of discussiepunten worden ingebed. Studenten kunnen tijdens het bekijken van de video antwoorden of reflecties geven, waardoor hun begrip wordt getoetst en directe feedback wordt geleverd.
  2. Drag and Drop Oefeningen:

    • Ontwerp opdrachten waarbij studenten concepten of items moeten categoriseren. Hiermee kunnen ze laten zien hoe goed ze het lesmateriaal begrijpen. De onmiddellijke feedback helpt bij het corrigeren van misvattingen.
  3. Invuloefeningen (Fill in the Blanks):

    • Creëer invuloefeningen waarbij studenten de juiste termen moeten plaatsen in de context van een paragraaf of scenario. Dit helpt niet alleen bij het leren van vakspecifieke terminologie, maar ook bij het begrijpen van de context waarin deze termen worden gebruikt.
  4. Quizzen en Toetsen:

    • Integreer formatieve quizzen en toetsen die studenten helpen hun eigen kennis te evalueren. Feedback kan specifiek ontworpen worden om leerlingen te begeleiden naar de juiste bronnen voor verdere studie.
  5. Memory Games:

    • Zet memory games in om studenten te helpen bij het onthouden van belangrijke concepten of feiten. Het is een luchtige manier om kennis te toetsen en te versterken.
  6. Timeline:

    • Gebruik de Timeline-activiteit van H5P om studenten historische gebeurtenissen of processen binnen hun vakgebied te laten ordenen, waardoor ze een beter begrip krijgen van chronologie en causale verbanden.
  7. Flashcards:

    • Zet flashcards in voor het oefenen van definities of voor de voorbereiding op meer complexe onderwerpen. Flashcards kunnen gebruikt worden voor zelfstudie en zelftoetsing.
  8. Peer Review en Evaluatie:

    • Maak gebruik van H5P-activiteiten die peer review mogelijk maken, waarbij studenten elkaars antwoorden kunnen beoordelen en feedback kunnen geven, wat een essentieel onderdeel is van formatief handelen.
  9. Branching Scenarios:

    • Ontwerp branching scenario's die studenten in staat stellen om besluitvormingsprocessen te oefenen en de gevolgen van hun keuzes te zien, wat bijdraagt aan kritisch denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden.
  10. Reflectie-opdrachten:

    • Moedig studenten aan om reflectieve journaals bij te houden met behulp van H5P, waarin ze hun leerproces en de ontwikkeling van hun begrip over tijd kunnen vastleggen.

Elke H5P-activiteit moet worden ontworpen met het formatieve doel voor ogen: het gaat er niet om een cijfer te geven, maar om studenten te voorzien van de feedback die zij nodig hebben om hun leren te verbeteren en verdiepen. Dit vraagt om een zorgvuldige planning van de feedback die wordt gegeven na elke activiteit, zodat deze specifiek, constructief en gericht is op verdere ontwikkeling van de competenties van de studenten.

H5P > Andere doeleinden

Voor het verhogen van studentbetrokkenheid met H5P:

  1. Gebruik varierende interactieve leeractiviteiten: Implementeer interactieve video's, quizzen, en spellen in uw lessen.

  2. Maak inhoud persoonlijk: Sluit aan bij de interesses en kennis van uw studenten.

  3. Activeer studenten: Laat studenten hun eigen interactieve content maken.

  4. Directe feedback: Integreer feedback in activiteiten voor zelfreflectie.

  5. Voeg Spel-elementen Toe: Gebruik punten of badges om leren leuker te maken (H5P + level Up).

  6. Zorg voor Toegankelijkheid: Maak uw content toegankelijk voor alle studenten *).

*) hoe doe je dit met H5P?

Deze aanpak helpt bij het creëren van een actieve, inclusieve en stimulerende leeromgeving.

Voor andere onderwijskundige doeleinden kunnen docenten H5P en ChatGPT gebruiken om bijvoorbeeld:

  1. Interactieve Case Studies voor Bedrijfskunde

    • H5P Interactieve Video: Gebruik ChatGPT om realistische bedrijfsscenario's te schrijven. Neem een video op waarin een bedrijfssituatie wordt gepresenteerd en voeg interactieve vragen en keuzepunten toe met H5P. Studenten kunnen verschillende beslissingspaden verkennen en directe feedback krijgen op hun keuzes.
    • H5P Drag and Drop: Creëer met behulp van ChatGPT scenario-gebaseerde oefeningen waarbij studenten elementen zoals bedrijfsstrategieën, marketingmix of financiële componenten naar de juiste categorieën of situaties moeten slepen. Dit stimuleert het toepassen van kennis in praktische situaties.
  2. Taalvaardigheidsoefeningen voor Vreemde Talen

    • H5P Dialoogkaarten: Gebruik ChatGPT om dialogen te genereren in de doeltaal. Met de H5P dialoogkaarten kunnen studenten de dialoog doorlopen, waarbij ze zowel de vraag als het antwoord te zien krijgen, ideaal voor het oefenen van taalbegrip en conversatievaardigheden.
    • H5P Fill in the Blanks: Genereer teksten met behulp van ChatGPT in de doeltaal en creëer invuloefeningen. Studenten kunnen grammatica, vocabulaire en leesvaardigheid oefenen door de ontbrekende woorden in de tekst in te vullen.
  3. Simulatie Clientbezoek Social Work

    • H5P Branching Scenario: Gebruik ChatGPT voor het ontwikkelen van dialogen en keuzeopties. Ontwerp vervolgens de vertakkingen en gevolgen van elke keuze, en integreer reflectieve elementen voor feedback en verdieping. Bouw het scenario in H5P, test het en verfijn het op basis van feedback.

       

  • Het arrangement Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-16 11:14:39
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leer hoe je snel boeiende, interactieve lesmaterialen kunt creëren met H5P en Generatieve AI. Deze les biedt praktische handvatten en handige tips voor docenten en onderwijsontwikkelaars.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Van docent tot Learning Designer
    https://youtu.be/xTDcXk0m1k4
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    OpenEdu. (2023).

    Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI

    https://maken.wikiwijs.nl/202393/Snel_en_slim_studentbetrokkenheid_verbeteren_en_meten_met_H5P___Generatieve_AI

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.