Over de pilot
Modeldidactiek 2023-2024 is een voortzetting van de PLG Modeling Instruction die in het schooljaar 2022-2023 al gelopen heeft in het netwerk van Bètapartners. Na een oriëntatie in het voorjaar van 2022 is in een aantal bijeenkomsten materiaal verkend, vertaald, uitgeprobeerd en geëvalueerd. Het komend jaar wil de groep graag een belangrijk deel van het Amerikaanse lesmateriaal vertalen en aanpassen met de extra steun van de kennisnetsubsidie. Op de website van Bètapartners staat informatie over het project met het de aanpak voor de PLG van komend jaar. Voor meer informatie over de didactiek en het werk dat afgelopen jaar gedaan is, verwijzen we naar een voorbeeld van docentenmateriaal, een activiteit voor leerlingen en een artikel in de NVOX over deze aanpak.
Impuls open leermateriaal steunt dit project
Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.
De pilot "[naam]" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vindt het een interessante aanvraag met mogelijkheden voor vakoverstijgend werken. De onderzoekende werkvormen worden steeds meer gevraagd vanuit docenten. Inhoudelijk interessant materiaal dat een goede aanvulling op het onderwijs kan zijn.
|
Ga naar de communitypagina
De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.
Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.
Lid worden:
- Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
- Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
- Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
- Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.
Wat gaan we opleveren?
De collectie van leermateriaal voor Modeling Instruction(™) is ontwikkeld door Amerikaanse vo-docenten en experts sinds de vroege jaren ’90 en is nog steeds in ontwikkeling. In Modeling Instruction worden leerlingen geconfronteerd met een verschijnsel dat ze verkennen en nader onderzoeken via deels zelf bedachte experimenten. Ze proberen de verschijnselen te beschrijven met taal en diverse representaties zoals tabellen, grafieken, tekeningen/diagrammen, en formules. Uiteindelijk komen leerlingen met slimme sturing van de docent tot een model (model development: “modeling”) van het verschijnsel dat breder toepasbaar is en ze oefenen met dat model (model deployment) in het voorspellen van uitkomsten van experimenten en redeneren en rekenen in opgaven. Een voorbeeld van een model zijn alle fysische regels die het gedrag beschrijven van objecten met constante snelheid inclusief de formules. AMTA heeft de natuurkunde syllabus opgedeeld in modellen. In een link voegen we een voorbeeld toe van een leerlingactiviteit en een voorbeeld van een docentenhandleiding voor een reeks van activiteiten.
De methodiek is krachtig en inspirerend doordat het de leerlingen laat ervaren wat fysica bedrijven inhoudt en alle leerlingen bij begripsontwikkeling betrekt, doordat de docent niet meer de rol op zich neemt van bron van alle kennis, maar eerder die van een medeleerling met meer ervaring die daardoor slimme vragen kan stellen. Hierdoor wordt het onderwijs boeiender en veel meer een gezamenlijk product van leerlingen en docent. Uit onderzoek is gebleken dat deze aanpak effectief is voor zowel begripsvorming als toepassing in opgaven. Alle leerlingen zijn actief betrokken bij kennisconstructie. Whiteboards per groepje leerlingen spelen een belangrijke rol in het representeren en delen van de nieuwe kennis. Via de whiteboards ziet de docent tijdens de les de ontwikkeling van (groepjes) leerlingen en kan hij/zij daarop direct reageren (formative assessment). Zie ook het bijgevoegde NVOX artikel.
Sterke punten van het materiaal zijn o.a. het heen-en-weer denken tussen dagelijkse verschijnselen en begrippen/vaktaal/modellen (dit is de kern van natuurwetenschap), het leren denken in representaties (diagrammen, grafieken, modellen), het toetsen van hypothesen en voorspellingen in deels zelf bedachte experimenten (leren onderzoeken), het gebruik van de whiteboards en formatieve evaluatie en feedback (zie boven), en intensieve betrokkenheid van leerlingen in het proces van begripsvorming in een vak dat moeilijk is vanwege de vele misconcepties. In modeling lessen zijn leerlingen een groot deel van de les in groepjes in gesprek over natuurkunde en denken ze heen-en-weer tussen verschijnselen, begrippen en diverse representaties.
Het uitgangsmateriaal is verzameld op de website van de American Modeling Teachers Association (AMTA): en bestaat o.a. uit leerlingmateriaal, docenthandleidingen, en video’s uit de klas. Het materiaal is voor natuurkunde het verst ontwikkeld, maar er is ook materiaal voor scheikunde en biologie. Onze PLG docenten hadden dit jaar gratis toegang tot het Amerikaanse materiaal. Op basis van de ervaringen in het afgelopen schooljaar hebben de docenten in de PLG geconcludeerd dat deze didactiek zeer toepasbaar is voor de Nederlandse situatie. Het komende jaar wordt op systematische wijze Nederlands materiaal ontwikkeld.
Het bestuur van AMTA (American Modeling Teachers Association) heeft toestemming verleend voor aanpassing en publicatie onder creative commons voorwaarden van al het leerlingmateriaal. De toestemming geldt niet voor het docentenmateriaal dat alleen beschikbaar is voor AMTA leden (lidmaatschap $75,-/jaar). Maar in ons project ontwikkelen we zelf ook docent-ondersteunend materiaal dat wel gratis beschikbaar zal zijn, zoals een NL inleiding over Modeldidactiek (MD), over aanpassingen van MD didactiek en materiaal aan Nederlandse randvoorwaarden, en docentenhandleidingen bij nieuw materiaal (niet van AMTA) dat we ontwikkelen voor o.a. de onderwerpen kernfysica en radioactiviteit en elektriciteit. Het huidige AMTA materiaal voor deze specifieke onderwerpen past niet bij de NL syllabi. Dit in NL ontwikkelde docent-ondersteunend materiaal zal openbaar zijn. Voor Nederland ontwikkeld leerlingmateriaal dat geinspireerd is door AMTA leerlingmateriaal is vrij verspreidbaar onder CC-BY, het nieuwe leerlingmateriaal dat wij zelf ontwikkelen is dat ook (kernfysica, elektriciteit) evenals een te ontwikkelen Nederlandstalige docentengids voor Modeling didactiek met voorbeelden (o.a. video). De oorspronkelijke AMTA teaching guides zijn alleen beschikbaar via een AMTA lidmaatschap ($75/jaar), maar supplementaire docentinstructies voor aanpassing aan de Nederlandse situatie zijn dus wel vrij beschikbaar, evenals te ontwikkelen nascholingsmateriaal.
Voor enkele voorbeelden van materiaal, didactiek en toelichting zie NVOX #8 en NVOX #2 op Google Drive.
Leermateriaal
Korte, pakkende tekst rond leermateriaal
Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.
Kennismateriaal
Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal
Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.
Vraag en aanbod
Aansluiten kan voor schooljaar 23-24
Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].
ja ik heb interesse
Activiteiten
Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.
- Lorem Ipsum 1 januari 1970 in Utrecht
Impuls Open Leermateriaal
Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.
“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”
Over Impuls Open Leermateriaal
Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl