Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren

Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren

Over de pilot

logo Stichting Talent PrimairStichting Talent Primair heeft een actieve groep icoaches die regelmatig bijeenkomen en op zoek zijn naar een invulling van het curriculum op het gebied van digitale geletterdheid. Talent Primair wil graag blijven samenwerken met het hoger onderwijs om expertise te delen. De stichting is momenteel ook opleidingsschool voor de Hogeschool Utrecht. De stichting wil graag vooruitlopen en zich sterk maken voor de implementatie van digitale geletterdheid door leerkrachten te enthousiasmeren en bij te scholen op regelmatig terugkerende bijeenkomsten en Icoach studiedagen.

Het eerste deel van de pilot programmeren en computational thinking is achter de rug en de leerkrachten en leerlingen die hier aan hebben deelgenomen zijn heel enthousiast. Het is nu zaak de lessen een vervolg te geven zodat ook andere leerkrachten en leerlingen hier de vruchten van kunnen plukken. Er staan in ieder geval al op twee andere scholen afspraken gepland om de lessen voor groep 5 en 6 uit te voeren.Op de deelnemende scholen zal het project in het jaarplan worden opgenomen. Vanuit de binnenkring ict is met de directeuren overlegd dat digitale geletterdheid een plek moet hebben in het jaarplan van de scholen. Deelnemende scholen zullen de lessen programmeren dan ook opnemen in het jaarplan. Tevens wordt het project in het jaarplan van de stichting opgenomen. Maak het met techniek is de perfecte plek om de opgedane kennis en ervaringen te delen met andere scholen buiten de stichting.

Waar veel scholen, innovatiecentra, leerkrachten en icoaches tegenaan lopen is dat er best wat materiaal beschikbaar is, maar weinig lessen bij het materiaal. Er zijn genoeg innovatieve robotjes, tablets, chromebooks etc. maar als je met technologie aan de slag gaat, is het de uitdaging de leerlingen structureel en liefst vakoverstijgend te laten ontwikkelen.
Bij deze pilot staan de leerdoelen centraal en niet het materiaal. De leerlingen leren programmeren in verschillende contexten met goedkoop materiaal. Die kennis is toepasbaar bij het oplossen van verschillende problemen met diverse hulpmiddelen.

Omdat de lessen een onderdeel van het curriculum van alle scholen van Talent Primair moeten gaan worden zal er ook na 23/24 aandacht voor het programmeren van apparaten blijven. Via icoaches en enthousiaste leerkrachten die bijscholen via het innovatiecentrum stroomt de kennis en kunde de lokalen in. De leerkrachten kunnen aan de slag met programmeren dat verder gaat dan het spelen met een robot. Middels de diverse techlabs en innovatiecentra die in de regio zijn opgestart, hebben icoaches en leerkrachten gekoppeld aan deze centra tijd om in de toekomst aan het lesmateriaal te blijven werken.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Digitale Geletterdheid- Computational Thinking- Apparaten programmeren" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond de ambities van het project en de vragen die worden gesteld passen goed bij het programma Impuls open leermateriaal. Ook wordt aangetoond dat dit project niet geheel afhankelijk is van de subsidie, omdat het onderdeel uitmaakt van een programma dat door de Stichting wordt gedragen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

Er staat een collectie van 17 bestaande lessen programmeren centraal. Deze lessenserie moet verder worden uitgewerkt en gebruiksvriendelijker worden gemaakt zodat alle basisscholen er gebruik van zouden kunnen maken. Daarnaast ligt er een plan om de lessen uit te breiden naar de groepen 7 en 8. In het schooljaar 23/24 worden de lessen voor groep 7 en 8 toegevoegd en de lessen voor groepen 5 en 6 verbeterd en aangepast. Er moet uiteindelijk een lessenserie "Programmeren met apparaten" worden gerealiseerd van ca. 8 lessen per schooljaar voor de groepen 5 t/m 8. Bovenstaande kan alleen plaatsvinden als er externe hulp wordt gerealiseerd in de vorm van tijd of geld middels sponsoring of subsidies.

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].

ja ik heb interesse

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

  • Lorem Ipsum 1 januari 1970 in Utrecht

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-19 10:17:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aan deze pilot werken Stichting Talent Primair voor openbaar primair onderwijs in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina