Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren

Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren

Over de pilot

logo Stichting Talent PrimairStichting Talent Primair heeft een actieve groep icoaches die regelmatig bijeenkomen en op zoek zijn naar een invulling van het curriculum op het gebied van digitale geletterdheid. Talent Primair wil graag blijven samenwerken met het hoger onderwijs om expertise te delen. De stichting is momenteel ook opleidingsschool voor de Hogeschool Utrecht. De stichting wil graag vooruitlopen en zich sterk maken voor de implementatie van digitale geletterdheid door leerkrachten te enthousiasmeren en bij te scholen op regelmatig terugkerende bijeenkomsten en Icoach studiedagen.

Het eerste deel van de pilot programmeren en computational thinking is achter de rug en de leerkrachten en leerlingen die hier aan hebben deelgenomen zijn heel enthousiast. Het is nu zaak de lessen een vervolg te geven zodat ook andere leerkrachten en leerlingen hier de vruchten van kunnen plukken. Er staan in ieder geval al op twee andere scholen afspraken gepland om de lessen voor groep 5 en 6 uit te voeren.Op de deelnemende scholen zal het project in het jaarplan worden opgenomen. Vanuit de binnenkring ict is met de directeuren overlegd dat digitale geletterdheid een plek moet hebben in het jaarplan van de scholen. Deelnemende scholen zullen de lessen programmeren dan ook opnemen in het jaarplan. Tevens wordt het project in het jaarplan van de stichting opgenomen. Maak het met techniek is de perfecte plek om de opgedane kennis en ervaringen te delen met andere scholen buiten de stichting.

Waar veel scholen, innovatiecentra, leerkrachten en icoaches tegenaan lopen is dat er best wat materiaal beschikbaar is, maar weinig lessen bij het materiaal. Er zijn genoeg innovatieve robotjes, tablets, chromebooks etc. maar als je met technologie aan de slag gaat, is het de uitdaging de leerlingen structureel en liefst vakoverstijgend te laten ontwikkelen.
Bij deze pilot staan de leerdoelen centraal en niet het materiaal. De leerlingen leren programmeren in verschillende contexten met goedkoop materiaal. Die kennis is toepasbaar bij het oplossen van verschillende problemen met diverse hulpmiddelen.

Omdat de lessen een onderdeel van het curriculum van alle scholen van Talent Primair moeten gaan worden zal er ook na 23/24 aandacht voor het programmeren van apparaten blijven. Via icoaches en enthousiaste leerkrachten die bijscholen via het innovatiecentrum stroomt de kennis en kunde de lokalen in. De leerkrachten kunnen aan de slag met programmeren dat verder gaat dan het spelen met een robot. Middels de diverse techlabs en innovatiecentra die in de regio zijn opgestart, hebben icoaches en leerkrachten gekoppeld aan deze centra tijd om in de toekomst aan het lesmateriaal te blijven werken.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Digitale Geletterdheid- Computational Thinking- Apparaten programmeren" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond de ambities van het project en de vragen die worden gesteld passen goed bij het programma Impuls open leermateriaal. Ook wordt aangetoond dat dit project niet geheel afhankelijk is van de subsidie, omdat het onderdeel uitmaakt van een programma dat door de Stichting wordt gedragen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Digitale Geletterdheid - Computational Thinking-Apparaten programmeren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 10:17:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aan deze pilot werken Stichting Talent Primair voor openbaar primair onderwijs in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open