Biobased en Circulair lesmateriaal

Biobased en Circulair lesmateriaal

Over de pilot


aardbolMNEXT, het expertise centrum voor materialen- en energietransitie van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, heeft in een eerder traject het lesprogramma ‘Planeetvriendelijk Consumeren’ ontwikkeld. Dit programma bestaat uit een serie modules die vanuit een biobased en circulaire context leerlingen van het voortgezet onderwijs leren denken en handelen in toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Problemen als de schaarste van grondstoffen en de opwarming van de aarde welke onder andere veroorzaakt worden door het gebruik van fossiele grondstoffen, overconsumptie en afval. De insteek van het programma is multidisciplinair waardoor niet alleen techniek, maar ook de maatschappelijke betekenis gaat leven bij de professionals van de toekomst. Door middel van de juiste hoeveelheid begeleiding worden de opdrachten geacht geschikt te zijn voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs vanaf het tweede leerjaar. Tijdens de uitvoering leren de leerlingen studievaardigheden die aansluiten bij het HBO.

De Vereniging NLT heeft voor de bovenbouw in het verleden een leerlijn duurzame ontwikkeling ingericht, en ook binnen het nog te ontwikkelen onderbouwprogramma zal een leerlijn duurzame ontwikkeling ingericht worden. Op dit moment is er voor het onderbouwprogramma één module opgeleverd met als onderwerp ‘Duurzaam consumeren’. De lessen gaan over het maken van bewuste keuzes, de toepassing van verleidingstechnieken in de supermarkt en het kritisch kijken naar claims op etiketten van producten uit de supermarkt. Er is in deze lessenreeks veel aandacht voor eigen inbreng van leerlingen, die in deel 2 actief aan de slag gaan met een keuzeopdracht. In kleine groepjes werken ze aan een eindproduct dat ze presenteren.

Door MNEXT is met de Vereniging NLT contact gelegd om hun vakoverstijgende lesmateriaal ook via de Vereniging NLT te verspreiden en in te bedden. De vereniging heeft aangegeven behoefte te hebben aan meer lesmateriaal over duurzaamheid en denkt daarbij aan een module over duurzaam transport. Om leerlingen te motiveren zich in duurzaamheid te verdiepen, is een context nodig die dicht bij hun belevingswereld staat. Duurzaam transport biedt zo’n context. Vraagstukken over de milieubelasting van elektrische fietsen, vliegvakanties en het laten bezorgen van pakketjes raken allemaal aan het leven van een VO leerling.  

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Biobased en Circulair lesmateriaal" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond de aanvraag helder en goed omschreven. De pilot zal waardevolle resultaten opleveren die voor de hele sector relevant zijn.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Biobased en Circulair lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 10:12:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aan deze pilot werken Vereniging NLT (natuur, leven en technologie) en MNEXT, het expertise centrum voor materialen- en energietransitie van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open