Introductie tot Mahara
Wat is Mahara?
Mahara is een open-source elektronisch portfolio- en samenwerkingssysteem dat gebruikers in staat stelt om digitale portfolio's te creëren en te onderhouden. Het biedt een platform voor individuen en groepen om hun leerervaringen en ontwikkelingen te documenteren, weer te geven en te bespreken. Mahara is bijzonder nuttig in een educatieve context, zowel in het voorgezet onderwijs, als in het mbo en hbo omdat het studenten en docenten de mogelijkheid biedt om leerprestaties en ontwikkelingsprocessen op een dynamische en interactieve manier vast te leggen.
Enkele kenmerkende functies van Mahara zijn:
Digitale Portfolio's: Gebruikers kunnen hun persoonlijke en professionele ontwikkeling documenteren door middel van tekst, bestanden, afbeeldingen, blogberichten, en andere media. Deze portfolio's kunnen worden aangepast en aangepast aan de behoeften van de gebruiker.
- Samenwerking: Mahara faciliteert samenwerking tussen gebruikers door middel van groepen en gemeenschapsfuncties, waardoor gebruikers kunnen samenwerken aan projecten en ideeën kunnen delen.
- Reflectie en Feedback: Het systeem ondersteunt het proces van reflectie, wat essentieel is voor leren en professionele ontwikkeling. Gebruikers kunnen reflecties bijhouden en feedback vragen en ontvangen van docenten of leeftijdsgenoten.
- Privacy en Delen: Mahara biedt uitgebreide privacy-instellingen, waardoor gebruikers controle hebben over wie hun portfolio's en inhoud kan zien. Dit is cruciaal voor het creëren van een veilige en vertrouwelijke leeromgeving.
- Integratie met Leerbeheersystemen: Mahara is geïntegreerd met verschillende Moodle, wat het gemakkelijker maakt om leeractiviteiten en portfolio's te beheren binnen een gecombineerd platform.
Goed zo!
Je hebt alle vragen beantwoord. Je kunt je
antwoorden bekijken door terug te gaan naar
de vragen.
Wat is een portfolio?
Bij het in gebruik nemen van Mahara dient vooraf nagedacht te worden over de rol die het portfolio gaat krijgen binnen het onderwijs. Of anders gezegd: hoe het portfolio het studieproces van een student moet ondersteunen.
Daarnaast dient Mahara te worden ingericht conform de wensen die de opleiding heeft ten aanzien van het gebruik van het portfolio-systeem. Hierbij gaat het vooral over het maken van sjablonen en het proces rondom het geven van feedback en beoordelen van (onderdelen) van het portfolio van de student.
De meerwaarde van het gebruik van een digitaal portfolio wordt groter naarmate het onderwijs en het leren van studenten meer gepersonaliseerd is. Kenmerken van gepersonaliseerd leren zijn dat:
- Studenten hun eigen leerproces sturen.
- Studenten het leren verbinden aan eigen interesses, passies en ambities.
- Studenten vaardigheden ontwikkelen om zelf de juiste hulpmiddelen te kiezen en te gebruiken.
- Studenten bewijzen dat zij de kennis en vaardigheden beheersen in een competentiegericht model.
- Studenten toetsing gebruiken om te leren.
- Studenten zelfsturende studenten worden die hun eigen voortgang bijhouden en reflecteren op basis van beheersing van stof en vaardigheden.
Gebruik Mahara in het onderwijs
Een portfolio binnen Mahara kan worden beschouwd als een digitale verzameling van artefacten die de kennis, vaardigheden, ervaringen en prestaties van een persoon weerspiegelt. Het biedt een platform waar studenten en docenten diverse vormen van inhoud kunnen samenstellen, zoals tekstuele documenten, afbeeldingen, video's en links naar externe bronnen. Dit dient ter illustratie van hun academische en professionele ontwikkeling.
Deze portfolio's in Mahara bieden een een hoge mate van aanpasbaarheid en controle. Gebruikers kunnen hun portfolio's op een eigen manier structureren, waarbij zij bepalen welke informatie zij willen delen en met wie. Maar het is ook mogelijk om vooraf de vorm vast te leggen in een sjabloon. Dit maakt de portfolio's veelzijdig inzetbaar voor een breed scala aan doeleinden, variërend van het inleveren van opdrachten tot het demonstreren van competenties in professionele contexten. Bovendien faciliteert Mahara interactieve feedbackmechanismen, waardoor gebruikers constructieve terugkoppeling kunnen ontvangen, wat essentieel is voor een continue leer- en ontwikkelingsproces.
Belangrijke Mahara concepten en begrippen:
-
Artefacten: Dit zijn de individuele items die gebruikers in hun portfolio's plaatsen, zoals documenten, afbeeldingen, blogberichten en andere media. Elk artefact vertegenwoordigt een stukje bewijs van leren of prestatie.
-
Blocks: In Mahara worden blokken gebruikt om inhoud toe te voegen aan een pagina of een view. Elk blok kan een ander type inhoud bevatten, zoals tekst, afbeeldingen, video's, bestanden, links, of embedded content. Gebruikers kunnen deze blokken naar wens toevoegen, verwijderen en herschikken op hun pagina's, waardoor ze een hoge mate van aanpassing en flexibiliteit krijgen in hoe ze hun portfolio presenteren. Deze blokken zijn essentieel voor het opbouwen van een rijke, interactieve en visueel aantrekkelijke pagina in Mahara.
-
Collecties: Een collectie in Mahara is een groepering van verschillende pagina's met artefacten. Dit maakt het mogelijk om meerdere gerelateerde pagina's samen te presenteren als een coherent geheel.
-
Dashboard: Het dashboard is het hoofdcontrolepaneel voor gebruikers in Mahara. Hier kunnen zij hun recente activiteiten zien, toegang krijgen tot hun portfolio's en navigeren naar verschillende onderdelen van het platform.
-
Export: Exporteren in Mahara stelt gebruikers in staat om hun portfolio's, inclusief pagina's, collecties en artefacten, te downloaden en op te slaan buiten het Mahara-systeem. Deze functie is cruciaal voor het creëren van een back-up van het werk, het delen van portfolio's buiten het Mahara-platform, of voor het overdragen van inhoud naar een ander e-portfolio-systeem. De export kan vaak plaatsvinden in verschillende formaten, zoals HTML of LEAP2A, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker en de compatibiliteit met andere systemen.
-
Feedback: Dit verwijst naar de commentaren en beoordelingen die gebruikers op elkaars portfolio's kunnen geven. Feedback in Mahara is een belangrijk onderdeel van het leerproces en de interpersoonlijke interactie.
-
Groepen: Groepen in Mahara stellen gebruikers in staat samen te werken en informatie te delen binnen een gemeenschappelijke ruimte. Dit is essentieel voor projecten, discussies en samenwerkend leren.
-
Instituut: Dit is een concept dat verwijst naar de organisatorische of institutionele implementatie van Mahara. Het omvat het beheer en de configuratie van het Mahara-platform binnen een specifieke onderwijs- of organisatiecontext. Beheerders die betrokken zijn bij het Mahara Instituut moeten bekend zijn met systeembeheer, gebruikersbeheer en het aanpassen van Mahara aan de specifieke behoeften en beleidslijnen van hun instelling.
-
Pagina's: Een pagina in Mahara is een digitale ruimte waar gebruikers hun artefacten kunnen tentoonstellen en organiseren. Elke pagina kan een specifiek thema of onderwerp weerspiegelen en kan onderdeel zijn van een collectie.
-
Privacy-instellingen: Deze instellingen in Mahara stellen gebruikers in staat om te bepalen wie hun portfolio's en afzonderlijke artefacten kan zien. Het beheersen van privacy is cruciaal voor het handhaven van de veiligheid en het vertrouwen van de gebruikers.
-
Profiel: Het gebruikersprofiel in Mahara bevat persoonlijke informatie, contactgegevens en vaak een overzicht van de gebruiker zijn of haar vaardigheden en interesses. Het is een centraal element in de persoonlijke presentatie binnen het platform.
-
Tags: Tags zijn trefwoorden die aan artefacten en pagina's worden toegevoegd om ze te categoriseren en te zoeken. Ze helpen bij het organiseren van inhoud en maken het gemakkelijker om gerelateerde items te vinden.
-
SmartEvidence: SmartEvidence is een functie in Mahara die gebruikers in staat stelt om hun competenties en vaardigheden te koppelen aan specifieke raamwerken of standaarden. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om hun voortgang in bepaalde vaardigheidsgebieden te volgen en te demonstreren hoe zij aan bepaalde criteria of competenties voldoen. Dit is vooral nuttig in professionele leeromgevingen waar het aantonen van specifieke vaardigheden en competenties belangrijk is.
-
Snapshot: Een snapshot is een vastgelegde versie van een pagina op een specifiek tijdstip. Deze functie is bijzonder nuttig wanneer gebruikers willen aantonen hoe hun pagina eruitzag op een bepaald moment in de tijd, bijvoorbeeld voor beoordeling of archivering. Het stelt gebruikers in staat om de inhoud en lay-out van een pagina te behouden zoals deze was toen de snapshot werd gemaakt, onafhankelijk van eventuele latere wijzigingen.
-
Views: Views in Mahara zijn in wezen de weergaven of layouts van pagina's die gebruikers creëren. Ze bepalen hoe artefacten en informatie worden gepresenteerd en zijn aanpasbaar aan de behoeften van de gebruiker.
Reikwijdte, aansturing en functie
Mahara kan in uiteenlopende situaties en op verschillende manieren worden ingezet in het onderwijs. De opleiding kan daarin zelf bepalen wat de reikwijdte, aansturing en de functie van het portfolio zal zijn.
De uiteindelijke functie die een portfolio - en daarmee Mahara - krijgt binnen een opleiding, hangt sterk samen met het onderwijsconcept, de visie op leren en toetsing die binnen de de opleiding wordt gehanteerd en de uitwerking op curriculumniveau. De specifieke functies die het portfolio moet gaan vervullen zijn richtinggevend voor het ontwerp en de uiteindelijke implementatie.
Reikwijdte: beperkt of breed
-
Een portfolio met een beperkte reikwijdte is bedoeld om de ontwikkeling binnen slechts één vaardigheids/competentiedomein of binnen één curriculumonderdeel te illustreren. Een voorbeeld van een portfolio dat beperkt is in de competenties die ermee worden vastgelegd, is een taalportfolio dat studenten samenstellen om hun taalvaardigheid te beschrijven.
-
Een breed portfolio is bedoeld om de ontwikkeling van de student over alle vaardigheids- of competentiedomeinen gedurende een langduriger onderwijstraject te laten zien.
Aansturing: meer gesloten of meer open.
Portfolio’s die met Mahara kunnen worden gemaakt kunnen ook verschillen in de mate van structuur of sturing die geboden wordt bij het samenstellen ervan.
-
Een meer gesloten portfolio kent sturende richtlijnen en voorschriften; de ruimte voor een eigen invulling of vormgeving door de student is relatief beperkt. De portfolio’s van de studenten zullen qua vormgeving en inhoud sterk op elkaar lijken. Een voordeel daarvan is dat de portfolio’s voor de beoordelaars goed te vergelijken zijn en dat de navigatie binnen deze portfolio’s vaak eenvoudig is. Peterson (1995) beschrijft een gesloten beoordelingsportfolio dat hij dossier noemt. Daarin wordt, vooral om de betrouwbaarheid van beoordelingen te waarborgen, precies aangegeven welk materiaal op wat voor manier (standaard lay-out, in een ringband met twee gaatjes) moet worden aangeleverd.
-
Een meer open portfolio geeft wel kaders, maar laat ruimte aan de student voor een eigen invulling. De kaders zijn zo geformuleerd dat de student zijn individuele leerproces en het resultaat daarvan op een eigen wijze zichtbaar kan maken. Een eenduidige basisstructuur is wel belangrijk omdat docenten en medestudenten die meerdere portfolio’s bekijken anders gemakkelijk het overzicht verliezen. Een inhoudelijk voordeel is dat beter mogelijk is om de van student tot student verschillende leerroutes en resultaten zichtbaar te maken.
Het inhoudelijke eigendom van een gesloten portfolio ligt bij de opleiding; de opleiding bepaalt wat de student in zijn portfolio op moet nemen. Het eigendom van een meer open portfolio ligt bij de student. De kans dat hij er meer energie in steekt dan strikt vereist is dan groter.
Functie van het portfolio
Met Mahara kunnen zowel portfolio's worden ontwikkeld met een ontwikkelingsfunctie en/of een beoordelingsfunctie. Hoe de opleiding Mahara inzet is afhankelijk van de opzet van het curriculum en de rol die het portfolio daarin speelt. Daarbij zijn verschillende scenario's mogelijk:
-
Een scenario waarbij het portfolio in de eerste plaats een begeleidingsfunctie vervult. Beoordeling van vaardigheden vindt vooral binnen de vakken plaats. In een portfolio dat vooral is gericht op begeleiding, zal dan veel nadruk liggen op de eigen beschouwingen van de student en op overzichten. Materiaal wordt gebruikt ter illustratie en minder als bewijs.
-
Een scenario waarbij het portfolio een dubbelfunctie vervult, als begeleidings- en beoordelingsinstrument. Hierbij krijgt het materiaal relatief meer gewicht vanwege het belang dat het heeft voor de kwaliteit van de beoordeling.
-
Een scenario waarbij het portfolio alleen wordt gebruikt voor beoordelen. In dit scenario zal vooral veel nadruk worden gelegd op het materiaal. In dit scenario wordt veelal gesproken van een bewijsdossier.
Scenario's
Mahara kan op verschillende manieren in het onderwijs worden ingezet. Hierbij kunnen globaal drie scenario's worden onderscheiden Deze scenario's onderscheiden zich op basis van de mate waarin portfolio en studieloopbaanbegeleiding gekoppeld zijn aan de onderwijsactiviteiten én op basis van de mate waarin de aansturing van de onderwijsactiviteiten door de student zelf plaatsvindt.
Scenario 1: Portfolio als leerlijn in het onderwijs
Studieloopbaanbegeleiding met weinig impact op bestaande leeromgeving en leeractiviteiten.
Dit scenario schetst een onderwijsorganisatie waarin de introductie van het digitaal portfolio weinig impact hoeft te hebben op de bestaande leeromgeving en leeractiviteiten. De activiteiten uit het traject richten zich vooral op keuzebegeleiding en persoonlijke ontwikkeling en staan min of meer ‘los’ van de overige leerlijnen. Slechts een deel van de docenten is betrokken als begeleider en de begeleiding is primair gericht op een overzichtelijk aantal taken.
- Onderwerp: Het studieloopbaantraject wordt als begeleidings-systematiek toegevoegd aan een onderwijsprogramma.
- Kenmerken: Kan relatief eenvoudig geïmplementeerd worden in combinatie met uiteenlopende didactische concepten als bijvoorbeeld: modulair, projectonderwijs, probleem-gestuurd onderwijs, concept van de Bie. Voor slb-activiteiten worden studiepunten gegeven. Het portfolio wordt vooral gebruikt in het kader van keuzetrajecten en persoonlijke ontwikkeling.
- Valkuil: Kan door studenten als ‘relatief losstaand’ van de studie ervaren worden.
Scenario 2: Portfolio sterk gekoppeld aan het onderwijs
Alle studieactiviteiten zijn gericht op het bereiken van de opleidingskwalificatie (ontwikkeling)
In dit scenario zijn alle studieactiviteiten gericht op het bereiken van de opleidingskwalificatie. De structuur van het opleidingsprogramma staat min of meer vast, maar er zijn wel keuzemogelijkheden ingebouwd. Het portfolio wordt vaak gekenmerkt door een vast format waarin studenten reflecties en bewijsstukken kunnen plaatsen volgens de opbouw van het opleidingsprogramma. Vrijwel alle docenten zijn betrokken als begeleider én als beoordelaar van competenties. De studenten kunnen een individuele studieroute volgen om doelgericht hun opleidingskwalificatie te behalen en hierdoor komt het persoonlijk ontwikkelplan (POP) en het persoonlijk activiteitenplan (PAP) centraal te staan bij het opleiden.
- Onderwerp: Binnen het onderwijsprogramma staat bij de begeleiding de individuele ontwikkeling van de student, in de beroepscompetenties, centraal.
- Inhoud: Begeleiding is doelgericht: wat heb je geleerd uit je afgeronde activiteiten, waar sta je en hoe ga je de volgende stap zetten?
- Kenmerken: Door doelgerichtheid kan de coach effectief begeleiden; begeleiden en (self-, peer- en expert-) beoordelen groeien naar elkaar toe. In dit scenario past ook een standaard ‘format’ of ‘sjabloon’ voor het portfolio dat alle studenten invullen met reflecties en beoordelingen: bijvoorbeeld per blok of per competentie.
- Valkuil: Onderwijsprogramma en de koppeling van studie-activiteiten met studiepunten kan door studenten als star ervaren worden.
- Doorgroei: Naar meer zelfverantwoordelijkheid van de student.
Scenario 3: Portfolio stuurt het onderwijs
Dit scenario schetst een onderwijsorganisatie die zich richt op de begeleiding en facilitering: er is geen opleidingsprogramma. Studenten plannen hun studieactiviteiten zelfstandig en richten zich daarbij op het opleidingsprofiel of op een persoonlijk profiel. Studenten organiseren hun eigen toetsing op basis van vaststaande beoordelingscriteria. Docenten zijn vooral begeleiders van het leerproces. Zij ondersteunen studenten bij de vormgeving van hun individuele trajecten, bij de voortgang van de studie en bij de voorbereiding van de assessments. Van studenten wordt verwacht dat zij zelfverantwoordelijk handelen: dat zij zelfstandig de cyclus van plannen, uitvoeren, evalueren en aanpassen doorlopen.
- Onderwerp: Bij de begeleiding staat de individuele competentie-ontwikkeling van de student, én de planning daarvan, centraal.
- Inhoud: Begeleiding staat centraal in de studie; wat heb je gedaan, waar sta je en wat zijn je volgende activiteiten?
- Kenmerken: De student is zelfverantwoordelijk voor zijn studieactiviteiten en de programmering daarvan. Twee rollen van de opleiding komen steeds prominenter in beeld: begeleiding en facilitering. De student organiseert zijn eigen toetsing. In het portfolio staat het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) centraal.
- Valkuil: Een onverantwoorde keuze door de opleiding voor dit scenario; onder het mom van vraaggestuurd onderwijs wordt alles aan de student overgelaten.
- Doorgroei: Naar een leven lang leren; door bewust voor leer- en werkcontexten te kiezen, door het impliciete leren expliciet te maken, door te reageren op je ervaringen (de lerende houding handhaven, ook na afronden van de opleiding)
In het gekozen scenario wordt vastgelegd op welke manier het portfoliogebruik geïntegreerd is in de leeromgeving en in hoeverre de studenten de onderwijsactiviteiten zelf kunnen aansturen.
Mahara kan worden ingezet om studenten informatie (bewijs) van hun ontwikkeling, hun handelen en reflectie te geven. Deze informatie kan zowel van belang zijn bij het volgen, begeleiden en plannen van de ontwikkeling van de student, als bij beoordelingen van competenties of vaardigheden van de student.
Mahara kan worden ingezet bij het ondersteunen van toetsing en beoordelen. Toetsing wordt - meer dan voorheen - als een leeractiviteit en niet alleen als een manier om studenten aan het eind van een traject te beoordelen. Toetsing wordt onder meer gebruikt voor het activeren van voorkennis, voor het verwerken van leerstof en voor het monitoren van de eigen ontwikkeling.
Succes bepalende factoren
Welke factoren zijn van invloed op het gebruik van een digitaal portfolio systeem als Mahara?
bron: Invoeren van een digitaal portfolio in het hoger beroepsonderwijs, Linda Hoskam, pag. 57 en pag. 112 e.v.
1. Docenten
De zes factoren in de categorie docenten hebben betrekking op de docenten en de manier waarop zij met het digitaal portfolio omgaan. Het gaat vaak om voorwaarden die vervuld moeten worden zodat de docenten optimaal kunnen functioneren.
- Feedback De studenten geven in de interviews aan dat regelmatige feedback van de docenten voor hen een bevestiging is, want ze willen graag weten of het werk dat ze maken en de inspanning die ze hiervoor leveren ook het gewenste resultaat opleveren.
- Onderwijskundige instructie: De docenten moeten de onderwijsvernieuwingen niet alleen ondersteunen, ze moeten ook in staat zijn om binnen dat vernieuwde onderwijs te kunnen werken, hierbij is een onderwijskundige instructie een belangrijk instrument. Uit de interviews is ook gebleken dat het gebruik van het digitaal portfolio een nieuwe manier van werken en begeleiden met zich mee brengt. Docenten hebben hier soms problemen mee en geven aan dat extra (onderwijskundige) ondersteuning een oplossing kan zijn.
- Eigen portfolio Door docenten een eigen portfolio te laten maken leren ze werken met het instrument, geven ze het goede voorbeeld aan de studenten en werken ze aan hun eigen professionalisering.
- Beoordeling De beoordeling van de portfolio’s is in handen van de docenten. Uit de literatuur blijkt dat de beoordeling als een moeilijk aspect van het portfoliogebruik wordt gezien, de betrouwbaarheid laat soms te wensen over. Uit de interviews kwam naar voren dat de studenten het verwarrend vinden wanneer docenten op verschillende manieren beoordelen.
- Betrokkenheid Door docenten in een vroeg stadium bij de invoering te betrekken zullen ze zich meer betrokken voelen.
- Draagvlak Voor het slagen van de onderwijsvernieuwing is het van belang dat er draagvlak is onder docenten, zij moeten achter de vernieuwingen staan.
2. Studenten
Bij studenten vallen acht factoren die betrekking hebben op het gebruik van de digitaal portfolio’s door de studenten. Aandacht voor elk van deze factoren vergroot de kans van slagen van het gebruik van de digitaal portfolio’s door de studenten.
- Draagvlak Om de implementatie te laten slagen moet er ook onder de studenten draagvlak zijn voor het gebruik van het digitaal portfolio.
- Reflecteren Reflectie is een belangrijk onderdeel van het portfoliogebruik, studenten moeten daarom ook kunnen reflecteren. Het is belangrijk dat ze leren om kritisch naar het eigen handelen en de eigen ontwikkeling te kijken.
- Motivatie Uit onderzoek blijkt dat de studenten vooral extern gemotiveerd zijn, ze zullen eerder bereid zijn tijd en energie te investeren als er een beloning tegenover staat bijvoorbeeld in de vorm van studiepunten.
- Aanspreken Door studenten niet op een schoolse manier te benaderen maar ze te zien als jonge professionals, is het te verwachten dat ze zich daar naar zullen gedragen.
- Duidelijkheid Het moet voor de studenten duidelijk zijn waarom ze het portfolio gebruiken en wat het werken met dit instrument betekent. Uit de interviews komt naar voren dat de studenten niet altijd weten wat er van hen verwacht wordt en waarom het instrument gebruikt wordt, ze geven aan dat dit demotiverend werkt.
- Betrokkenheid Door de studenten al in een vroeg stadium bij de invoering te betrekken, zal het draagvlak onder de studenten vergroot worden. De studenten geven in de interviews ook aan dat ze beter gemotiveerd zullen zijn wanneer ze ook bij de implementatie worden betrokken, bijvoorbeeld door al vroegtijdig voorlichting te geven over wat er gaat veranderen.
- Eigenaarschap Het is belangrijk dat de studenten eigenaar zijn van hun portfolio. Bovendien kan voor de studenten extra motiverend zijn wanneer ze weten dat ze het portfolio na afloop van hun opleiding mee kunnen nemen.
- Instructie De instructie die de studenten krijgen moet duidelijk zijn, de studenten geven in de interviews aan dat de instructie eenvoudig, zonder veel technische termen moet zijn.
3. Leeromgeving
Het digitaal portfolio krijgt een plaats binnen de leeromgeving, daarom is de leeromgeving met de vijf factoren die in deze categorie vallen, van invloed op het gebruik van het digitaal portfolio.
- Scenario Een portfolio kan alleen een functie vervullen in het onderwijs wanneer het geïntegreerd is in de leeromgeving. Bovendien kan uit de literatuur geconcludeerd worden dat het portfoliogebruik zinvoller is naarmate het opleiden individueler wordt. In het gekozen scenario wordt vastgelegd op welke manier het portfoliogebruik geïntegreerd is in de leeromgeving en in hoeverre de studenten de onderwijsactiviteiten zelf kunnen aansturen.
- Procedures De administratieve procedures moeten aangepast worden aan het portfoliogebruik, bijvoorbeeld de administratieve procedures voor het verstrekken van de username password combinatie. Ook uit de interviews komt naar voren dat de medewerkers niet tevreden zijn over de procedures voor het aanmaken van nieuwe gebruikers. Ze vinden huidige procedures te lang en het digitaal portfolio is nog niet in alle administratieve procedures opgenomen.
- Opleidingsdoelen Het onderwijsconcept dat gekozen is moet vertaald worden in opleidingsdoelen. Hierbij moet bepaald worden welke doelen met behulp van het portfolio getoetst zullen worden.
- Onderwijsconcept Een portfolio kan in verschillende onderwijsconcepten een rol spelen, de didactische functies van het digitaal portfolio zijn daarom ook afhankelijk van het gekozen concept. De opleiding moet een expliciete keuze maken over het gehanteerde onderwijsconcept en het doel en de reden van het portfoliogebruik binnen dit concept.
- Cultuur De vernieuwing moet binnen de cultuur van de instelling en de onderwijstraditie passen.
4. Implementatie
In de categorie implementatie zijn vijf factoren opgenomen welke direct betrekking hebben op het implementatieproces.
- Pilot Door het uitvoeren van een pilot wordt het portfolio geconcretiseerd voor zowel de studenten als docenten. Bovendien kunnen met een pilot technische en organisatorische problemen gesignaleerd en opgelost worden.
- Planning Zowel de docenten als studenten geven aan dat de planning van het implementatietraject een belangrijke factor is. In de interviews wordt onder andere de planning van de instructies voor de studenten genoemd, de docenten en studenten geven aan dat de tijd tussen de instructie en het werkelijke gebruik zo kort mogelijk moet zijn.
- Good practices Het tonen van “good practices” van hoe men binnen de eigen organisatie of andere organisaties al met digitale portfolio’s werkt kan motiverend en verhelderend werken.
- Meerwaarde Studenten en medewerkers geven in de interviews aan dat het digitaal portfolio alleen gebruikt moet worden wanneer het een duidelijke meerwaarde kan bieden voor het onderwijs, anders zal de invoering kunnen mislukken.
- Bijstellen Het is belangrijk om ook na afloop van de invoering het gebruik van het digitaal portfolio te evalueren en steeds bij te stellen. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld tussentijdse evaluaties georganiseerd worden, waarin de werkwijze en tussenresultaten worden verantwoord. Op deze manier worden docenten en studenten niet alleen geïnformeerd,
maar hebben ze ook de mogelijkheid om input te leveren waardoor de betrokkenheid wordt vergroot. De medewerkers bevestigen in de interviews dat het gebruik van het digitaal portfolio ook na afloop van de invoering
voortdurend bijgesteld moet worden.
5. Management
Er vallen acht factoren onder de verantwoordelijkheid van het management.
- Sfeer De sfeer binnen de organisatie is een belangrijke factor en bepalend voor het succes van de vernieuwingen. De sfeer wordt ondermeer bepaald door de mate waarin het management een open oor heeft voor de signalen van de werkvloer en bovendien door de bereidheid om het beleid daarop aan te passen.
- Stimulans De medewerkers geven in de interviews aan dat zij het een taak van het management vinden om de organisatie te stimuleren bij het gebruik van het digitaal portfolio.
- Terugkoppeling Ook door de mensen in de organisatie bij de evaluaties te betrekken wordt het draagvlak vergroot. Daarbij is het van belang dat er ook een terugkoppeling plaatsvindt over de doorgevoerde veranderingen.
- Verandermanagement Verandermanagement is belangrijk om de vernieuwingen vorm te geven, door dit op de juiste manier uit te voeren en de docenten en studenten erbij te betrekken zal draagvlak
gecreëerd worden voor de vernieuwingen.
- Draagvlak creëren Veranderingen in het onderwijs gaan niet vanzelf, het is de verantwoordelijkheid van het management om draagvlak te creëren bij docenten en studenten.
- Tijd De invoering van de vernieuwingen en het vervullen van de nieuwe taken, zoals het begeleiden van de studenten bij het werken met de portfolio’s, kost extra tijd. Voor het slagen van de vernieuwingen is het belangrijk dat de docenten deze tijd ook beschikbaar hebben. Het management moet er voor zorgen dat deze tijd beschikbaar is. Uit de interviews komt ook naar voren dat er bijvoorbeeld extra tijd nodig is en het is aan het management deze tijd vrij te maken.
Navigatie voor beheerders
Als site- en instituutsbeheerder beschik je over een extra navigatie-menu, 'Admin home'. Wanneer je hierop klikt, krijg je toegang tot het beheer van Mahara. Afhankelijk van je rol als site- of insituutsbeheerder, zie je mogelijk alle beheers-items (sitebeheerders) of slechts een subset daarvan (instituutbeheerders).
Soorten beheerders
Binnen Mahara is het mogelijk om verschillende typen beheerders te hebben.
- Site beheerder
- Sub beheerder
- Instituut beheerder
Rollen in Mahara
Er zijn diverse rollen in Mahara in verschillende contexten die specifieke doeleinden dienen. Dankzij rollen kunnen gebruikers verschillende rechten hebben op de hele site. Rollen kunnen voor een account worden ingesteld om bepaalde machtigingen te hebben, ongeacht de context, of ze kunnen worden ingesteld in de context van een groep of portfoliotoegang.
Reguliere accounts
Wanneer iemand een account op Mahara ontvangt, kan hij of zij meteen aan de slag met het maken van portefeuilles. Afhankelijk van de configuratie van de site ontvangen ze mogelijk al automatisch extra rechten. De typische machtigingen zijn:
- Creëer portfolio's in het eigen portfoliogebied.
- Kopieer persoonlijke portfolio's of die van anderen die het kopiëren van hun portfolio's hebben toegestaan.
- Deel persoonlijke portfolio's met anderen, zowel groepen mensen als individuen.
- Maak groepen indien toegestaan door de sitebeheerder.
Accounts op site-niveau
Er zijn twee ingebouwde rollen op siteniveau:
- Site-medewerkers
- Sitebeheerders
Site-medewerkers
De rol ‘Site-medewerker’ geeft accounthouders de rol ‘Medewerker’ voor alle 'Instituten' en niet alleen voor ‘Geen Instituut’. Ze kunnen:
- bekijk de echte namen van mensen en hun gebruikersnamen, niet alleen hun weergavenaam, ongeacht de persoonlijke voorkeur van een accounthouder.
- creëren van gecontroleerde groepen.
- toegang krijgen tot de pagina Personen zoeken in de administratie en leden van alle instellingen bekijken.
- bepaalde rapporten inzien als de sitebeheerder dit toestaat in de ‘Instellingsinstellingen’.
Sitebeheerder
De rol ‘Sitebeheerder’ is de krachtigste rol in Mahara. Deze rol mag slechts aan een klein aantal gebruikers worden gegeven. Normaal gesproken zouden degenen die ondersteuning bieden, met zo min mogelijk privileges moeten werken. Daarom wordt aanbevolen dat organisaties minimaal één 'Instituut' op Mahara inrichten (de standaard ‘Geen instelling’ niet meegerekend) om ondersteunend personeel bepaalde beheerdersrechten te geven, maar geen verreikende bevoegdheden. Sitebeheerders hebben in principe toegang tot alle onderdelen van de configuratie en het beheer van Mahara, ongeacht de instelling. Standaard hebben ze niet automatisch toegang tot de accounts van anderen, maar moeten ze zich nog steeds als zodanig voordoen, omdat dergelijke aanmeldingen desgewenst kunnen worden gevolgd.
Beheerder van Instituutsondersteuning
De rol ‘Instituutsondersteuningsbeheerder’ bevat alle machtigingen van het instellingspersoneel en stelt de ondersteuningsbeheerder in staat zich voor te doen als een andere gebruikers als hij of zij een vast lid van een Instituut is of Instituutsmedewerkers in het Instituut waarvoor hij de ondersteuningsbeheerder is. Gebruikers met deze rol kunnen geen wijzigingen aanbrengen in de Instituutsinstellingen, Instituutsportfolio's en andere inhoud maken of beheren.
Deze rol is gemaakt om organisaties in staat te stellen bepaalde beheerdersrechten te geven aan ondersteunend personeel op het eerste niveau/hotline, zonder hen volledige beheerdersrechten te geven.
Instituutsbeheerder
Een Instituutsbeheerder beschikt over alle machtigingen van de Instituutsondersteuningsbeheerder van de instelling. Bovendien kunnen ze:
- Configureer instellingsinstellingen
- Beheer instellingsportefeuilles
- Update de statische pagina's van de instelling.
- Beheer de juridische verklaringen die instellingsleden mogelijk moeten goedkeuren voordat ze hun account kunnen gebruiken.
Toegang voor medewerkers
Medewerkers van een Insituut in Mahara genieten naast de reguliere leden een aantal aanvullende rechten, bijvoorbeeld:
- Aanmaken van gecontroleerde groepen
- Het bekijken van de echte namen van mensen
- Toegang tot de pagina Personen zoeken in de administratie
- Het bekijken van de toegangslijst van de portefeuilles van mensen, indien toegestaan
- Instellingsmedewerkers hebben een extra navigatie-item: Instellingsinformatie.
Accounts op groepsniveau
Er zijn drie ingebouwde rollen die op groepsniveau kunnen worden gegeven:
- Groepslid
- Groepsbegeleider
- Groepsbeheerder
Groepslid
Een groepslid is een vaste accounthouder in een groep, waardoor hij of zij actief kan deelnemen aan groepsactiviteiten. Als voor een groep bewerkbaarheidsdatums zijn ingesteld, kunnen groepsleden buiten het opgegeven tijdsbestek niet deelnemen aan samenwerkingsactiviteiten.
Groepsdocent
De rol ‘Groepsdocent’ bestaat alleen in cursusgroepen. Ze kunnen portfolio-inzendingen bekijken, maar geen groepsleden beheren.
Groepsbeheerder
Groepsbeheerders kunnen groepen configureren en daarin het hoogste niveau van rechten hebben. Als een groepsbeheerder ook de rol staf heeft, kan hij/zij gecontroleerde groepen instellen.
Rollen op het niveau van een portfolio
Voor bepaalde portfoliobeoordelingsfunctionaliteiten was het nodig dat de machtigingen voor toegang tot de portfolio flexibeler werden gemaakt om rekening te houden met meer gedetailleerde manieren om met bepaalde portfolio-inhoud om te gaan. Deze extra rollen die aan individuen worden gegeven wanneer ze toegang krijgen tot een portfolio zijn:
- Manager
- Peer-beoordelaar (peer-assessor)
- Peerassessor en manager
- Recensent (reviewer)
Manager
De rol ‘Manager’ is alleen geldig binnen de context van het blok ‘Afmelden’. Hiermee kan een persoon met deze rol individuele portfoliopagina's verifiëren.
Peer-beoordelaar
De rol ‘Peer assessor’ wordt gegeven aan mensen die peer assessments op een portfolio kunnen geven. Afhankelijk van de instellingen van de instelling kunnen collega's de inhoud van de rest van de portefeuille wel of niet zien.
Peerassessor en manager
Door deze gecombineerde rol kunnen mensen als beheerder zowel peer assessments uitvoeren als portefeuilles verifiëren.
Recensent (Reviewer)
Deze optionele rol kan worden gegeven aan mensen die interactie hebben met een blok ‘Portfoliobeoordeling’ op een pagina voor het voltooien van een portfolio. Door deze rol aan een individu te geven, kunnen anderen nog steeds regelmatig toegang krijgen tot een portfolio, maar kunnen ze er geen algemeen overzicht van geven.
Admin home
Administration menu → Admin home
Admin home is only accessible by site administrators.
Je ziet alle administratieve items op de hoofdpagina op Admin home.
+++ schermafbeelding toeveogen +++
Overzichtspagina voor administratie
- Als een kern-Mahara-plug-in een upgrade vereist, zie je hierover een melding en hoef je alleen maar op de knop Upgrade uitvoeren te klikken. Voor vragen kun je hiervoor altijd contact opnemen met helpdesk@openedu.nl
- Upgrademelding voor een plug-in. Als er een plug-in moet worden geïnstalleerd, klik je op de paginaknop Installeren via extensies om naar het plug-inbeheer voor de installatie te gaan. Geadviseerd wordt om voor het installeren van plugins altijd contact op te nemen met helpdesk@opendu.nl.
Site informatie
De Site-informatie geeft je als sitebeheerder een snel overzicht van:
- Hoe de site wordt gebruikt.
- Wanneer site werd geïnstalleerd.
- Hoe groot de database is.
- Hoeveel sitegegevens zijn verzameld.
- Welke versie van Mahara wordt gebruikt.
- Of uw cron actief is of niet.
Naast dat je ziet welke versie van Mahara is geïnstalleerd en wat de laatste hoofdversie is, wordt ook weergegeven of de versie van Mahara niet meer wordt ondersteund. Als u nog steeds een ondersteunde versie gebruikt, maar niet de nieuwste versie van een klein punt, wordt die informatie weergegeven. Dit geeft gemakkelijker zekerheid over hoe up-to-date de Mahara-site is. OpenEdu zorgt dat altijd de meest stabiele versie van Mahara wordt geinstalleerd. Voor vragen over upgrades kun je contact opnemen met helpdesk@openedu.nl
De cron moet regelmatig worden uitvoerd om die informatie actueel te houden. De cronjob is erg belangrijk in Mahara, omdat een aantal vitale taken alleen worden uitgevoerd als deze actief is. Meer informatie over hoe dit kan worden insgeteld, vindt je op de Mahara wiki. Als de cron niet of slechts gedeeltelijk actief is, wordt die informatie in het rood weergegeven.
Opschonen Cache-geheugen
Beheermenu → Beheer thuis → Overzicht
Een aantal elementen worden op systeemniveau in Mahara in de cache opgeslagen om de site te versnellen. In sommige gevallen kun je een nieuwe versie forceren als de browser deze zelf niet herkent.
Wis alle caches in één keer
Klik op de knop Cache wissen om alle caches te wissen.
Mahara sitebeheer
Administration menu → Configure site
Configureer site is enkel toegankelijk voor site-beheerder.
In Configureer site kun je:
- Algemene instellingen voor de Mahara site maken
- Site pagina’s bewerken
- Bepalen of bepaalde menu-items getoond worden
- Maken en delen van site-pagina’s en collecties
- Uploaden van site-bestanden
Site opties
Administration menu → Configure site → Site options
in Site-opties kun je globale opties kiezen die als standaard gelden voor de hele site. Een of meerdere velden kunnen uitgeschakeld zijn als ze overschreven zijn door een instelling in config.php.Als je klaar bent met het bewerken van één of meerdere instellingen, klik dan op site-opties updaten op de pagina.
Site instellingen
- Sitenaam: Kies een naam voor je Mahara-site. Die verschijnen op verschillende plaatsen op de site, bijvoorbeeld in de titelbalk van je browser en in e-mails die de site stuurt. Daarom mag die niet te lang zijn.
- Taal: Bepaal de standaardtaal voor je site. Als je meerdere taalpakketten hebt, dan zie je een rolmenu. Anders wordt de standaardtaal, Engels, getoond. Je kunt meer taalpakketten installeren. Meer informatie over de taalpakketten vind je op de Mahara wiki.
- Land: Het geselecteerde land is de standaard voor landselecties in Mahara, vb in contactinformatie.
- Tijdzone: Selecteer de tijdzone waarin u tijdstempels op de site wilt weergeven. Als u er geen selecteert, wordt er een gekozen op basis van het land waarin u er een heeft ingevoerd. Dit is mogelijk niet nauwkeurig als een land meer dan één tijdzone heeft.
- Thema: Mahara wordt geleverd met een aantal thema's die u kunt gebruiken. Kies er een uit het vervolgkeuzemenu om dit het standaardthema voor uw site te maken. Als je instellingen hebt opgericht, kunnen zij een eigen thema kiezen. U kunt zoeken naar door de gemeenschap bijgedragen thema's op de Mahara-wiki.
- Toon homepage/dashboard-informatie: Indien ingesteld op ‘Ja’, wordt informatie over Mahara en het gebruik ervan weergegeven op de startpagina voor uitgelogde personen en op het Dashboard voor geregistreerde personen. Accounthouders kunnen dit voor hun eigen dashboard uitschakelen. Zie ook Snelle links.
- Aangepaste landingspagina: Zet deze instelling op ‘Ja’ als je wilt dat mensen na het inloggen op een andere pagina dan het dashboard terechtkomen. Het keuzemenu waarin je de juiste pagina kunt kiezen wordt zichtbaar. Als een persoon op een link klikt die afwijkt van de startpagina en waarvoor inloggen vereist is, wordt hij of zij doorgestuurd naar de juiste pagina in plaats van naar de aangepaste landingspagina te gaan.
- Landingspagina: Begin met het typen van een letter die verschijnt in de titel van de pagina die u wilt kiezen. Alleen groeps-, instellings- en sitepagina's die beschikbaar zijn voor alle geregistreerde mensen worden weergegeven, inclusief groepsstartpagina's en groepsdiscussieforums wanneer deze zichtbaar zijn voor alle geregistreerde mensen. Als een pagina wordt verwijderd of de toegang wordt verwijderd, ontvangt de sitebeheerder een e-mailmelding zodat deze het probleem kan oplossen. Ondertussen wordt iedereen weer doorgestuurd naar de dashboardpagina.
- Bevestig registratie: Indien ingesteld op ‘Ja’ kunnen beheerders de instelling Bevestig registratie niet optioneel maken bij het configureren van een instelling. Dit voorkomt dat instellingsbeheerders deze instelling kunnen uitschakelen wanneer het voor de hele site vereist is om niet toe te staan dat er accounts worden aangemaakt zonder toestemming van de beheerder. Wanneer de registratie moet worden bevestigd, moeten mensen die zich bij een instelling proberen in te schrijven een reden opgeven.
- Registratieovereenkomst: Indien ingesteld op ‘Ja’, dwing je mensen om vóór registratie akkoord te gaan met de ‘Algemene voorwaarden’. U moet de pagina 'Algemene voorwaarden' van uw site bewerken voordat u deze optie inschakelt. U kunt dit doen onder Statische pagina's.
- Reden voor inloggen-als vereisen: Indien ingesteld op ‘Ja’, moeten beheerders een reden invoeren voor het vermommen als een andere persoon. Dit wordt gelogd en, als de instelling ‘Mensen op de hoogte stellen van maskeren’ aanstaat, opgenomen in de melding aan de accounthouder over het maskeren. Voor deze instelling moet logboekregistratie zijn ingeschakeld.
- Mensen op de hoogte stellen van inloggen-als: Indien ingesteld op ‘Ja’, worden accounthouders op de hoogte gesteld wanneer een beheerder zich voordoet als hen. In de melding wordt vermeld wie, wanneer en (indien ingeschakeld onder ‘Reden voor maskering vereisen’) waarom. Voor deze instelling moet logboekregistratie zijn ingeschakeld.
- Reacties standaard toestaan: Reacties zijn standaard toegestaan op pagina's. U kunt dit echter op ‘Nee’ zetten als u een expliciete actie van de portfolio-auteur wilt vereisen om commentaar op zijn portfolio toe te staan, aangezien hij commentaar moet toestaan in de ‘Geavanceerde opties’ bij het delen van zijn portfolio.
- Anonieme reacties: Indien toegestaan kunnen uitgelogde mensen en personen_overzicht zonder login reacties achterlaten op openbare pagina's of op pagina's waartoe ze toegang hebben via een geheime URL.
- Toegang tot sitebestanden: Indien toegestaan, hebben geregistreerde personen toegang tot sitebestanden in submappen van de map ‘openbaar’. Standaard zijn alleen bestanden die direct in de map ‘public’ staan voor hen toegankelijk.
- Licentie-metadata: Indien toegestaan kunnen mensen kiezen onder welke licentie zij hun inhoud beschikbaar willen stellen. Ze kunnen een standaardlicentie instellen in hun accountinstellingen en vervolgens ook voor elk artefact afzonderlijk beslissen. Een instellingsbeheerder kan de standaardlicentie instellen in de instellingsinstellingen.
- Aangepaste licenties: Indien toegestaan, kunnen auteurs elke URL invoeren als licentie voor hun inhoud. Indien niet aangevinkt, zijn ze beperkt tot de licenties die zijn geconfigureerd door de sitebeheerder.
- Schakel MathJax in: Indien ingesteld op 'Ja', kunnen wiskundige en wetenschappelijke vergelijkingen mooi worden weergegeven op Mahara-pagina's. Voor meer informatie over het configureren van MathJax, zie het Help-pictogram naast de optie.
- Sitemap: Indien ingesteld op ‘Ja’, worden sitemapbestanden van openbaar toegankelijke pagina’s, groepen en forumonderwerpen gegenereerd die naar een andere dienst kunnen worden verzonden.
Bij vragen over site instellingen neem contact op met helpdesk@openedu.nl
Instellingen voor Mahara Instituten
'Mahara Instituut' in het Mahara maakt het mogelijk om afdelingen of opleidingen binnen de organisatie en het Mahara-platform apart te beheren. Elk 'Mahara instituut' kan zijn eigen gebruikers, pagina's, groepen en thema's hebben, en beheerders kunnen rechten en rollen binnen elk instituut toewijzen. Dit maakt het mogelijk om Mahara effectief in te zetten in omgevingen met meerdere opleidingen of afdelingen, zoals universiteiten met verschillende faculteiten of een consortium van instellingen.
Het is belangrijk vooraf goed af te wegen of het gebruik van 'Mahara instituten' meerwaarde biedt. Scenario's waarbij het werken voordelen biedt zijn bijvoorbeeld het werken met decentraal beheerders, waarbij een 'Mahara Instituut beheerder' een deel van de taken van een 'site beheerder' voor zijn/haar rekening neemt. Verder biedt het werken met Instituten ook voordelen bij het werken met SmartEvidence.
Instellingen van instellingen
- Strikte privacy: Mogelijk wilt u van al uw accounthouders eisen dat zij de algemene voorwaarden en de privacyverklaring op uw site accepteren. Zet deze instelling op ‘Ja’ als je meer controle wilt hebben over de acceptatie. Als je van deze instelling gebruik wilt maken, kun je voorlopig niet meerdere instellingen toestaan.De strikte privacyfunctie is in het leven geroepen om instellingen te helpen voldoen aan de AVG in de Europese Unie. Instellingen die zich er niet aan hoeven te houden, kunnen het echter ook nuttig vinden. Als u deze instelling inschakelt, moet iedereen op de site de algemene voorwaarden en privacyverklaring(en) accepteren, zowel bij de eerste keer inloggen als bij wijzigingen.
- Mensen mogen meerdere instellingen hebben: Indien toegestaan kunnen rekeninghouders tegelijkertijd lid zijn van meerdere instellingen. Een persoon die tot twee of meer instellingen behoort, heeft dus slechts één account nodig. Je kunt niet meerdere instellingen toestaan als ‘Strikte privacy’ is ingeschakeld en als de site geïsoleerde instellingen heeft. Hoewel dit een handige instelling is voor mensen die instellingsbeheerder moeten zijn bij meerdere instellingen en geen sitebeheerdersrechten kunnen krijgen, wordt aanbevolen dat accounthouders slechts tot één instelling kunnen behoren.
- Waarschuwingstijd voor het verlopen van een instelling: Indien ingesteld, wordt er een melding verzonden naar de locatie- en instellingsbeheerders gedurende deze tijd voordat een instelling op het punt staat te verlopen en te worden opgeschort. Deze tijd kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor deze laatste optie wordt gekozen, vervallen instellingen niet standaard.
- Verlopen instellingen automatisch opschorten: Als deze optie op ‘Ja’ staat, kan Mahara automatisch een instelling opschorten die automatisch is verlopen. Dit betekent dat leden van die instelling pas kunnen inloggen nadat de schorsing van de instelling is opgeheven.
- Controleer accounts vóór zelfverwijdering: Indien ingesteld op ‘Ja’, wordt elke instelling gedwongen de verwijdering van accounts goed te keuren of te weigeren als mensen proberen hun account te verwijderen. Indien ingesteld op ‘Nee’ is het aan elke instelling om deze instelling te activeren. Deze instelling geeft instellingen in een formele leeromgeving de mogelijkheid om, indien nodig, te voorkomen dat mensen per ongeluk accounts verwijderen voordat portfolio's worden gearchiveerd.
- Toegang tot rapporten voor staf- en ondersteuningsbeheerders: Indien ingesteld op 'Ja', hebben locatie- en instellingspersoneel en instellingsondersteuningsbeheerders toegang tot persoonsrapporten. Voor hen zijn de volgende rapporten beschikbaar:
- Accountgegevens
- Wettelijke toestemming
- Masquerading-sessies (als het loggen hiervan is ingeschakeld)
- Portfoliotoegang
- Alle rapporten voor instellingspersoneel en ondersteunend beheerders: Indien ingesteld op 'Ja', hebben instellingspersoneel en ondersteunend beheerders toegang tot alle rapporten in hun instelling. Normaal gesproken is dit beperkt tot locatie- en instellingsbeheerders en locatiepersoneel.
Account instellingen
- Auteurs kunnen paginathema's kiezen: Als deze instelling is ingeschakeld, kunnen auteurs een thema voor hun portfoliopagina selecteren. De pagina wordt met dit thema aan andere mensen getoond. Zo kan het instellings- of sitethema worden overschreven.
- Externe avatars weergeven: Indien toegestaan, zijn de standaard profielfoto's van accounthouders hun Gravatar-foto's (externe avatar). Om dit te laten werken, hebben ze een account bij Gravatar nodig. Als u uw eigen avatarserver gebruikt om profielfoto's voor uw accounthouders aan te bieden, kunt u die gebruiken in plaats van Gravatar voor de standaard profielfoto's. Om dit te doen, moet u de basis-URL van de externe avatar toevoegen aan uw config.php.
- Mensen kunnen echte namen verbergen: Indien toegestaan kunnen mensen die een weergavenaam hebben ingesteld ervoor kiezen alleen op hun weergavenaam te zoeken en niet op hun echte naam te worden gevonden in zoekopdrachten. In het beheergedeelte van de site zijn mensen altijd te vinden op hun echte naam. Een beheerder (site en instelling) ziet altijd de weergavenaam, voor- en achternaam en gebruikersnaam.
- Nooit gebruikersnamen tonen: Indien ingesteld op ‘Ja’ kunnen gewone accounthouders niet zoeken naar anderen met behulp van hun gebruikersnaam in ‘Zoeken naar personen’ op het dashboard of via ‘Mensen’. Ze kunnen ook de gebruikersnaam van geen enkele andere persoon op de site zien. Deze beperkingen gelden niet voor personeel en beheerders. Bovendien worden schone URL's (indien geactiveerd) voor profielpagina's gegenereerd met behulp van weergavenamen (indien opgegeven) of echte namen, in plaats van gebruikersnamen.
- Toon student-ID: Toon de student-ID wanneer de naam van een persoon op de site wordt weergegeven. Dit kan helpen als het belangrijk is om de studentenkaart of een ander registratienummer te kennen voor iedereen die de site gebruikt.
- Anonieme pagina's toestaan: Indien ingesteld op 'Ja' kunnen accounthouders hun naam als auteur van een pagina voor anderen verbergen. Beheerders en personeel kunnen nog steeds informatie over het auteurschap bekijken door op de link 'Naam auteur verborgen' te klikken, waardoor de echte naam wordt onthuld. De naam wordt ook geanonimiseerd in blokken die op de pagina staan en normaal gesproken de naam van de auteur weergeven.
- Exporteren naar wachtrij: Indien toegestaan, zal de exportwachtrij het exporteren van persoonlijke portfolio's afhandelen voor een beter beheer van de serverbelasting. De persoon die een portfolio exporteert, ontvangt een e-mail wanneer de export gereed is om te downloaden.
- Meerdere dagboeken: Indien toegestaan, hebben alle rekeninghouders standaard meerdere dagboeken. Ze kunnen die instelling nog steeds wijzigen in hun persoonlijke accountinstellingen.
- HTML-editor: Kies of de HTML-editor standaard wordt gebruikt of niet. Indien ingesteld op Door persoon gedefinieerd, kunnen accounthouders kiezen of ze de HTML-editor in hun persoonlijke instellingen willen gebruiken of niet. Anders wordt de opgegeven instelling voor de hele site gebruikt.
- Levensduur sessie: Om veiligheidsredenen wordt iemand na een bepaalde periode van inactiviteit automatisch uitgelogd van de site. In dit veld wordt deze tijd in minuten aangegeven. De standaardwaarde is 1440 minuten (24 uur). De maximale sessieduur is hardgecodeerd als 30 dagen. Zelfs als u er langer over doet, duurt het niet langer dan 30 dagen.
- Standaard vervalduur van registratie: Als sitebeheerder kunt u beslissen wanneer lopende registraties waarvoor goedkeuring vereist is, verlopen. Deze tijd kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor deze laatste optie wordt gekozen, vervallen lopende registraties niet standaard. De standaardwaarde is 2 weken.
- Standaard levensduur van account: Indien ingesteld, verlopen accounts na deze tijd vanaf het moment dat ze zijn aangemaakt. Wanneer een account is verlopen, kan de accounthouder niet inloggen. Dit tijdstip kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor deze laatste optie wordt gekozen, verlopen accounts standaard niet.
- Levensduur van account overschrijven: Kies voor welke accounts een wijziging in de standaardlevensduur van een account van kracht wordt:
- Alleen voor nieuw aangemaakte accounts
- Voor nieuwe accounts en accounts zonder dat er al een accountlevensduur is ingesteld (exclusief sitebeheerders)
- Voor alle accounts (exclusief sitebeheerders)
Sitebeheerders zijn altijd uitgesloten van een wijziging in de levensduur van een account, omdat ze altijd toegang tot het systeem moeten hebben.
- Standaard inactiviteitstijd van account: Indien ingesteld, worden mensen die gedurende deze tijd niet inloggen, als ‘inactief’ beschouwd en kunnen ze niet meer inloggen. Deze tijd kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor deze laatste optie wordt gekozen, staan mensen niet standaard op ‘inactief’.
- Waarschuwingstijd voor inactiviteit / vervaldatum: Indien ingesteld, wordt er gedurende deze tijd een waarschuwingsbericht naar mensen verzonden voordat hun accounts verlopen of inactief worden. Deze tijd kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor dit laatste wordt gekozen, krijgen mensen geen waarschuwing voordat hun account verloopt of worden ze gemarkeerd als inactief account.
Toegangsinstellingen
- Openbare portfolio's toestaan: Indien ingesteld op 'Ja', kunnen auteurs portfolio's maken die toegankelijk zijn voor het publiek in plaats van alleen voor geregistreerde mensen.
- Sta openbare profielen toe: Indien toegestaan kunnen mensen hun profielpagina's zo instellen dat ze toegankelijk zijn voor het publiek in plaats van alleen voor geregistreerde mensen. Alleen geregistreerde mensen kunnen echter interactieve functies zoals de muur gebruiken. Als de optie ‘Openbare portfolio’s toestaan’ wordt gekozen, wordt ‘Openbare profielen toestaan’ automatisch geselecteerd.
- Profieltoegang voor alle geregistreerde mensen: Als deze optie is ingesteld op 'Nee', zijn profielpagina's in eerste instantie zichtbaar voor alle geregistreerde mensen, maar de eigenaar mag de toegang tot zijn instelling alleen beperken als hij/zij dat wenst. Schakel deze optie in als u ervoor wilt zorgen dat iedereen met een account op de site elkaars profielpagina's kan zien. Profielen van instellingsleden zijn altijd zichtbaar voor andere leden van dezelfde instelling.
Notificatie instellingen
Je kunt de standaardopties instellen voor nieuwe accounthouders om meldingen te ontvangen. Ze kunnen deze instellingen overschrijven via hun eigen Accountmenu → Instellingen → Meldingenpagina.
De opties die je hebt zijn:
- E-mail: verzendt een e-mail naar uw primaire e-mailadres zodra de melding is gemaakt. In sommige gevallen moet de cron eerst worden uitgevoerd voordat de melding kan worden verzonden.
- E-mailoverzicht: Verstuurt één e-mail per dag voor alle meldingen die u instelt op ‘E-mailoverzicht’. Als u een van de e-mailopties selecteert, komen meldingen nog steeds in de inbox van de persoon binnen, maar worden ze automatisch als gelezen gemarkeerd.
- Inbox: Alle meldingen worden alleen naar de inbox van uw systeem verzonden, die u rechtsboven naast de knop 'Uitloggen' kunt bereiken.
- Geen: Als u deze optie gebruikt, ontvangt u geen melding voor het geselecteerde meldingstype. Gebruik deze instelling verstandig, omdat u mogelijk belangrijke meldingen mist.
Je kunt ‘Systeemberichten’ en ‘Berichten van anderen’ niet op ‘Geen’ zetten.
- Vervaldatum interne notificatie: Het aantal dagen totdat bepaalde notificaties in de inbox worden verwijderd. De standaardwaarde is 182 dagen. Het gaat om de volgende meldingen:
- Meldingen voor paginatoegang
- Volglijstmeldingen
- Instellingsberichten
- Opmerking: dit zijn meldingen over eventuele opmerkingen die zijn ontvangen op pagina's, artefacten of dagboekberichten.
- Neem contact met ons op: Sitebeheerders of instellingsbeheerders zien dit meldingstype. Dit zijn berichten die worden verzonden via het ‘Contact’-formulier dat toegankelijk is in de voettekst van de site als de sitebeheerder heeft besloten deze link weer te geven. Instellingsbeheerders ontvangen deze meldingen alleen als een ingelogd instellingslid een melding verzendt. In alle andere gevallen ontvangen de sitebeheerders deze.
- Feedback op annotaties: deze meldingen worden geactiveerd wanneer er feedback wordt achtergelaten op een annotatie.
- Forummoderatie: Wanneer een forum wordt gemodereerd, ontvangt de moderator meldingen over berichten die moeten worden beoordeeld voordat anderen ze kunnen zien.
- Groepsbericht: Het systeem genereert deze meldingen automatisch, b.v. wanneer iemand vraagt om lid te worden van een groep.
- Instellingsbericht: Deze meldingen worden automatisch door het systeem gegenereerd, b.v. bevestigingsbericht instelling, verwijderingsbericht instelling, instellingsverzoek verzonden naar beheerder.
- Bericht van andere mensen: Berichten die worden verzonden door andere mensen die een account op het platform hebben.
- Nieuw forumbericht: Deze meldingen worden naar een groepslid verzonden wanneer er nieuwe forumberichten zijn geplaatst in de forums of forumonderwerpen waarop hij/zij is geabonneerd.
- Toegang tot nieuwe pagina: Dit type melding wordt naar u verzonden wanneer u, u als vriend of een van uw groepen toegang heeft gekregen tot een pagina. U ontvangt geen meldingen over pagina's die toegankelijk zijn voor alle geregistreerde personen en het publiek.
- Aanstootgevende inhoud: alleen beheerders zien dit meldingstype. Deze meldingen bevatten klachten van mensen over inhoud waar een beheerder naar moet kijken omdat deze niet voldoet aan de voorwaarden die voor de site zijn gesteld. Deze instelling is bedoeld voor pagina's en artefacten die aanstootgevende inhoud bevatten.
- Aanstootgevende inhoud op het forum: alleen beheerders zien dit meldingstype. Deze meldingen bevatten klachten van mensen over inhoud waar een beheerder naar moet kijken omdat deze niet voldoet aan de voorwaarden die voor de site zijn gesteld. Deze instelling is bedoeld voor forumonderwerpen en berichten die aanstootgevende inhoud bevatten.
- Peer assessment: Notificatie wanneer er een nieuwe peer assessment is gemaakt op een pagina.
- Virusupload herhalen: alleen sitebeheerders zien dit meldingstype. Deze melding informeert sitebeheerders over mensen die herhaaldelijk met virussen geïnfecteerde bestanden uploaden. Viruscontrole moet zijn ingeschakeld.
- Systeembericht: Dit type melding wordt automatisch gegenereerd door het systeem of automatisch verzonden door een van de sitebeheerders, b.v. bevestigingsbericht voor account.
- Vrijgave van virusvlag: alleen sitebeheerders zien dit meldingstype. Met deze melding weten sitebeheerders wanneer er bestanden zijn vrijgegeven door de virusscanner. Viruscontrole moet zijn ingeschakeld.
- Prikbordbericht: dit type melding wordt naar u verzonden wanneer iemand anders een openbaar of privébericht op uw prikbord achterlaat.
- Volglijst: Meldingen over updates van pagina's of artefacten die u op uw volglijst plaatst, worden automatisch gegenereerd en met tussenpozen verzonden.
Groepsinstellingen
Mahara kan niet alleen worden gebruikt voor individueel werk, maar ook om in groepen samen te werken. In dat gebied zijn enkele instellingen beschikbaar.
- Groepen aanmaken: Jij bepaalt of beheerders, beheerders en personeel of iedereen groepen kan aanmaken. De standaardinstelling is de meest tolerante ‘iedereen’, omdat Mahara leerlinggericht is en individuen veel controle geeft over wat ze willen doen. Als u ervoor kiest om het aanmaken van groepen te beperken tot beheerders (en personeel), moet u contact opnemen met hen om groepen op te zetten. Er is geen intern groepsaanvraagsysteem.
- Openbare groepen maken: Kies of iedereen of alleen beheerders openbare groepen kunnen maken. Dit zijn groepen waarvoor u geen lid van de groep hoeft te zijn of zelfs maar een login voor Mahara hoeft te hebben om de startpagina van de groep, de discussieforums (en de ledenlijst als de groepsbeheerder dat toestaat) te bekijken.
- Groepscategorieën toestaan: Indien toegestaan kunnen sitebeheerders categorieën maken die aan groepen kunnen worden toegewezen. Deze categorieën kunnen worden gebruikt om groepen in Groepen te filteren. Groepscategorieën worden beheerd door sitebeheerders in het groepengedeelte van de administratie.
- Alleen eigen groepen zien: Deze instelling wordt actief als de site op ‘Geïsoleerde instellingen’ staat. Deze instelling maakt het mogelijk dat mensen alleen andere mensen zien die in dezelfde groepen zitten. Ze kunnen geen andere groepen zien in de zoekresultaten.
Instellingen zijblok
De instellingen in deze sectie bepalen de zijblokken die op veel pagina's worden weergegeven.
- Tagwolk: Indien ingesteld op 'Ja', zien portfolio-auteurs een zijblok in de secties Portfolio's en Bestanden van de site met een lijst met hun meest gebruikte tags. Het aantal weergegeven tags wordt bepaald door de optie ‘Maximum tags in cloud’.
- Maximaal aantal tags in cloud: Voer het standaardaantal tags in dat moet worden weergegeven in persoonlijke tagwolken. Accounthouders kunnen dit nummer wijzigen in hun accountinstellingen.
- Laat zien wie online is: Indien ingesteld op ‘Ja’, zien accounthouders een zijblok met een lijst van de mensen die de afgelopen 10 minuten zijn ingelogd (zie het dashboard). Instellingsbeheerders kunnen in de instellingsinstellingen de personen die in dit blok worden weergegeven, beperken tot instellingsleden.
- Limiet voor 'Mensen online': Voer het maximale aantal mensen in dat moet worden weergegeven in het zijblok 'Toon wie online is'.
- Profielvoltooiing tonen: Indien ingesteld op ‘Ja’, wordt in een zijblok een voortgangsbalk weergegeven met tips over wat u in het persoonlijke profiel moet voltooien. Accounthouders kunnen dit uitschakelen in hun accountinstellingen. Beheerders kunnen de items configureren die meetellen voor het voltooien van het profiel in Beheermenu → Instellingen → Profielaanvulling.
- Zoeken in portfolio's: Indien toegestaan, wordt het zijblok 'Zoek mijn portfolio' weergegeven in de secties Portfolio's en Bestanden van de site. Voor de meeste mensen werkt het echter al een hele tijd niet meer.
Zoek-instellingen
- Zoekplug-in: Mahara wordt geleverd met een zoekplug-in waarmee u naar mensen kunt zoeken. Als u een andere zoekplug-in installeert, b.v. Elasticsearch, u kunt selecteren welke u voor uw site wilt gebruiken. U kunt de interne zoekplug-in configureren in het beheer van de zoekplug-in. Elasicsearch is een andere zoekplug-in die standaard door Mahara wordt ondersteund. De zoekserver moet echter afzonderlijk worden geïnstalleerd. Elasticsearch is handig voor zoeken in volledige tekst en is vereist voor geavanceerde rapportage. Mahara ondersteunt Elasticsearch 5/6 en Elasticsearch 7. U moet een van de Elasticsearch-plug-ins kiezen als u ‘Event log-rapportage’ inschakelt.
- Toon mensen in openbare zoekresultaten: Indien toegestaan, kunnen gebruikersnamen verschijnen in openbare zoekresultaten. Bovendien moet deze functie de waarde $cfg->publicsearchallowed = true hebben; ingesteld in uw config.php-bestand en vereist een zoekplug-in die openbare zoekopdrachten mogelijk maakt, b.v. Elastischzoeken. Wanneer u deze instelling wijzigt, moet u de zoekindex opnieuw indexeren voordat de wijziging van kracht wordt.
Veiligheidsinstellingen
- Wachtwoordbeleid: Het wachtwoordbeleid heeft geen invloed op accounts die gebruikmaken van externe authenticatie.
- Viruscontrole: Als u wilt dat alle bestanden die door mensen worden geüpload door de ClamAV-virusscanner worden gehaald, moet u de optie voor viruscontrole inschakelen. U moet ClamAV op uw server geïnstalleerd hebben.
- Pad naar ClamAV: Om veiligheidsredenen moet het pad naar ClamAV op uw server worden opgegeven in het configuratiebestand. U ziet het pad hier als u die configuratiewaarde heeft opgegeven.
- Antispam: Er zijn drie niveaus van antispambescherming beschikbaar voor openbaar zichtbare formulieren zoals de contact- en registratieformulieren. Een formulierinzending wordt nooit stilzwijgend afgewezen. In plaats daarvan wordt er een foutmelding weergegeven waarin de persoon wordt gevraagd het opnieuw te proberen als de inzending als spam wordt geclassificeerd. De drie keuzes zijn:
- Geen: Er worden geen antispamcontroles uitgevoerd op formulierinzendingen.
- Eenvoudig: Er worden enkele basiscontroles uitgevoerd. Formulierinzendingen met e-mailadressen die niet goed zijn opgemaakt of die een overmatig aantal URL's hebben, worden afgewezen.
- Geavanceerd: Voert extra controles uit om te bepalen of e-mailadressen echt zijn of URL's bevatten die op de zwarte lijst staan. Hiervoor is een internetverbinding vereist.
- Spamhaus URL-weigerlijst: Indien ingesteld op ‘Ja’, worden URL’s gecontroleerd aan de hand van de Spamhaus DNSBL. Het Spamhaus Project biedt een zwarte lijst met URL's die gratis is voor niet-commercieel gebruik met weinig verkeer. Er is ook een datafeedservice voor professioneel gebruik beschikbaar, maar deze wordt niet ondersteund in Mahara. Lees de Spamhaus DNSBL-gebruiksvoorwaarden voordat u deze optie inschakelt.
- SURBL URL-weigeringslijst: Indien ingesteld op 'Ja', worden URL's gecontroleerd aan de hand van de SURBL DNSBL. SURBL biedt een URL-weigerlijst die gratis is voor organisaties met minder dan 1.000 mensen. Er is ook een datafeedservice voor professioneel gebruik beschikbaar, maar deze wordt niet ondersteund in Mahara. Lees de SURBL-gebruiksvoorwaarden voordat u deze optie inschakelt.
- Schakel externe bronnen in HTML uit: Als u deze optie inschakelt, kunnen auteurs geen externe bronnen, zoals afbeeldingen van externe sites, insluiten in hun forumberichten en andere HTML-inhoud. YouTube-video's en andere media kunnen ook niet worden ingesloten. Vanuit veiligheidsoogpunt is het echter een goede zaak, omdat het een aantal slimme phishing-aanvallen neutraliseert. Zie de HTML Purifier-documentatie voor meer details.
- reCAPTCHA bij accountregistratie / contactformulieren: Indien ingesteld op 'Ja', moeten mensen die zichzelf registreren op de site en die het 'Contact'-formulier gebruiken wanneer ze niet zijn ingelogd, het reCAPTCHA-formulier invullen. Dit is ter bescherming tegen spam.
- reCAPTCHA-sitesleutel: Voer de sitesleutel in voor het reCAPTCHA-account van uw site.
- reCAPTCHA geheime sleutel: Voer de geheime sleutel in voor het reCAPTCHA-account van uw site.
- HSTS overschrijven: Als uw webserver de HTTP Strict Transport Security (HSTS) header al heeft ingesteld, deactiveer deze dan hier voor Mahara. Dat voorkomt dat het twee keer wordt ingesteld en een fout veroorzaakt wanneer u uw site controleert op de juiste configuratie, b.v. via een SSL-controletool.
E-mailinstellingen
- SMTP-host: Als u Mahara wilt dwingen een specifieke SMTP-server te gebruiken in plaats van de systeemserver, voert u hier de hostnaam in, bijvoorbeeld: smtp.voorbeeld.com. Het is mogelijk om meer dan één host op te geven door deze te scheiden met puntkomma's, b.v. smtp1.example.com;smtp2.example.com, maar houd er rekening mee dat alle andere instellingen, b.v. authenticatiegegevens en poortnummers zijn van toepassing op alle vermelde servers. Het is niet mogelijk om voor elke server in deze lijst verschillende inloggegevens op te geven. Deze functie is handig als SMTP-hostverificatie niet vereist is of als u verschillende frontends voor dezelfde mailserver vermeldt, in welk geval andere instellingen zullen werken.
- SMTP-poort: Als uw SMTP-server een ander poortnummer dan 25 gebruikt, kunt u dit hier opgeven. Wanneer codering is ingeschakeld, zijn de standaardpoorten 465 voor SSL en 587 voor TLS. U hoeft alleen een poortnummer op te geven als dit hiervan afwijkt. Controleer de juiste instellingen bij uw e-mailprovider.
- Gebruiker: Als uw SMTP-server authenticatie vereist, voert u hier de gebruikersnaam in.
- Wachtwoord: Als uw SMTP-server authenticatie vereist, voert u hier het wachtwoord in.
- SMTP-codering: Als uw SMTP-server codering ondersteunt, schakelt u deze hier in.
- Systeemmailadres: Dit e-mailadres is het adres waarnaar e-mails worden verzonden vanuit Mahara.
Instellingen voor logboekregistratie
Mahara registreert een aantal gebeurtenissen. Deze kunnen nu ook in de database worden verzameld. De belangrijkste reden voor het loggen van gebeurtenissen in de database is het loggen van beheerders die zich voordoen als accounthouder voor verbeterde audits van deze acties.
- Gebeurtenissen loggen: Bepaal welke gebeurtenissen u in de database wilt loggen. Elke keer dat iemand iets belangrijks op de site doet, zoals het bewerken van een pagina, worden gebeurtenissen gegenereerd. Dit logboek wordt bijgehouden in de event_log-tabel in de database.
- Geen: Er wordt niets vastgelegd in de database.
- Masquerading: alleen maskeradesessies worden geregistreerd. Deze instelling moet worden ingeschakeld als u wilt rapporteren over beheerdersmaskering van accounthouders.
- Alles: Alle gebeurtenissen die in de database kunnen worden geregistreerd, worden geregistreerd.
- Vervaldatum gebeurtenislogboek: Bepaal hoe lang u uw databaselogboek wilt bewaren. Als u ervoor heeft gekozen om alle gebeurtenissen te loggen, kan de tabel vrij snel groeien, vooral op een actieve site. Deze tijd kan worden aangegeven in dagen, weken, maanden, jaren of ‘Geen einddatum’. Als voor de laatste optie wordt gekozen, wordt het gebeurtenislogboek niet standaard verwijderd.
- Rapportage van gebeurtenislogboek: Indien ingesteld op ‘Ja’, kunt u in de sectie ‘Rapporten’ rapporteren over een aantal activiteiten op de site waarvoor het loggen van gebeurtenissen vereist is.
De tabel event_log bevat de gegevens die kunnen worden gelogd:
- usr: ID van de persoon wiens account op het scherm wordt getoond
- realusr: ID van de beheerder die zich voordoet
- gebeurtenis: actie die wordt uitgevoerd, b.v. begin van een maskeradesessie, opslaan van een artefact, verwijderen van een pagina of artefact, bijwerken van accountinformatie, plaatsen van een blok op een pagina
- gegevens: aanvullende informatie over de actie, b.v. de ID van een blok dat wordt bijgewerkt
- tijd: tijdstip waarop de actie werd uitgevoerd
Statische pagina's
Administration menu → Configure site → Static pages
Hier kunt u de inhoud van sommige pagina's op de site en de pagina's waarnaar in de voettekst wordt gelinkt, bewerken:
- About
- Home (dashboard)
- Home Uitgelogd
'Instituten' in Mahara kunnen de inhoud van deze pagina's op hun statische instellingspagina's naar eigen wens aanpassen en hoeven niet mee te doen met de inhoud van de hele site.
De pagina's met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring vindt u in het gedeelte 'Juridisch' (Legal). Alle pagina's worden geleverd met standaardtekst die u geheel kunt wijzigen. Elke pagina moet wat tekst bevatten. U kunt de visuele editor gebruiken om uw pagina op te maken.
Statische pagina's bewerken
- Paginanaam: Kies de pagina die u wilt bewerken in het vervolgkeuzemenu.
- Paginatekst: Wijzig de tekst in het editorvenster. U kunt dit veld niet leeg laten.
- Klik op de knop Wijzigingen opslaan.
Als uw site aangepaste pagina's heeft toegevoegd aan het menu waar u een aantal extra informatiepagina's heeft, kunt u de inhoud ervan bewerken vanuit het scherm Statische pagina's. Om dit te doen, moet een serverbeheerder wijzigingen aanbrengen in de backend.
Juridisch (Legal)
Administration menu → Configure site → Legal
De pagina's met algemene voorwaarden en privacyverklaring zijn verplaatst van de statische pagina's naar het juridische gedeelte. Op die manier kunnen oude versies worden gevolgd.
Elke site kan een verklaring hebben over algemene voorwaarden en privacy. Als je ‘Strikte privacy’ hebt aangezet in de instellingsinstellingen, moet iedereen dit accepteren voordat ze hun account kunnen gebruiken.
Het Mahara-project kan geen juridisch advies geven. Als u juridisch advies nodig heeft, raadpleeg dan uw eigen juridisch adviseur om er zeker van te zijn dat u aan de toepasselijke wetgeving voldoet.
+++ afbeelding toevoegen +++
Overzichtspagina juridische verklaringen
- Klik op het tabblad ‘Privacyverklaring’ om de huidige privacyverklaring voor de site te bewerken en oude versies te bekijken.
- Klik op het tabblad ‘Algemene voorwaarden’ om de huidige algemene voorwaarden voor de site te bewerken en oude versies te bekijken.
- Versie: Versienummer van de verklaring. Versies worden weergegeven in omgekeerde chronologische volgorde.
- Auteur: Persoon die de versie heeft geredigeerd.
- Inhoud: Begin van de tekst van de verklaring.
- Aanmaakdatum: Datum en tijd waarop de versie is opgeslagen
- Klik op de knop Bewerken als u wijzigingen wilt aanbrengen in de huidige versie. Het wordt opgeslagen als een nieuwe versie.
- Klik op de knop Bekijken om de volledige tekst van een oude versie te bekijken.
Instellingen kunnen hun eigen privacyverklaring en algemene voorwaarden opstellen die naast de wettelijke voorwaarden van de site aan hun leden worden getoond.
Privacyverklaring
U kunt geen conceptversie van uw gewijzigde privacyverklaring opslaan. Zodra u het formulier opslaat, wordt iedereen die inlogt gevraagd de nieuwe privacyverklaring te accepteren.
Bewerk de privacyverklaring op siteniveau
- Versie: Geef uw opgave een nieuw versienummer. Het kan maximaal 15 tekens lang zijn en moet verschillen van de voorgaande tekens.
- Voor het gemak wordt het vorige versienummer vermeld.
- Paginatekst: Voer de tekst in die in de privacyverklaring moet worden weergegeven.
- Klik op de knop Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen te accepteren of klik op Annuleren om uw wijzigingen af te breken.
Voorwaarden
U kunt geen conceptversie van uw gewijzigde voorwaarden opslaan. Zodra u het formulier opslaat, wordt iedereen die inlogt gevraagd de nieuwe algemene voorwaarden te accepteren.
Bewerk de algemene voorwaarden op siteniveau
- Versie: Geef uw opgave een nieuw versienummer. Het kan maximaal 15 tekens lang zijn en moet verschillen van de voorgaande tekens.
- Voor het gemak wordt het vorige versienummer vermeld.
- Paginatekst: Voer de tekst in die in de algemene voorwaarden moet worden weergegeven.
- Klik op de knop Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen te accepteren of klik op Annuleren om uw wijzigingen af te breken.
Gebruikers
Gebruikersbeheer is een cruciaal onderdeel van het beheren van een Mahara-omgeving. Voor beheerders zijn er verschillende belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden:
-
Accountcreatie en -beheer: Beheerders moeten weten hoe nieuwe gebruikersaccounts worden aangemaakt, hoe bestaande accounts moeten worden beheerd, en accounts deactiveren of verwijderen. Dit omvat ook het instellen van gebruikersrollen en toegangsniveaus.
-
Authenticatie: Kennis van de gebruikte authenticatiemethode
-
Gebruikersrollen en -rechten: Begrijpen welke rollen en rechten beschikbaar zijn in Mahara en hoe deze toe te wijzen is essentieel. Dit omvat rollen als beheerders, docenten, studenten, en eventuele aangepaste rollen.
-
Privacy-instellingen: Beheerders moeten zich bewust zijn van de privacy-instellingen en -beleid van Mahara en hoe deze te beheren om te voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU.
-
Gebruikersgroepen: Het beheren van groepen, inclusief het aanmaken van nieuwe groepen, het toewijzen van gebruikers aan groepen en het instellen van groepsrechten en -instellingen.
-
Gebruikersondersteuning: Het bieden van ondersteuning en begeleiding aan gebruikers, inclusief het oplossen van problemen, het beantwoorden van vragen en het bieden van training of instructiematerialen.
-
Monitoring en Rapportage: Het monitoren van gebruikersactiviteiten en het genereren van rapporten over gebruikersengagement en -prestaties.
-
Beveiligingsbeleid: Het handhaven van een sterk beveiligingsbeleid, inclusief het beheren van wachtwoorden, het bewaken van ongeautoriseerde toegang en het handelen in geval van beveiligingsincidenten.
-
Updates en Onderhoud: Het bijhouden van updates van het Mahara-platform en ervoor zorgen dat het gebruikersbeheersysteem up-to-date blijft met de nieuwste functies en beveiligingspatches.
Effectief gebruikersbeheer in Mahara vereist een balans tussen het bieden van gebruikers de toegang en hulpmiddelen die ze nodig hebben, terwijl tegelijkertijd de integriteit en veiligheid van het systeem wordt gewaarborgd. Beheerders spelen een sleutelrol in het waarborgen dat het platform voldoet aan zowel de behoeften van de gebruikers als aan de organisatorische en wettelijke vereisten.
Groepen
Voor beheerders van Mahara is het belangrijk om de volgende aspecten van "Groepen" te begrijpen:
-
Groepscreatie en -beheer: Beheerders moeten weten hoe ze groepen kunnen aanmaken en beheren. Dit omvat het instellen van de groepsnaam, beschrijving, en het bepalen van het type groep (open, gesloten, geheim, etc.).
-
Toegangsrechten en Privacy-instellingen: Het instellen van de juiste toegangsrechten en privacy-instellingen voor groepen is cruciaal. Dit bepaalt wie de groep kan zien, wie lid kan worden, en wie wat kan posten of bewerken binnen de groep.
-
Rolbeheer: In groepen kunnen verschillende rollen worden toegekend, zoals groepsbeheerders, moderators, en leden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze rollen worden toegewezen en wat de rechten en verantwoordelijkheden van elke rol zijn.
-
Samenwerkingsmogelijkheden: Groepen in Mahara zijn bedoeld om samenwerking en interactie te faciliteren. Beheerders moeten zich bewust zijn van de tools en functies die beschikbaar zijn binnen groepen, zoals forums, bestandsdeling, en gezamenlijke pagina's.
-
Integratie met Portfolio's: Groepen kunnen worden gebruikt om gezamenlijke portfolio's of projecten te creëren. Beheerders moeten weten hoe ze deze integratie kunnen faciliteren en ondersteunen.
-
Monitoring en Moderatie: Beheerders spelen een rol in het monitoren van groepsactiviteiten en het waar nodig modereren van discussies om ervoor te zorgen dat de communicatie binnen de groepen aan de gestelde normen en richtlijnen voldoet.
-
Feedback en Beoordeling: Groepen kunnen worden gebruikt voor peer-beoordeling en feedback. Beheerders moeten begrijpen hoe ze deze processen kunnen instellen en beheren.
-
Notificatie-instellingen: Beheerders kunnen notificatie-instellingen beheren voor groepsactiviteiten, zodat leden op de hoogte blijven van belangrijke updates of communicatie binnen de groep.
-
Rapportage en Analyse: Het is nuttig voor beheerders om te weten hoe ze de betrokkenheid en activiteit binnen groepen kunnen volgen en analyseren, wat kan helpen bij het beoordelen van de effectiviteit van de groepen.
-
Ondersteuning en Training: Beheerders moeten in staat zijn om adequate ondersteuning en training te bieden aan gebruikers over hoe ze effectief gebruik kunnen maken van groepen in Mahara, met name voor educatieve of projectgebaseerde doeleinden.
Instituten
Een "Instituut" binnen Mahara verwijst naar een organisatorische eenheid of entiteit binnen het platform. In de context van Mahara kan een instituut een faculteit, afdeling, school, opleiding of een andere organisatie zijn die het Mahara-systeem gebruikt. Elk instituut binnen Mahara heeft zijn eigen beheerders, gebruikers (zoals studenten, docenten, medewerkers), en mogelijk ook zijn eigen thema's, beleidsregels en instellingen.
Belangrijke aspecten van een instituut binnen Mahara zijn:
-
Eigen Beheer: Instituten hebben de mogelijkheid om hun eigen Mahara-omgeving te beheren, inclusief het toevoegen en beheren van gebruikers, het instellen van toegangsrechten en het aanpassen van bepaalde instellingen.
-
Aanpassing en Branding: Instituten kunnen hun Mahara-omgeving aanpassen aan hun eigen branding, zoals het aanpassen van het kleurenschema, logo's en andere visuele elementen.
-
Gebruikersbeheer: Beheerders van een instituut kunnen accounts aanmaken, activeren, deactiveren en verwijderen voor hun gebruikers, en kunnen groepen en rollen binnen hun instituut beheren.
-
Privacy en Beveiliging: Instituten kunnen hun eigen privacybeleid en beveiligingsinstellingen binnen Mahara beheren, in overeenstemming met hun interne richtlijnen en wettelijke vereisten.
-
Rapportage en Analyse: Instituten kunnen toegang hebben tot aangepaste rapportage- en analysetools om de betrokkenheid en prestaties van gebruikers binnen hun Mahara-omgeving te volgen.
-
Integratie: Veel instituten integreren Mahara met andere systemen, zoals een Leerbeheersysteem (LMS) of studenteninformatiesystemen, om een naadloze gebruikerservaring te bieden.
In essentie fungeert een instituut binnen Mahara als een onafhankelijke entiteit met zijn eigen gebruikers, regels, en aanpassingen, waardoor het platform kan worden afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van die organisatie.
Rapporten
Rapporten in Mahara zijn een hulpmiddel voor het verzamelen en analyseren van gegevens over het gebruik en de activiteiten binnen het platform. Deze rapporten kunnen waardevolle inzichten bieden in hoe gebruikers interageren met Mahara, waaronder hoe ze portfolio's creëren, hoe actief ze zijn, en welke inhoud ze delen. Voor beheerders zijn deze rapporten essentieel om het platform effectief te beheren en te optimaliseren.
Belangrijke aspecten van rapporten in Mahara die beheerders moeten weten, zijn:
-
Gebruikersactiviteit: Rapporten kunnen informatie bevatten over gebruikersactiviteit, zoals het aantal gemaakte portfolio's, ingelogde tijden en interacties binnen groepen.
-
Engagement Metrics: Rapporten kunnen statistieken bevatten over gebruikersbetrokkenheid, zoals welke pagina's het meest bezocht worden, welke inhoud het meest wordt bekeken of becommentarieerd, en hoe vaak gebruikers inloggen.
-
Feedback en Beoordeling: Rapporten kunnen informatie verschaffen over feedback en beoordelingen die binnen Mahara zijn gegeven, wat nuttig kan zijn voor pedagogische doeleinden.
-
Systeemprestaties: Rapporten kunnen ook gegevens bevatten over systeemprestaties, zoals laadtijden van pagina's en eventuele technische problemen die gebruikers ondervinden.
-
Custom Rapporten: Afhankelijk van de behoeften van het instituut kunnen beheerders aangepaste rapporten genereren die specifieke data verzamelen die relevant zijn voor hun specifieke context.
Beheerders gebruiken rapporten in Mahara:
- Voor Kwaliteitsborging: Om te verzekeren dat het platform voldoet aan de onderwijs- en leerdoelen van het instituut.
- Voor Technisch Beheer: Om de technische prestaties van het platform te monitoren en te optimaliseren of het gebruik van opslag te controleren.
- Voor Gebruikersondersteuning: Om te begrijpen waar gebruikers mogelijk problemen ondervinden en om gerichte ondersteuning of training te bieden.
- Voor Strategische Planning: Om gegevensgestuurde beslissingen te nemen over toekomstige investeringen in het platform, aanpassingen of uitbreidingen van de functionaliteit.
- Voor Compliance en Rapportage: Om te voldoen aan institutionele of externe rapportage-eisen, bijvoorbeeld in het kader van accreditatieprocessen of onderwijsbeoordelingen.
In het algemeen zijn rapporten in Mahara een cruciale bron van informatie voor beheerders om de effectiviteit van het platform te waarborgen en om te zorgen dat het aan de behoeften van de gebruikers en het instituut voldoet.
Extensies
Extensies in Mahara zijn aanvullende functionaliteiten of modules die kunnen worden toegevoegd aan het standaardplatform om de mogelijkheden ervan uit te breiden. Deze extensies kunnen variëren van eenvoudige plugins voor nieuwe bloktypen tot complexe integraties met externe systemen. Ze bieden aanzienlijke flexibiliteit en maatwerkopties voor Mahara, waardoor het platform kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en doelstellingen van een instituut.
Voor vragen over het installeren en configureren van extensies wordt geadvisseerd contact op te nemen met helpdesk@openedu.nl.
SmartEvidence
SmartEvidence in Mahara is een geavanceerde functie die gebruikers in staat stelt hun competenties en vaardigheden te koppelen en te evalueren tegen specifieke competentiekaders of beoordelingsstandaarden. Deze functie maakt het mogelijk voor gebruikers om hun voortgang en prestaties te documenteren en te presenteren op een manier die overeenkomt met de vereiste criteria van een bepaald kader.
Belangrijke zaken die beheerders moeten weten over SmartEvidence:
-
Instelling en Configuratie: Beheerders moeten begrijpen hoe SmartEvidence moet worden ingesteld en geconfigureerd binnen Mahara. Dit omvat het definiëren van de competentiekaders en het koppelen van deze kaders aan relevante portfolio's of pagina's.
-
Competentiekaders: SmartEvidence maakt gebruik van competentiekaders, die reeksen van vaardigheden of competenties zijn die zijn vastgesteld door een onderwijsinstelling, beroepsorganisatie of andere entiteit. Beheerders moeten deze kaders uploaden en configureren in Mahara.
-
Gebruik en Toepassing: Het is belangrijk dat beheerders begrijpen hoe docenten en studenten SmartEvidence kunnen gebruiken om hun leren en ontwikkeling te documenteren. Dit omvat het begrijpen van hoe bewijs kan worden gekoppeld aan specifieke competenties binnen een kader.
-
Training en Ondersteuning: Beheerders moeten zorgen voor adequate training en ondersteuning voor docenten en studenten in het gebruik van SmartEvidence. Dit kan het aanbieden van instructiematerialen, workshops of online tutorials omvatten.
-
Beoordeling en Feedback: SmartEvidence kan worden gebruikt als onderdeel van het beoordelingsproces, waarbij docenten en beoordelaars feedback kunnen geven op hoe goed studenten aan de criteria van een competentiekader hebben voldaan.
-
Privacy en Data Management: Beheerders moeten rekening houden met privacyaspecten, vooral als SmartEvidence wordt gebruikt voor formele beoordelingen of bevat gevoelige informatie over studenten.
-
Rapportage en Analyse: SmartEvidence kan waardevolle data bieden voor rapportage en analyse van studentenprestaties ten opzichte van de competentiekaders.
-
Integratie met Andere Systemen: Indien nodig moeten beheerders overwegen hoe SmartEvidence kan worden geïntegreerd met andere systemen, zoals leerbeheersystemen of studentinformatiesystemen.
SmartEvidence biedt een krachtige manier voor studenten om hun leerproces en competentieontwikkeling te demonstreren en voor docenten om de voortgang van studenten te beoordelen en te monitoren. Voor beheerders is het cruciaal om een grondig begrip te hebben van hoe deze functie werkt en hoe deze kan worden ingezet om de leerervaring binnen hun instituut te versterken.