Veldwerk in de Stad

Veldwerk in de Stad

Over de pilot

logo "veldwerk in de stad"Het project Veldwerk in de stad is bedoeld voor docenten biologie en bovenbouwleerlingen mavo, havo en vwo.

Veldwerk is op een middelbare school midden in de stad niet eenvoudig te verwezenlijken. Waar moet je heen? Waar vind je natuur? Zelfs in het centrum van steden valt veel te ontdekken als bioloog. Ook het urbane landschap is een biotoop, met tal van onverwachte niches. Niet alleen de mens, ook veel organismen hebben zich aangepast aan het stadsleven, of zijn dat op het moment aan het doen.

De website van het project bevat tal van veldwerkopdrachten die geschikt zijn om uit te voeren middenin het urbane landschap. In verschillende jaargetijden, of jaarrond.

De website heeft de potentie om de gangbare plek te worden waar docenten uitgewerkte actuele, interessante en relevante veldwerkopdrachten vinden. Daarvoor moet nog wel een en ander uitgezocht worden, onder andere praktische technische vragen en de organisatie rond continuïteit en borging. Om het bereik te maximaliseren wordt ook onderzocht welke andere kanalen meerwaarde bieden in het ontsluiten van de materialen van Veldwerk in de Stad, waaronder docentenportal Leapo, een platform dat in samenwerking met SURF wordt ontwikkeld voor het ontsluiten van (gemetadateerde) Open leermaterialen.

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Project Veldwerk in de Stad" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een praktisch, nuttig en heel concreet lesmateriaal. Hier zien ze veel waarde in voor andere scholen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

Het is ons doel om de verdere uitrol van het project Veldwerk in de Stad te benutten voor het verkennen van een aanpak voor open leermaterialen, specifiek voor de bètavakken.

Het project Veldwerk in de Stad 2, de verbeterslag van de website met veldwerkopdrachten, is al ver in het ontwikkelen en beschikbaar stellen van leermaterialen, en is daarmee zeer geschikt voor deze pilot. Het plan was al om de veldwerkopdrachten uit te breiden en te verbeteren, en te zorgen voor verspreiding onder de doelgroep. De intentie was en is om al het materiaal open ter beschikking te stellen. Het project wordt aangevuld met de verkenning in het kader van Impuls Open Leermaterialen.

Aspecten die verkend worden:

  • In welke vorm kan het materiaal optimaal ter beschikking worden gesteld?
  • Hoe ontwikkel je een metadatering die goed aansluit op de andere leermaterialen voor het betreffende vak?
  • Welk technisch platform is handig en praktisch toepasbaar?
  • Hoe ga je om met copyright als het doel is dat het materiaal open beschikbaar is en kan worden aangevuld met materiaal vanuit het veld?
  • Hoe kan het werkveld zelf een actieve rol op zich nemen bij het ontwikkelen en aanbieden van open leermaterialen?
  • Hoe zorg je dat de kwaliteit van het materiaal goed is (met het doel waar nodig verbeteringen door te voeren)?
  • Welke investering vraagt het om het bestaande aanbod aan lesmaterialen aan te vullen en te differentiëren naar gebruik in de onderbouw, met het doel dit te ontwikkelen?
  • In hoeverre is het wenselijk om veldwerkopdrachten te ontwikkelen/geschikt te maken voor gebruik in bètavakken zoals biologie en natuurkunde?
  • Hoe gaan we om met beschikbaar krijgen van tijd en financiële middelen?
  • Hoe zorgen we dat het materiaal en de manier waarop het materiaal toegepast kan worden goed bekend zijn bij het werkveld?
  • Kunnen we docenten en scholen ondersteunen bij het meer inzetten van veldwerkopdrachten bij hun onderwijs?
  • Hoe zorg je dat beheer en onderhoud goed geborgd worden?

Op de huidige website is per opdracht aangegeven voor welke leerjaren en niveaus de opdrachten geschikt zijn. Er wordt nog geen metadatering gebruikt. Onderzocht zal worden op welke manier die kan worden toegevoegd door gebruik te maken van de open-ict-infrastructuur, gericht op aansluiting bij EduRep. Daarnaast wordt onderzocht welke mogelijkheden andere platforms kunnen spelen in de ontsluiting van de (gemetadateerde) leermaterialen. Denk hierbij aan websites van vakverenigingen, en de mogelijkheden die docentenportal Leapo biedt in zowel het ontsluiten van de lesmaterialen als in het verbeteren van de continuering en borging van het project en de lesmaterialen.

Bij het hele ontwikkelingsproces worden waar mogelijk actieve docenten en leerlingen betrokken. Onze ambitie is ook het aantal beschikbare opdrachten uit te breiden naar onderbouw.

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan Felix Spee.

contactformulier

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.|

Professionaliseringsactiviteiten

  • 31 oktober 2023 - Bètapartnersconferentie
  • 1 november 2023 - Esprit scholen conferentie
  • 10 november 2023 - NIBI-conferentie
  • 20 november 2023 - Avantium Workshop
  • Maart-april 2024 - Afspraken invulling U-talent docentenactiviteiten

Communicatiekanalen

  • Veldwerkindestad.nl - Actief
  • LinkedIn - Actief
  • Leapo - Nog in gebruik te nemen
  • Bioplek.org - Nog in gebruik te nemen

Lesmateriaalontwikkeling

  • sep - nov 2023 - Ontwerpen van een nieuw format waarnaar bestaand lesmateriaal vertaald dient te worden.
    • Te maken verbeterslag gedefinieerd door gebruik te maken van de WisMon Kwaliteitstool
    • Opbouw van veldwerkopdrachten volgens cycli van Ontwerpend Leren en Onderzoekend Leren
    • Ontwikkeling van een format voor een docentenhandleiding en een leerlingenhandleiding
  • nov 2023 - Ontwerpen van een nieuwe functionele vormgeving voor lesmateriaal
  • dec 2023 - mrt 2023 - Resivereren en doorontwikkelen van huidig lesmateriaal

 

 

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Veldwerk in de Stad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-19 11:23:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Penvoerder van deze aanvraag is het Berlage Lyceum te Amsterdam, werkgever van biologiedocent Felix Spee, initiatiefnemer van het project Veldwerk in de Stad. Het concept van deze aanvraag is ontwikkeld onder supervisie van Bètapartners.

     

    WisMon is een onderwijsontwikkelingsinstituut op het gebied van bèta-, wetenschap en techniekonderwijs met een uitgebreid netwerk, en heeft specifieke expertise die inzetbaar is voor de ontwikkeling van het project. In het bijzonder heeft WisMon expertise in het ontwikkelen en verspreiden van (open) leermaterialen, in samenwerkingen met onder andere Nemo Science Museum, Naturalis Biodiversity Center, Esero, Vereniging NLT en museum Boerhaave, en op het gebied van docentprofessionalisering in de vorm van trainingen, workshops en implementatietrajecten. WisMon zal het lesmateriaal in goed overleg met het programmabureau open toegankelijk beschikbaar stellen via docentenportal Leapo en zal onder inhoudelijke supervisie van Felix Spee een rol oppakken in de (door)ontwikkeling van lesmaterialen en in de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van professionaliserings- en implementatietrajecten. WisMon is reeds betrokken bij de ontwikkeling van open leermaterialen vanuit haar rol in het project Vakoverstijgend Rekenen dat wordt ontwikkeld onder de tweede ronde van de Impulsregeling.

     

    Bètapartners werkt samen met vakverenigingen zoals het NVON, de NLT-vereniging, en het NIBI. Bij het project Veldwerk in de Stad hebben docenten in deze netwerken ideeën

    aangeleverd en feedback gegeven. Vanuit het Leraren Ontwikkel Fonds is subsidie en ondersteuning gekomen. In het netwerk hebben professionaliseringsbijeenkomsten plaatsgevonden rond de website en docenten zijn het in hun eigen lessen gaan gebruiken.

     

    Voor het vervolg op het project biedt het netwerk Bètapartners, in samenwerking met WisMon, ook weer een platform om samen te werken aan de verbetering van de website.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina