Veldwerk in de Stad

Veldwerk in de Stad

Over de pilot

logo "veldwerk in de stad"Het project Veldwerk in de stad is bedoeld voor docenten biologie en bovenbouwleerlingen mavo, havo en vwo.

Veldwerk is op een middelbare school midden in de stad niet eenvoudig te verwezenlijken. Waar moet je heen? Waar vind je natuur? Zelfs in het centrum van steden valt veel te ontdekken als bioloog. Ook het urbane landschap is een biotoop, met tal van onverwachte niches. Niet alleen de mens, ook veel organismen hebben zich aangepast aan het stadsleven, of zijn dat op het moment aan het doen.

De website van het project bevat tal van veldwerkopdrachten die geschikt zijn om uit te voeren middenin het urbane landschap. In verschillende jaargetijden, of jaarrond.

De website heeft de potentie om de gangbare plek te worden waar docenten uitgewerkte actuele, interessante en relevante veldwerkopdrachten vinden. Daarvoor moet nog wel een en ander uitgezocht worden, onder andere praktische technische vragen en de organisatie rond continuïteit en borging. Om het bereik te maximaliseren wordt ook onderzocht welke andere kanalen meerwaarde bieden in het ontsluiten van de materialen van Veldwerk in de Stad, waaronder docentenportal Leapo, een platform dat in samenwerking met SURF wordt ontwikkeld voor het ontsluiten van (gemetadateerde) Open leermaterialen.

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Project Veldwerk in de Stad" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een praktisch, nuttig en heel concreet lesmateriaal. Hier zien ze veel waarde in voor andere scholen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Veldwerk in de Stad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 11:23:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Penvoerder van deze aanvraag is het Berlage Lyceum te Amsterdam, werkgever van biologiedocent Felix Spee, initiatiefnemer van het project Veldwerk in de Stad. Het concept van deze aanvraag is ontwikkeld onder supervisie van Bètapartners.

 

WisMon is een onderwijsontwikkelingsinstituut op het gebied van bèta-, wetenschap en techniekonderwijs met een uitgebreid netwerk, en heeft specifieke expertise die inzetbaar is voor de ontwikkeling van het project. In het bijzonder heeft WisMon expertise in het ontwikkelen en verspreiden van (open) leermaterialen, in samenwerkingen met onder andere Nemo Science Museum, Naturalis Biodiversity Center, Esero, Vereniging NLT en museum Boerhaave, en op het gebied van docentprofessionalisering in de vorm van trainingen, workshops en implementatietrajecten. WisMon zal het lesmateriaal in goed overleg met het programmabureau open toegankelijk beschikbaar stellen via docentenportal Leapo en zal onder inhoudelijke supervisie van Felix Spee een rol oppakken in de (door)ontwikkeling van lesmaterialen en in de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van professionaliserings- en implementatietrajecten. WisMon is reeds betrokken bij de ontwikkeling van open leermaterialen vanuit haar rol in het project Vakoverstijgend Rekenen dat wordt ontwikkeld onder de tweede ronde van de Impulsregeling.

 

Bètapartners werkt samen met vakverenigingen zoals het NVON, de NLT-vereniging, en het NIBI. Bij het project Veldwerk in de Stad hebben docenten in deze netwerken ideeën

aangeleverd en feedback gegeven. Vanuit het Leraren Ontwikkel Fonds is subsidie en ondersteuning gekomen. In het netwerk hebben professionaliseringsbijeenkomsten plaatsgevonden rond de website en docenten zijn het in hun eigen lessen gaan gebruiken.

 

Voor het vervolg op het project biedt het netwerk Bètapartners, in samenwerking met WisMon, ook weer een platform om samen te werken aan de verbetering van de website.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open