Klimaten over de wereld

Klimaten over de wereld

Introductie

Beste leerling,

Deze les gaan wij het hebben over klimaten buiten Europa. Je gaat het deze les leren over welke klimaten er buiten Europa zijn? Welke kenmerken de klimaten hebben? Waarom er een klimaat op een desbetreffende plek heerst? en hoe je een klimaatdiagram moet maken en koppelen aan een klimaat.

Oefening: Voorkennis activeren

Start

Leerdoelen

Leerdoelen voor de les:

1. De leerling kan de twee belangrijkste klimaten buiten Europa benoemen.

2. De leerling weet de kenmerken van de twee belangrijkste klimaten buiten Europa.

3. De leerling kan het Köppensysteem toepassen op een afbeelding of klimaatdiagram.

4. De leerling kan met een afbeelding van ee gebied een bijpassend klimaatdiagram opstellen.

 

Opdrachten: klimaat over de wereld

Welke soorten klimaten zijn er? - Ward Bruggeman: Meteorologie - Astronomie  - FotografieUitleg klimaten over de wereld

Tot nu toe heb je gekeken naar de klimaten binnen Europa, maar er zijn natuurlijk meer klimaten over de wereld. Er zijn over de wereld 5 grote klimaat soorten, namelijk:

 

- Tropischklimaat:

Het tropischklimaat komt voornamelijk voor bij de tropen. De tropen is een gebied wat tussen de keerkingen ligt, de keerkringen liggen tussen 23,5 graden noorderbreedte en 23,5 graden zuiderbreedte. In het tropischklimaat komt de gemiddelde temperatuur nooit onder de 18 graden. Ok valt er per jaar gemiddelde veel neerslag, er groeit dan ook veel vegetatie.

- Woestijnklimaat:

Het klimaat van de woestijn komt voornamelijk voor in Noord-Afrika, Australië, Arabië en op hoog gelegen vlakken in gebergtes. Een van de kenmerken van een woestijnklimaat is dat er heel weinig neerslag valt, hierdoor kunnen bomen en grote planten er niet groeien. Er is ook een groot verschil tussen de temperatuur overdag en in de nacht. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 45 graden en s' nachts kan dit onder het vriespunt liggen.

 

-Zeeklimaat:

Het zeeklimaat is een klimaat wat sterk wordt beinvloed door de nabijheid van de zee of oceaan. Kenmerken van het zeeklimaat zijn dat er door het gehele jaar door neerslag valt. De temperaturen zijn er gematigd, koele zomers en niet extreem koude winters.

 

-Landklimaat:

Kenmerkend aan het landklimaat is dat er grote temperatuur verschillen zijn in de zomer en de winter. Dit komt doordat de zee geen invloed meer heeft op de temperatuur. Het landklimaat komt dan ook voor in gebieden die diep landinwaarts liggen en niet aan een zee. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt tussen de -3 graden en de -10 graden.

 

-Poolklimaat:

In de gebieden met de poolklimaten groeien eigenlijk alleen maar mossen. Het is er in de winter extreem koud en de zomer duurt maar kort, hierdoor ontdooit alleen de bovenstelaag van de aarde. De rest blijft bevoren, waardoor er geen planten kunnen groeien. 's Winters komt de zon op een dag helemaal niet op, dit wordt de poolnacht genoemd. Op zo'n dag kan het dan ook wel met 60 graden vriezen. In de zomer is er dan ook een dacht waarbij de zon 24 uur lang op is, dit wordt de pooldag genoemd.

Oefening: Opdracht 1

Start

Oefening: Opdracht 2

Start

Opdrachten: Köppensysteem

Uitleg Köppensysteem

Kort filmpje over het Köppensysteem:

https://www.youtube.com/watch?v=LkM0oygL7IE

 

Het Köppensysteem is bedacht door de Duitse geograaf Wladimir Köppen. Er zijn vijf hoofdletters die de hoofdgroepen onderscheiden. Er zijn ook nog kleine letters die de hoofdletters weer onderverdelen.Köppen-Geiger - GeoGraphixs

A= Tropisch klimaat

- Temperatuur in de koudste maand boven de 18 graden

B= Droog klimaat

-Weinig tot geen neerslag

C= Gematigd klimaat

- Temperatuur in de koudste maand tussen de 18 en -3 graden. Temperatuur in de warmste maand boven de 10 graden

D= Land klimaat

- Gemiddelde temperatuur ligt tussen de -3 graden en -10 graden

E= Poolklimaat

- De temperatuur komt nooit boven de 10 graden

 

Bij de A, C en D klimaten krijgen een extra kleine letter

s= Droge zomer (sommertrocken)

w= Droge winter (wintertrocken)

f= Een droge periode ontbreekt, alle jaargetijden bevatten neerslag (felht)

 

B klimaat krijgt een extra  hoofdletter

S= steppe

-Jaarlijks valt er tussen de 200 en 300 mm neerslag

W= Woestijn

- Jaarlijks valt er minder dan 200 mm neerslag

 

E klimaat krijgt een extra hoofdletter

T= Toendra

- In de warmste maand ligt de temperatuur tussen de 0 en 10 graden

F= IJskap

- Het hele jaar ligt de gemiddelde temperatuur onder de 0 graden

H= Hooggebergte

- Altijd onder de 0 graden en neerslag valt daar meestal in de vorm van sneeuw

 

 

 

 

 

Oefening: Opdracht 1

Start

Oefening: Opdracht 2

Start

Opdrachten: Klimaatdiagrammen

Uitleg Klimaatdiagrammen

 

Een klimaatdiagram toont voor een bepaalde plek de gemiddelde neerslag en de gemiddelde temperatuur per maand, gemeten over een langere periode.Weer en Klimaat - LessonUp

Op de linkerkant van de y-as wordt aangegeven hoeveel neerslag er valt in mm en op de rechterkant van de y-as wordt aangegeven wat de temperatuur is in graden celsius. Op de x-as wordt het jaar opverdeeld in maanden. De rode lijn geeft de temperatuur in graden celsius aan en de blauwe balkjes geven de hoeveelheid neerslag er valt in mm.

 

 

Oefening: Opdracht 1

Start

Oefening: Opdracht 2

Start

Eindtoets

Toets: Toets

Start

Oefening: Verdiepende opdrachten

Start

Docente handleiding

Beste docent,

De les die is opgesteld via deze online methode zullen de leerlingen ongeveer 50 minuten mee bezig zijn. Dit is dus een lesvullende online methode. Per onderdeel van uitleg zijn er twee oefeningen die de leerlingen moeten maken. Op het einde van de uitleg en de opdrachten komt er een toets. Deze toets moet voor 60% gehaald worden om deze les met een voldoende af te ronden. Als de toets niet met 60% is gehaald dient de desbetreffende leerling de verdiepende opdrachten te maken, om meer herhaling over het onderwerp op te doen.

De wijze waarop de leerlingen aan de slag gaan is per onderdeel verschillend. Tijdens de opdrachten maken mogen de leerlingen overleggen met hun buurvrouw/man. Echter tijdens de eintoets wordt er in stilte gewerkt. U als docent moet dus rond de klas lopen, niet alleen voor vragen maar ook om de rust in de klas te handhaven. De leerlingen hebben ook hulpmiddelen zoals de atlas gebruiken. Tot slot is de laptop alleen nodig om de opdrachten te maken en wordt niet gebruikt als google maps, daar hebben ze de atlas voor.

Heel veel plezier met het gebruiken van deze online methode!

Verantwoording

verantwoording

Ik heb op meerdere manier ervoor gekozen om mijn online methode zo effeciënt mogelijk te maken.

Het eerst waar ik voor heb gezorgd is dat, er een hele duidelijke structuur in de opbouw van de methode. Eerst komt namelijk een uitleg en daarna volgen twee opdrachten. Ik heb ervoor gezorgd dat de uitleg niet te lang is, anders kan je namelijk de aandacht en de intresse van de leerlingen kwijt raken. 

Ten tweede heb ik ervoor gezorgd dat de leerdoelen makkelijk en concreet omschreven staan in het begin van het hoofdstuk. Daarmee wilde ik bereiken dat de leerlingen een makkelijk overzicht hebben van wat van ze wordt verwacht. Ze moeten dus aan het eind van de les deze leerdoelen beheersen. 

Ten derde heb ik een duidelijk verschil gemaakt tussen wat een werkboek kan geven en wat een online methode kan geven. Ik heb bijvoorbeeld gebruik gemaakt van filmpjes en daar de opdrachten op aangepast. Dit is niet mogelijk in een werkboek. Ook heb ik meerdere opdrachten gemaakt die niet in een werkboek mogelijk zijn, zoals opdrachten waarbij je een tekst naar een afbeelding moest slepen. Er is ook een hotspot vraag, dit kan allemaal niet in een werkboek. Door deze online methode te gebruiken kan je dus de leerling op een andere wijze opdrachten laten maken en meer intresse kweken. 

Tot slot heb ik een eintoets in de online methode verwerkt, hiermee wilde ik bereiken dat er een duidelijk beeld voor de docent komt. Dit beeld moet dan geven over welke leerlingen de stof goed beheersen en welke leerlingen nog wat extra hulp kunnen gebruiken. Ik heb er dan ook voor gekozen om een voldoende pas te geven bij 60%, hierdoor weet de leerling als hij/zij een voldoende heeft gehaald dat hij/zij de stof ook echt goed bezit. Als de leerling de toets niet voldoende heeft gehaald dan staan er verdiepende opdrachten voor hen klaar. Hiermee krijg je dat er differntiatie ontstaat, wat altijd goed is voor de ontwikkeling.

  • Het arrangement Klimaten over de wereld is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maartje Gubbels Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-12-22 17:27:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Klimaten over de wereld
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Voorkennis activeren

    Opdracht 1

    Opdracht 2

    Opdracht 1

    Opdracht 2

    Opdracht 1

    Opdracht 2

    Toets

    Verdiepende opdrachten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.