Afronding: Escaperoom

Afronding: Escaperoom

Inleiding

Welkom bij "De Klinische Uitdaging," een unieke escape room-ervaring ontworpen om je vaardigheden als verzorgende op de proef te stellen en te verbeteren. Dit is meer dan alleen een spel; het is een kans om je medische kennis, communicatievaardigheden en teamwerk te versterken.

Achtergrondverhaal:

Jullie vormen een team van verzorgende die werken in een toonaangevend verpleeghuis. In deze uitdagende omgeving worden jullie geconfronteerd met een reeks complexe en onverwachte (medische) situaties. Jullie doel is om vrijf kritische (klinische) puzzels op te lossen en de sleutel te vinden om uit de escape room te komen. Jullie hebben slechts een uur voor elke opdracht, dus teamwork, snel denken en nauwkeurigheid zijn cruciaal.

 

Opdrachten:

  • Opdracht 1: "Anatomische Ontdekkingstocht" (60 minuten) In deze opdracht gaan jullie op een avontuurlijke reis door het menselijk lichaam. Jullie krijgen zeven afbeeldingen te zien, elk met de weergave van één specifiek orgaan. Als team is het jullie taak om te identificeren welk orgaan wordt afgebeeld, aan welk orgaanstelsel dit orgaan toebehoort, en tot slot, wat de belangrijkste functie(s) van elk afgebeelde orgaan is.
  • Opdracht 2: "Medicijn Mysterie" (60 minuten) Jullie staan voor een mysterieus medicijnraadsel. Binnen deze opdracht wordt jullie kennis van medicijnen getest. Jullie uitdaging is om de juiste medicatie te koppelen aan de bijbehorende aandoeningen door de eigenschappen en toepassingen van de medicijnen te begrijpen.
  • Opdracht 3: "Veilige Verplaatsing van Cliënten" (60 minuten) In deze escape room-opdracht krijgen jullie te maken met realistische situaties waarbij cliënten verplaatst moeten worden. Jullie doel is om de juiste technieken voor transfer en tillift te identificeren en toe te passen, gebruikmakend van de theoretische kennis die jullie hebben opgedaan.
  • Opdracht 4: "Kwetsbaarheden in de Zorg" (60 minuten) Binnen deze escapeopdracht zullen jullie een video bekijken en mogelijke kwetsbaarheden identificeren. Vervolgens zullen jullie, op basis van deze kwetsbaarheden, een verzorgingsplan opstellen voor Dhr. Albai, waarin doelen, interventies en evaluatiecriteria worden gedefinieerd.
  • Opdracht 5: "Voedingspuzzel" (60 minuten) Tijdens deze escapeopdracht worden jullie voedingsdeskundigen. Jullie taak is het samenstellen van een menu dat rekening houdt met de voedingsbehoeften en dieetbeperkingen van ouderen. Dit vereist kennis van voeding en ouderenzorg.

Deze escape room-opdrachten zijn bedoeld om jullie praktische en klinische vaardigheden te versterken, terwijl jullie uitdagingen aangaan die relevant zijn voor de zorgverlening en de gezondheidszorg. Veel succes met het verkennen en oplossen van deze boeiende puzzels!

 

* Kanttekening docenten: er is een docentenhandleiding beschikbaar in Teams.

Opdracht 1: Anatomische ontdekkingstocht

Duur: 60 minuten

Doel: Als groep gaan jullie werken aan de "Anatomische ontdekkingstocht". Jullie ontvangen acht afbeeldingen, elk met de weergave van één specifiek orgaan. Jullie taak is om als team te benoemen welk orgaan wordt afgebeeld, aan welk orgaanstelsel dit orgaan toebehoort, en tot slot, wat de belangrijkste functie(s) van elk afgebeelde orgaan is.

Benodigdheden:

  • 8 afbeeldingen van verschillende organen.
  • Video-opnameapparatuur om de informatie vast te leggen.

Uitvoering:

  1. Jullie krijgen 8 afbeeldingen te zien van verschillende organen. Als groep moeten jullie beoordelen welk orgaan wordt afgebeeld, aan welk orgaanstelsel dit orgaan behoort, en wat de belangrijkste functie(s) van elk orgaan is.
  2. Jullie bekijken de afbeeldingen van de organen. Bespreek als groep wat jullie denken dat elk orgaan is.
  3. Ga verder met het identificeren van de organen en bepaal tot welk orgaanstelsel ze behoren.
  4. Bepaal de belangrijkste functie(s) van elk afgebeelde orgaan. Zorg ervoor dat jullie begrijpen wat elk orgaan doet in het menselijk lichaam.
  5. Maak een korte presentatie waarin jullie de geïdentificeerde organen, hun bijbehorende orgaanstelsels en de belangrijkste functies bespreken. Jullie nemen dit op in een video.
  6. Laat de docent jullie video zien. Hij/zij zal de informatie beoordelen op juistheid en volledigheid.

Deze escaperoom-opdracht daagt jullie uit om samen te werken, anatomische kennis toe te passen en te presenteren wat jullie hebben geleerd. Het zal jullie begrip van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam versterken. Veel succes!

Opdracht 2: Medicijnmysterie

Duur: 60 minuten

Doel: In deze opdracht gaan we jullie kennis van medicijnen testen en jullie uitdagen om voorzorgsmaatregelen te formuleren voor specifieke medicijnen.

Benodigdheden:

  • Kruiswoordpuzzelblad
  • Pen of potlood.

Uitvoering:

  1. Jullie  verkennen in deze escaperoom-opdracht twee opdrachten: ten eerste, een kruiswoordpuzzel waarin jullie aan de hand van de aanwijzingen moeten aangeven welke medicijn er wordt gezocht. Let op het gaat om stofnamen en geen merknamen!
  2. Als de kruiswoordpuzzel af is, gaan jullie verder met het tweede gedeelte van de opdracht:  het formuleren van ten minste één voorzorgsmaatregel voor alle gevonden medicijnen.
  3. Lever jullie ingevulde kruiswoordpuzzels en notities met voorzorgsmaatregelen in. Bespreek de uitkomsten met de docent.

Middels deze opdracht laten jullie zien dat jullie de namen van medicijnen op basis van aanwijzingen kunnen vinden en dat jullie belangrijke voorzorgsmaatregelen kunnen formuleren. Dit zijn waardevolle vaardigheden in de zorgwereld.

Opdracht 3: Veilig verplaatsen van clienten

Duur: 60 minuten

Doel: In deze escape room-opdracht gaan jullie aan de slag met realistische casussen van cliënten die verplaatst moeten worden. Het doel is om de juiste transfer- en tillifttechnieken te identificeren en toe te passen op basis van de beschikbare theoretische kennis.

Benodigdheden:

  • Casuskaarten met beschrijvingen van cliënten.
  • Instructiemateriaal over transfer- en tillifttechnieken.

Uitvoering:

  1. Jullie krijgen verschillende casuskaarten met een beschrijving van cliënten. Bestudeer de informatie zorgvuldig, inclusief de conditie van de cliënten en de specifieke behoeften met betrekking tot verplaatsing.
  2. Beslis met elkaar welke transfer- en tillifttechnieken geschikt zijn voor de cliënten op basis van de casusinformatie en jullie (theoretische) kennis. Raadpleeg eventueel het instructiemateriaal voor richtlijnen en tips.
  3. Geven jullie weer hoe jullie de verplaatsingstaak zouden uitvoeren met de geselecteerde technieken. Beschrijf in detail hoe jullie zouden zorgen voor  de veiligheid en het comfort van de cliënt.

Deze theoretische escape room-opdracht biedt een manier om transfer- en tillifttechnieken te oefenen en te verbeteren met theoretische kennis, zonder fysieke handelingen uit te voeren. Het benadrukt nog steeds het belang van veiligheid en comfort bij het verplaatsen van cliënten en bereidt je voor op toekomstige praktijksituaties. Veel succes!

Opdracht 4:Kwetsbaarheidsdetectie en Zorgmeesterschap voor dhr. Albai

Duur: 60 minuten

Doel: Binnen deze escapeopdracht zullen jullie een video bekijken en mogelijke kwetsbaarheden identificeren. Vervolgens zullen jullie, op basis van deze kwetsbaarheden, een verzorgingsplan opstellen voor Dhr. Albai, waarin doelen, interventies en evaluatiecriteria worden gedefinieerd.

Benodigdheden:

  • Toegang tot de video: Casus dhr. Albai

Uitvoering:

  1. Jullie beginnen met het bekijken van een video waarin de zorg voor Dhr. Albai wordt getoond. Jullie doel is om mogelijke kwetsbaarheden te identificeren. Neem aantekeningen en merk op waar volgens jullie verbeteringen nodig zijn.
  2. Bespreken jullie in groepjes de kwetsbaarheden die jullie hebben geïdentificeerd in de video. Noteer deze kwetsbaarheden en zorg ervoor dat jullie het met elkaar eens zijn.
  3. Controleer jullie antwoorden bij de docent, voor jullie verder gaan.
  4. Op basis van de geïdentificeerde kwetsbaarheden, gaan jullie nu een verzorgingsplan opstellen voor Dhr. Albai. Dit plan moet doelen, interventies en evaluatiecriteria bevatten. Overweeg hoe de zorg kan worden verbeterd om de kwetsbaarheden aan te pakken.
  5. Bespreek het verzorgingsplan met de docent en ontvang feedback. Reflecteer op het proces en de uitkomsten van deze escapeopdracht.

Deze escapeopdracht is ontworpen om jullie klinische denkvaardigheden te verbeteren en jullie in staat te stellen om verzorgingsplannen op te stellen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van een cliënt. Het benadrukt het belang van het identificeren van kwetsbaarheden en het nemen van gerichte actie om de zorg te verbeteren. Veel succes!

Opdracht 5: Voedingspuzzel

 

Duur: 60 minuten

Doel: Het doel van deze opdracht is om je bewust te maken van de voedingsbehoeften en dieetbeperkingen van ouderen in zorginstellingen en in de thuiszorg, en om je kennis van voedingsrichtlijnen toe te passen.

Benodigdheden:

  • Informatiebronnen over de voedingsbehoeften van ouderen (zoals richtlijnen van gezondheidsinstanties).
  • Een lijst van fictieve ouderen met verschillende medische aandoeningen en dieetbeperkingen.
  • Toegang tot internet of naslagwerken over voeding en diëtetiek.
  • Papier en schrijfbenodigdheden.

 

Uitvoering:

  1. Neem de volledige opdracht door voordat jullie eraan beginnen.

  2. Als groep zijn jullie verantwoordelijk voor het samenstellen van een voedingsmenu voor een groep fictieve ouderen in een zorginstelling. Deze ouderen hebben verschillende medische aandoeningen en dieetbeperkingen.

  3. Werk gezamenlijk aan het samenstellen van een voedingsmenu dat tegemoetkomt aan de specifieke behoeften en beperkingen van elke bewoner, rekening houdend met voedingsstoffen, voedselconsistentie (bijv. gemalen of vloeibare voeding), smaak en textuur.

  4. Jullie opdracht is om een menu te ontwerpen voor twee dagen in een week, met inbegrip van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Zorg ervoor dat jullie variatie aanbrengen en aantrekkelijke voedselkeuzes maken.

  5. Schrijf beknopt jullie menukeuzes en verduidelijk de (wetenschappelijke basis) achter jullie beslissingen. Licht toe hoe jullie menu's voldoen aan de voedingsbehoeften van de ouderen. Vergeet niet om de specifieke dieetbeperkingen van elke bewoner in overweging te nemen.

Zijn jullie klaar met de opdracht? Dan is het tijd om jullie menukeuzes te presenteren aan de docent, die ze zal beoordelen. Veel succes!

 

Casussen:

  1. Mevrouw De Vries (87 jaar)
  • Medische aandoeningen: Diabetes type 2, hypertensie.
  • Dieetbeperkingen: Beperkte inname van suikers en natrium, evenwichtige koolhydraat- en eiwitinname.
  1. Meneer Jansen (81 jaar)
  • Medische aandoeningen: Coeliakie.
  • Dieetbeperkingen: Glutenvrij dieet, vermijden van tarwe, gerst, rogge, en sommige haverproducten.
  1. Mevrouw Hernandez (94 jaar)
  • Medische aandoeningen: Nierproblemen, hoge kaliumspiegels.
  • Dieetbeperkingen: Beperkte inname van natrium, kalium en fosfor; eiwitbeperking.
  1. Meneer Smith (89 jaar)
  • Medische aandoeningen: Slikproblemen, moeite met kauwen.
  • Dieetbeperkingen: Gemalen of vloeibare voeding met zachte texturen, verdikte vloeistoffen.
  1. Mevrouw Kim (85 jaar)
  • Medische aandoeningen: Lactose-intolerantie, hoge bloeddruk.
  • Dieetbeperkingen: Beperkte inname van lactose en natrium, focus op lactosevrije zuivelproducten.
  1. Meneer Patel (88 jaar)
  • Medische aandoeningen: Parkinson's ziekte, verlies van eetlust.
  • Dieetbeperkingen: Zachte, makkelijk te kauwen voeding, kleine en frequente maaltijden.
  • Het arrangement Afronding: Escaperoom is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-11-28 14:36:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Afronding Escaperoom
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    FLOW 2 Verpleegkunde Verkort. (2023).

    Afronding: Escape room

    https://maken.wikiwijs.nl/201242/Afronding__Escape_room

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.