Afronding: Escape room

Afronding: Escape room

Inleiding

Welkom bij "De Klinische Uitdaging," een unieke escape room-ervaring ontworpen om je vaardigheden als verzorgende en of verpleegkundige op de proef te stellen en te verbeteren. Dit is meer dan alleen een spel; het is een kans om je medische kennis, communicatievaardigheden en teamwerk te versterken.

Achtergrondverhaal:

Jullie vormen een team van verzorgende en of verpleegkundigen die werken in een toonaangevend verpleeghuis. In deze uitdagende omgeving worden jullie geconfronteerd met een reeks complexe en onverwachte (medische) situaties. Jullie doel is om zes kritische (klinische) puzzels op te lossen en de sleutel te vinden om uit de escape room te komen. Jullie hebben slechts een uur voor elke opdracht, dus teamwork, snel denken en nauwkeurigheid zijn cruciaal.

 

Opdrachten:

  1. Anatomiepuzzel (60 minuten): Een puzzel van het menselijk lichaam (torso) is in stukken verdeeld. Bouw het torso weer op tot één geheel. Geef van elk orgaan wat jullie in de torso plaatsen aan om wat voor orgaan het gaat en wat de (hoofd)functie van dit orgaan is. Neem de uitleg op in een video.

  2. Diagnose Decodering (60 minuten): Jullie ontvangen een reeks cryptische medische dossiers die hints bevatten over de aandoening van een cliënt. Door het decoderen van de symptomen en medische termen, moeten jullie de juiste diagnose stellen.

  3. Medicatie Mysterie (60 minuten): Er is een mix van medicijnen en hun indicaties verspreid over de kamer. Jullie moeten de juiste medicatie aan de bijbehorende aandoeningen koppelen door hun eigenschappen en toepassingen te begrijpen. 

  4. Communicatiepuzzel (60 minuten): Via geschreven communicatie met een oudere cliënt moeten jullie verborgen boodschappen en behoeften identificeren. Dit benadrukt het belang van effectieve communicatie en inlevingsvermogen.

  5. Voedingspuzzel (60 minuten): Jullie moeten een menu samenstellen dat rekening houdt met de voedingsbehoeften en dieetbeperkingen van ouderen. Dit vereist kennis van voeding en ouderenbehoefte.

Elke opdracht brengt jullie dichter bij het ontrafelen van het mysterie en de mogelijkheid om te ontsnappen. Jullie moeten samenwerken, kritisch denken en jullie medische expertise gebruiken om elke uitdaging te overwinnen.

Jullie hebben beperkte tijd voor elke opdracht, dus wees snel en accuraat. Succes met de "Klinische Uitdaging!" De klok tikt, de cliënten wachten, en jullie hebben de kans om te schitteren in de wereld van de verpleegkunde.

*Kanttekening docenten: er is een docentenhandleiding beschikbaar in Teams.

Opdracht 1: Anatomische puzzel

Duur: 60 minuten

Doel: In deze opdracht zetten jullie een driedimensionale puzzel van het menselijk lichaam (de torso) in elkaar. Tijdens het opbouwen van de puzzel identificeren jullie elk orgaan en benoemen hierbij de belangrijkste functie van dat orgaan. Dit moet worden vastgelegd in een video. Dit is een interactieve manier om anatomische kennis te versterken en kan bijdragen aan een dieper begrip van de structuur en functie van het menselijk lichaam.

 

Benodigdheden:

  1. Een anatomische puzzel van de menselijke torso.
  2. Camera en video-opnameapparatuur om de montage van de puzzel en de uitleg van de organen en hun functies op te nemen.
  3. Een statief kan handig zijn om de video's stabiel op te nemen.
  4. Een geschikte ruimte waarin jullie rustig kunnen werken aan de puzzel en de video-opnames.

Uitvoering:

  1. Lees de volledige uitleg van de opdracht om een goed begrip te krijgen van wat er van jullie wordt verwacht.

  2. Begin met het samenstellen van de driedimensionale puzzel van de menselijke torso. Terwijl jullie dit doen, benoem elk orgaan en leg kort uit wat de belangrijkste functie ervan is. Zorg voor diepgang in de uitleg, doe dit alsof je uitleg geeft aan een arts in opleiding. 

  3. Nadat jullie de puzzel hebben gemonteerd en alle organen hebben besproken, is het tijd om dit proces in een video vast te leggen. De video moet het volledige montageproces laten zien, inclusief de benoeming van organen en uitleg van hun functies.

  4. Zodra de video is voltooid, laat je deze aan de docent zien. Hij/zij zal de video beoordelen op de nauwkeurigheid van de organenidentificatie en de uitleg van hun functies.

Deze opdracht biedt een praktische en interactieve manier om anatomische kennis te versterken en helpt bij het ontwikkelen van een dieper begrip van de structuur en functie van het menselijk lichaam. Veel plezier en succes!

 

Opdracht 2: Diagnose decodering

Duur: 60 minuten

Doel: Jullie ontvangen een reeks cryptische medische dossiers (4x) die hints bevatten over de aandoening van een cliënt. Door het decoderen van de symptomen en medische termen, moeten jullie de juiste diagnose stellen.

In deze uitdagende opdracht duiken jullie in de wereld van diagnostiek en medische puzzels. Jullie krijgen een reeks medische dossiers die vol zitten met raadselachtige informatie. Het is aan jullie om de geheimen van deze dossiers te ontrafelen en de juiste diagnose te stellen voor elke patiënt.

Benodigdheden:

  1. Een set cryptische medische dossiers met hints over de aandoening van elke cliënt.

  2. Toegang tot naslagwerken en bronnen voor medische terminologie en diagnostiek (boeken, online bronnen, etc.).

Uitvoering:

  1. Lees de volledige uitleg van de opdracht om te begrijpen wat er van jullie wordt verwacht.

  2. Begin met het bestuderen van de cryptische medische dossiers. Elk dossier bevat hints over de symptomen, medische geschiedenis en laboratoriumresultaten van een patiënt. Jullie moeten deze informatie zorgvuldig ontcijferen.

  3. Gebruik jullie medische kennis en toegang tot naslagwerken om de symptomen en termen te begrijpen. Probeer patronen en verbanden te ontdekken die kunnen leiden tot een mogelijke diagnose.

  4. Stel voor elke cliënt een diagnose op basis van de ontcijferde informatie. Leg de redenering achter jullie keuze uit.

  5. Zodra jullie denken dat jullie de juiste diagnose hebben gesteld, schrijf deze op en bereid een korte presentatie voor waarin jullie de aandoening van de cliënt en jullie redenering uitleggen.

  6. De docent zal elke diagnose en presentatie beoordelen op nauwkeurigheid en de effectiviteit van jullie diagnostische vaardigheden.

Deze opdracht biedt een uitstekende gelegenheid om jullie diagnostische en medische interpretatievaardigheden te verbeteren. Het zal jullie uitdagen om kritisch na te denken, medische termen te begrijpen en de puzzelstukjes van de symptomen samen te voegen om tot de juiste diagnose te komen. Veel succes met het ontrafelen van de medische mysteries!

Opdracht 3 Medicatie analyse en management

Deel 1: Medicatie analyse

Duur: 20 minuten

Doel: In deze opdracht wordt jullie kennis van medicijnen en jullie probleemoplossende vaardigheden getest. Jullie krijgen toegang tot een lijst met verschillende medicijnen, samen met informatie over hun indicaties, eigenschappen en bijwerkingen. Het is aan jullie om de juiste medicijnen te koppelen aan de overeenkomstige indicaties en specifieke aandoeningen. Doe dit zonder gebruik te maken van externe bronnen (zoals je leerboek, het internet en dergelijke). Deze opdracht zal een vruchtbare omgeving bieden om jullie medicijnkennis te verdiepen, jullie praktische vaardigheden te oefenen en jullie probleemoplossende vermogen te vergroten.

 

Benodigdheden:

  1. Een lijst van medicijnen.
  2. Een lijst van indicaties en eigenschappen.
  3. Een lijst van specieke aandoeningen.

 

Uitvoering van de Opdracht:

  1. Neem de lijst met medicijnen grondig door.
  2. Bekijk de lijst met indicaties en eigenschappen van de medicijnen.
  3. Ga door de lijst van specifieke aandoeningen die behandeld moeten worden.
  4. Begin met het koppelen van de juiste medicijnen aan hun overeenkomstige indicaties.
  5. Vervolg door de koppeling te maken tussen de medicijnen en de specifieke aandoeningen.
  6. Houd nauwlettend in de gaten welke eigenschappen en bijwerkingen de medicijnen hebben, om te bepalen of ze geschikt zijn voor de behandeling van de aandoeningen.
  7. Werk met precisie en efficiëntie en streef ernaar om binnen de toegewezen tijd de juiste koppelingen tot stand te brengen.

Deze stapsgewijze aanpak helpt jullie om de opdracht met systematiek en zorgvuldigheid uit te voeren en bevordert een effectieve samenwerking om de juiste koppelingen te vinden.

Deze opdracht is een test van jullie farmaceutische kennis en jullie vermogen om de juiste medicatie te koppelen aan specifieke aandoeningen en indicaties. Veel succes!

 

 

 

 

Deel 2: Medicatie management

Duur: 40 minuten

Doel: Jullie hebben met succes de medicijnen gekoppeld aan indicaties en specifieke ziektebeelden in de vorige opdracht. Maar de reis gaat verder. In dit deel van de escape room ontvangen jullie informatie over enkele ouderen, hun namen, leeftijden en medische geschiedenis. Jullie uitdaging is om vast te stellen welke medicijnen uit de lijst van de vorige opdracht deze ouderen waarschijnlijk gebruiken. Maar dat is niet alles. Jullie moeten ook mogelijke interacties en bijwerkingen identificeren en de juiste voorzorgsmaatregelen beschrijven. Elk medicijn moet vergezeld gaan van minimaal 1 passende voorzorgsmaatregel.

Ouderenprofielen:

  1. Mw. Ho Tam Chay

    • Leeftijd: 75
    • Medische Geschiedenis: Hypertensie en type 2 diabetes
  2. Dhr. Wetering

    • Leeftijd: 70
    • Medische Geschiedenis: Beroerte en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)
  3. Mw. Hadoui

    • Leeftijd: 80
    • Medische Geschiedenis: Hoog cholesterol en astma
  4. Hr. Vis

    • Leeftijd: 68
    • Medische Geschiedenis: Hypothyreoïdie en maagzweren
  5. Mw. Pinas

    • Leeftijd: 73
    • Medische Geschiedenis: Diabetes type 2 en obstructieve longziekte (COPD)

Het is een uitdagende test van jullie farmaceutische kennis en jullie vermogen om veilige medicatiekeuzes te maken. Succes!

Opdracht 4: Communicatiepuzzel

Duur: 60 minuten

Doel: In deze uitdagende opdracht zullen jullie je vaardigheden op het gebied van communicatie en inlevingsvermogen testen. Jullie nemen de rol aan van verpleegkundigen die voor oudere cliënten zorgen. Een van deze cliënten heeft moeite met directe communicatie en heeft hints achtergelaten in geschreven berichten. Aan jullie de taak om deze verborgen boodschappen te ontcijferen en de zorgbehoeften van de cliënt te begrijpen. Dit is een kans om te ervaren hoe belangrijk empathie en effectieve communicatie zijn in de ouderenzorg.

Let op: het draait hier vooral om de communicatiemethodieken: Hoe de client hierin te ondersteunen?

 

Benodigdheden:

  1. Fictieve casus oudere client
  2. Crytische 'krabbels'/ aantekeningen van de fictieve oudere client

 

Uitvoering:

  1. Jullie ontvangen een fictieve casus van een oudere cliënt genaamd Mevrouw Anna de Boer. De casus bevat achtergrondinformatie over haar leeftijd, medische aandoeningen en psychosociale factoren die van invloed kunnen zijn op de communicatie.

  2. Elk van jullie krijgt kopieën van geschreven berichten of notities die Mevrouw de Boer heeft achtergelaten. Deze berichten zijn mogelijk enigszins verwarrend of cryptisch en bevatten hints over haar behoeften en zorgen.

  3. Jullie hoofdtaak is om de geschreven communicatie van Mevrouw de Boer te analyseren en te proberen te begrijpen wat ze werkelijk nodig heeft. Dit kan variëren van emotionele ondersteuning tot fysieke zorgbehoeften.

  4. Je kunt individueel of in groepen de geschreven berichten ontcijferen en nadenken over hoe je deze behoeften zou aanpakken als verpleegkundige.

  5. Na het analyseren van de berichten, is het tijd om jullie interpretaties te delen en te bespreken. Dit zal leiden tot een waardevolle discussie over het belang van empathische communicatie en het begrijpen van verborgen behoeften bij oudere cliënten.

Opvolging:

Na de activiteit kun je reflecteren op wat je hebt geleerd over empathische communicatie en het begrijpen van verborgen behoeften bij oudere cliënten. Dit kan worden gevolgd door een klassikale discussie waarbij de docent de berichten bespreekt en suggesties doet over hoe je op de behoeften van de cliënt kunt reageren. Denk ook na over hoe je deze vaardigheden in je toekomstige werk in de ouderenzorg kunt toepassen. Veel succes!

Opdracht 5: Voedingspuzzel

 

Duur: 60 minuten

Doel: Het doel van deze opdracht is om je bewust te maken van de voedingsbehoeften en dieetbeperkingen van ouderen in zorginstellingen en in de thuiszorg, en om je kennis van voedingsrichtlijnen toe te passen.

Benodigdheden:

  1. Informatiebronnen over de voedingsbehoeften van ouderen (zoals richtlijnen van gezondheidsinstanties).
  2. Een lijst van fictieve ouderen met verschillende medische aandoeningen en dieetbeperkingen.
  3. Toegang tot internet of naslagwerken over voeding en diëtetiek.
  4. Papier en schrijfbenodigdheden.

 

Uitvoering:

  1. Neem de volledige opdracht door voordat jullie eraan beginnen.

  2. Als groep zijn jullie verantwoordelijk voor het samenstellen van een voedingsmenu voor enkele fictieve ouderen in de thuiszorg. Deze ouderen hebben verschillende medische aandoeningen en hierom mogelijk dieetbeperkingen.

  3. Werk gezamenlijk aan het samenstellen van een voedingsmenu van minimaal 3 clienten (vanuit de casussen die hieronder staan opgenomen). De menu's moeten tegemoet komen aan de specifieke behoeften en beperkingen van de bewoner. Beredeneer op welke manier je rekening houdt met dieetbeperkingen, voedingsstoffen, voedselconsistentie (bijv. gemalen of vloeibare voeding), smaak en textuur.

  4. Jullie opdracht is om een menu te ontwerpen voor twee dagen in een week, met inbegrip van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Zorg ervoor dat jullie variatie aanbrengen en aantrekkelijke voedselkeuzes maken.

  5. Schrijf beknopt jullie menukeuzes en verduidelijk de (wetenschappelijke basis) achter jullie beslissingen. Licht toe hoe jullie menu's voldoen aan de voedingsbehoeften van de ouderen. 

Zijn jullie klaar met de opdracht? Dan is het tijd om jullie menukeuzes te presenteren aan de docent, die ze zal beoordelen. Veel succes!

 

Casussen:

  1. Mevrouw De Vries (87 jaar)
  • Medische aandoeningen: Diabetes type 2, hypertensie.
  1. Meneer Jansen (81 jaar)
  • Medische aandoeningen: Coeliakie.
  1. Mevrouw Hernandez (94 jaar)
  • Medische aandoeningen: Nierproblemen, hoge kaliumspiegels.
  1. Meneer Smith (89 jaar)
  • Medische aandoeningen: Slikproblemen, moeite met kauwen.
  1. Mevrouw Kim (85 jaar)
  • Medische aandoeningen: Lactose-intolerantie, hoge bloeddruk.
  1. Meneer Patel (88 jaar)
  • Medische aandoeningen: Parkinson's ziekte, verlies van eetlust.
  • Het arrangement Afronding: Escape room is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-06-10 11:25:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Escape room afronding opleiding
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.