Inleiding
Hierbij een kort portfolio met vakdidactische producten die ik heb gemaakt en andersoortige voorbeelden van mijn werk.
Ik ben vorig jaar gestart met het werken in Wikiwijs met praktische opdrachten, omdat het de inhoud van de opdracht goed structureert voor de leerling. Hiervoor werkte ik met Word-bestanden waarin de opdracht stond uitgewerkt, maar leerlingen konden niet goed uit de lap tekst halen wat ze precies moesten doen. Met Wikiwijs en het aanbrengen van duidelijke stappen, is de opdracht veel beter gestructureerd en kunnen leerlingen makkelijker zelfstandig aan de slag. De inhoud is niet anders dan voorheen, maar de vorm is beter geschikt voor leerlingen.
Al het materiaal dat hieronder staat, heb ik zelf ontwikkeld. Ik heb sparringspartners gehad aan collega's en ben door hen verder op weg geholpen dan ik was. Toch is het uiteindelijk, voor 95%, mijn werk.
Op het HP proberen we te werken aan de hand van 'the big six historical thinking concepts' bij het maken van PO's. Voorbeeld 1 t/m 3 zijn daarop gemaakt. Voorbeeld 1 is een voorbeeld van historisch perspectief, voorbeeld 2 is een voorbeeld van ethische dimensie en voorbeeld 3 is een voorbeeld van historische significantie. Voorbeeld 4 had een meer theoretisch doel, daarom is deze opdracht niet gemaakt met de concepten in het achterhoofd. Toch past het wel bij verschillende concepten.
Taalgericht vakonderwijs
Voor de werkgroep taalgericht vakonderwijs heb ik een les ontwikkeld waarin taal centraal stond. Dit heb ik gedaan onder begeleiding van Loes de Jong en Jannet van Drie van de UvA. Het onderwerp waar dit bij paste, was de Romeinse stad.
Vanwege auteursrechten, upload ik niet de bijbehorende methode tekst uit Forum.
Voorbeeld 1: kruistochten
Een voorbeeld van mijn vakdidactische aanpak, is de PO die in de onderstaande link staat. Deze PO gaat over de kruistochten, bedoeld voor klas 2 havo en vwo. In het najaar van 2023 neem ik deze PO voor het eerste af. De differentiatie voor havo/vwo is dat vwo meer leerdoelen moet verwerken, dus de opdracht is breder gemaakt.
https://maken.wikiwijs.nl/198586 (havo)
https://maken.wikiwijs.nl/198588 (vwo)
Voorbeeld 2: Holocaust
Een tweede voorbeeld van mijn vakdidactische aanpak, is de PO die in de onderstaande link staat. Deze PO gaat over de Holocaust. Na een studiemiddag van het Joods Cultureel Kwartier en inzage in het tweede klas boek van Forum, is deze PO ontstaan. Deze neem ik in het voorjaar van 2024 voor het eerst af, de PO is daarom nog niet voor 100% af. Ik heb het toch toegevoegd, omdat deze PO een heel mooi voorbeeld is van mijn vakdidactische ontwikkeling en wat ik precies belangrijk vind. De differentiatie voor havo/vwo zit in een aantal verdiepende vragen en iets meer werk voor vwo t.o.v. havo.
In deze PO komt burgerschapsonderwijs ook sterk terug met de mensenrechten die leerlingen moeten behandelen in hun product.
https://maken.wikiwijs.nl/198754 (havo)
https://maken.wikiwijs.nl/198764 (vwo)
Voorbeeld 3: reizen door de tijd
Deze PO heb ik ontwikkeld voor de start van klas 1. Het doel van de PO is meervoudig: kennismaking met elkaar en kennismaking met het vak geschiedenis door aan de slag te gaan met een historisch onderwerp dat dicht bij henzelf staat, ofwel vanwege hun interesse ofwel vanwege hun familiegeschiedenis.
https://maken.wikiwijs.nl/198589
Voorbeeld 4: rechtsstaat & democratie
Rechtsstaat en democratie is een verplicht onderdeel in de bovenbouw. Eerder hadden we hier een toets voor, ik heb in plaats daarvan een praktische opdracht voor gemaakt voor 4 havo. Het doel was meervoudig:
- De creativiteit van leerlingen aanspreken. In de onderbouw werken we met creatieve PO's, die verdwijnen in de bovenbouw omdat alles in het teken wordt gesteld van het CE. Met deze PO wilde ik graag de creativiteit van de leerlingen weer aanspreken, zoals dat in de onderbouw ook gebeurde.
- Een ChatGPT-proof PO maken. Met een eerder werkstuk hadden we veel gedoe met ChatGPT. Ik wilde dat niet meer. Dit dwong me om tot de kern te komen wat we leerlingen willen leren en hoe dit in een digitale tijd kan zonder digitale hulpmiddelen.
Ik heb deze PO zelfstandig ontwikkeld. Leerlingen kregen een informatieboekje over hun onderwerp en werkten aan de hand daarvan, volledig analoog, de opdracht uit. In verband met auteursrechten upload ik niet de verschillende boekjes, de teksten heb ik namelijk van verschillende populair historische websites gehaald.