Branding
Het vak branding zal als volgt vormgegeven worden: In de eerste bijeenkomst wordt een casus voorgelegd vanuit het marketingteam van Zadkine. Zij komen op locatie om de probleemstelling voor te leggen. Het probleem wat Zadkine heeft is als volgt: Het perspectief van de student op duurzaamheid en het welzijn van mens en milieu is in de loop der jaren veranderd. Studenten kijken steeds meer naar wat een schoolinstituut doet voor mens en milieu. Op welke vlakken zetten zij zich in op duurzaam? Wordt er in de kantine enkel biologisch of vegetarisch geserveerd en wellicht zelfs gratis fruit? Maakt de school gebruik van warmtepompen en zonnepanelen? Het is aan de studenten de taak om een idee te bedenken wat aansluit bij dit type student. “Hoe kan Zadkine haar huidige imago (mbo-instituut) breder positioneren en meer de focus leggen op duurzaamheid en het welzijn van mens en milieu?’’
De studenten geven een strategische en creatieve invulling aan het probleem van Zadkine. Hierbij willen we hen voornamelijk vragen om over het strategische/ creatieve gedeelte na te denken.
Dit bestaat uit:
- Het onderzoek: onderzoek mbo-scholen/ trends/ wat zijn de wensen en behoeften van de studenten?
- Het concept: (conclusie van het onderzoek en een mogelijke oplossing voor de probleemstelling)
- De campagne: (wat wordt de middelenmix/ hoe gaan we mensen bereiken?)
De bedoeling van dit project is dat er ook een winnaar wordt gekozen. Het beste idee wordt namelijk daadwerkelijk in gang gezet door de marketingafdeling van Zadkine. Door de marketingafdeling van Zadkine bij het project te betrekken geef je de studenten meer eigenaarschap en het idee dat er daadwerkelijk naar hun gemaakte werk wordt gekeken. Door er een winnaar aan te koppelen zal dit de studenten ook meer motiveren om dit project serieus aan te pakken.
Hieronder zijn per week de opdrachten/lessen uitgewerkt. Middels de wekelijkse opdrachten per week kan de student zich goed voorbereiden op het tussen- en eindproduct. De eerste opdracht is om een ‘creative Brief’ op te stellen. De eindopdracht is om een ‘creative concept’ te bedenken en uit te voeren. Wanneer de student alle weekopdrachten heeft afgerond is het gehele marketingcommunicatieproces doorlopen. Ook wordt het zelfstandig- en kritisch denken en het ontwikkelen van creatieve vaardigheden gestimuleerd bij de student. Wij vragen de studenten om kritisch naar elkaars werk te kijken en dit te beoordelen. Dit door middel van wekelijks feedback te geven, om vervolgens aan het einde een peerreflectie voor de teamgenoten in te vullen. De student maakt dus een creative brief, creative concept en een reflectieverslag in. De lesdoelen, wat jullie aan het einde moeten kunnen, staat in de toetsmatrijs. Zie hieronder de toetsmatrijs:
Planning
Wat is branding?
Branding is een onderdeel van de opleiding marketingcommunicatie. Branding is eigenlijk het bouwen van een merk en het laten zien aan de wereld. Een sterke identiteit opbouwen en het geven van een positieve indruk aan de consument staat centraal.
Met branding wil je jouw merk onderscheiden van anderen merken. Hier komt veel bij kijken, want het gaat namelijk niet enkel over een logo. Het gaat om het gevoel en de emotie die mensen associëren met jouw merk. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een band met jouw doelgroep (Bloksma, 2023).
Dit kan bereikt worden door consistent te zijn in kwaliteit, de manier waarop je communiceert, de stijl die je gebruikt en de waarden die je uitdraagt. Het doel hiervan is dat mensen jouw merk herkennen en er een positieve associatie mee hebben. Deze positieve associatie kan ervoor zorgen dat je een relatie opbouwt met je klanten. Deze relatie kan er vervolgens voor zorgen dat klanten bij je terugkomen (loyaal zijn) of dat ze voor positieve mond-tot-mondreclame zorgen. Dit laatste is erg belangrijk voor een bedrijf, doordat het gratis is en erg effectief (mond tot mondreclame, 2023).
Branding onderdeel van de opleiding Marketing & Communications Specialist van ROC Amsterdam
“De opleiding Marketing & Communications Specialist is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Je kunt ook eerder klaar zijn. Dat hangt af van je vooropleiding en hoe jij je ontwikkelt. Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op.
Je doet brede kennis op over marketing en communicatie, denk bijvoorbeeld aan marketingtheorieën, belangrijke begrippen rondom marketingbeleid en online communicatie-instrumenten. Je doet brede kennis op over het uitvoeren van marktonderzoek en financiële toepassingen. Daarnaast volg je vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. (Rocva, 2023)”
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Uitvoeren van marktonderzoek. De resultaten gebruik je om gedegen advies uit te brengen over marketing- en communicatievraagstukken.
- Opstellen van project- en communicatieplannen.
- Promotiemateriaal schrijven (in zowel Nederlands als Engels) en vormgeven, voornamelijk gebruikmakend van Adobe Photoshop, Indesign en Illustrator.
- Bijhouden en optimaliseren van websites. Je leert meer over verschillende CMS-systemen en vindbaarheid (SEO, SEA).
- Je leert alles over de inzet van verschillende on- en offline media.
- Opstellen van (project)begrotingen en budgetteren.
- Jij kunt als geen ander huisstijl doorvoeren in allerlei verschillende middelen.
- Je leert projectmatig werken.
Opdrachten
Hieronder zijn 10 vragen welke je tijdens de les moet beantwoorden. Je mag hierbij gebruik maken van hulpmiddelen (denk aan Google, YouTube, etc.). Zorg ervoor dat je binnen 20 minuten alle vragen hebt kunnen beantwoorden. Dit doe je individueel en op een stille manier.
Na deze 20 minuten mag je je antwoorden vergelijken met je buurman of buurvrouw. Hiervoor krijg je 10 minuten de tijd voor. Vul je antwoord aan waar nodig. Na deze 10 minuten gaan we de antwoorden klassikaal bespreken. De vragen zijn als volgt:
- Wat is branding en waarom is het belangrijk voor een retailmanager?
- Hoe kan een je een consistent merkbeeld creëren en onderhouden?
- Hoe kan je klantbetrokkenheid vergroten via branding?
- Wat zijn enkele belangrijke elementen van een succesvolle merkpositionering?
- Hoe kan je merkloyaliteit stimuleren bij klanten?
- Welke rol speelt storytelling in branding en hoe kan je hiervan profiteren?
- Hoe kan je online branding strategisch inzetten? (Denk aan de advertenties wat als eerst in je opkomt. Waarom komen juist die advertenties naar boven?)
- Hoe kan een je duurzaamheid integreren in de merkstrategie?
- Op welke manieren kan een je samenwerken met andere merken voor een succesvolle brandingstrategie?
- Hoe kan een je met merkfeedback omgaan en deze gebruiken om de branding te verbeteren?