De Nieuwe Zijderoute

De Nieuwe Zijderoute

De Nieuwe Zijderoute.

1. Geschiedenis: de Oude Zijderoute

De Oude Zijderoute.

De Oude Zijderoute was eeuwenlang een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azie. Van de 2e eeuw v. Chr. tot in de 14e eeuw ws deze zijderoute een belangrijke verbinding tussen oost en west. Het was niet zozeer 1 route, maar een verzameling van allemaal handelsroutes die liepen van China tot in Italie. Daarbij werden landen als India, Perzie, Arabie, Turkije en Griekenland doorkruist.

Aan het eind van de 14e eeuw werd de scheepvaart steeds belangrijker voor het transport van goederen vanuit Azie richting Europa.

 

 

De Oude Zijderoute

 

Zijde


China vervaardigde een product dat de rest van de wereld nog niet kende: zijde. Al sinds eeuwen hadden de Chinezen ontdekt hoe je uit de cocon van een bepaald soort rups een lange draad kon spinnen om die dan tot zijde te weven. Dit geheim van zijdefabricage werd natuurlijk goed bewaard. Zijde was zijn gewicht in goud waard en kooplieden in kamelenkaravanen brachten deze vanaf Chang’an (het huidige Xi’an) via India, het Midden-Oosten naar de Middellandse Zee. Daar werd de zijde vanaf Alexandrië (Egypte) naar Rome verscheept . De Romeinse dames liepen graag in zijden gewaden.

De laatste paar decenia is er steeds meer aandacht voor dierenleed. Ook de zijderups moet het ontgelden. Jaarlijks worden er miljoenen zijderupsen gedood voor de productie van zijde. Voor een halve kilo zijde zijn ongeveer 2000 - 3000 zijderupsen nodig.

 

 

Extra: Marco Polo

Marco Polo  was een handelaar en ontdekkingsreiziger uit Venetie. Tussen 1271 en 1295 reisde hij samen met zijn vader en oom door Perzie, China en India. In die tijd waren dit voor Europeanen grotendeels onbekende gebieden. Hij verzamelde unieke informatie over Azie en schreef er bij terugkomst een belangrijk boek over, Il Milione. Dit boek was van zeer grote invloed in de late middeleeuwen op de denkbeelden van de mensen in Europa over Azie. Hij schreef lovend over China en het Mongoolse Rijk. Hij beschreef zaken die op dat moment nog onbekend waren in Europa, zoals papiergeld, steenkool en het bestaan van Japan. Zijn geografische kennis werd gebruikt door bekende cartografen en inspireerde latere ontdekkingsreizigers als Columbus.

 

Marco Polo
Marco Polo

Ben je een liefhebber van bordspellen? Bekijk dan eens onderstaande video.

2. Belt Road Initiative, BRI, Gordel en Weg Initiatief...de Nieuwe Zijderoute.

Tijdens een bezoek aan Kazachstan in 2013 introduceerde de huidige leider van China Xi Jinping het begrip ‘Eén Gordel één Weg Strategie’, dat later van naam veranderde in het Gordel- en Weginitiatief (Belt Road Initiative of: BRI). De term ‘Nieuwe Zijderoute’ wordt ook vaak gebruikt.

 

In het project de Nieuwe Zijderoute wordt een nieuw netwerk van routes over land met nieuwe snel- en spoorwegen aangelegd. Ook zal een nieuwe infrastructuur van gaspijpen worden gebouwd. In Zuidoost-Azië en Oost-Afrika worden nieuwe havens aangelegd zodat de goederen snel hun weg kunnen vinden over de Indische Oceaan. Dit signature project van Xi Jinping moet de hele wereld gaan omspannen. De vage benaming maakt het mogelijk dat alle landen die dat willen mee kunnen doen. Aantrekkelijk zijn natuurlijk de biljoenen dollars die klaarliggen om geïnvesteerd te worden.

Bekijk ook onderstaande kaart om te zien hoeveel landen betrokken zijn bij het project.

 

Oefening: Toespraak Xi Jinping

Start

Onderstaand filmpje hoort bij de bovenstaande oefening.

 

Extra: Welke landen hebben te maken met de Nieuwe Zijderoute?

Op onderstaand filmpje wordt goed in beeld gebracht welke landen zijn betrokken bij de Nieuwe Zijderoute ( in het filmpje BRI genoemd).

Opdracht: zoek op de website Lijst van landen volgens hun bevolkingsgrootte in 2020 (populationpyramid.net) de landen op die in het filmpje voorbij komen.

1. Maak een lijst van deze landen met de inwonersaantallen per land.

2. Als je klaar bent, mag je de inwoners van al deze landen bij elkaar optellen.

3. Hoeveel procent van de totale wereldbevolking heb je dan ongeveer?

4. Wat is hierbij je conclusie?

3. De Nieuwe Zijderoute en Europa

Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt gezien is Europa ook verbonden met de Nieuwe Zijderoute. Op deze manier kunnen goederen per trein vanuit China binnen twee weken in West Europa zijn en natuurlijk ook goederen vanuit West Europa binnen diezelfde tijd in China. Goederen vervoeren per trein is veel sneller dan per schip en veel goedkoper dan met het vliegtuig.

De ontwikkelingen gaan heel erg snel.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

2016: "China dendert over de Nieuwe Zijderoute Europa binnen"
Bekijk het filmpje en lees het bijbehorende artikel.

 

Nederland

Ook vanuit Nederland rijden er treinen heen en weer naar China dankzij de aanleg van de Nieuwe Zijderoute. Vanuit Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Venlo vertrekken en arriveren er treinen.

In het radioprogramma Geld of je Leven heeft de presentator een gesprek met Ronald Verbraak van een transportbedrijf uit Tilburg.

"De trein vervoert vooral heel veel elektronica vanuit China naar Nederland," vertelt Verbraak, "maar ook medische apparatuur. Er zijn ook heel veel maskers tijdens de coronatijd mee vervoerd. En verder heel veel kleding en heel veel schoenen. Er worden niet alleen Chinese producten naar Nederland vervoerd: ook veel Europese producten gaan met de trein mee terug naar China. "Vanuit Europa sturen we heel veel groenten, wijn en bier terug naar het Oosten. We zijn een spil in de wereldhandel."

 

Opdracht:

Je gaat twee dingen tegelijk doen. Je gaat het interview in onderstaande link beluisteren en tijdens het beluisteren maak je een woordweb. Nog nooit van een woordweb gehoord? Kijk dan even naar het voorbeeld, dan snap je gelijk wat ik bedoel.

In die cirkel schrijf je het begrip Nieuwe Zijderoute.

Vergelijk aan het eind van de paragraaf je woordweb met die van een klasgenoot.

Voorbeeld woordweb
Voorbeeld woordweb

Interview Geld of je Leven

4. 霍尔果斯 en Қорғас

Oftewel: Khorgos. Deze stad ligt in China en ligt aan de grens met Kazachstan. Maar je kunt ook zeggen dat deze stad in Kazachstan ligt aan de grens met China. Aan de grens met beide landen ligt deze stad met dezelfde naam. Om het nog verwarrender te maken noemt men de stad ook wel Khorgas of Chorgos.

Khorgos is een belangrijk knooppunt langs de Nieuwe Zijderoute voor het vervoer per trein. Omdat China een andere spoorbreedte heeft dan Kazachstan, moeten alle containers worden overgeladen op andere treinwagons. In Khorgos is een hele grote terminal gebouwd waar al deze werkzaamheden plaatsvinden.

 

 

 

 

Met behulp van Google Earth is goed te zien hoe groot het gebied is waar de spoorwegterminals staan. Vanachter je computer ga je zelf op excursie naar het gebied en ga je ontdekken wat er allemaal te zien is!

Je krijgt zo een opdracht. Om deze opdracht goed te kunnen doen, moet je eerst even onderstaande stappen volgen:

1. Open Google Earth met deze link: Google Earth

2. Klik op "Earth starten"

3. Je kunt zoeken op namen. Zoek op "Khorgos"

4. Als het goed is zie je nu iets wat lijkt op dit:

 

 

Google Earth: Khorgos

 

Je hebt nu Google Earth geopend en je ziet Khorgos. Dan ben je klaar om de opdrachten te maken!

 

Opdracht:

1. Zoom in op het gebied rond de stad Khorgos en ga op zoek naar de spoorwegterminals.

Maak een screenshot van de pagina als je de terminal hebt gevonden.

2. Volg het spoor, je gaat Kazachstan in. Je komt een trein tegen die over een spoorbrug rijdt. Maak een screenshot waarop deze trein is te zien.

3. Je vervolgt je reis over het spoor. Bekijk ook het landschap eens goed. Maak drie screenshots van verschillende landschappen.

4. Op een bepaald moment is het spoor niet meer in beeld. Vanuit dat punt ga je weer uitzoomen tot op ongeveer 2500 meter hoogte ( zie rechtsonderaan in je beeld voor de hoogtemeters). Maak van dit beeld ook een screenshot.

5. Je ziet nu goed de ligging zien van Khorgos in het landschap. Tijdens de Oude Zijderoute was Khorgos ook al een belangrijke stad. Kun je aan de hand van de ligging in het landschap zien waarom dat toen ook al zo was?

6. Alle screenshots moet je opslaan op je computer.

 

Topografie

Behalve Khorgos liggen er nog meer belangrijke steden in Azie langs de Nieuwe Zijderoute:

Xián ( China)

Chongqing ( China)

Samarkand ( Oezbekistan )

Gwadar ( Pakistan )

 

Opdracht:

 

1. Probeer informatie te vinden over bovenstaande steden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de locatie van de stad of welke bedrijven er zijn gevestigd.

2. Deze informatie ga je verwerken in een collage van beeldmateriaal die je kunt vinden op internet. Uit de collage moet blijken waarom de stad belangrijk is voor de Nieuwe Zijderoute.

3. De collages maak je in Word en sla je op en bewaar je op je computer. Voor iedere stad maak je een eigen collage.

 

 

 

Extra: de containerbouwer

 

Veel producten uit Nederland die richting China gaan, komen uit de land- en tuinbouwsector. Omdat de trein door gebieden rijdt waar de temperaturen richting de 40 graden Celcius kunnen gaan, maar ook richting de -40 graden Celcius, moet de vochtigheid en de temperatuur in de container gecontroleerd kunnen worden. Een hele uitdaging dus.

In onderstaande link vind je een interview met een containerbouwer uit Nederland die een container heeft ontworpen die dit allemaal kan.

http://https://nos.nl/artikel/2127228-khorgos-wordt-het-nieuwe-dubai

 

5. Een nieuwe kaart

 

In 2021 is er een nieuwe kaart over de Nieuwe Zijderoute (BRI) uitgebracht . Op deze nieuwe kaart vallen een aantal zaken op:

1. De kaart heeft een ander kaartbeeld dan wat je gewend bent om te zien. China ligt in het midden van de kaart.

 

2. Op de kaart is in de legenda iets interessants te zien. Aan de linkerkant van de legenda staat een vermelding over landen die China als handelspartner ( trade partner) hebben. In verschillende kleuren groen is te zien hoe belangrijk China voor dat desbetreffende land is.

 

3. Op de kaart zie je ook de routes over zee die belangrijk zijn voor de Nieuwe Zijderoute. De grote blauwe stip in China is de stad Shanghai. Deze grootste havenstad ter wereld heeft ook de meeste inwoners ter wereld. Het zijn er bijna 25 miljoen! Maar de regio waar de stad ligt is nog groter. Met ruim 36 miljoen inwoners is dit een van de grootste metropolen ter wereld.

 

Extra: Rederij Cosco

Rederij Cosco is een bedrijf uit China met heel veel containerschepen. De schepen varen over de gehele wereld om producten van en naar China te transporteren.

Op de website Gratis AIS-volgsysteem van marineverkeer - VesselFinder kun je schepen volgen die over de wereld varen. In de zoekfunctie van de website kun je opzoeken waar de schepen van deze rederij zich bevinden. Typ "Cosco" als zoekopdracht, je ziet dan flink wat schepen van deze firma voorbijkomen. Probeer er eens een aantal te volgen. Waar gaat de reis heen? Waar komen ze vandaan?

6. De Nieuwe Zijderoute. Toch niet voor iedereen geweldig?

Met de Nieuwe Zijderoute ( Belt and Road Initiative) heeft China in 2013 het grootste project op het gebied van infrastructuur opgezet. Landen konden bij China een lening afsluiten om bijvoorbeeld een spoorweg, een haven of een stuwdam te bouwen en zo hun eigen economie stimuleren. Klinkt allemaal mooi. Maar zitten er ook nadelen aan deze leningen?

In de eerste plaats krijgt China een grotere machtspositie in de wereld. China krijgt met het verstrekken van de leningen een grotere stem in de handelsstromen van het land. Ook zal het politiek meer invloed krijgen in het land dat een lening afsluit.

De leningen zijn vooral afgesloten door landen die het economisch minder goed gaat. Deze landen hebben vaak niet genoeg geld om zelf de infrastructurele projecten te financieren. Wanneer een land een lening aangaat met China, dan stelt China daar bepaalde voorwaarden tegenover. Als het land dan vervolgens de afspraken niet kan nakomen, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor dat gebied.

Machtsspel
Lees in deze link hoe China een politiek machtsspel heeft gespeeld in Sri Lanka.

Oefening: Opdracht: woordzoeker maken

Start

 

In de tweede plaats hebben landen regelmatig kritiek op China op het gebied van mensenrechten. In het noordwesten van China wonen de Oeigoeren. Ze zijn moslim en wijken af van de "normale" Chinezen. De overheid van China heeft ongeveer 1 miljoen Oeigoeren opgesloten in "heropvoedingskampen". Lees hierover meer op deze link: Wat je moet weten over de situatie van de Oeigoeren (amnesty.nl) en bekijk onderstaande video:

 

 

Ook op het gebied van milieuvervuiling is er kritiek. De snelle economische groei in China heeft grote gevolgen. De belangrijkste energiebron voor de industrie is steenkool. Deze is heel slecht voor het milieu. De lonen gingen stijgen, de middenklasse groeide snel, met als grote droom voor alle Chinezen: een eigen auto! Fabrieken zorgden voor smog boven de steden, rivier en grondvervuiling. Hierbij gaat het niet alleen om achteruitgang van de luchtkwaliteit, maar ook van water- en bodemkwaliteit en de bedreiging van de biodiversiteit.

Bekijk hieronder de video met beelden uit de stad Linfen:

 

 

Ook is niet ieder project succesvol of wordt elk project afgemaakt. Zo werd in Ecuador een grote waterkrachtcentrale gebouwd met grote nadelige gevolgen voor de bevolking die langs de rivier woont die uitkomt op de stuwdam. In Montenegro loopt een snelweg dood omdat het land problemen had met het afbetalen van de schulden aan China.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie:

 

10 jaar de Nieuwe Zijderoute

 

2049

In 2049 bestaat de Chinese Volksrepubliek 100 jaar en als het aan president Xi Jinping ligt, gaat die verjaardag niet ongemerkt voorbij. Als het aan hem ligt, vormt China tegen die tijd de machtigste beschaving ter wereld. 

Beluister in onderstaande podcast hoe China dit wil gaan bereiken.

Podcast: China in 2049

 

EXTRA: In deze video krijg je nog meer informatie over China in het jaar 2049. Helaas is de video niet ondertiteld, maar ik denk dat het je wel gaat lukken!

7. Wat weet jij nu over de Nieuwe Zijderoute?

 

EXTRA: Mocht je na deze Wikiwijs nog veel meer informatie willen over de Nieuwe Zijderoute, bekijk dan alle afleveringen van Langs de Nieuwe Zijderoute. Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius volgden de route en vertellen indrukwekkende en ontroerende verhalen.

Zie: Langs de nieuwe zijderoute gemist? Start met kijken op NPO Start