Ieder mens veranderd in zijn leven en maakt een ontwikkeling door. Je groeit, jongens krijgen baard in de keel, je krijgt een volwassen gezicht. Je verandert niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Je gaat anders denken, je leert nieuwe dingen.
Er zijn drie verschillende ontwikkelingsgebieden:
1. lichamelijke ontwikkeling: De lichamelijke of motorische ontwikkeling is de ontwikkeling van het lichaam en de motoriek of het bewegen.
2. Cognitieve ontwikkeling: De cognitieve ontwikkeling is de ontwikkeling van het denken, waarnemen, het geheugen en de spraak en taal.
3. Sociale ontwikkeling: De sociale ontwikkeling gaat over de omgang met anderen, en de emotionele ontwikkeling over emoties en gevoelens.
Ontwikkelingsfasen
Ontwikkelingsfasen zijn de periodes in het leven van een persoon.
Baby
0- 2 jaar
Peuter
2- 4 jaar
Kleuter
4- 6 jaar
Schookind
6-12 jaar
Tiener
12-17 jaar
Jongvolwassene
18-35 jaar
Baby ( 0-2 jaar)
Een pasgeboren baby is afhankelijk van zijn ouders. Hij heeft enkele reflexen om te kunnen overleven.
Lichamelijke ontwikkeling:
Wanneer de moederborst langs het mondje van de baby strijkt, begint hij meteen te zuigen. De zuigreflex is in de eerste plaats belangrijk om te kunnen drinken, maar heeft ook een belangrijke functie om later te leren praten. vanaf de geboorte klemt de baby zijn vingers om alles wat hij in zijn handjes krijgt. Dit heet grijpreflex.
De eerste bewegingen die een baby maakt door zijn hoofd om te draaien naar de kant waar geluid vandaan komt.
In onderstaand tabel zie je de mijlpalen in de motorische ontwikkeling.
3, 2 maanden
Omrollen
3,3 maanden
Een rammelaar vastpakken
5,9 maanden
Zittend zonder ondersteuning
7,2 maanden
Staan met houvast
8 maanden
Kruipen
8,2 maanden
grijpen met duim en wijsvinger
11,5 maanden
Goed zelfstandig staan
12,3 maanden goed lopen
14,8 maanden
een toren bouwen van blokken
16 maanden
plaatst stokjes in gaatjes
16,6 maanden
Traplopen
23,8 maanden
Springen op de plaats
Geestelijke ontwikkeling:
Het is goed om veel te praten met de baby. Hier leert hij van. Eerst maakt de baby onduidelijke geluidjes. De meeste baby's zeggen hun eerste woordje rond de leeftijd van 10 tot 14 maanden. Wanneer een kind twee jaar oud is, spreekt hij zinnen van twee woorden.
Voor een baby is herhaling heel belangrijk. hij begrijpt al snel dat wanneer hij met een rammelaar beweegt daar geluid uit komt. Ook leren ze dingen te ontdekken door het in hun mond te stoppen.
Tot ongeveer negen maanden merkt een baby alleen iets op als hij het kan zien, horen of voelen. Een voorwerp dat onder een kleed ligt, ziet de baby niet en bestaat dus ook niet voor hem.
Sociaal- Emotionele ontwikkeling
De belangrijkste ontwikkeling van een baby is de hechting.
Hechting is de positieve emotionele band die zich ontwikkeld tussen een kind en één of meer belangrijke personen.
Een baby vind het fijn om bekende mensen om zich heen te hebben. Hij hecht zich aan deze mensen. Na ongeveer 8 maanden huilt een baby bijvoorbeeld als zijn moeder weggaat of een vreemde hem oppakt. De eenkennigheid begint.
Het sociaal gedrag van baby's neemt toe wanneer zij ouder worden. Baby's van negen tot 12 maanden oud , bieden elkaar bijvoorbeeld speelgoed aan. Als kinderen ouder worden, beginnen ze elkaar en hun ouders te imiteren.
Imiteren betekent iemand anders nadoen.
Peuter 2-4 jaar
De peuter ontdekt de de wereld o hem heen. Zijn leven bestaat uit ontdekken, onderzoeken en uitrpoberen. Een drukke en soms lastige periode voor ouders..... Zo ontdekt de peuter bijvoorbeeld dat je uit een boek bladzijden kunt scheuren of datt de smartphone goed past in het glas water dat op tafel staat. Kortom, in deze periode kun je de peuter geen moment uit het oog verliezen.
Lichamelijke ontwikkeling:
Een peuter loopt, klimt en rent en kan zelf al sprongetjes maken. hij is erg beweegelijk. Hij geniet van de ontdekking dat hij ka komen waar hij wil. De grove motoriek maakt grote sprongen.
Ook de fijne motoriek ontwikkeld zich. Voor deze vaardigheden is veel oefening nodig. Een driejarige kan eenvoudige puzzels maken en blokjes met verschillende vormen in de juiste opening doen. Tekenen gaat nog niet zo goed.
Het belangrijkste is dat de peuter in deze periode zindelijk wordt.
Geestelijke ontwikkeling
De taalontwikkeling gaat met grote sprongen vooruit. Als een kind drie jaar oud is, begrijpt hij gesprekken en eenvoudige verhalen. Ook kan hij in meervoud en verleden tijd praten. Hij spreekt in zinnen van drie tot vijf woorden. Tussen zjn derde en vierde jaar praat een kind steeds makkelijker.
De peuter leert door uitproberen. Veel spelen en hem uitdagen is belangrijk. ook doet hij het gedrag van anderen na, zo leert hij. Geef de peuter een beloning wanneer iets lukt, dat motiveert.
De peuter leert het begrip tijd kennen. Wanneer je zegt "morgen gaan we naar de dierentuin" en je legt uit dat hij eerst nog een nachtje moet slapen, dan begrijpt hij dat.
Sociaal- emotionele ontwikkeling.
In deze tijd leert een kind zelfstandiger en onafhanelijker te worden. Dit noemen we ook wel de "Peuterpubertijd". Een kind wil zelf beslissen wat hij doet en wannneer hij iets doet. De peuter wordt koppig en zal in veel gevallen een vraag met "nee"beantwoorden. Een peuter zal ook vaak "zelf doen" roepen.
Peuters spelen nog niet samen. Ze spelen naast elkaar, waarbij ieder kind bezig is met zijn of haar eigen spel. Peuters kunnnen nog niet goed delen. Ze hebben nog niet door dat anderen ook gevoelens hebben. Ze zien zichzelf nog als middelpunt van de wereld. Ze kijken wel naar elkaars gedrag en doen elkaar na.
Kleuter 4-6 jaar
Een kind is vier jaar en mag voor het eerst naar school. Kleuters kunnen niet lang stil zitten en bewegen veel. Kleuters leren vooral door te spelen. Ook kunnen zij al beter samenspelen.
Lichamelijke ontwikkeling
Een kleuter groeit hard. De grove ontwikkeling is goed ontwikkeld. Ze hebben meer controle gekregen over hun spieren. Een kleuter kan bijvoorbeeld een ring om een paaltje werpen. Ook fijne motoriek ontwikkelt zich. Een kleuter kan een potlood op de juiste manier vasthouden, letters naschrijven en driehoeken en rechthoeken en cirkels tekenen.
Cognitieve ontwikkeling
Een kleuter kan steeds langere zinnen maken. Het aantal woorden neemt toe. Je kunt een kleuter dus goed begrijpen. Een kind gaat vaak vanaf drie jaar "waarom"vragen stellen. Een kleuter is nieuwsgierig en wil graag alles weten. Dit is een periode waarin kinderen veel fantaseren. Ze spelen bjvoorbeeld dat ze een konijn zijn. Ze zien ook dingen die er niet zijn en dat maakt de soms bang. Voorbeeld: er ligt een krokodil onder mijn bed of mijn pop is heel ziek.
Sociaal- emotionele ontwikkeling
Samenspelen en relaties met andere kinderen worden belangrijker. Kleuters gaan steeds meer met elkaar spelen. Tijdens het spelen doen ze een rol na. Ze spelen bijvoorbeeld 'vaderje en moedertje' of 'ziekenhuisje. Een kleuter oefent zo de gedragingen die bij de rol horen. Fantatsie en werkelijkheid lopen door elkaar heen. Kleuters beseffen dat er een verschil is tussen goed en kwaad en weten dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes.
Het arrangement Theorie Ontwikkelingsfasen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Anita Lok
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-06-17 14:16:42
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.