Mondriaan-Mentoraat klas 2

Mondriaan-Mentoraat klas 2

Taken mentor - onderbouw

Taakbeschrijving mentoraat

Dossier SomToday

Hoe vul je een leerlingdossier in SOM-Today:

 

Logboek 2024-2025: noteer in deze notities die je steeds aanvult op datum de lopende zaken + afspraken/acties afgesproken met leerling en ouders

Huisbezoek: samenvatting gesprek/ ervaring

Basisschoolbezoek : hierin plak je de brief aan de groep 8 leerkracht + jouw ervaringen via ontvangen format
Leerlingbespreking 1: voorgesprek met leerling + samenvatting bespreking + oudercontact.
Leerlingbespreking 2: voorgesprek met leerling + samenvatting bespreking + oudercontact.
Eindevaluatie: eindvergadering.
Eindgesprek leerling + overdracht: volgens format

Afspraken Onderbouw

Teamafspraken onderbouw

Team afspraken onderbouw

Binnen het team hebben wij een aantal afspraken gemaakt voor onze klassen. Houdt je aan deze afspraken. De afspraken hebben namelijk alleen effect als alle docenten deze consequent handhaven.

 

SomToday

  • Huiswerk en toetsen staan altijd in Somtoday.
  • Let erop dat niet alleen proefwerken maar ook SO’s in Som als toets aangevinkt worden. Pas als deze als toets zijn aangevinkt zal de leerling  in Somtoday zien dat het gaat om een toets en niet om huiswerk.
  • Registreer absentie en aanwezigheid  nauwkeurig.
  • Iedere docent maakt in Som een cijfernotitie bij een onvoldoende resultaat.
  • Iedere docent maakt in Som een notitie (bij begeleidingsverslag) bij gemaakte afspraken / contact met ouders.

Proefwerkrooster

  • In de onderbouw nemen we maximaal 2 proefwerken per week af (vaardigheden proefwerken uitgezonderd).
  • Proefwerken worden gegeven volgens het proefwerkrooster dat de sectie in overleg heeft ingevuld. Dit is voor leerlingen te vinden op de communcatiesite en voor docenten op Sharepoint (onderbouw -> proefwerkrooster 2024-2025).
  • Proefwerken worden niet verzet (uitzonderingen: ziekte of overmachtsituaties in overleg met teamleider)

Agendagebruik

  • De leerlingen in klas 1 gebruiken de Mondriaan agenda om hun maak- en leerwerk te noteren en te plannen.
  • De leerlingen van klas 2 mogen gebruik maken van een papieren of digitale agenda.
  • Plan samen met de leerlingen het huis- en leerwerk. Maak hier een duidelijk herkenbaar moment binnen de les van. Stimuleer en controleer het gebruik van de agenda tijdens de les.

 

Studievaardigheden

  • In de mentorlessen (zowel klas 1 als klas 2) besteden de mentoren aandacht studievaardigheden middels de Studielift methode. Dit kunnen zij echter niet alleen en hebben de hulp van de vakdocenten hierbij hard nodig. We vragen jullie dan ook om tijdens je lessen expliciet aandacht besteden aan studievaardigheden (leren leren) voor jouw vak.  

 

Inhaaltoetsen

  • Inhaalproefwerken worden gepland worden op ma, di en do 8e en 9e uur in lokaal ? . De inschrijflijst ligt in postvak “inhaaltoetsen” in personeelsgang. 

 

Afwezigheid

  • Bij ziekte stuurt de docent voor 07.15 uur de klas via Somtoday ‘contactmomenten’ een mail dat het eerste uur komt te vervallen.

Cijfergeving

  • In klas 1 en 2 worden geen cijfers lager dan een 3 gegeven.
  • Hanteer voor toetsen eenduidige wegingen voor van 5, 10 en 20 en een eenduidige codering van toetsen in Som.

Spullen niet in orde

  • We vinden het belangrijk dat leerlingen hun spullen op orde hebben. Controleer dit consequent. Dit is overigens geen reden voor verwijdering uit de les.
  • Bij huiswerk/boeken/laptop (niet opgeladen)/rekenmachine/pen/ etc. niet af of niet bij zich hebben, registreer in Som Docent welke leerling het huiswerk of de spullen is vergeten.

 

Mobielvrije school (zie beleid mobielvrije school)

  • Leerlingen leggen bij binnenkomst hun mobiel in hun eigen kluisje. Mobieltjes zijn niet zichtbaar op het schoolterrein.
  • Bij het niet houden aan bovenstaande regels levert de leerling de telefoon in bij de administratie. De leerling ontvangt een inlevernummer en er wordt in SOMToday geregistreerd dat de telefoon is ingenomen. De leerling kan de smartphone aan het einde van de lesdag om 16.15 uur weer ophalen, ook als de leerling al eerder uit is.

 

Oortjesgebruik

  • Ter beoordeling van de docent

 

Eten en drinken in de klas

  • Eten en drinken mag enkel de aula, niet op de gangen en in het lokaal. Spreek leerlingen die zich hier niet aan houden hierop aan. Leerlingen mogen, met toestemming van de docent, water drinken in het lokaal.

 

Schoolbrede afspraken

 

  1. Lesverwijdering
  2. Controleren van de maatregelen bij afwezigheid, verwijdering en te laat door mentoren
  3. Het nauwkeurig registreren in SOM van aan- en afwezigheid, huiswerk en/of spullen vergeten.
  4. Mobielvrije school

 

Schoolbrede afspraken

Schoolbrede afspraken 2024-2025

 

Evenals vorig jaar richten we dit jaar ons op vier basisafspraken:

1. Het beleid en de handelingen rondom lesverwijdering.

2. Het controleren van de maatregelen bij afwezigheid en te laat door mentoren.

3. Het nauwkeurig registreren in SOM van aan- en afwezigheid, huiswerk en/of spullen vergeten.

4. Het naleven van het telefoonbeleid: mobielvrije school

 

Lesverwijdering

We constateren dat veel van de eruit gestuurde leerlingen in schooljaar 21-22 als reden hadden meegekregen: huiswerk niet af, boeken niet bij zich, geen pen bij zich. Dit zijn geen redenen voor lesverwijdering.  

 

Leerlingen ervaren eruit sturen niet als een vervelende situatie. Een oorzaak zit erin dat ze in lokaal 105 de ruimte hebben om op hun laptop te zitten. Tevens wordt de consequentie niet door de docent opgelegd, maar door Jose/Ida. Je spullen niet in orde hebben bezorgd een leerling enkel een tussenuur in 105.  

 

Er zijn veel stappen te zetten op de escalatieladder voordat we overgaan tot eruit sturen. Wanneer het dan toch noodzakelijk is een leerling uit de les te verwijderen, dan volg je het onderstaande protocol:

  • De docent stuurt leerling er alleen uit om de-escalatie van een conflict te bewerkstelligen (als een leerling over grenzen heen gaat). De docent stuurt de leerling naar lokaal 105;
  • De docent registreert de verwijdering in Som;
  • De leerling vult in lokaal 105 het verwijdingsformulier in bij Jose/Ida;
  • De leerling meldt zich 5 minuten voor het einde van de les terug in het lokaal voor een gesprek met de docent;
  • De docent bespreekt de maatregel met de leerling en levert daarna het formulier in lokaal 105 in;
  • De docent is verantwoordelijk voor de gehele afhandeling van de opgelegde maatregel.  Als een leerling moet nakomen doet hij dat bij de docent. De maatregel kan ook een andere maatregel dan nakomen zijn.
  • Als het echt niet anders kan is het mogelijk om gebruik te maken van lokaal 105 om de maatregel af te handelen. De voorwaarden hiervoor zijn: de docent brengt en haalt de leerling zelf op.  De docent voorziet de leerling van werk, zodat de leerling ook echt met zaken voor school bezig is i.p.v. andere zaken.  

 

De teamleiders volgen de verwijderingen in hun afdeling en gaan hierover in gesprek met de betreffende collega’s. Hier wordt ook de expertise van Pluspunt bij betrokken.  

 

 

 

Optie: Time out om verwijdering te voorkomen.

De stap voor een verwijdering kan een time out zijn. Als je ziet dat een leerling storend is en je herkent dit als docent als overprikkeling of onmacht dan kan de leerling middels een time out naar Pluspunt verwezen worden. Daarvoor heb je als docent time out passen gekregen. De leerling kan even uit de situatie, in Pluspunt kan er met de leerling in gesprek worden gegaan en de leerling heeft geen negatieve ervaring van een verwijdering. Vanuit Pluspunt krijg je een terugkoppeling als docent. Het is geen strafmaatregel, het is een preventieve maatregel.  

 

Controleren van de maatregelen bij afwezigheid, verwijdering en te laat door mentoren

De leerlingcoordinator;

Onderneemt alle afgesproken- en noodzakelijke acties m.b.t. de uitvoering van het verzuimprotocol en registreert de in dit kader ondernomen acties en afspraken in Som (verzuimprotocol zie bijlage);

De leerlincoordinator informeert/adviseert de mentor over de te nemen acties mbt verzuim;

De mentor;

  • Belt op verzoek van de leerlingcoordinator naar ouders/verzorgers ivm verzuim.
  • Let ook steeds goed op leerlingen die vaker een lesuur of lesdag door ziekte afwezig zijn (sprokkelverzuim), ook die leerlingen moeten goed in de gaten gehouden worden.
  • Gaat bij verwijdering uit de les in gesprek met de leerling. Eventueel legt de mentor een sanctie op conform de teamafspraken.  

 

Het dashboard in SomToday Docent stelt je als mentor in staat om eenvoudig te zien wanneer en bij welk vak een leerling zijn huiswerk niet af heeft, spullen niet op orde, de mobiel afgenomen is, te laat is, verwijdering en geoorloofd of ongeoorloofd afwezig is. Neem dit een maal per week in de mentorles door. Dan kun je direct de betreffende leerling aanspreken en zaken afhandelen.

In de volgende link vind je uitleg rondom de werking van het mentordashboard:

https://somtoday-servicedesk.zendesk.com/hc/nl/articles/5885901487889  

 

Optie: Ondersteuning Pluspunt

Pluspunt kan wanneer er regelmatig geconstateerd wordt dat dit niet goed verloopt ondersteuning geven aan leerlingen en mentoren.  

 

Het nauwkeurig registreren in SOM van aan- en afwezigheid, huiswerk en/of spullen vergeten.

Om het mentordashboard goed te laten functioneren is het belangrijk dat de docent registreert dat een leerling zijn huiswerk niet heeft gemaakt/spullen niet bij zich heeft. Dit hoeft niet altijd een maatregel tot gevolg te hebben, maar voor de beeldvorming en het juiste gesprek met ouders is dit waardevolle informatie. Als lesgevende docent kun je aanwezigheid registratie niet eerder doen dan dat je daadwerkelijk les hebt. Eerdere jaren bleek dat er collega’s zijn die vooraf de aanwezigheidsadministratie deden. Hierdoor wordt verlof of afwezigheid welke in het systeem stonden automatisch verwijdert, waardoor leerlingen bij andere lessen onterecht op afwezig staan. Dit zorgt voor onrust.

Mobielvrije school

Jaarplanning mentorlessen

Jaarplanning mentorlessen klas 2

Datum

Activiteit

Toelichting [B(1]

19 aug 2024

Overdracht met de andere mentoren

Mentoren overleg 1

In het schema kun je zien in welk lokaal je hebt. Je gaat je oud mentorleerlingen bespreken.

Samen bespreken we de introductie.

20 aug 2024

Introductie dag leerjaar 2

  • Levend stratego (zie powerpoint)
  • Levend ganzenbord (binnen)

21 aug 2024

Start lessen leerjaar 1

Start lessen volgens rooster.

23 aug 2024

Starten met twee keer mentoruur in de week.

  • 1x kennismaken met nieuwe leerlingen, zie mapje opties.
  • 1 x uitvragen week, hoe is het gegaan, roddelen met je klas, lekker laten landen en kletsen met elkaar.
  • BYOD -> aanmaken mapjes leerjaar 2
  • Check nieuwe laptop leerlingen BYOD

26 aug 2024

Ouderavond

Profiel keuze voorlichting (MH)

  • Kennismakingsmaking ouders, jezelf voorstellen en informatie meegeven. (Zie powerpoint)

2 t/m 6 sept. 2024

2 x mentoruur

  • 1x individuele gesprekken, dit plan jezelf in en je weet dan ook zelf wanneer je klaar bent.
  • 1 x start Studielift hoofdstuk: planning

9 sept. 2024

2 x mentoruur

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 2 mentorboek: motivatie en doelen stellen.

16 sept. 2024

 

2 x mentoruur

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 5 mentorboek: agenda gebruik, papier of digitaal.

23 sept. 2024

 

2 x mentoruur

 

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 7 mentorboek: weekindeling en tijdsplanning.

30 sept. 2024

 

2 x mentoruur

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 14 mentorboek: korte en langetermijngeheugen. (DOEN)

7 okt. 2024

2 x mentoruur

 

  • 1 x Studielift hoofdstuk 15 mentorboek: woordweb
  • 1 x gesprekken

 

14 okt. 2024

16, 17 en 18 okt activiteitendagen

 

1 x mentoruur

Activiteitendagen

....

28 okt. 2024

2 x mentoruur

 

 

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 19 mentorboek: Tekstschema

4 nov. 2024

2 x mentoruur

 

  • 1 x gesprekken
  • 1 x Studielift hoofdstuk 20: de verschillende soorten huiswerk en hoe je ervoor leert.

11 nov. 2024

 

Voorbereiding ouderavond.

  • Planning via schoolgesprek.nl , je weet je planning, bereid dit goed voor.

18 nov 2024

Voorbereiding leerlingenbespreking.

 

  • Lees je notities uit, vraag de vakdocenten naar de laatste informatie en bereid je vergadering goed voor.

25 nov. 2024

Leerlingenbespreking

  • Zie schema schoolleiding, via de mail.
  • Verder voorbereiding ouderavond

27 nov. 2023

Voorbereiding sint/ kerst

  • Wat wil je doen? Dobbelspel? Ontbijt kerst?

2, 4, 5 dec. 2024

Ouderavond

Sinterklaas vieren met je mentorklas.

 

  • Zie je eigen planning.
  • Laat je leerlingen voor een klein bedrag (€2,-) iets kleins kopen en doe een dobbelspel in de mentor les. Dit is vrij, eigen invulling is ook goed.

16 dec. 2024

1 x mentoruur

 

.................

20 dec. 2024

Kerstviering

Dit doen we met de hele school, gezellig met je klas zitten en een quiz spelen.

6 jan. 2025

2 x mentoruur

 

...................

13 jan. 2025

2x mentoruur

  • Klassengesprekken over het verloop van vaklessen. Aanscherpen van de verantwoordelijkheid die de groep heeft om problemen op te lossen door middel van feedbackgesprekken

20 jan. 2025

Vakoudergesprekken

 

  • Tussentijdse balans opmaken: wat is goed gegaan? Wat kon beter? Afspraken maken voor de volgende periode. Dit kan door een brief aan de mentor te laten schrijven.
  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)

27 jan. 2025

2x mentoruur

 

  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)
  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)

3 feb 2025

2x mentoruur

Rapporten uitdelen

 

  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)
  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)
  • Voorbereiding leerlingbespreking
  • Lees je notities uit, vraag de vakdocenten naar de laatste informatie en bereid je vergadering goed voor.

10 feb 2025

 

1x mentoruur

Leerlingenbespreking

 

  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)
  • Zie schema schoolleiding, via de mail.
  • Zie zermelo + mail administratie

 

17 feb 2025

2x mentoruur

Voorbereiding ouderavond

 

 

  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)
  • Klassengesprekken over het verloop van vaklessen. Aanscherpen van de verantwoordelijkheid die de groep heeft om problemen op te lossen door middel van feedbackgesprekken
  • Voorbereiden ouderavond

24 feb 2025

Ouderavond 24, 25, 26, 27

2x mentoruur

 

  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)
  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)

10 mrt 2025

2x mentoruur

 

  • Communicatieoefeningen
  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)

17 mrt 2025

2x mentoruur

  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas) Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)

24 mrt 2025

2x mentoruur

Voorbereiding leerlingenbespreking.

  •  
  • Beloningsuurtje
  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)

31 mrt 2025

2x mentoruur

  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)
  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)

7 apr 2025

2x mentoruur

  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)
  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)

14 apr 2025

2x mentoruur

 

5 mei 2025

2x mentoruur

 

12 mei 2025

2x mentoruur

 

19 mei 2025

2x mentoruur

  • Beloningsuurtje (of wanneer nodig, themagesprekken met klas)
  • Individuele gesprekken leerling (tot je iedereen hebt gehad)

26 mei 2025

2x mentoruur

 

2 jun 2025

2x mentoruur

  • Planning toetsweek voorbereiding
  • Leerlingen enthousiast maken voor schoolfeest

9 jun 2025

2x mentoruur

Eindfeest

  • Invullen terug- en vooruitblik (gebruiken voor overdracht in SOM, aanvullen tijdens individuele gesprekken)

16 jun 2025

Toetsweek

 

23 jun 2025

Eindgesprekken individueel

Eindgesprekken gebruiken voor overdracht in SOM

 

30 jun 2025

Eindvergaderingen

Contact opnemen met ouders wanneer nodig

Rapportuitreikingen

Mentoruitje

 


[B(1]

lege weken nog invullen

Introductie

PPT Introductie klas 2

BYOD Handleiding + Mediawijsheid

Link naar programma Mediawijsheid

Wikiwijs Mediawijsheid

Algemene ouderavond

Mentoren info - algemene ouderavond

Algemene Ouderavond Klas 2

 

Geen plenair deel -> ouders gaan direct naar de lokalen met de mentoren

Aandacht voor profielkeuze informatie voor klas MH2 -> Decaan komt in de klas informatie geven over het profiel.

 

Mentoren deel:

  • PALET
  • Aandacht voor groepsvorming – extra mentortijd tot week voor herfstvakantie  
  • Keuzeuren : uitleg over de start datum (week voor herfstvak)/ aanbod/ kiezen
  • Proefwerken
  • Activiteitenweken
  • Uitleg site: cijfers, aanwezigheid, downloads, etc.

 

Mentoreninformatie:

  • (Voorstellen mentor indien nodig)

Houd een persoonlijk praatje over waarom jij in het onderwijs zit, mentor bent. Alleen naam en functie is echt onvoldoende. Geef ook een indruk van de klas. Zie jij verschillen met vorig schooljaar?

  • Functie als mentor/ wat kunnen ouders verwachten van de mentor

Contactpersoon voor ouders, geef aan dat alle contacten via jou als mentor gaan, jij fungeert als eerste aanspreekpunt voor ouders. We kennen maar een ouderavond voor vakdocenten, dus jij, als mentor, bent meestal de gesprekspartner.

Twee maal per jaar worden alle ouders uitgenodigd voor de ouderavond met de mentor, een maal per jaar kunnen ouders intekenen om met vakdocenten te spreken. De gesprekken duren ongeveer 10 minuten. Tijdens vakdocenten ouderavond is er de keuze om in te tekenen voor een uitleg over het leren leren van het specifieke vak samen met andere ouders of  een individuele afspraak over andere zaken dan leren leren voor het vak. Jij bent als mentor ook beheerder van alles wat de leerling aangaat. Bijvoorbeeld  resultaten, absentie, testen etc. Resultaten kunnen aanleiding zijn tot gesprek.

  • Bereikbaarheid

Telefonisch via school, via de mail, tijdens schooltijden. Spreek met ouders ook een tijd af waarop jij bereikbaar bent thuis, enkel als er echt dringende zaken zijn. Probeer de drempel laag te houden, maar wijs erop dat jij ook ontspanning nodig hebt ’s avonds. Vertel ouders dat het goed is om tijdig aan de bel te trekken als er iets is. Lang of te lang wachten kan alleen maar vervelende gevolgen hebben. Geen groepsapp via Whatsapp voor de leerlingen. Hiervoor gebruiken we MS-Teams.

  • Nogmaals studiebegeleiding

In de studielessen ligt het accent op het aanleren van studievaardigheden via methode Studielift123. Onderwerpen die aan bod komen zijn: agenda, plannen, leren leren, doelen stellen en je hieraan houden en heel belangrijk reflecteren etc. Vertel erbij dat dit een methode die is ontwikkeld voor 4 jaar en dat dus niet alle onderwerpen aan bod zullen komen. De nadruk zal liggen op plannen, ordenen van kennis. Vakspecifieke problemen worden niet behandeld door de mentor, maar door de vakdocent (de specialist).

 

In blok 2 beginnen alle tweede klassen MH + H met oriënteren op de profielkeuze voor Mavo en Havo. In de mentoruren (vanaf blok 2) en tijdens de PALET uren is er aandacht voor LOB. De tweede activiteiten week staat in het teken van LOB . In deze periode gaan de leerlingen ook op bedrijfsbezoek (bedrijvendag). Iedere leerling in de MH klas kiest een profiel, ongeacht of ze naar Mavo of Havo gaan. Alleen maar goed om te snuffelen aan profielen en beroepen. Extra info op de profielkeuze ouderavond.

In de mentorles ligt de nadruk op sociaal-emotionele begeleiding van de leerling en bewaking van het groepsproces d.m.v. gesprekken met de hele klas, groepjes leerlingen en individuele leerlingen.  Bij gesprekken met individuele leerlingen kan de mentor beslissen dat de rest van de klas naar huis mag of aan een andere opdracht gaat werken, daarom vaak eerste of laatste uur in het rooster.

 

  • Wat wordt verwacht van ouders

Vertel dat we dit samen doen school – ouders - leerling en het daarom ontzettend belangrijk is om samen op een lijn te zitten. We hebben een gemeenschappelijk belang: hun zoon/dochter, onze leerling. In dat belang moeten we samenwerken, om zo de leerling zo optimaal de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk samen te investeren in onderlinge contacten met door respectvol en op een gelijkwaardige manier te communiceren.

Vertel dat het belangrijk is dat ouders echte belangstelling tonen voor het schoolgebeuren van hun zoon of dochter.

  • Als uw kind thuis komt even de tijd nemen om samen te kletsen
  • Vraag naar hun mening over de klas, de docenten, het huiswerk, etc.
  • Vraag naar hun ervaringen van de dag, niet alleen naar cijfers.

 

Het is ook belangrijk dat leerlingen voldoende ontspanning hebben, aan sport doen, op muziekles zitten, maar na verloop van tijd kunnen leerlingen wat gemakzuchtiger worden en is het belangrijk enige lijn aan te brengen in hun dagelijkse aanpak van hun studie. Het is noodzakelijk dat ouders en mentor op een lijn zitten m.b.t. de regels voor een goede studiehouding.

  • Uit school even wat drinken en kletsen en dan aan het werk! Elke dag ditzelfde ritme maakt het op den duur tot een gewoonte, dus zonder veel moeite.
  • Per dag 1,5 tot 2 uur studeren d.w.z. huiswerk maken en leren, werkstukken/presentaties maken.
  • Als het starten moeilijk gaat, of als concentratie een probleem is, is het goed om samen een planning te maken.
  • Als het kan niet de ene dag een uur studeren en de volgende dag drie uur, zoveel mogelijk het huiswerk over de week verdelen.
  • Huiswerk maken op de dag dat je het op krijgt, uitleg en verwerking liggen dan het kortst bij elkaar.
  • Bij het leren voor toetsen, beginnen met leren de dag dat je de toets op krijgt.
  • De leukste opdrachten bewaren voor het laatst.
  • De TV en social media zijn voor leerlingen vaak grote verleidingen, waardoor ze minder gaan studeren, zich minder kunnen concentreren en dus ook minder goed gaan presteren. Tijdens het studeren geen tv aan, op de computer de chatprogramma’s uit en de telefoon even buiten handbereik. Houd als ouder toezicht op gebruik van social media.
  • Een leerling kan niet optimaal leren als de spullen niet in orde zijn. Etui gevuld, agenda en alle boeken/schriften etc in orde. We vertellen de leerlingen dat zij hun tas de ‘s avonds in moeten pakken. (zou heel fijn zijn als ouders dit thuis willen stimuleren )


Geef aan dat je goede mentor zal proberen te zijn, voor zowel de sociaal-emotionele als cognitieve begeleiding. Vertel dat een goede schoolcarrière vooral ook het belang van de ouders is. Benadruk dat het belangrijk is om samen te werken om hun zoon of dochter de vorderingen te laten maken die we voor hen wensen.

 

 

  • Jaarplanning Klas 2:
    • Kerstviering
    • Mondriaandag/ Sport &Cultuurdagen
    • 2x activiteitenweek (excursies, LOB, vaardigheden, projecten) + 1x activiteitendag = excursie
    • Eindfeest
    • 2x voortgangsgesprekken mentor. Leerlingen bereiden de ouderavond voor.
    • 1x mogelijk voor oudergesprekken met vakdocenten (online via MS-Teams)
    • Profielkeuze MH2, LOB in de mentorlessen en activiteitenweek, beroepentest, rol van de decaan

 

  • Vragenlijst laten invullen
  • Rondvraag algemene vragen

Weet je geen of geen goed antwoord op de vragen, schrijf deze vragen op en kom er bij de ouders op terug.

  • Afsluiting en ruimte voor individuele vragen

Meestal zijn er ouders die nog even persoonlijk met jou willen praten of jij met hen. Geef ouders deze mogelijkheid.

 

 

 

 

 

 

PPT Algemene ouderavond

Invulformulier ouders/verzorgers

LOB

LOB verslag

Voortgangsgesprek mentor

Voorbereiding voortgangsgesprek leerling

Leerlingbespreking

Format leerlingbespreking

Eindgesprekken - Overdracht

Format Eindgesprek - Overdracht

  • Het arrangement Mondriaan-Mentoraat klas 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-07-02 12:31:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Mondriaan-Mentoraat klas 2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Wikiwijs Mediawijsheid
    https://maken.wikiwijs.nl/176456/Mediawijsheid_Mondriaan_Collegehttp://
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.