Excel is een ongelofelijk krachtig hulpmiddel om grote hoeveelheden gegevens te duiden. Het kan ook heel goed worden gebruikt voor eenvoudige berekeningen en het volgen van bijna elk soort informatie. De sleutel tot al dat potentieel is het raster met cellen. Cellen kunnen getallen, tekst of formules bevatten. U zet gegevens in cellen en groepeert deze in rijen en kolommen. Op die manier kunt u uw gegevens optellen, sorteren, filteren en in tabellen zetten alsmede fraaie grafieken maken. Laten we de basisstappen doorlopen zodat u aan de slag kunt.
Deze arrangement is bedoeld alleen om jou voor te bereiden op het examen, dus hier gaan we alleen de echte basis dekken:
Excel opmaak
Berekeningen maken en met formules werken
Absolute en relatieve celverwijzin
Automatische vulgree gebruiken
Grafieken maken
Opmaak van cellen
Les 1 — Opmaak van cellen - Voor deze opdracht werk jij met het document Urenloon
Een Excelblad is verdeeld in kolommen (met een letter aangeduid, A, B, C, etc), rijen (met een getal aangeduid: 1, 2, 3, 4), en cellen (de combinatie van kolommen en rijen: A1, B2, D3, etc)
We gaan nu de kolommen A t/m D een kolombreedte van 14 geven. Rechtermuisknop op de betreffende kolom, kies > Kolombreedte
We gaan nu de cellen B1 t/m D1, en A12 en A13 terugloop geven, zodat het hele tekst compleet verschijnt. Ga naar > Start > Uitlijning > Klik op Terugloop
We gaan nu de tekengrootte naar 12 zetten, kies de hele spreadsheetdoor op het driehoekje in de linkerbovenhoek te klikken.
Ga naar > Start > Lettertype > Tekengrootte
Nu gaan we de de cellen A1 t/m D13 een rand geven voor zowel omtrek als binnen. Ga naar > Start > Lettertype > Randen, kies voor "alle randen"
Laten we de inhoud van cel B12, C12, D12, en F2 naar Euro's aanpassen. Ga naar > Start > Getal > Financiële getalnotatie. Hier kun je ander soorten notatie kiezen: Percentage, of meer decimalen weer te geven.
Optellen en Automatische vulgreep
Les 2 — Basis formules, berekeningen, automatische vulgreep en absoluut celverwijzing - Voor deze opdracht werk jij verder met het document Urenloon
Je kunt een aantal getallen laten optellen door een formule in te voeren.
We werken ook met "celbereik: Met celbereik (of cell range) wordt een selectie, of een verzameling van cellen in een spreadsheet aangeduid.
We willen graag weten hoeveel uren heeft Jan van der Grijspaarde gewerkt van maandag t/m zaterdag. Selecteer de cel waar we willen dat de berekening oftewel formule komt te staan, in dit geval is dat B9.
-Ga naar de formulebalk en typ een gelijkteken = in.In Excel begint een formule altijd met een gelijkteken: "="
-Typ SOM in, en het celbereik ma t/m za tussen haakjes
-Voilá, de berekening verschijnt.
Je kunt dit ook eenvoudig doen door het celbereik te kiezen en naar Start> Bewerken > Σ > SOM.
We willen ook nu weten hoeveel uren hebben Martha en Klaas gewerkt van ma t/m za. We kunnen de vorige formule gebruiken voor snelle doorvoering met de automatische vulgreep. Met de vulgreep in Microsoft Excel vul je cellen snel en eenvoudig met tekst of getallen, De vulgreep is ook veel van waarde wanneer je leert werken met functies en formules en deze snel en automatisch wilt aanvullen of doorvoeren in een tabel.
-Selecteer de cel die de formule uit stap 1 bevat, B9
-De cel krijgt een groene uitlijning, en in de hoek een plusje verschijnt. Dit is je vulgreepfunctie.
- Sleep de vulgreep omlaag, omhoog of over de cellen die je wilt vullen. In dit voorbeeld zie je in de afbeelding hier dat jij de vulgreep rechts (cellen C9 en D9) sleept:
- De formule wordt gekopieerd, en dus wordt de opsomming automatisch doorgevoerd voor de gewerkte uren van Martha en Klaas.
Nu willen we graag weten hoeveel loon krijgen onze drie medewerkers. We pakken dan de totaal uren die Jan heeft gewerkt (cel B9) en we vermenigvuldigen deze met de uurloon (cel F2). Hiervoor gebruiken we het maalteken *
-Selecteer de cel die de formule moet bevatten, in dit geval is dat B12
-Ga naar de formulebalk en typ = in, voer de formule in, dat is, de uren die Jan heeft gewerkt (B9) vermenigvuldigd door de uurloon (F2).
Nu willen we ook graag weten wat de anderen ook hebben verdiend. Hier gaan we gebruik maken van absolute celverwijzing, omdat we willen dat de loonberekening van Martha en Klaas blijft verwijzen aan cel F2 als referentiepunt (uurloon).
Laten we eerst testen wat gebeurt er als ik de loon van Martha en Klaas bereken met automatische vulgreep, zonder absolute celverwijzing.
-Ga naar de cel die de loon van Jan bevat, B12
-Voer automatischevulgreep door (sleep plusje twee cellen naar rechts). Dan zie je dat je het fout krijgt:
Om dit te voorkomen, en de juiste berekening te maken, doe het volgende:
-Ga naar de cel die de formule bevat,B12
-We willen graag dat de totaal gewerkte uren steeds vermenigvuldigd wordt met het uurloon bedrag, cel F2. Deze moeten we dan "vergrendelen", dit doe je door een $ teken vóór de cel- en kolomverwijzingen toe te voegen, dus $F$2. Pas de formule aan zo, zet de cursor aan het eind en druk op F4 (je kunt het ook handmatig intypen)
-Druk op enter, voer automatische vulgreep door
Nu hebben we de juiste bedragen!
Meer formules en praktijk
Les 3 — Meer formules en verdere praktijk - Voor deze opdracht werk jij met het document Loonlijst
Nu gaan we werken met nog een Excel spreadsheet om urenloon te berekenen. Op het werkdocument er is een lijst met werknemers, hun uurloon en we gaan hun loon per maand berekenen. Ook gaan we door middel van andere formules, een aantal gegevens berekenen zoals gemiddelde, percentage.
We willen graag weten hoeveel Harry Smit in juni heeft verdiend. Open het document, en selecteer cel E5.
- In de formulebalk, typ = in
-Selecteer Harrys zijn uurloon, cel C5
-Voeg vermenigvuldiging teken*
-Selecteer de uren de Harry heeft gewerkt, cel D5
-Druk op enter
De loon van Harry in de maand juni verschijnt.
Je kunt ook controleren dat het klopt door dubbel te klikken op de cel die de formule bevat.
Nu willen we graag de rest van de lonen berekenen van de werknemers. Dit kunnen we eenvoudig doen met de vulgreep functie.
-Selecteer de cel die de formule bevat, E5
-Sleep het plusje naar beneden om de rest van de berekeningen door te voeren.
We willen nu graag weten wat de gemiddelde loon is. Ook gaan we berekenen van de som (totaal) van alle lonen. Microsoft Excel heeft honderds formules die voorgedefinierd zijn. We gaan nu met een aantal hiervan werken.
-We gaan de eruitvinden wat de maximum uurloon is
-Kies de cel die de formule moet bevatten, in dit geval C17
- In de formulebalk, typ = in, dan GEMIDDELDE vervolgd door het celbereik met de uurlonen tussen haakjes (sleep de cursor tussen de cellen C5 en C15)
Nu gaan we het totaal berekenen volgens de procedure in opdracht 2, selecteer de cel die de formule moet bevatten, typ de formule in (altijd met een = beginnen!) en bereken de som van alle uurlonen:
We gebruiken nu automatische vulgreep. Ook wijzigen we de getalnotatie van euros naar gewone uren op cel D18: Ga naar Start > Getal > Pijltje naar beneden > Categorie > Standard
We gaan nog twee formules leren die we ons helpen om het kleinste of grootste getal in een bereik te berekenen. In dit geval, willen we weten wat is het max uurloon, max urengewerkt, en max loon.
Grootste berekenen
-Kies de cel die de formule moet bevatten, in dit geval C19
- In de formulebalk, typ = in, dan MAX vervolgd door het celbereik met de uurlonen tussen haakjes (sleep de cursor tussen de cellen C5 en C15), voer de formule door.
-Voer automatische vulgreep door (sleep het plusje naar cellen D20 en E20)
Kleinste berekenen
-Kies de cel die de formule moet bevatten, in dit geval C21
- In de formulebalk, typ = in, dan MIN vervolgd door het celbereik met de uurlonen tussen haakjes (sleep de cursor tussen de cellen C5 en C15), voer de formule door.
-Voer automatische vulgreep door (sleep het plusje naar cellen D21 en E21)
Nu willen we graag de vakantietoeslag berekenen voor de maand juni voor iedere werknemer. Hiervoor moeten we weer absolute celverwijzing gebruiken. Laten we eerst de vakantietoeslag van Harry Smit berekenen:
-Kies de cel die de formule moet bevatten, in dit geval F5
- In de formulebalk, typ = in, selecteer cel E5 (de loon van Harry in Juni) vermenigvuldigd door de vakantietoeslag, cel F3.
Attentie! Voer de formule nog niet door. Met het cursor aan het eind van de formule, druk op de toets F4 om absolute celverwijzing in te schakelen:
-Nu kun je automatische vulgreep doorvoeren met de juiste bedragen: Sleep het plusje naar beneden tot cel F15
-Je kunt altijd controleren of een formule klopt door op het cel te klikken, hieronde kun je zien dat bij Patrick Groenveld de formule óók klopt (uurloon vermenigvuldig door 12%, cel F3).
Als laatste laten de gegevens sorteren. We willen graag sorteren van hoogste loon naar laagste loon. Hiervoor moeten we het celbereik A5 t/m F15 kiezen. Meer cellen kiezen met andere formules of tekst kan negatieve gevolgen hebben op de spreadsheet als die formules bevat, dus maak zeker dat je altijd de juiste gegevens en/of kolommen kiest, en dit geval willen we de volgende gegevens kiezen: Achternaam, Voornaam, Uren Gewerkt, Loon en Vakantie Toeslag.
-Ga nu naar Gegevens > Sorteren, een venster opent. Kies Kolom E en Van groot naar klein
Als het goed is, dan zie je dit:
Eind van opdracht
Grafieken
Les 4 — Grafieken - Voor deze opdracht werk jij verder met het document Loonlijst uit les 3
We gaan nu een aantal grafieken maken: Lijn en 3D kolom.
Kolomgrafiek
We gaan een een grafiek maken van uurloon en werknemer, daarom moeten we het celbereik B5 t/m C15 selecteren.
-Ga naar Invoegen > Grafieken > Kolom -staafdiagraam > 3D-kolom
-Geef de grafiek de titel "Uurloon" (Dubbelklik op "grafiektitel" en pas het aan)
-Laten we ook de grafiek opmaken met een schaduw:
-Beweeg met de cursor over een lege ruimte in de grafiek, druk op de rechtermuisknop, en snelmenú verschijnt. Selecteer "Grafiekgebied opmaken..."
-Aan de rechter kant van het scherm verschijnt nog een menú, kies > Effecten > Schaduw > Naar keuze.
Lijngrafiek
Volg de stappen die je bij kolomgrafiek hebt gedaan, maar deze keer kies voor "lijngrafiek", en kies het celbereik dat behoort tot de naam van de werknemer en de gewerkte uren.
-Je kunt ook meer elementen aan je grafiek toevoegen. In deze opdracht voegen we een trendlijn aan de grafiek toe. Selecteer de gemaakte grafiek, klik op het groene plus en selecteer "trendlijn".
Het arrangement Excel is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Penelope Herrera
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2024-04-03 18:56:33
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.