Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven

Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven

Over deze les

Methode: Taal Actief

Groep: 6

Thema: 1

Week: 2

Les: 8

Benodigdheden:

  • Digibord
  • Software taalmethode
  • Chromebook/laptop
  • Werkboek 6A

Moeilijkheidsgraad (voor de leerkracht): Gemiddeld

Doelen taal

  • Leerlingen leren hoe zij een persoonlijke brief schrijven.

Digitale geletterdheid

Aanbodsdoelen SLO digitale geletterdheid

  • Praktische ICT basisvaardigheden
    • Omgaan met verschillende bestandstypen en bestanden (opslaan/terugvinden, kopiëren/verwijderen) op verschillende opslagmedia (fase 3).
    • Verkennen hoe digitale technologie het mogelijk maakt om wereldwijd informatie te delen en te handelen in producten en diensten (fase 3).

Lesdoelen digitale vaardigheden

  • De persoonlijke brief downloaden als pdf-bestand.
  • Het pdf-bestand als bijlage mailen naar de leerkracht.

Benodigde voorkennis

  • Leerlingen kunnen een Google Document openen/opslaan in de juiste map.
  • Leerlingen kunnen een Google Document de juiste naam geven.

Lesomschrijving

Introductie/inleiding:

Bij het schrijven van een brief ziet niemand hoe jij je voelt en wat je denkt. In een persoonlijke brief schrijf je daarom niet alleen wat er is gebeurd. Je schrijft ook wat je ervan vindt en hoe je je daarbij voelt.

In de persoonlijke brief gaan de kinderen vertellen hoe het is als ze bij een ander gezin (gastgezin) verblijven. Ze leren dat de volgende onderdelen in een brief staan:

  • Inleiding: de begroeting.
  • Kern: wat is er anders? Wat vind je leuk of juist niet? Is het heel anders dan thuis? Wil je nog wel even langer blijven?
  • Slot: groet en naam.

Instructie:

In het werkboek staat een persoonlijke brief van een jongen uit het Ankerverhaal. De leerlingen lezen deze brief en kunnen aangeven of deze jongen een positief of negatief gevoel overbrengt.

Verwerking:

De leerlingen stellen zich voor dat zij bij een gastgezin zijn en gaan zelf een persoonlijke brief schrijven naar hun ouders. Van tevoren bedenken zij of dit een positieve of negatieve brief wordt.
Om tot deze brief te komen, schrijven zij in het werkboek de schrijfhulp in. Dit hoeft alleen maar met steekwoorden. Na het invullen van de schrijfhulp, pakken de leerlingen hun device erbij. Het kan zijn dat de leerkracht voor deze les al eens met de leerlingen een map heeft gemaakt genaamd 'Groep 6' en hierin de map 'Taal' aangemaakt. Is dit niet het geval dat is het handig om als leerkracht een map te maken en deze te delen met de leerlingen. Het is belangrijk dat de leerlingen hier hun brief in openen/opslaan.
Als het document geopend is, wordt dit eerst de juiste naam gegeven. Begin bijvoorbeeld met de datum en hierachter de titel van de les 'persoonlijke brief'.
Hierna beginnen de leerlingen met het typen van de persoonlijke brief n.a.v. de schrijfhulp. Als de brief klaar is, checken zij of alle vragen bij 'nakijkhulp' met 'ja' zijn beantwoord. Als dit zo is, kan de brief als pdf-bestand gedownload worden. De leerkracht moet nu op het digibord voordoen hoe de leerlingen een document als pdf kunnen downloaden.
Als dit gelukt is, opent de leerkracht tot slot het mailprogramma en de leerlingen doen dit na. Hier laat de leerkracht zien hoe een mail gestuurd wordt met het juiste onderwerp en hoe de leerlingen een pdf-bestand als bijlage toevoegen.

Afsluiting/evaluatie:

De kinderen verzenden de mail en de leerkracht controleert of hij alle mails ontvangen heeft. Hierna kunnen de kinderen een lijst maken van regels die bij hun thuis gelden. Deze lijst kan digitaal gemaakt worden, maar mag ook op papier geschreven worden. De leerlingen vergelijken hun lijst met die van hun buur en spreken hierover.


Datum publicatie: juli 2024

Ga terug naar de homepage

  • Het arrangement Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-09-18 13:39:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les digitale geletterdheid vervangt de methodeles.
    Leerniveau
    PO groep 6;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    moeilijk
    Trefwoorden
    app noot muis, appnootmuis, digitale geletterdheid, groep 6, praktische ict basisvaardigheden, taal, taal actief, verhaal schrijven

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    App Noot Muis 2.0. (z.d.).

    SJABLOON OM TE KOPIEREN

    https://maken.wikiwijs.nl/196529/SJABLOON_OM_TE_KOPIEREN

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.