Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven

Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven

Over deze les

Methode: Taal Actief

Groep: 6

Thema: 1

Week: 2

Les: 8

Benodigdheden:

  • Digibord
  • Software taalmethode
  • Chromebook/laptop
  • Werkboek 6A

Moeilijkheidsgraad (voor de leerkracht): Moeilijk

Doelen taal

  • Leerlingen leren hoe zij een persoonlijke brief schrijven.

Digitale geletterdheid

Onderdelen digitale geletterdheid

  • Praktische ICT basisvaardigheden

Doelen digitale vaardigheden

  • Document openen/opslaan in de juiste map.
  • Document de juiste naam geven.
  • De persoonlijke brief typen.
  • De brief downloaden als pdf-bestand.
  • Het pdf-bestand als bijlage mailen naar de leerkracht.

Aanbodsdoelen SLO digitale geletterdheid

  •  

Lesomschrijving

Introductie/inleiding:

Bij het schrijven van een brief ziet niemand hoe jij je voelt en wat je denkt. In een persoonlijke brief schrijf je daarom niet alleen wat er is gebeurd. Je schrijft ook wat je ervan vindt en hoe je je daarbij voelt.

In de persoonlijke brief gaan de kinderen vertellen hoe het is als ze bij een ander gezin (gastgezin) verblijven. Ze leren dat de volgende onderdelen in een brief staan:

  • Inleiding: de begroeting.
  • Kern: wat is er anders? Wat vind je leuk of juist niet? Is het heel anders dan thuis? Wil je nog wel even langer blijven?
  • Slot: groet en naam.

Instructie:

In het werkboek staat een persoonlijke brief van een jongen uit het Ankerverhaal. De leerlingen lezen deze brief en kunnen aangeven of deze jongen een positief of negatief gevoel overbrengt.

Verwerking:

De leerlingen stellen zich voor dat zij bij een gastgezin zijn en gaan zelf een persoonlijke brief schrijven naar hun ouders. Van tevoren bedenken zij of dit een positieve of negatieve brief wordt.
Om tot deze brief te komen, schrijven zij in het werkboek de schrijfhulp in. Dit hoeft alleen maar met steekwoorden. Na het invullen van de schrijfhulp, pakken de leerlingen hun device erbij. Het kan zijn dat de leerkracht voor deze les al eens met de leerlingen een map heeft gemaakt genaamd 'Groep 6' en hierin de map 'Taal' aangemaakt. Is dit niet het geval dat is het handig om als leerkracht een map te maken en deze te delen met de leerlingen. Het is belangrijk dat de leerlingen hier hun brief in openen/opslaan.
Als het document geopend is, wordt dit eerst de juiste naam gegeven. Begin bijvoorbeeld met de datum en hierachter de titel van de les 'persoonlijke brief'.
Hierna beginnen de leerlingen met het typen van de persoonlijke brief n.a.v. de schrijfhulp. Als de brief klaar is, checken zij of alle vragen bij 'nakijkhulp' met 'ja' zijn beantwoord. Als dit zo is, kan de brief als pdf-bestand gedownload worden. De leerkracht moet nu op het digibord voordoen hoe de leerlingen een document als pdf kunnen downloaden.
Als dit gelukt is, opent de leerkracht tot slot het mailprogramma en de leerlingen doen dit na. Hier laat de leerkracht zien hoe een mail gestuurd wordt met het juiste onderwerp en hoe de leerlingen een pdf-bestand als bijlage toevoegen.

Afsluiting/evaluatie:

De kinderen verzenden de mail en de leerkracht controleert of hij alle mails ontvangen heeft. Hierna kunnen de kinderen een lijst maken van regels die bij hun thuis gelden. Deze lijst kan digitaal gemaakt worden, maar mag ook op papier geschreven worden. De leerlingen vergelijken hun lijst met die van hun buur en spreken hierover.


Datum publicatie: oktober 2023

Ga terug naar de homepage

Colofon

Het arrangement Taal Actief - groep 6 - thema 1 - les 8: Persoonlijk verhaal schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-13 10:26:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les digitale geletterdheid vervangt de methodeles.
Leerniveau
PO groep 6;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
moeilijk
Trefwoorden
app noot muis, appnootmuis, digitale geletterdheid, groep 6, praktische ict basisvaardigheden, taal, taal actief, verhaal schrijven

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

App Noot Muis 2.0. (z.d.).

SJABLOON OM TE KOPIEREN

https://maken.wikiwijs.nl/196529/SJABLOON_OM_TE_KOPIEREN

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open