Les 6 + 7 'CV'

Les 6 + 7 'CV'

Welkom

Solliciteren

Welkom bij het vak 'Een Taalvaardige Retailer'. De komende weken gaan jullie aan de slag met het onderwerp solliciteren. Deze lessenreeks, die één periode beslaat (w.37 t/m w.44), sluit aan bij de beroepsmodule 'Beroepsoriëntatie' en daarmee jullie toekomstige (stage)praktijk. Bij Beroepsoriëntatie wordt jullie o.a. uitgelegd waar je kan stagelopen, aan welke eisen je stagebedrijf moet voldoen en ga je samen kijken welk stagebedrijf het beste bij jou past. Bij Nederlands gaan jullie solliciteren naar die toffe stageplek. We gaan onder andere een sollicitatiebrief opstellen, naar jullie toekomstige werkgever bellen, een cv maken en oefenen met een sollicitatiegesprek. Hieronder een kort overzicht van wat je kan verwachten van de komende lessen.

Waar vind je alle informatie:

Aan de linkerkant staat een menu. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten te voltooien. Het staat in chronologische volgorde. Je moet alle kopjes doorlopen behalve het kopje 'colofon'.

Eindproducten/opleveren

-Sollicitatiebrief  + gekregen feedback;

-CV + gekregen feedback;

-Reflectie op je sollicitatiegesprek (rollenspel).

Waarom doen we dit?

Het belang van solliciteren:

Terugblik & vooruitblik

Welkom bij les 6 & 7. De vorige les ben je bezig geweest met het afronden van je sollicitatiebrief. Bij een sollicitatiebrief hoort ook een cv. Daar besteden we deze les aandacht aan. Het kan zijn dat je al een cv hebt, dan gaan we deze nalopen en kijken we of er nog zaken aangepast of verbeterd moeten worden.

Voordat je aan de slag gaat met je cv, mag je eerst onderstaande spellingsvragen maken. Om deze vragen te kunnen maken, lees je eerst een stukje theorie, zie link hieronder.

Toets: Afkortingen

Start

Belang van een goed cv

Wanneer je solliciteert naar een functie zijn er waarschijnlijk nog tientallen andere sollicitanten die deze functie graag willen. Bedrijven hebben vaak geen tijd om al deze sollicitaties door te nemen, laat staan om iedereen op gesprek te laten komen. Daarom wordt er een selectie gemaakt van de sollicitanten waar het bedrijf geïnteresseerd in is.

Bij het selecteren kijken bedrijven als eerst naar de cv's. Mochten zij bij het zien van het cv erachter komen dat jouw cv niet aansluit bij de functie, dan wordt de sollicitatiebrief eigenlijk al niet meer gelezen. Jouw cv is dus minstens zo belangrijk als jouw sollicitatiebrief.

Met jouw cv laat je, samen met jouw sollicitatiebrief, jouw eerste indruk achter. Zie jouw cv als het visitekaartje dat je achterlaat. Deze moet er dus goed uitzien; er zijn meer kapers op de kust. Het is daarom erg belangrijk dat jij er met jouw cv uitspringt, zodat jij wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Besteed dus veel aandacht aan je cv.

Lesdoelen

Aan het einde van de les:

  • Kan ik aangeven welke onderdelen en informatie typisch worden opgenomen in een cv;

  • Kan ik de informatie die opgenomen wordt in een cv op een overzichtelijke en beknopte manier opschrijven;

    • Leer ik reflecteren op mijn ervaringen en kan ik deze vertalen naar waardevolle informatie voor potentiële werkgevers.

  • Kan ik benoemen welke visuele elementen belangrijk zijn voor de lay-out van mij cv;

  • Kan ik de visuele elementen toepassen die mijn cv aantrekkelijk maken.

Eindproduct

  • Kan ik een cv maken waarin relevantie informatie staat en die voorzien is van een aantrekkelijke lay-out.

Theorie

Hoe maak je een cv?

Bekijk onderstaand filmpje over hoe je een cv maakt. De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen tijdens het maken van je cv is: Wat wil ik dat de werkgever denkt over mij na het lezen van mij cv?

Zorg voor een aantrekkelijke lay out

Verschillende sites verkopen standaard templates voor het maken van je cv. Sommigen zijn gratis, maar voor sommiggen moet je flink betalen. Ga eens grasduinen op het internet: zoek naar mooie templates die je (gratis) kunt bewerken. Hieronder zie je ook een filmpje van hoe je zelf een mooie lay out kunt maken in word. Veel succes!

Lay out cv maken in Word

Belang aantrekkelijke lay out

Een goed vormgegeven cv kan het verschil maken tussen opvallen bij werkgevers en verloren gaan in de stapel sollicitaties. Hier zijn enkele redenen waarom een goede lay out belangrijk is:

  1. Visuele aantrekkelijkheid: een cv met een professionele en aantrekkelijke lay out trekt de aandacht van werkgevers. Het laat zien dat je aandacht besteedt aan details en dat je in staat bent om informatie op een georganiseerde en aantrekkelijke manier te presenteren.

  2. Overzichtelijkheid: een goed ontworpen cv zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie gemakkelijk te vinden is. Door gebruik te maken van duidelijke koppen, secties en witruimte kun je de inhoud van je cv overzichtelijk ordenen. Dit maakt het voor werkgevers eenvoudiger om de informatie snel te scannen en de relevante details te vinden.

  3. Professionele uitstraling: de lay-out van je cv is een weerspiegeling van je professionaliteit. Een verzorgd en goed ontworpen cv geeft de indruk dat je serieus bent over je sollicitatie en dat je aandacht besteedt aan de presentatie van jezelf. Het kan ook helpen om je vaardigheden op het gebied van communicatie, organisatie en design te tonen.

  4. Nadruk op belangrijke informatie: een goede lay out kan de nadruk leggen op belangrijke informatie, zoals je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Door gebruik te maken van verschillende lettertypen, kleuren of opmaakstijlen kun je bepaalde secties of prestaties eruit laten springen. Dit helpt werkgevers om snel een beeld te krijgen van je relevante achtergrond en kwalificaties.

  5. Leesbaarheid: een cv met een goede lay-out is gemakkelijk te lezen. Kies een professioneel lettertype dat duidelijk en leesbaar is, en houd de tekstgrootte consistent. Vermijd het gebruik van te kleine lettertypen of drukke achtergronden die de leesbaarheid kunnen belemmeren.

Kortom, een goede lay-out van je cv is essentieel om een positieve eerste indruk te maken en werkgevers te helpen de informatie gemakkelijk te vinden en te begrijpen. Het draagt bij aan je professionele uitstraling en vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Opdracht profielfoto

Veel mensen plaatsen bij de persoonlijke gegevens een foto. Dit wordt ook wel een profielfoto genoemd. Bekijk een aantal profielfoto’s op het internet. Noteer op basis hiervan minimaal vijf aandachtspunten voor een goede profielfoto. Je mag dit samen doen. Mochten jullie het niet eens met elkaar zijn, probeer elkaar dan te overtuigen. Kom tot een gezamenlijk eisenlijstje.

Opdracht cv maken

Nu je weet hoe je een cv moet maken, ga je aan de slag met je eigen cv. Hieronder vind je nog een drietal voorbeelden van cv's. Ook tref je een link aan van een Word-bestand waarin de elementen van een cv nogmaals staan opgesomd. Gebruik dit document als je niet meer weet welke elementen er thuishoren in een cv. Laat vervolgens je cv beoordelen door een medestudent. Hij of zij vult een beoordelingsformat in, zie link onderaan. Aan de hand van je gekregen feedback pas jij je cv aan. Als je het niet eens bent met je gekregen feedback en dus je cv niet wilt aanpassen, geef dan aan je medestudent aan waarom jij zijn of haar feedback niet verwerkt; ga met elkaar hierover in gesprek.

Als je cv af is, laat deze dan zien aan je docent. Hij of zij loopt je cv na. Pas waar nodig je cv aan. Plaats vervolgens je cv + verkregen feedback van student én docent in je portfolio.

  • Het arrangement Les 6 + 7 'CV' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lucinda van Houten
    Laatst gewijzigd
    2023-07-12 14:12:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    CV maken
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=VfXVXDDtUBs
    https://www.youtube.com/watch?v=VfXVXDDtUBs
    Video
    Lay out cv maken in Word
    https://www.youtube.com/watch?v=peiPQzRIxpI
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Afkortingen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.